Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

Πακιστανοί πολιτικοί αντιφρονούντες απειλούνται με «πάγωμα» της βιομετρικής τους ταυτότητας και των τραπεζικών λογαριασμών τους.


 

Biometric Update

Ο υπουργός Εσωτερικών του Πακιστάν προειδοποίησε ότι θα μπλοκαριστούν οι βιομετρικές ταυτότητες  των υποστηρικτών του προσφάτως αποπεμφθέντος πρωθυπουργού Imran Khan και του κόμματός του Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI), των οποίων η συμπεριφορά μπορεί να θεωρηθεί ενοχλητική, και ως εκ τούτου δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, αναφέρει το The Nation.

Η πολιτική κατάσταση έχει έκτοτε επιδεινωθεί, με μεγάλες ομάδες υποστηρικτών του Khan να απειλούν να «καταλάβουν την εξουσία», αναφέρει το BBC. Εν τω μεταξύ, η Εθνική Βάση Δεδομένων και Μητρώου (NADRA) συνεργάζεται με όλα τα πολιτικά κόμματα για να εξασφαλίσει τη βοήθειά τους ώστε να προσεγγίσουν περισσότερους ανθρώπους για να παραλάβουν  τη βιομετρική εθνική ταυτότητα.

Το Newsweek Pakistan ανέφερε ότι ο υπουργός Εσωτερικών Rana Sanaullah Khan ισχυρίστηκε επίσης ότι τα διαβατήριά των ατόμων θα μπορούσαν να μπλοκαριστούν και ακόμη και oι ίδιοι να συλληφθούν, αφού εντοπιστούν μέσω του συστήματος ταυτοποίησης του Πακιστάν, χρησιμοποιώντας τη νομοθεσία για την ελευθερία μετακίνησης για να διασφαλιστεί ότι τα θύματα μπορούν να συνεχίσουν τη ζωή τους.

Ο υπουργός απευθύνθηκε επίσης στο Twitter καλώντας τους πολίτες να τραβήξουν και να αποστείλουν αναγνωρίσιμα βίντεο από τυχόν παρενοχλήσεις από υποστηρικτές του PTI, στο Τμήμα Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ερευνών.

Το μπλοκάρισμα της ταυτότητας θα ήταν εξαιρετικά επιζήμιο. Η βιομετρική ταυτότητα χρησιμοποιείται για την πρόσβαση σε υπηρεσίες και τραπεζικούς λογαριασμούς και την καταχώριση καρτών SIM. Θα πρέπει να κινηθεί αστυνομική και στη συνέχεια δικαστική διαδικασία προκειμένου να υποχρεωθεί η NADRA να αποκλείσει τον προσωπικό λογαριασμό ταυτότητας. Ένα άτομο θα πρέπει να προσφύγει στα δικαστήρια για να επιτραπεί στη συνέχεια στη NADRA να άρει οποιοδήποτε αποκλεισμό. Η νομολογία έχει αποδείξει ότι η ίδια η NADRA δεν μπορεί να μπλοκάρει ή να ξεμπλοκάρει μια ταυτότητα από μόνη της.

Τις τελευταίες εβδομάδες η NADRA συνεργάζεται με πολλά πολιτικά κόμματα για να ζητήσει τη βοήθειά τους στην προσέγγιση περιθωριοποιημένων ομάδων που δεν έχουν προσέλθει να παραλαβουν την εθνική βιομετρική ταυτότητα αναφέρει το Associated Press of Pakistan (APP).

Στις μέχρι σήμερα συνεδριάσεις, οι εκπρόσωποι των κομμάτων έχουν υποβάλει προτάσεις για τη βελτίωση της εγγραφής στο σύστημα ταυτοποίησης, των γυναικών και άλλων περιθωριοποιημένων ομάδων, όπως οι τρανσέξουαλ ψηφοφόροι.

Η υπηρεσία ταυτότητας έχει δεσμευτεί να δημιουργήσει περισσότερες κινητές μονάδες  εγγραφής στο σύστημα βιομετρικής ταυτοποίησης.

***************


Το Gov.gr wallet – ψηφιακό πορτοφόλι αποτελεί τη βασική ψηφιακή υποδομή για την αποθήκευση στο μέλλον και άλλων προσωπικών εγγράφων, όπως η ακαδημαϊκή ταυτότητα, η άδεια κυκλοφορίας οχημάτων, το πιστοποιητικό ΚΤΕΟ και έγγραφα κοινωνικής ασφάλισης.

Ο κ. Πιερρακάκης μίλησε για τα επόμενα βήματα, κάνοντας λόγο για μεταβατική περίοδο, για επίδειξη και «ψηφιακά αντίγραφα» σε τραπεζικά ιδρύματα και παρόχους κινητής ή σταθερής τηλεφωνίας. «Δημιουργούμε ένα σύστημα το οποίο θα ισχύει από την 1η Οκτωβρίου για τις τράπεζες και τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, αλλά και για όποιους φορείς χρειάζεται η επίδειξη της ταυτότητας. Θα δημιουργείται ψηφιακό ίχνος αντί για αντίγραφα ταυτότητας κι έτσι πλέον θα μπορεί να γίνει με ψηφιακό τρόπο κάτι που μας έχει ταλαιπωρήσει με το χαρτί σε φυσική μορφή».

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μέσω του Gov.gr Wallet, μετά τα αντίγραφα των αστυνομικών ταυτοτήτων και των διπλωμάτων οδήγησης, δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες για νέα έγγραφα και νέες υπηρεσίες.

Στη λίστα αναμένεται να ενταχθούν στοιχεία για τα οχήματα των πολιτών (άδεια κυκλοφορίας κ.λπ.), τη δημοτολογική και ληξιαρχική κατάσταση, αλλά και έγγραφα όπως κάρτα ανεργίας, απολυτήρια λυκείου, πτυχία πανεπιστημίων κ.λπ.

Ακόμα, θα προστεθεί σύντομα η υπηρεσία των ειδοποιήσεων για προθεσμίες που αφορούν τον πολίτη.

*********

«Λούσι , ώρα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σου».



Σχόλια