Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

Ο πιο Ψεύτικος πόλεμος, ο πόλεμος με τις περισσότερες Δημόσιες Σχέσεις όλων των εποχών.


For the Medium,
27/07/2022

Ο πρόεδρος και η πρώτη κυρία της Ουκρανίας πόζαραν για μια ρομαντική φωτογράφιση στο το περιοδικό Vogue, όπου ο πρόεδρος Volodymyr Zelensky μιλάει ποιητικά για την αγάπη που έχει για την αγαπημένη του σύζυγο.

Τώρα ξέρω τι σκέφτεστε: Πώς βρίσκει ο Zelensky χρόνο για μια φωτογράφιση στο Vogue εν μέσω του φορτωμένου προγράμματός του με εμφανίσεις δημοσίων σχέσεων για άλλα μεγάλα δυτικά ιδρύματα;

Εννοώ ότι πρόκειται άλλωστε για τον ίδιο Volodymyr Zelensky που ήταν τόσο απασχολημένος με τις βιντεοσκοπημένες εμφανίσεις για τα βραβεία Grammy, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου στις Κάννες, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και πιθανώς και τη Λέσχη Bilderberg  - και με συναντήσεις με διασημότητες όπως τον Ben Stiller, τον Sean Penn και τους Bono και Edge από τους U2. Πρόκειται για την πιο πολυάσχολη περιοδεία δημοσίων σχέσεων που θα μπορούσε να κάνει χωρίς να συζητήσει για τη στρατηγική σημασία του πυροβολικού μεγάλου βεληνεκούς με τον Έλμο στο Sesame Street.

Α, ναι! και επίσης, δεν γίνεται ένας πόλεμος ή κάτι τέτοιο στην Ουκρανία; Θα έλεγε κανείς ότι θα ήταν απασχολημένος και με αυτό.



Πείτε με τρελή, αλλά αρχίζω να υποψιάζομαι ότι μπορεί να υπάρχει μια συντονισμένη προσπάθεια να χειραγωγηθεί ο τρόπος που σκεφτόμαστε για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Για την ακρίβεια, θα έφτανα στο σημείο να πω ότι είναι ο πιο επιθετικά ελεγχόμενος από πλευράς εντυπώσεων, πόλεμος που έχουμε βιώσει ποτέ.

Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, όχι μόνο έχουμε πλημμυρίσει με προπαγάνδα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ, ενώ τα Ρωσικά Μέσα Ενημέρωσης εξαφανίζονται από τα ραδιοκύματα - αλλά βλέπουμε επίσης ένα νέο χαρακτηριστικό των Μέσων Ενημέρωσης με πρωτοφανή μεγέθη διαδικτυακής λογοκρισίας, προπαγάνδας ενισχυμένης από αλγόριθμους και τρολαρίσματος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Έτσι, δεν έχουμε κυριολεκτικά ποτέ ξαναδεί τόσο μεγάλη συνολική προσπάθεια να χειραγωγείται ο τρόπος με τον οποίο το κοινό σκέφτεται για έναν πόλεμο. Κάτι που είναι λογικό, δεδομένου ότι πρόκειται για έναν βαθιά επικίνδυνο πόλεμο δι' αντιπροσώπων, ο οποίος δεν πρόκειται να ωφελήσει τους απλούς ανθρώπους με κανέναν τρόπο, σχήμα ή μορφή.

Θέλω να πω, μπορείτε να φανταστείτε τι θα γινόταν αν οι άνθρωποι είχαν τη δυνατότητα να κάνουν τις δικές τους σκέψεις σχετικά με τον οικονομικό πόλεμο της κυβέρνησής τους εναντίον της Ρωσίας, ο οποίος τους πλήττει οικονομικά και ωθεί εκατομμύρια ανθρώπους προς την πείνα, με την πλήρη επίγνωση και έγκριση της κυβέρνησης των ΗΠΑ; Ή αν επιτρεπόταν στους Αμερικανούς να αναρωτηθούν αν τα δισεκατομμύρια που ρίχνουν σε αυτή τη σύγκρουση μέσω αντιπροσώπων θα μπορούσαν να δαπανηθούν καλύτερα στο εσωτερικό της χώρας τους; Ή αν οι άνθρωποι άρχιζαν να αντιδρούν σε μια άσκοπη σύγκρουση για γεωστρατηγική κυριαρχία που απειλεί τις ζωές τους και τις ζωές όλων όσων γνωρίζουν με τον κίνδυνο ενός πυρηνικού αφανισμού;

Δεν μπορούμε να το έχουμε αυτό.

 

Υπάρχει μια διαφορά - όπως η νύχτα με τη μέρα - ανάμεσα στο να θέλετε να πείτε στους ανθρώπους την αλήθεια για κάτι και στο να θέλετε να χειραγωγήσετε την αντίληψή τους για κάτι. Υπάρχουν φορές που τα αληθινά γεγονότα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να επηρεάσουν την αντίληψη των ανθρώπων με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αλλά αν η ατζέντα σας είναι να χειραγωγήσετε την αντίληψη αντί να πείτε την αλήθεια, αναγκαστικά θα αναγκαστείτε να βασιστείτε σε ψέματα, μισές αλήθειες, διαστρεβλώσεις και ψέματα δια αποσιώπησης, όπου η αλήθεια δεν εξυπηρετεί αυτή την ατζέντα.

Αν μας έλεγαν την αλήθεια για αυτόν τον πόλεμο, δεν θα λογόκριναν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Δεν θα λογόκριναν διαδικτυακές φωνές που διαφωνούν με τα επίσημα αφηγήματα για την Ουκρανία. Δεν θα μας βομβάρδιζαν συνεχώς με τη διαχείριση των αντιλήψεων μας από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης,  και σίγουρα δεν θα έβαζαν τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας στο εξώφυλλο του περιοδικού Vogue.

Μας χειραγωγούν και μας εξαπατούν. Και μας χειραγωγούν και μας εξαπατούν επειδή το να αντιληφθούμε καθαρά από μόνοι μας θα πήγαινε ενάντια στα συμφέροντα της αυτοκρατορίας. Μας λένε ψέματα επειδή τα συμφέροντα του λαού και τα συμφέροντα της αυτοκρατορίας είναι ως συνήθως, σε πλήρη αντίθεση.

Σχόλια