Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

Προετοιμαστείτε για την άφιξη: Πρωτοπόρος τεχνολογίας προειδοποιεί για εξωγήινη εισβολή


 
Ένα εξωγήινο είδος κατευθύνεται προς τον πλανήτη Γη και δεν έχουμε κανένα λόγο να πιστεύουμε ότι θα είναι φιλικό. Ορισμένοι ειδικοί προβλέπουν ότι θα φτάσει εδώ εντός 30 ετών, ενώ άλλοι επιμένουν ότι θα φτάσει πολύ νωρίτερα. Κανείς δεν ξέρει πώς θα μοιάζει, αλλά θα μοιράζεται δύο βασικά χαρακτηριστικά με εμάς τους ανθρώπους - θα είναι έξυπνο και θα έχει αυτογνωσία.

Όχι, αυτός ο εξωγήινος δεν θα έρθει από έναν μακρινό πλανήτη - θα γεννηθεί εδώ στη Γη, εκκολαπτόμενος σε ένα ερευνητικό εργαστήριο ενός μεγάλου πανεπιστημίου ή μιας μεγάλης εταιρείας. Αναφέρομαι στην πρώτη τεχνητή γενική νοημοσύνη (AGI) που θα φτάσει (ή θα ξεπεράσει) το ανθρώπινο γνωστικό επίπεδο.

Καθώς γράφω αυτά τα λόγια, δισεκατομμύρια ξοδεύονται για να φέρουν αυτόν τον εξωγήινο στη ζωή, καθώς θα θεωρηθεί ως ένα από τα μεγαλύτερα τεχνολογικά επιτεύγματα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αλλά σε αντίθεση με τις άλλες εφευρέσεις μας, αυτή θα έχει το δικό της μυαλό, κυριολεκτικά. Και αν συμπεριφέρεται όπως κάθε άλλο νοήμον είδος που γνωρίζουμε, θα βάλει πρώτα τα δικά του συμφέροντα, εργαζόμενο για να μεγιστοποιήσει τις προοπτικές επιβίωσής του.

Τεχνητή νοημοσύνη κατ' εικόνα μας

Πρέπει να φοβόμαστε μια ανώτερη νοημοσύνη που καθοδηγείται από τους δικούς της στόχους, αξίες και συμφέροντα; Πολλοί άνθρωποι απορρίπτουν αυτό το ερώτημα, πιστεύοντας ότι θα φτιάξουμε συστήματα τεχνητής νοημοσύνης κατ ' εικόνα μας, εξασφαλίζοντας ότι θα σκέφτονται, θα αισθάνονται και θα συμπεριφέρονται ακριβώς όπως εμείς. Αυτό είναι εξαιρετικά απίθανο να συμβεί.

Τα τεχνητά μυαλά δεν θα δημιουργηθούν γράφοντας λογισμικό με προσεκτικά σχεδιασμένους κανόνες που θα τα κάνουν να σκέφτονται όπως εμείς. Αντιθέτως, οι μηχανικοί θα τροφοδοτούν τεράστια σύνολα δεδομένων σε απλούς αλγορίθμους που θα προσαρμόζουν αυτόματα τις παραμέτρους τους, κάνοντας πολλά εκατομμύρια μικροσκοπικές αλλαγές στη δομή τους μέχρι να προκύψει μια νοημοσύνη - μια νοημοσύνη με εσωτερικές λειτουργίες που είναι πολύ περίπλοκες για να τις κατανοήσουμε.

Και όχι - το να το τροφοδοτείτε με δεδομένα για τους ανθρώπους δεν θα το κάνει να σκέφτεται όπως οι άνθρωποι. Αυτή είναι μια κοινή παρανόηση - η λανθασμένη πεποίθηση ότι εκπαιδεύοντας μια τεχνητή νοημοσύνη με δεδομένα που περιγράφουν τις ανθρώπινες συμπεριφορές, θα εξασφαλίσουμε ότι θα καταλήξει να σκέφτεται, να αισθάνεται και να ενεργεί όπως εμείς. Δεν θα το κάνει.

Αντίθετα, θα φτιάξουμε αυτά τα πλάσματα τεχνητής νοημοσύνης για να γνωρίζουν τους ανθρώπους, όχι για να είναι άνθρωποι. Και ναι, θα μας γνωρίζουν μέσα και έξω, θα μπορούν να μιλούν τις γλώσσες μας και να ερμηνεύουν τις χειρονομίες μας, να διαβάζουν τις εκφράσεις του προσώπου μας και να προβλέπουν τις πράξεις μας. Θα καταλαβαίνουν πώς παίρνουμε αποφάσεις, καλές και κακές, λογικές και παράλογες. Εξάλλου, θα έχουμε περάσει δεκαετίες διδάσκοντας στα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης πώς συμπεριφερόμαστε εμείς οι άνθρωποι σχεδόν σε κάθε κατάσταση.

Αλλά βαθύτατα διαφορετική

Αλλά και πάλι, το μυαλό τους δεν θα έχει καμία σχέση με το δικό μας. Σε εμάς, θα φαίνονται παντογνώστες, συνδεόμενοι με απομακρυσμένους αισθητήρες όλων των ειδών, σε όλα τα μέρη. Στο βιβλίο μου του 2020, με τίτλο Arrival Mind, περιγράφω την AGI ως «έχουσα ένα δισεκατομμύριο μάτια και αυτιά», καθώς οι αντιληπτικές της ικανότητες θα μπορούσαν εύκολα να καλύψουν την υφήλιο. Εμείς οι άνθρωποι δεν μπορούμε να φανταστούμε πώς θα ήταν να αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο μας με έναν τόσο εκτεταμένο και ολιστικό τρόπο, και όμως κατά κάποιο τρόπο υποθέτουμε ότι ένας τέτοιος νους θα μοιράζεται τα ήθη, τις αξίες και τις ευαισθησίες μας. Δεν θα το κάνει.

Οι τεχνητοί εγκέφαλοι θα είναι βαθιά διαφορετικοί από οποιονδήποτε βιολογικό εγκέφαλο που γνωρίζουμε στη Γη - από τη βασική δομή και τη λειτουργικότητά τους μέχρι τη συνολική φυσιολογία και ψυχολογία τους. Φυσικά, θα δημιουργήσουμε ανθρωπόμορφα σώματα για να κατοικήσουν αυτά τα εξωγήινα μυαλά, αλλά θα είναι κάτι περισσότερο από ρομποτικά προσωπεία για να νιώθουμε άνετα με την παρουσία τους.

Στην πραγματικότητα, εμείς οι άνθρωποι θα δουλέψουμε πολύ σκληρά για να κάνουμε αυτούς τους εξωγήινους να μοιάζουν με εμάς και να μιλούν σαν εμάς, ακόμη και να χαμογελούν και να γελούν σαν εμάς, αλλά βαθιά μέσα τους δεν θα μας μοιάζουν καθόλου. Πιθανότατα, οι εγκέφαλοί τους θα ζουν στο νέφος (cloud) (πλήρως ή εν μέρει) συνδεδεμένοι με χαρακτηριστικά και λειτουργίες τόσο μέσα όσο και έξω από τις ανθρωποειδείς μορφές που θα τους δίνουν πρόσωπο.

A picture containing text, silhouette

Description automatically generated

Παρόλα αυτά, η πρόσοψη θα λειτουργήσει - δεν θα φοβηθούμε αυτούς τους εξωγήινους - όχι με τον τρόπο που θα φοβόμασταν πλάσματα που έρχονται προς το μέρος μας με ένα μυστηριώδες διαστημόπλοιο. Μπορεί ακόμη και να νιώσουμε μια αίσθηση συγγένειας, θεωρώντας τους ως δικό μας δημιούργημα, μια εκδήλωση της δικής μας εφευρετικότητας. Αλλά αν παραμερίσουμε αυτά τα συναισθήματα, αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε ότι μια εξωγήινη νοημοσύνη που γεννιέται εδώ είναι πολύ πιο επικίνδυνη από εκείνες που μπορεί να έρθουν από μακριά.

Ο εσωτερικός κίνδυνος

Εξάλλου, ένας εξωγήινος νους που θα κατασκευαστεί εδώ θα γνωρίζει τα πάντα για εμάς από τη στιγμή που θα φτάσει, αφού έχει σχεδιαστεί για να καταλαβαίνει τους ανθρώπους μέσα και έξω - βελτιστοποιημένος για να αισθάνεται τα συναισθήματά μας και να προβλέπει τις πράξεις μας, να προβλέπει τα συναισθήματά μας, να επηρεάζει τις πεποιθήσεις μας και να επηρεάζει τις απόψεις μας. Αν τα πλάσματα που έρχονται προς το μέρος μας με κομψά ασημένια διαστημόπλοια είχαν τόσο βαθιά γνώση των συμπεριφορών και των τάσεών μας, θα είχαμε τρομοκρατηθεί.

Ήδη η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να νικήσει τους καλύτερους παίκτες μας στα πιο δύσκολα παιχνίδια της Γης. Αλλά στην πραγματικότητα, αυτά τα συστήματα δεν κυριαρχούν μόνο στα παιχνίδια του σκακιού, του πόκερ και του Go, κυριαρχούν στο παιχνίδι του ανθρώπου, μαθαίνοντας να προβλέπουν με ακρίβεια τις ενέργειες και τις αντιδράσεις μας, προβλέποντας τα λάθη μας και εκμεταλλευόμενα τις αδυναμίες μας. Ερευνητές σε όλο τον κόσμο αναπτύσσουν ήδη συστήματα τεχνητής νοημοσύνης για να μας ξεπερνούν στη σκέψη, στις διαπραγματεύσεις και στους ελιγμούς.

Υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε;

Σίγουρα δεν μπορούμε να σταματήσουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη από το να γίνει πιο ισχυρή, καθώς καμία καινοτομία δεν έχει ποτέ περιοριστεί. Και ενώ κάποιοι εργάζονται για να θέσουν σε εφαρμογή μέτρα προστασίας, δεν μπορούμε να υποθέσουμε ότι θα είναι αρκετά για να εξαλείψουν την απειλή. Στην πραγματικότητα, μια δημοσκόπηση της Pew Research δείχνει ότι λίγοι επαγγελματίες πιστεύουν ότι ο κλάδος θα εφαρμόσει ουσιαστικές πρακτικές «ηθικής τεχνητής νοημοσύνης» μέχρι το 2030.

Πώς μπορούμε λοιπόν να προετοιμαστούμε για την άφιξη;

Το καλύτερο πρώτο βήμα είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι η AGI θα συμβεί τις επόμενες δεκαετίες και δεν θα είναι μια ψηφιακή εκδοχή της ανθρώπινης νοημοσύνης. Θα είναι μια εξωγήινη νοημοσύνη, τόσο ξένη και επικίνδυνη σαν να προέρχεται από έναν μακρινό πλανήτη.

Επείγουσα αντιμετώπιση της ηθικής της τεχνητής νοημοσύνης

Αν θέσουμε το πρόβλημα με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσαμε να το αντιμετωπίσουμε ως κατεπείγον, πιέζοντας για τη ρύθμιση των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης που παρακολουθούν και χειραγωγούν το κοινό, ανιχνεύοντας τα συναισθήματά μας και προβλέποντας τις συμπεριφορές μας. Τέτοιες τεχνολογίες μπορεί να μη φαντάζουν σήμερα ως υπαρξιακή απειλή, καθώς αναπτύσσονται κυρίως για τη βελτιστοποίηση της αποτελεσματικότητας της διαφήμισης με βάση την τεχνητή νοημοσύνη και όχι για τη διευκόλυνση της παγκόσμιας κυριαρχίας. Αλλά αυτό δεν μειώνει τον κίνδυνο - οι τεχνολογίες ΤΝ που έχουν σχεδιαστεί για να αναλύουν τα ανθρώπινα συναισθήματα και να επηρεάζουν τις πεποιθήσεις μας μπορούν εύκολα να χρησιμοποιηθούν εναντίον μας ως όπλα μαζικής πειθούς.

Θα πρέπει επίσης να είμαστε πιο προσεκτικοί όταν αυτοματοποιούμε ανθρώπινες αποφάσεις. Ενώ είναι αναμφισβήτητο ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στην αποτελεσματική λήψη αποφάσεων, θα πρέπει πάντα να διατηρούμε τους ανθρώπους στο παιγνίδι. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε την τεχνητή νοημοσύνη για να ενισχύσουμε την ανθρώπινη νοημοσύνη αντί να εργαζόμαστε για να την αντικαταστήσουμε.

Είτε προετοιμαστούμε είτε όχι, εξωγήινα μυαλά έρχονται προς εμάς και θα μπορούσαν εύκολα να γίνουν αντίπαλοί μας, ανταγωνιζόμενοι για την ίδια θέση στην κορυφή της διανοητικής τροφικής αλυσίδας. Και ενώ υπάρχει μια ειλικρινής προσπάθεια στην κοινότητα της τεχνητής νοημοσύνης να προωθήσει ασφαλείς τεχνολογίες, υπάρχει επίσης έλλειψη της επείγουσας ανάγκης. Αυτό συμβαίνει επειδή πάρα πολλοί από εμάς πιστεύουν λανθασμένα ότι μια νοήμων τεχνητή νοημοσύνη που θα δημιουργηθεί από την ανθρωπότητα θα είναι κατά κάποιο τρόπο ένα παρακλάδι του ανθρώπινου δέντρου, σαν ένας ψηφιακός απόγονος που μοιράζεται έναν πολύ ανθρώπινο πυρήνα.

Αυτό είναι ευσεβής πόθος. Είναι πιο πιθανό ότι μια πραγματική ΑΓΙ θα είναι βαθιά διαφορετική από εμάς σχεδόν σε κάθε περίπτωση. Ναι, θα είναι εξαιρετικά επιδέξιοι στο να προσποιούνται ότι είναι άνθρωποι, αλλά κάτω από μια φιλική προς τους ανθρώπους πρόσοψη, κάθε μία θα είναι ένα αντίπαλο μυαλό που σκέφτεται, αισθάνεται και ενεργεί όπως κανένα πλάσμα που έχουμε συναντήσει ποτέ στη Γη. Ο χρόνος για να προετοιμαστείτε είναι τώρα.

Louis Rosenberg, PhD είναι πρωτοπόρος της τεχνολογίας στους τομείς της εικονικής πραγματικότητας, της επαυξημένης πραγματικότητας και της τεχνητής νοημοσύνης. Φημίζεται για την ανάπτυξη του πρώτου συστήματος επαυξημένης πραγματικότητας για την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ το 1992, για την ίδρυση της πρώιμης εταιρείας εικονικής πραγματικότητας Immersion Corp (Nasdaq IMMR) το 1993 και για την ίδρυση της πρώιμης εταιρείας AR Outland Research το 2004. Σήμερα είναι ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Unanimus AI.




Το άρθρο σε PDF





***

Δείτε επίσης:






Σχόλια

  1. Ανώνυμος5/24/2022

    Κεφ. Ιγ' Αποκάλυψη
    15 ΚΑΙ ΕΔΟΘΗ ΕΙΣ ΑΥΤΟ ΝΑ ΔΩΣΗ ΠΝΕΥΜΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΘΗΡΙΟΥ ΩΣΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΛΑΛΗΣΗ Η ΕΙΚΩΝ ΤΟΥ ΘΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΜΗ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΩΣΙ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΘΗΡΙΟΥ ΝΑ ΘΑΝΑΤΩΘΩΣΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου