Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

Η Σαουδική Αραβία επενδύει σημαντικά στην ισραηλινή βιομηχανία κατασκοπευτικού λογισμικού: Έκθεση

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το γεγονός αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει το Ριάντ να «κυνηγήσει» τους αντιπάλους του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν



The Cradle

Μια έκθεση αποκάλυψε στις 10 Αυγούστου ότι η Σαουδική Αραβία έχει επενδύσει σημαντικά σε ισραηλινές εταιρείες που ειδικεύονται στην ανάπτυξη εργαλείων κατασκοπείας στον κυβερνοχώρο. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει το Ριάντ να «κυνηγήσει» τους αντιπάλους του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (MbS).

Δημοσιεύματα της αντιπολίτευσης αναφέρουν ότι Σαουδάραβες αξιωματούχοι έχουν υπογράψει συμβόλαια με διάφορες ισραηλινές εταιρείες, τα οποία απαιτούν την καταβολή εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.

Πηγές προσθέτουν ότι οι προσφάτως ακμάζουσες σχέσεις μεταξύ Τελ Αβίβ και Ριάντ θα ανοίξουν τον δρόμο για την εφαρμογή του προγράμματος CyberIC, το οποίο στοχεύει στην προστασία του τομέα της κυβερνοασφάλειας του βασιλείου.

Το σχέδιο ανακοινώθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από την Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας της Σαουδικής Αραβίας.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται ένα μήνα μετά την αναφορά της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz ότι ισραηλινές εταιρείες πούλησαν τεχνολογία κυβερνοκατασκοπείας στη Σαουδική Αραβία, προκειμένου να εντοπίζουν αντιπάλους και διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας.

Η εφημερίδα επικαλέστηκε έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 8 Ιουνίου, σύμφωνα με την οποία το Ριάντ αγόραζε κατασκοπευτικό λογισμικό από το Ισραήλ εδώ και χρόνια.

Η έκθεση ανέφερε ότι η εταιρεία χρησιμοποιεί μια βιτρίνα στην Κύπρο για την πώληση του κατασκοπευτικού λογισμικού Reign, το οποίο φέρεται να εξάγει δεδομένα από iPhones, να ελέγχει εξ αποστάσεως την κάμερα, να κρυφακούει και να εντοπίζει τις τοποθεσίες των χρηστών χωρίς να το γνωρίζουν.

Το Ισραήλ είναι διαβόητο για τον αποτελεσματικό κατασκοπευτικό spyware εξοπλισμό του - η εταιρεία κυβερνοασφάλειας NSO, γνωστή για το κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus, έχει αντιμετωπίσει απειλές ότι θα τεθεί σε μαύρη λίστα από τις ΗΠΑ. Αυτό οφείλεται σε διενέξεις σχετικά με τον εκβιασμό δημοσιογράφων, πολιτικών και άλλων δημόσιων προσώπων με κατασκοπευτικό λογισμικό.

Στις 15 Δεκεμβρίου, 18 μέλη της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών κάλεσαν το Υπουργείο Οικονομικών και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ να επιβάλουν επίσημες κυρώσεις στον όμιλο NSO.

Ένα μήνα πριν από αυτό, το Υπουργείο Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε ότι είχε τοποθετήσει την NSO σε μαύρη λίστα με την αιτιολογία ότι «χρησιμοποιούσε τα εργαλεία της κακόβουλα μέσω του κατασκοπευτικού λογισμικού Pegasus το οποίο παρήγαγε για να κατασκοπεύει διάφορα δημόσια πρόσωπα, διασημότητες, διπλωμάτες και δημοσιογράφους».

Εκείνη την εποχή, η ισραηλινή εταιρεία κατασκοπευτικού λογισμικού Candiru είχε επίσης μπει στη μαύρη λίστα επειδή ενήργησε «αντίθετα προς τα συμφέροντα της εθνικής ασφάλειας ή της εξωτερικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών».

Σχόλια