Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

1.200 επιστήμονες και ειδικοί δηλώνουν: «Δεν υπάρχει επείγουσα κλιματική κρίση»

 



By CHRIS MORRISON ,

For The Daily Sceptic,

18/08/2022

Η πολιτική φαντασίωση ότι ο άνθρωπος προκαλεί το μεγαλύτερο μέρος ή το σύνολο της κλιματικής αλλαγής και ο ισχυρισμός ότι η επιστήμη πίσω από αυτή την αντίληψη είναι «κατασταλαγμένη», δέχτηκε ισχυρό πλήγμα από τη δημοσίευση της «Παγκόσμιας Κλιματικής Διακήρυξης (WCD)» που υπογράφουν πάνω από 1.100 επιστήμονες και ειδικοί. Δεν υπάρχει επείγουσα κλιματική κρίση, λένε οι συγγραφείς, οι οποίοι προέρχονται από όλο τον κόσμο και επικεφαλής τους είναι ο Νορβηγός καθηγητής Ivar Giaever, κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Φυσικής. Η επιστήμη του κλίματος λέγεται ότι έχει εκφυλιστεί σε μια συζήτηση βασισμένη σε πεποιθήσεις και όχι στην ορθή αυτοκριτική επιστήμη.

Η κλίμακα της αντίθεσης στη σύγχρονη «κατασταλαγμένη» επιστήμη του κλίματος είναι αξιοσημείωτη, δεδομένου ότι είναι πολύ δύσκολο στον ακαδημαϊκό χώρο να συγκεντρώσει κανείς επιχορηγήσεις για οποιαδήποτε έρευνα για το κλίμα που αποκλίνει από την πολιτική ορθοδοξία. (Πλήρης κατάλογος των υπογραφόντων είναι διαθέσιμος εδώ.) Ένας άλλος βασικός συγγραφέας της δήλωσης, ο καθηγητής Richard Lindzen, έχει χαρακτηρίσει το σημερινό κλιματικό αφήγημα «παράλογο», αλλά αναγνώρισε ότι τα τρισεκατομμύρια δολάρια και η αδυσώπητη προπαγάνδα από τους εξαρτώμενους από τις επιχορηγήσεις ακαδημαϊκούς και τους δημοσιογράφους που καθοδηγούνται από την ατζέντα, ισχυρίζεται επί του παρόντος ότι δεν είναι παράλογο.

Στην Διακύρηξη, ιδιαίτερη οργή εκφράζεται για τα κλιματικά μοντέλα. Το να πιστεύει κανείς στο αποτέλεσμα ενός κλιματικού μοντέλου σημαίνει πως πιστεύει αυτά που έχουν εισαγάγει οι κατασκευαστές του μοντέλου. Τα κλιματικά μοντέλα έχουν πλέον κεντρική θέση στη σημερινή συζήτηση για το κλίμα και οι επιστήμονες το βλέπουν αυτό ως πρόβλημα. «Θα πρέπει να απελευθερωθούμε από την αφελή πίστη σε ανώριμα κλιματικά μοντέλα», αναφέρει η Διακύρηξη. «Στο μέλλον, η έρευνα για το κλίμα πρέπει να δώσει σημαντικά μεγαλύτερη έμφαση στην εμπειρική επιστήμη».

Από τότε που εξήλθαμε από τη «Μικρή Εποχή των Παγετώνων» γύρω στο 1850, ο κόσμος έχει θερμανθεί σημαντικά λιγότερο από ό,τι προβλέπει η IPCC με βάση τα μοντέλα ανθρώπινων επιδράσεων. «Το χάσμα μεταξύ του πραγματικού κόσμου και του μοντελοποιημένου κόσμου μας λέει ότι απέχουμε πολύ από την κατανόηση της κλιματικής αλλαγής», σημειώνει η Διακύρηξη.

Η Διακήρυξη είναι ένα γεγονός τεράστιας σημασίας, αν και θα αγνοηθεί από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης. Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που διακεκριμένοι επιστήμονες απευθύνουν έκκληση για περισσότερο ρεαλισμό στην κλιματική επιστήμη. 

Στην Ιταλία o καθηγητής Antonino Zichichi ηγήθηκε πρόσφατα 48 ντόπιων καθηγητών φυσικής, δηλώνοντας ότι η ανθρώπινη ευθύνη για την κλιματική αλλαγή είναι «αδικαιολόγητα υπερτιμημένη και οι καταστροφικές προβλέψεις δεν είναι ρεαλιστικές». Κατά την επιστημονική τους άποψη, «η φυσική διακύμανση εξηγεί ένα σημαντικό μέρος της παγκόσμιας θέρμανσης που παρατηρείται από το 1850 και μετά». Ο καθηγητής Zichichi έχει υπογράψει τη Διακύρηξη.

Η Διακήρυξη σημειώνει ότι το κλίμα της Γης παρουσιάζει διακυμάνσεις για όσο καιρό υπάρχει ο πλανήτης, με φυσικές ψυχρές και θερμές περιόδους. «Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι βιώνουμε μια περίοδο θέρμανσης», συνεχίζει. Τα κλιματικά μοντέλα έχουν πολλές ελλείψεις λέει, «και δεν είναι ούτε κατά διάνοια αξιόπιστα ως εργαλεία παγκόσμιας πολιτικής». Διογκώνουν την επίδραση των αερίων του θερμοκηπίου, όπως το διοξείδιο του άνθρακα, αλλά αγνοούν τυχόν ευεργετικές επιδράσεις. «Το διοξείδιο του άνθρακα δεν είναι ρύπος», λέει. «Είναι απαραίτητο για όλη τη ζωή στη Γη. Η φωτοσύνθεση είναι μια ευλογία. Περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα είναι ευεργετικό για τη φύση, πρασινίζει τη Γη- το πρόσθετο διοξείδιο του άνθρακα στον αέρα έχει προωθήσει την αύξηση της παγκόσμιας βιομάζας των φυτών. Είναι επίσης καλό για τη γεωργία, αυξάνοντας την απόδοση των καλλιεργειών παγκοσμίως».

Επιπλέον, οι επιστήμονες δηλώνουν ότι δεν υπάρχει καμία στατιστική απόδειξη ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη εντείνει τους τυφώνες, τις πλημμύρες, τις ξηρασίες και παρόμοιες φυσικές καταστροφές ή τις κάνει πιο συχνές. «Δεν υπάρχει καμία κλιματική επείγουσα ανάγκη», συνεχίζει η Διακήρυξη. «Αντιτιθέμεθα σθεναρά στην επιβλαβή και μη ρεαλιστική πολιτική του καθαρού μηδενικού διοξείδιου του άνθρακα (Net Zero) που προτείνεται για το 2050», αναφέρει, προσθέτοντας ότι στόχος της παγκόσμιας πολιτικής θα πρέπει να είναι η «ευημερία για όλους» με την παροχή αξιόπιστης και προσιτής ενέργειας ανά πάσα στιγμή. «Σε μια ευημερούσα κοινωνία, οι άνδρες και οι γυναίκες είναι καλά εκπαιδευμένοι, τα ποσοστά γεννήσεων είναι χαμηλά και οι άνθρωποι νοιάζονται για το περιβάλλον τους», καταλήγει.

Η Διακύρηξη είναι το τελευταίο σημάδι ότι η «κατασταλαγμένη» φαντασίωση που περιβάλλει την επιστήμη της κλιματικής αλλαγής καταρρέει γρήγορα. Πέρυσι, ο Steven Koonin, υφυπουργός Επιστημών της κυβέρνησης Ομπάμα, δημοσίευσε ένα βιβλίο με τίτλο Unsettled (Αδιευκρίνιστο) στο οποίο σημείωνε ότι «η επιστήμη είναι ανεπαρκής για να γίνουν χρήσιμες προβλέψεις σχετικά με το πώς θα αλλάξει το κλίμα τις επόμενες δεκαετίες, πόσο μάλλον για το ποιες θα είναι οι ενέργειές μας». Σημείωσε επίσης ότι η άκαμπτη διάδοση της ιδέας ότι η κλιματική αλλαγή είναι κατασταλαγμένη υποβαθμίζει και ψυχραίνει το επιστημονικό έργο, «καθυστερώντας την πρόοδό του σε αυτά τα σημαντικά θέματα». Το 2020, ο πράσινος ακτιβιστής Michael Shellenberger έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο «Αποκάλυψη ποτέ», στο οποίο ανέφερε ότι πιστεύει ότι η συζήτηση για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον έχει τα τελευταία χρόνια «ξεφύγει από τον έλεγχο». Πολλά από αυτά που λέγονται στους ανθρώπους για το περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένου του κλίματος, είναι λάθος, έγραψε.

Φυσικά, οι πράσινοι εξτρεμιστές στην ακαδημαϊκή κοινότητα, την πολιτική και τη δημοσιογραφία θα συνεχίσουν να επιχειρηματολογούν υπέρ του έλεγχου και της επιβολής των μέτρων που επιθυμούν μέσω της πολιτικής του Net Zero. Στο τέλος, η διαστρεβλωμένη άποψή τους για την επιστημονική διαδικασία θα ξεθωριάσει, αφήνοντας πίσω τους ένα ίχνος από γελοίες προβλέψεις για τον Αρμαγεδδώνα και ακόμη περισσότερα αποτυχημένα πειράματα σκληρού αριστερού οικονομικού και κοινωνικού ελέγχου.


Ο Chris Morrison είναι περιβαλλοντικός συντάκτης στη Daily Sceptic.



Το άρθρο σε PDF






Σχόλια