Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

Ο βιονικός δικηγόρος θα είναι καλύτερος, ταχύτερος, φθηνότερος.



For  The Times,

By Jonathan Ames - Νομικός συντάκτης,

15/08/2022


Οι δικηγόροι θα μπορούσαν να έχουν ηλεκτρονικά τσιπ εμφυτευμένα στον εγκέφαλό τους, σε ένα επαναστατικό βήμα που μπορεί να μειώσει το νομικό κόστος και να μειώσει τον αριθμό των δικηγόρων που απαιτούνται για την εξέταση πολύπλοκων υποθέσεων, σύμφωνα με έκθεση του Law Society.

Οι υποστηρικτές της νευροτεχνολογίας για τους δικηγόρους έχουν υποστηρίξει ότι οι εταιρικοί πελάτες θα πιέσουν για τα τσιπ ως μέτρο αποτελεσματικότητας, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει τους δικηγόρους του City, οι οποίοι συνήθως χρεώνουν 1.500 λίρες την ώρα, να στραφούν σε «χρεώσιμες μονάδες συγκέντρωσης προσοχής».

Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Law Society, το οποίο εκπροσωπεί τους δικηγόρους στην Αγγλία και την Ουαλία, προέβλεψε ότι τα εγκεφαλικά εμφυτεύματα είναι πιθανό να γίνουν το «iPhone του μέλλοντος» στο νομικό επάγγελμα.

Πλέον δεν θα απαιτούνται ομάδες δικηγόρων για να μελετούν περίπλοκες συμβάσεις συγχωνεύσεων - ένας υπερδικηγόρος με ενσωματωμένο τσιπ θα μπορεί να σαρώνει χρόνια προηγούμενων αποφάσεων και τόνους τεκμηριωτικού υλικού σε ελάχιστο χρόνο.

Η εκτόξευση των ωριαίων χρεώσεων για νομικές συμβουλές αποτελεί μόνιμη ανησυχία στο City. Ενώ οι πολυεθνικές εταιρείες τείνουν να αποδίδουν τις αμοιβές ως κόστος της επιχειρηματικής δραστηριότητας, μια ριζοσπαστική τεχνολογική λύση για τη σημαντική μείωση του νομικού κόστους θα ήταν ελκυστική για τους διευθύνοντες συμβούλους και τα διοικητικά συμβούλια.

Η έκθεση της εταιρείας με τίτλο "Neurotechnology, Law and the Legal Profession" (Νευροτεχνολογία, δίκαιο και νομικό επάγγελμα) προβλέπει ότι «οι δικηγόροι θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να αποκτήσουν πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών τους και να προσπαθήσουν να προηγηθούν των όλο και πιο ικανών συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, χρησιμοποιώντας τη νευροτεχνολογία για να βελτιώσουν την απόδοσή τους στον χώρο εργασίας».

Η έκθεση του Allan McCay, καθηγητή στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ στην Αυστραλία, πρόσθεσε ότι η πίεση για την υιοθέτηση της τεχνολογίας μπορεί να προέλθει από τους πελάτες. «Μπορεί κανείς να φανταστεί τις αλλαγές στην κοστολόγηση που μπορεί να επιφέρει η ικανότητα παρακολούθησης της προσοχής των νευροτεχνολογιών. Αυτό θα μπορούσε ακόμη και να οδηγήσει σε μια μετακίνηση από τις χρεώσιμες ώρες στην χρεώσιμη προσοχή».

Ο McCay επεσήμανε ότι ο πλουσιότερος καινοτόμος του κόσμου, ο Elon Musk, επενδύει στη νευροτεχνολογία τα τελευταία οκτώ χρόνια και δήλωσε: «Αυτή η τεχνολογία έρχεται και πρέπει να σκεφτούμε τη σχετική νομοθεσία».

Ο Richard Susskind, δικηγόρος που έγινε συγγραφέας και μελλοντολόγος του νομικού επαγγέλματος, δήλωσε ότι η ευρεία διάδοση της τεχνητής νοημοσύνης θα έρθει πρώτη και ότι ορισμένα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης ήδη ξεπερνούν τους νεότερους δικηγόρους σε ορισμένες εργασίες, όπως η εξέταση εγγράφων. Πρόσθεσε ότι «μακροπρόθεσμα, όλοι θα είμαστε ψηφιακά ενισχυμένοι. Το μόνο ερώτημα είναι αν αυτή η επεξεργασία και η αποθήκευση θα γίνεται μέσα ή έξω από το σώμα μας».

Ο Kion Ahadi, διευθυντής στρατηγικής της εταιρείας, αναγνώρισε ότι η εμφύτευση τσιπ θα προκαλούσε ανησυχίες. «Οποιαδήποτε τέτοια συγχώνευση θέτει ενδιαφέροντα και πολύπλοκα ηθικά και νομικά ζητήματα», δήλωσε.


***

Σχόλιο απο αναγνώστη του άρθρου :

Κύριε, Το άρθρο σας «Ο βιονικός δικηγόρος θα είναι καλύτερος, γρηγορότερος, φθηνότερος» (15 Αυγούστου) είναι μια επίκαιρη υπενθύμιση ότι η ανθρώπινη βελτίωση δεν περιορίζεται πλέον στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Είναι όμως ανόητο (και επικίνδυνο) να ευτελίζουμε αυτές τις εξελίξεις. Τα εγκεφαλικά εμφυτεύματα δεν θα γίνουν τα «iPhone του μέλλοντος», όπως προβλέπει ο Δικηγορικός Σύλλογος, και ούτε θα πρέπει να παρουσιάζονται ως φιλικά προς τον οικονομικό προϋπολογισμό «μέτρα αποτελεσματικότητας». Ο ισχυρισμός ότι αυτά θα βελτιώσουν τη νομική απόδοση ή θα μειώσουν τα νομικά κόστη είναι λανθασμένος και υπεραπλουστευτικός. Παρ' όλα τα οφέλη τους (σκεφτείτε τα βιονικά άκρα), τα νέα εργαλεία βελτίωσης του ανθρώπου παρουσιάζουν περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις. Θα απειλήσουν τα εγκεφαλικά εμφυτεύματα την αξιοπρέπεια και την αυθεντικότητά μας; Θα αλλάξουν αυτό που σημαίνει να είσαι άνθρωπος; Η πιο άμεση προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η προστασία των νευροδικαιωμάτων μας με αυστηρές νομοθετικές ρυθμίσεις των πειραματικών και παρεμβατικών νευροτεχνολογιών, χωρίς να καταπνίγεται η καινοτομία. Αν δεν δράσουμε γρήγορα, κινδυνεύουμε να οδηγηθούμε υπνοβατώντας σε έναν δυστοπικό κόσμο.


Καθηγητής Nayef Al-Rodhan Νευροεπιστήμονας και διευθυντής του προγράμματος γεωπολιτικής και παγκόσμιου μέλλοντος του Κέντρου Πολιτικής Ασφάλειας της Γενεύης.

Το άρθρο σε PDF










Σχόλια