Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

Πάπας: «Αυτές έχουν τα ηνία»

Ο Πάπας και ο Bono των U2 προωθούν την εμπλοκή των γυναικών σε εκστρατεία κατά της φτώχειας.


Ο Πάπας Φραγκίσκος απεικονίζεται με τον τραγουδιστή των U2 Bono, αριστερά, καθώς ποζάρει με νέους ανθρώπους κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης των Scholas Occurentes στη Ρώμη στις 19 Μαΐου 2022. Ο τραγουδιστής των U2 Bono συμμετείχε σε μια διεθνή ομάδα νέων στη συνάντηση. (Πηγή: Paul Haring/CNS.)


Της Inés San Martín


ΡΩΜΗ - Σύμφωνα με τον Πάπα Φραγκίσκο, οι γυναίκες έχουν «το πάνω χέρι» από το «απόγευμα του μήλου» παραπέμποντας στην ιστορία της Γένεσης για τον Αδάμ και την Εύα.

Τα σχόλια του Φραγκίσκου έγιναν καθώς απάντησε σε ερώτηση του Μπόνο, τραγουδιστή των U2, ο οποίος είναι συνιδρυτής της οργάνωσης κατά της φτώχειας, ονόματι ONE. Ο Μπόνο είπε στον Πάπα ότι στην εκστρατεία της ONE με τίτλο «Η φτώχεια είναι σεξιστική», η εκπαίδευση των κοριτσιών παρουσιάζεται ως «υπερδύναμη» για την καταπολέμηση της ακραίας φτώχειας.

«Θα ήθελα να ρωτήσω την Αγιότητά του αν θεωρεί ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια διαδραματίζουν τον ίδιο ισχυρό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης;» ρώτησε ο Bono.

«Στο κοινό μας σπίτι, μιλάμε για τη Μητέρα Γη, όχι για τον Πατέρα Γη», είπε ο Φραγκίσκος, χωρίς να σηκωθεί ποτέ από την αναπηρική καρέκλα στην οποία έφτασε, προσπαθώντας να ακολουθήσει τις εντολές των γιατρών να ξεκουράσει το δεξί του γόνατο. «Αυτό είναι πολύ ξεκάθαρο. Επιπλέον, όπως σας είπα και πρόσφατα, από το απόγευμα του μήλου, αυτές έχουν τα ηνία».

Ο Πάπας και ο τραγουδιστής είχαν μια κατ' ιδίαν συζήτηση πριν από την έναρξη της εκδήλωσης.

Στην ιστοσελίδα της, η ONE περιγράφεται ως ένα παγκόσμιο κίνημα που διεξάγει εκστρατεία για τον τερματισμό της ακραίας φτώχειας και των ασθενειών που μπορούν να προληφθούν έως το 2030, ώστε όλοι, παντού, να μπορούν να ζήσουν μια ζωή με αξιοπρέπεια και ευκαιρίες.

Η οργάνωση λέει ότι ο αγώνας κατά της φτώχειας δεν αφορά τη φιλανθρωπία, αλλά τη δικαιοσύνη και την ισότητα.


Ο Bono Vox καταφθάνει για την έναρξη του διεθνούς εκπαιδευτικού κινήματος "Scholas Occurrentes" (λατινικά για τα Σχολεία της συνεύρεσης) από τον Πάπα Φραγκίσκο στο ποντιφικό Πανεπιστήμιο Urbaniana, στη Ρώμη, Πέμπτη 19 Μαΐου 2022. (Πηγή: Andrew Medichini/AP.)


Η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ του ποντίφικα και του ροκ σταρ πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, καθώς οι δύο τους παρευρέθηκαν στην τελευταία εκδήλωση του Scholas Occurentes, ενός αγαπημένου προγράμματος του Πάπα Φραγκίσκου, το οποίο ξεκίνησε ως αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες. Στόχος του είναι να χτίσει «γέφυρες διαλόγου και συναντήσεων» στα σχολεία σε όλο τον κόσμο μέσω του πολιτισμού, του αθλητισμού και της τεχνολογίας.

Εκτός από τον Μπόνο, παρόντες στην εκδήλωση ήταν τρεις διάσημοι ποδοσφαιριστές - ο Ροναλντίνιο, ο Ντάνι Άλβες και ο Μάξι Ροντρίγκεζ - οι οποίοι δώρισαν στον Πάπα Φραγκίσκο ένα δέντρο ελιάς που θα φυτευτεί για τον Ποδοσφαιρικό Αγώνα για την Ειρήνη - ο οποίος θα διεξαχθεί στο Stadio Olimpico της Ρώμης στις 10 Οκτωβρίου. 

Η ημερομηνία δεν είναι τυχαία: παραπέμπει στον αριθμό της φανέλας του αείμνηστου Ντιέγκο Μαραντόνα, του Αργεντινού θρύλου του ποδοσφαίρου που φορούσε τον αριθμό 10 σε όλη του την καριέρα. Ένα βίντεο του Μαραντόνα προβλήθηκε στην εκδήλωση, μαζί με ένα βίντεο ενός άλλου διάσημου Αργεντινού με το νούμερο 10, του Λιονέλ Μέσι.

Ο Πάπας είπε πολύ λίγα πράγματα αυτή τη φορά, και έμοιαζε σχεδόν χαμένος εν μέσω της δίνης της δραστηριότητας γύρω του, σε σημείο που όταν η εκδήλωση ολοκληρωνόταν και του ζητήθηκε να ευλογήσει τους παρευρισκόμενους - νέους από όλο τον κόσμο καθώς και αρκετά μέλη του διπλωματικού σώματος του Βατικανού - ακούστηκε να ρωτάει τους διπλανούς του: «Τι πρέπει να κάνω τώρα;».

Ο Bono παρευρέθηκε στην εκδήλωση ως ένας από τους «δασκάλους» του σχολείου Laudato Si', του τελευταίου πρότζεκτ του Scholas, το οποίο θα φέρει σε επαφή νέους από την Αργεντινή, τη Βολιβία, τη Βραζιλία, τη Χιλή, την Κολομβία, την Ισπανία, το Μεξικό, τον Παναμά, την Παραγουάη και την Πορτογαλία για να αναπτύξουν κοινωνικοπεριβαλλοντικά έργα.

Το Laudato Si' είναι το διάγγελμα του Πάπα Φραγκίσκου του 2015 για το περιβάλλον και τη φροντίδα της δημιουργίας του Θεού.

Ο frontman των U2 δήλωσε ότι ασχολήθηκε για πρώτη φορά με το Scholas πριν από τέσσερα χρόνια, «ελκυόμενος από αυτή την ιδέα της πολιτιστικής συνάντησης».

Η εκδήλωση της Πέμπτης αποσκοπούσε στον εορτασμό της αλλαγής του καταστατικού του Scholas Occurentes, από ποντιφικό ίδρυμα σε ιδιωτική ένωση πιστών με διεθνή χαρακτήρα. Το διάταγμα της αλλαγής υπογράφηκε από τον Φραγκίσκο τον Μάρτιο, αλλά ανακοινώθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Το όνομα της οργάνωσης είναι πλέον Scholas Occurentes International Educational Movement.


Το άρθρο σε PDF







Σχόλια