Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

Προπαγάνδα WEF : Εναντίον των σιτηρών. Η διακοπή του εφοδιασμού τροφίμων αναδεικνύεται ως εργαλείο καθώς εντείνονται οι γεωοικονομικές εντάσεις.

Προπαγάνδα WEF : 
Εναντίον των σιτηρών. Η διακοπή του εφοδιασμού τροφίμων αναδεικνύεται ως εργαλείο καθώς εντείνονται οι γεωοικονομικές εντάσεις.


Με την κλιματική αλλαγή να επιβαρύνει όλο και περισσότερο το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων και με τις διεθνείς εντάσεις να έχουν ήδη αυξηθεί, ο κίνδυνος διαταραχών του εφοδιασμού τροφίμων με γεωπολιτικά κίνητρα αυξάνεται. Η επιδείνωση των εμπορικών πολέμων μπορεί να μετατραπεί σε απειλές υψηλού κινδύνου για τη διακοπή του εφοδιασμού τροφίμων ή γεωργικών προϊόντων. Οι συγκρούσεις που επηρεάζουν τα αδύναμα σημεία της αλυσίδας εφοδιασμού θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διακοπή των εγχώριων και διασυνοριακών ροών τροφίμων. Στην ακραία περίπτωση, κρατικοί ή μη κρατικοί φορείς θα μπορούσαν να στοχεύσουν τις καλλιέργειες ενός αντίπαλου κράτους, για παράδειγμα με μια μυστική βιολογική επίθεση. 

Υπο αυτές τις συνθήκες, η δυναμική των αντιποίνων θα μπορούσε να αναπτυχθεί γρήγορα. Στο εσωτερικό της χώρας, το δελτίο τροφίμων θα μπορούσε να  να χρειαστεί. 

Η αποθησαύριση και η κλοπή θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την κοινωνική τάξη. Ο εκτεταμένος κίνδυνος λιμού τα τελευταία χρόνια υποδηλώνει ότι η μεγαλύτερη πείνα και οι περισσότεροι θάνατοι - στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, σε κάθε περίπτωση - δεν θα μπορούσαν να προκαλέσουν σημαντική διεθνή αντίδραση. Αν παρόμοια δεινά προκαλούνταν σε πιο ισχυρές χώρες, οι αντιδράσεις θα ήταν γρήγορες και σοβαρές. 

Πιο ανθεκτικά εμπορικά και ανθρωπιστικά δίκτυα θα βοηθούσαν να περιοριστούν οι επιπτώσεις της διακοπής του εφοδιασμού τροφίμων. Αλλά αν οι εμπορικοί πόλεμοι ήταν ένας παράγοντας που θα συνέβαλε, τότε οι χώρες θα μπορούσαν να επιδιώξουν μεγαλύτερη αυτάρκεια στην παραγωγή τροφίμων και τη γεωργία. Σε ορισμένες προηγμένες οικονομίες, αυτό μπορεί να απαιτήσει την ανασυγκρότηση δεξιοτήτων που αφέθηκαν να εξασθενήσουν τις τελευταίες δεκαετίες. Η γεωργική διαφοροποίηση και η ανάπτυξη ανθεκτικότερων ποικιλιών καλλιεργειών θα μπορούσαν να ενισχύσουν την εθνική ασφάλεια μειώνοντας την ευπάθεια των χωρών. 



Σχόλια