Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

Η Google παρέχει στο Ισραήλ εξελιγμένη Τεχνητή Νοημοσύνη για την ενίσχυση του καθεστώτος επιτήρησης.

Το Ισραήλ εφαρμόζει τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου και μηχανικής μάθησης για να ενισχύσει το καθεστώς επιτήρησης σε όλη τη Δυτική Όχθη.



TheCradle,

25/07/2022

Ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός Google παρέχει προηγμένα εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) και Μηχανικής Μάθησης στο Ισραήλ μέσω της αμφιλεγόμενης σύμβασης ονόματι "Project Nimbus", προκαλώντας ανησυχίες μεταξύ ομάδων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εργαζομένων της Google, ότι τα εργαλεία αυτά θα επιδεινώσουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην κατεχόμενη Παλαιστίνη.

Σύμφωνα με έρευνα του The Intercept, η Google παρέχει στο Τελ Αβίβ εργαλεία Μηχανικής Μάθησης και Τεχνητής Νοημοσύνης που είναι ικανά για «ανίχνευση προσώπων, αυτοματοποιημένη κατηγοριοποίηση εικόνων, εντοπισμό αντικειμένων - ακόμη και για ανάλυση συναισθημάτων όπου ισχυρίζονται ότι μπορεί να αξιολογήσει το συναισθηματικό περιεχόμενο εικόνων, ομιλίας και γραπτών».

Αυτή είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτονται δημοσίως τα χαρακτηριστικά του Google Cloud που παρέχονται μέσω της σύμβασης Nimbus.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της ομάδας παρακολούθησης Tech Inquiry και πρώην ερευνητή της Google, τον Jack Poulson, ένας από τους στόχους του "Project Nimbus" είναι να αποτρέψει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις «από το να ζητήσουν δεδομένα που αφορούν τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο».

«Με δεδομένο το συμπέρασμα του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι η Ισραηλινή κυβέρνηση διαπράττει «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας - Απαρτχάιντ και διώξεις» κατά των Παλαιστινίων, είναι κρίσιμο να τεκμηριωθεί στο έπακρο η υποστήριξη της Google και της Amazon που παρέχεται στις Ισρηλινές Αμυντικές Δυνάμεις για  επιτήρηση μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης», πρόσθεσε ο Poulson.

Οι δυνατότητες Μηχανικής Μάθησης που παρέχονται στο Ισραήλ από την Google θα μπορούσαν εύκολα να ενισχύσουν τις δυνατότητες του καθεστώτος επιτήρησης.

Νωρίτερα φέτος, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν ότι τα στρατεύματα στα κατεχόμενα υποχρεούνται να συλλέγουν και να εισάγουν τις φωτογραφίες και τα στοιχεία τουλάχιστον 50 Παλαιστινίων κατά τη διάρκεια της βάρδιας τους στο λεγόμενο σύστημα αναγνώρισης προσώπου ονόματι "Blue Wolf".

Το "Blue Wolf" λειτουργεί ως εφαρμογή για smartphone και περιγράφεται ως το μυστικό "Facebook για τους Παλαιστίνιους" του στρατού κατοχής.

Η εφαρμογή καταγράφει φωτογραφίες των προσώπων των Παλαιστινίων και τις αντιστοιχίζει σε μια εκτεταμένη βάση δεδομένων φωτογραφιών, που αναβοσβήνουν με διαφορετικά χρώματα ωστε να ειδοποιούν τους στρατιώτες για το εάν ένα άτομο πρέπει να κρατηθεί, να συλληφθεί ή να μην ενοχληθεί.

Αυτές οι πληροφορίες τροφοδοτούνται σε ένα πιο πολύπλοκο σύστημα που ονομάζεται "Wolf Pack", το οποίο περιέχει τα προσωπικά δεδομένα σχεδόν όλων των Παλαιστινίων που ζουν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένων των φωτογραφιών τους, του οικογενειακού ιστορικού τους, του επιπέδου εκπαίδευσης, του αριθμού ταυτότητας, της ηλικίας, του φύλου, των στενών συνεργατών τους και μιας αξιολόγησης ασφαλείας για κάθε άτομο.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν επίσης εγκαταστήσει κάμερες σάρωσης προσώπου σε διάφορα σημεία της Δυτικής Όχθης.

Στην πόλη της Χεβρώνας, οι κάμερες κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης παρέχουν παρακολούθηση του πληθυσμού σε πραγματικό χρόνο και μερικές φορές μπορούν να δουν μέσα σε ιδιωτικές κατοικίες.

Το Τελ Αβίβ υπέγραψε τη σύμβαση "Project Nimbus" με την Amazon και την Google έναντι 1,22 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Μάιο του περασμένου έτους, στο αποκορύφωμα του πιο πρόσφατου πολέμου στη Γάζα, που άφησε πίσω του περισσότερους από 250 νεκρούς Παλαιστίνιους.



Το άρθρο σε PDF







Σχόλια

  1. Ανώνυμος7/26/2022

    Ερώτηση : για όποιους αρνηθούν να ψηφιοποιηθούν, θα τους αφήσουν άραγε ήσυχους, ας το πούμε έτσι, να επιβιώσουν όπως μπορούν, ή μέσω αυτής της τεχνολογίας θα εντοπίζονται και θα διώκονται...?
    Αν και κάτι μου λέει πως την ξέρω ήδη την απάντηση..
    ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΡΜΑΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου