Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

Ποιος μιλάει για νίκη;


«Αυτοί που πρέπει να πολεμήσουμε: θα συνεχίσουν να ζουν. 
Χωρίς προβλήματα. Και όλα θα είναι όπως ήταν πριν.»


 23/02/2022

Τα πράγματα πραγματικά φουντώνουν, φίλοι μου. Ο ταπεινός σας ανταποκριτής στη Μόσχα είναι εξαιρετικά ανήσυχος. Ακόμα και ιδρωμένος.

Μετά από 48 ώρες που κοιτούσα την οθόνη του υπολογιστή μου, έγραψα τελικά μερικές σκέψεις και παρατηρήσεις. Ας μιλήσουμε τώρα ανοιχτά μεταξύ μας, ως συνάδελφοι «άνθρωποι ασπίδες» (meatshields).

Αντίο ετικέτες εγχώριων βοοειδών (προς το παρόν), γειά σου κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Χάρη στην προβλεπόμενη «επιδημιολογική ύφεση» στη Ρωσία, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σχεδιάζει να «μαλακώσει» τις κατευθυντήριες οδηγίες COVID για τα μουσεία, τα θέατρα, τα γυμναστήρια, τους χώρους εστίασης και τα σχολεία.

Οι νέες συστάσεις πιθανότατα θα ωθήσουν τις περιφέρειες της Ρωσίας να αναστείλουν τη χρήση των κωδικών QR. Το Ταταρστάν -το οποίο είχε μερικούς από τους πιο αυστηρούς κανόνες για τις ετικέτες των βοοειδών στη Ρωσία- κατήργησε τη χρήση των κωδικών QR τη Δευτέρα. Την τελευταία εβδομάδα, περισσότερες από δώδεκα περιφέρειες σε ολόκληρη τη χώρα έχουν καταργήσει τα καθεστώτα ψηφιακής ταυτότητας.

Πρόκειται προφανώς για μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη. Είναι όμως μόνιμη; Από τις 21 Φεβρουαρίου, ένα θετικό τεστ αντισωμάτων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απόκτηση ενός κωδικού QR, που ισχύει για έξι μήνες, μέσω της πύλης δημόσιων υπηρεσιών της Ρωσίας. Αυτή η νέα δυνατότητα σήμανσης των βοοειδών είναι επίσης διαθέσιμη για τους αλλοδαπούς.

Η Άννα Πόποβα, η αλλοπρόσαλλη γραφειοκράτισσα που είναι υπεύθυνη για την «ανθρώπινη ευημερία» στη Ρωσία, έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι η χαλάρωση των περιορισμών βασίζεται στην τρέχουσα «κατάσταση» και μπορεί να αλλάξει.

Ενώ τα εσωτερικά μέτρα χαλαρώνουν, η Ρωσία εντείνει τους ελέγχους βιοασφάλειας στα σύνορά της. Οι εκτοπισθέντες από το Ντονμπάς -πολλοί από τους οποίους έχουν ρωσικά διαβατήρια- έχουν υποβληθεί σε ράπιντ τεστς, υγειονομικές επιθεωρήσεις και καραντίνα μετά τη διέλευσή τους στη Ρωσία. Υπάρχουν ακόμη και εισηγήσεις ότι μισό εκατομμύριο ανεπιθύμητες δόσεις του Sputnik V, θα μπορούσαν να διατεθούν σε μη εμβολιασμένους πρόσφυγες.

Η Πόποβα θα ελέγξει επιτέλους την «υγιειονομική ασπίδα»;

Στα μέσα Δεκεμβρίου, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η «Υγειονομική Ασπίδα» - μια σειρά συνοριακών σημείων ελέγχου που χρησιμοποιούνται για διαγνωστικές εξετάσεις, τον έλεγχο και τη συλλογή δεδομένων των ανθρώπων που εισέρχονται στη Ρωσική Ομοσπονδία - θα ξεκινήσει στις αρχές του 2022. Στις αρχές Φεβρουαρίου, η Πόποβα ζήτησε τη δημιουργία μιας «κοινής υγειονομικής ασπίδας» με τα μέλη της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ). Περίπου την ίδια χρονική στιγμή, η ρωσική κυβέρνηση ζήτησε επίσης να ενταχθεί στο σύστημα επαλήθευσης της ΕΕ για τα διαβατήρια εμβολιασμού.

Ο στόχος όπως φαίνεται, είναι να καταστούν οι κωδικοί QR απαραίτητοι για τη διέλευση των εθνικών συνόρων. Συμπτωματικά, η στροφή από το εγχώριο πιστοποιητικό υγείας στη διεθνή ταξιδιωτική ταυτότητα έρχεται την ώρα που οι γεωπολιτικές και οικονομικές αβεβαιότητες δημιουργούν συνθήκες για μια παγκόσμια προσφυγική κρίση.

Όλο και περισσότερο, οι κωδικοί QR μοιάζουν με το «προσωρινό» έγγραφο της εποχής του Α' Παγκοσμίου Πολέμου (που χρησιμοποιήθηκε αρχικά για τη διαχείριση των προσφύγων του πολέμου), το οποίο αργότερα έγινε το διεθνές σύστημα διαβατηρίων.

Στη Ρωσία, η αναστολή των κωδικών QR έχει αντικατασταθεί από καθεστώτα «κατάστασης έκτακτης ανάγκης» σε περιοχές που δέχονται πρόσφυγες από το Donbass.


Από τη μια κρίση στην άλλη;

Αυτά τα διατάγματα έκτακτης ανάγκης παρέχουν στις περιφερειακές αρχές σημαντικές εξουσίες. Για παράδειγμα, οι κάτοικοι μπορούν να διαταχθούν να εκκενώσουν μια περιοχή, αν αυτό κριθεί απαραίτητο - και να φέρουν και να παρουσιάσουν μια μορφή ταυτότητας κατόπιν αιτήματος- οι περιφερειακοί αξιωματούχοι μπορούν να απαιτήσουν τη χρήση οχημάτων και περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν τόσο σε δημόσιους όσο και σε ιδιωτικούς οργανισμούς. Οι εξουσίες έκτακτης ανάγκης ακυρώνουν επίσης τυπικότητες όπως οι διαγωνισμοί για κρατικές συμβάσεις.

Η κατάργηση της «γραφειοκρατίας» θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε πράγματα όπως η παροχή ιατρικής περίθαλψης χωρίς να απαιτείται υγιειονομική ασφάλεια - κάτι που φυσικά θα ήταν χρήσιμο αν παρέχετε υγειονομική περίθαλψη σε πρόσφυγες.

Όμως, δεδομένων των όσων είδαμε σε παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία δύο χρόνια, είναι εύκολο να φανταστεί κανείς πώς τέτοιες εξουσίες έκτακτης ανάγκης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν καταχρηστικά ή να παραταθούν επ' αόριστον χωρίς αιτιολόγηση. Η περιφέρεια του Σαράτοφ ανακοίνωσε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 21 Φεβρουαρίου μετά την υποδοχή 510 προσφύγων. Η περιοχή φιλοξενεί 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους.

Άλλες περιοχές της χώρας λαμβάνουν ακραία μέτρα - φαινομενικά χωρίς να έχουν σταθερή νομική βάση. Στην περιοχή Σβερντλόφσκ, η οποία δεν έχει ακόμη κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ασθενείς νοσοκομείων εκδιώχθηκαν βίαια για να δημιουργηθεί χώρος για τους πρόσφυγες.

Φαίνεται ότι δεν μας επιτρέπεται να επιστρέψουμε απλώς στην «κανονικότητα»: το φάντασμα της βιοασφάλειας εξακολουθεί να αιωρείται από πάνω μας. Κάτω από τέτοιες συνθήκες, οι νομικοί κανόνες επιδεινώνονται, τα υποτιθέμενα δικαιώματα γίνονται πολύτιμα προνόμια, και ο κόσμος συνηθίζει να του αφαιρούν ξαφνικά τη σημαντική στήριξη που λάμβανε μέχρι τώρα (rug-pulled).

«Δεν είναι ξεκάθαρο ότι αυτοί εναντίον των οποίων ξεσηκωθήκαμε μας κυβερνούν τώρα;»

Γιατί η Ρωσία αναγνώρισε τις αποσχισθείσες δημοκρατίες τώρα, σε αντίθεση με δύο, τέσσερα ή οκτώ χρόνια πριν; Αναμφίβολα υπάρχουν πολλοί λόγοι.

Ένας λόγος -ίσως όχι ο κύριος λόγος, αλλά σίγουρα ένας σημαντικός λόγος!- είναι ότι οι αρχικοί ηγέτες των ανταρτών δεν ήταν ακριβώς «συμβατοί» με το πολιτικό και κοινωνικοοικονομικό σύστημα της Ρωσίας. Για να το θέσουμε μετριοπαθώς.

Πιθανώς το πιο ακραίο παράδειγμα αυτού του φαινομένου ήταν ο διοικητής των ανταρτών του Λουγκάνσκ Aleksey Mozgovoy, ο οποίος είχε κάποιες ενδιαφέρουσες θεωρίες για τον πόλεμο στο Donbass:

«Θα ήθελα να απευθύνω έκκληση σε όλους όσους αγωνίζονται και στις δύο πλευρές. Οι άνθρωποι και στις δύο πλευρές αγωνίζονται ενάντια στην ολιγαρχία. Αλλά κατά κάποιο τρόπο σκοτώνουμε μόνο ο ένας τον άλλον, τους εαυτούς μας. Έτσι, διαπράττουμε μια αργή αυτοκτονία.

Οι «μονομάχοι» πρέπει να βγουν από το «Κολοσσαίο». Αντ' αυτού, οργανώνεται ένα νέο Κολοσσαίο. Θάβουμε τους εαυτούς μας. Τα χρειαζόμαστε όλα αυτά; Πόλεμος για χάρη του πολέμου; Είναι ηλίθιο.

Θυμάται κανείς γιατί επαναστατήσαμε; Δεν είναι ξεκάθαρο ότι αυτοί εναντίον των οποίων ξεσηκωθήκαμε μας κυβερνούν τώρα; Και για τις δύο πλευρές. Δεν ήρθε η ώρα να συνέλθουμε, κύριοι στρατιωτικοί; Διαφορετικά, δεν θα μείνει ούτε ένας από εμάς.

Και αυτοί που θα έπρεπε να πολεμάμε... θα συνεχίσουν να ζουν. Χωρίς προβλήματα. Και όλα θα είναι όπως ήταν πριν.

Γι' αυτό κάνω έκκληση για άλλη μια φορά: αρχίστε να σκέφτεστε. Το μυαλό σας πρέπει να δουλεύει, όχι ο εκτοξευτής χειροβομβίδων. Τότε είναι που θα υπάρξει τάξη. Όσο δουλεύουν τα όπλα, θα υπάρχουν μόνο θάνατοι.»

Ο Mozgovoy δολοφονήθηκε σε ένα μαφιόζικο χτύπημα τον Μάιο του 2015. Αυτά παθαίνουν οι ταραξίες.


Επτά χρόνια αργότερα, ποιος οδηγεί γενναία τον λαό του Ντονμπάς «έξω από το Κολοσσαίο»;

Στο Ντονέτσκ: ένας κρεατοκέφαλος καραγκιόζης που προηγουμένως στρατεύτηκε στη μεγαλύτερη και πιο διαβόητη οικονομική πυραμίδα της Ανατολικής Ευρώπης, την MMM:


Ο Πούσιλιν είναι - κυριολεκτικά - απατεώνας.

Στο Λουγκάνσκ, ένας καριερίστας κατάσκοπος:


Ο ισχυρός ηγέτης των ανταρτών του Λουγκάνσκ και πρώην συνταγματάρχης της SBU, ο Λεονίντ Πάσετσνικ.

Και οι δύο αυτοί κύριοι προσχώρησαν επίσημα στο Ενιαίο Κόμμα της Ρωσίας (συγγνώμη, «Ενωμένη Ρωσία») τον Δεκέμβριο:


Ο Medvedev συγχαίρει τους πρόσφατους ενταχθέντες στο Ενιαίο Κόμμα το οποίο είναι υπέρ των ταυτοτήτων των βοοειδών και υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού που προκαλεί θρομβώσεις.


Ο Πούσιλιν επιδεικνύει το στολίδι του Ενιαίου Κόμματος.

Πρόκειται για πραγματικούς ανθρώπους της δράσης με τους οποίους η ρωσική κυβέρνηση μπορεί να συνεργαστεί. 
Δείτε τους καρπούς των έργων τους:





«Ο αρχηγός της Δημοκρατίας σχολίασε επίσης τις αλλαγές στο διάταγμα «Για την εισαγωγή καθεστώτος υψηλής επιφυλακής», το οποίο θα τεθεί σε ισχύ στις 10 Φεβρουαρίου 2022. Συγκεκριμένα, επιβάλλονται περιορισμοί στην προσέλευση σε κινηματογράφους, θέατρα, εστιατόρια και καφετέριες και αθλητικούς συλλόγους, χωρίς έγγραφα σχετικά με τον εμβολιασμό ή προηγούμενη νόσηση.»

Καθώς το Ντόνετσκ προετοιμάζεται για τον υποτιθέμενο ολοκληρωτικό πόλεμο, η Δημοκρατία εξακολουθεί (όπως λέγεται) να διεξάγει μαζικές εξετάσεις COVID... και να σημειώνει ποσοστό θετικότητας 40%:

«Ντόνετσκ, 23 Φεβρουαρίου - DAN. Οι γιατροί της Δημοκρατίας κατέγραψαν 1843 νέα κρούσματα κορονοϊoύ την προηγούμενη ημέρα. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα 4466 εξετάσεων, ο ιός επιβεβαιώθηκε σε 1841 άτομα και δύο ακόμη ανιχνεύθηκαν κλινικά και επιδημιολογικά.»

Δεν είναι αδύνατο. Αλλά δύσκολο να το πιστέψει κανείς.

Δίδεται η εντύπωση ότι αυτά τα τελετουργικά για τη δημόσια υγεία εκτελούνται ως ένδειξη πίστης στο Κρεμλίνο. Προφανώς αυτά τα αντι-ανθρώπινα διατάγματα (είτε εφαρμόζονται είτε όχι) δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με την πραγματική δημόσια υγεία - ας το ξεκαθαρίσουμε αυτό.

Όπως δήλωσε πρόσφατα ένας κάτοικος του Ντονέτσκ στην Kommersant, οι τοπικοί ηγέτες της δημοκρατίας καθοδηγούνται από δύο επιθυμίες: «την μακροχρόνια υπηρεσία στη Μόσχα και τον προσωπικό πλουτισμό».

Κάπως έτσι.

Γίνονται αυτές οι πρόσφατες κινήσεις του Κρεμλίνου πραγματικά για την προστασία των ανθρώπινων ζωών των εθνοτικών Ρώσων; Αυτό είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς, αν αναλογιστεί την ανάλγητη εγκληματικότητα και την αδιαφορία για τη στοιχειώδη αξιοπρέπεια που οδήγησε στη μαζική σφαγή Ρώσων (και ανθρώπων σε όλο τον κόσμο!) τα τελευταία δύο χρόνια. Συγγνώμη.





Το 26% των Ρώσων που έζησαν τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο έχασαν τη ζωή τους τον τελευταίο ενάμιση χρόνο - περισσότεροι από 310.000 άνθρωποι.

Σοβαρά, πιστεύουν οι άνθρωποι ότι η ρωσική κυβέρνηση ενδιαφέρεται καθόλου για την ασφάλεια και την ευημερία του μέσου Ρώσου; Σταματήστε και σκεφτείτε.

«Οι άνθρωποι σύρονται βίαια από το ένα πρόβλημα στο άλλο.»

Συγγνώμη που γίνομαι εριστικός, αλλά βλέπω μόνο προβλήματα μπροστά μας για όποιον δεν είναι ολιγάρχης. Αυτό σημαίνει εσένα και εμένα.

Η κλιμάκωση είναι πλέον το όνομα του παιχνιδιού. Κάθε μέρα που περνάει, ο πόλεμος φαίνεται πιο πιθανός. Αυτό δεν είναι καλό. Αυτό είναι πολύ κακό.

Δεν έχει καν σημασία ποιός τον «ξεκινάει» πια. Μας παρασύρουν κι εμάς. Ειλικρινά, οι τελευταίες μέρες μοιάζουν εντελώς προσχεδιασμένες.

«Από το άσκοπο των όσων συμβαίνουν, θέλω να κλάψω», επισήμανε ένας κάτοικος του Ντονέτσκ. Καλώς ήρθατε στο 2022.

Όπως σημείωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Ρώσος μπλόγκερ El-Murid (ο οποίος υποστήριξε ηχηρά τόσο την εξέγερση στην Ανατολική Ουκρανία το 2014, όσο και τον αγώνα του Άσαντ κατά των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ καθαρμάτων, αλλά είναι πολύ «απαθής» για την τρέχουσα κρίση):

«Μια στρατιωτική επιδείνωση είναι ένας πολύ καλός λόγος για να ξεχάσετε προηγούμενες δυσκολίες και προβλήματα...
Αυτή είναι μια συνηθισμένη και πολύ πρωτόγονη τεχνική για τη δημιουργία μιας νέας κρίσης στη θέση της προηγούμενης. Οι άνθρωποι σύρονται βίαια από το ένα άγχος στο άλλο.
Μια κανονική ζωή με συνηθισμένες τρέχουσες εργασίες και προβλήματα δεν είναι πλέον δυνατή για το καθεστώς, καθώς οι άνθρωποι θα αρχίσουν αμέσως να θέτουν ερωτήματα -ποιος δημιούργησε αυτά τα συνηθισμένα και τρέχοντα προβλήματα και τα ανέβασε σε μια άλυτη κατάσταση; Και τώρα τι θα γίνει με αυτά;»

Οργανώνεται ένα νέο Κολοσσαίο. Ποιος το χρειάζεται;

Ελπίζω όλα να πάνε καλά, ειλικρινά. Δεν είμαι τόσο σίγουρος όμως. Δεν είμαι καθόλου σίγουρος.





Το άρθρο σε PDF







Σχόλια