Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

Εβραϊκή ρατσιστική ομάδα ζητά την κατεδάφιση του τζαμιού Al-Aqsa

 

Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ David Friedman ποζάρει με μια φωτογραφία του συγκροτήματος Al-Aqsa που έχει υποστεί photoshop για να αντικαταστήσει τα τζαμιά με το σχέδιο ενός τρίτου εβραϊκού ναού. (Φωτογραφία: Yisrael Cohen/Kikar HaShabbat)

The Cradle

Στις 17 Μαΐου, ο ηγέτης της εβραϊκής ρατσιστικής ομάδας Lahava απηύθυνε έκκληση για την «κατεδάφιση» του τζαμιού Al-Aqsa σε όσους θα συμμετέχουν στην επερχόμενη πορεία με σημαίες, που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Μαΐου.

Ο Bentzi Gopstein, ηγέτης της Lahava δημοσίευσε μια φωτογραφία στη σελίδα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που απεικονίζει μια μπουλντόζα δίπλα στον Θόλο του Βράχου, ένα από τα δύο τζαμιά που βρίσκονται στο συγκρότημα Al-Aqsa.

«Θα έρθουμε να κατεδαφίσουμε τον Θόλο του Βράχου», έγραφε η λεζάντα της ανάρτησής του.

Ο φερόμενος ως στόχος τους είναι να αντικαταστήσουν το τέμενος Al-Aqsa με έναν τρίτο εβραϊκό ναό, βεβηλώνοντας τον τρίτο ιερότερο χώρο για τους μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο.

Η Λαχάβα πιστεύει ότι όλοι οι Άραβες πρέπει να εκδιωχθούν από τα εδάφη της ιστορικής Παλαιστίνης. Κατά τη διάρκεια του μήνα του Ραμαζανιού το 2021, η εξτρεμιστική ομάδα κάλεσε σε βίαιη σύγκρουση με τους Άραβες στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ.

Οι παλαιστινιακές και περιφερειακές ομάδες αντίστασης έχουν προειδοποιήσει σταθερά ότι οποιαδήποτε υπαρξιακή απειλή για το τέμενος Αλ Άκσα θα οδηγήσει σε μια μεγάλη μάχη που γρήγορα θα μετατραπεί σε περιφερειακό πόλεμο.

Στις 30 Απριλίου, ο ηγέτης της Χαμάς, Yahya Sinwar, προειδοποίησε ότι η αυξημένη κλιμάκωση από τις ισραηλινές δυνάμεις καθώς και από τους εξτρεμιστές εποίκους θα δικαιολογούσε εντονότερα αντίποινα από τις δυνάμεις αντίστασης στην Παλαιστίνη και την ευρύτερη περιοχή.

Σε περίπτωση κλιμάκωσης σε μεγάλο πόλεμο για το Αλ Ακσά, ο Sinwar κάλεσε όλους τους Παλαιστίνιους στα κατεχόμενα εδάφη του 1948 να αντισταθούν στην ισραηλινή κατοχή με κάθε μέσο που διαθέτουν και κάλεσε τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες σε άλλες χώρες να εισβάλουν στα σύνορα και να εισέλθουν στην κατεχόμενη Παλαιστίνη.

Ο ηγέτης της Χαμάς κάλεσε επίσης τους κατοίκους της Δυτικής Όχθης να μην περιμένουν από κάποιον άλλον να εκδιώξει τους παράνομους εποίκους από τα παλαιστινιακά εδάφη και ενθάρρυνε τις ατομικές επιχειρήσεις  εναντίον των εποίκων.

Τέτοιες επιχειρήσεις αντιποίνων από Παλαιστίνιους στο Τελ Αβίβ, το Αριέλ και το Ελάντ έχουν κλονίσει συθέμελα το ισραηλινό κατεστημένο ασφαλείας.

Το 2021 μια πορεία με σημαίες, παρόμοια με αυτή που προωθείται από τη Λαχάβα, οδήγησε σε κλιμάκωση που προκάλεσε έναν 11ήμερο πόλεμο στη Γάζα από τις ισραηλινές δυνάμεις, όταν οι παλαιστινιακές αντιστασιακές ομάδες εξαπέλυσαν χτυπήματα ως αντίποινα για την ισραηλινή κλιμάκωση των επιθέσεων στο τέμενος Αλ Ακσά και τους πιστούς του.


Το άρθρο σε PDF






Σχόλια