Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

Προπαγάνδα WEF : Νομισματικός Λαϊκισμός. Οι κλιμακούμενες δυναμικές αντιδράσεις προστασίας θέτουν υπό αμφισβήτηση την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών.

Προπαγάνδα WEF : 
Νομισματικός Λαϊκισμός. Οι κλιμακούμενες δυναμικές αντιδράσεις προστασίας θέτουν υπό αμφισβήτηση την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών.


 

Τι θα συνέβαινε αν το κύμα προστασίας επεκτεινόταν για να καταλάβει τις κεντρικές τράπεζες που βρίσκονται στην καρδιά του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος; 

Σε ένα σκηνικό γεωοικονομικής κλιμάκωσης, θα μπορούσαν να αυξηθούν οι εκκλήσεις για την «ανάκτηση του ελέγχου» της ανεξάρτητης νομισματικής πολιτικής και τη χρησιμοποίησή της ως όπλο σε αντιπαραθέσεις "tit-for-tat" μεταξύ των οικονομιών του κόσμου. 

Οι συνετές και συντονισμένες πολιτικές των κεντρικών τραπεζών θα μπορούσαν να δεχθούν επίθεση από λαϊκιστές πολιτικούς ως παγκοσμιοποιητική προσβολή της εθνικής δημοκρατίας. Μια άμεση πολιτική αμφισβήτηση της ανεξαρτησίας των μεγάλων κεντρικών τραπεζών θα αναστάτωνε τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Οι επενδυτές θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν τη στερεότητα των θεσμικών θεμελίων του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Καθώς η ανησυχία θα βαθαίνει, οι αγορές θα μπορούσαν να αρχίσουν να τρέμουν, τα νομίσματα να ταλαντεύονται. Η αβεβαιότητα θα εξαπλωνόταν στην πραγματική οικονομία. Η πόλωση θα δυσχέραινε την εγχώρια πολιτική αντίδραση, με τα αυξανόμενα προβλήματα να επιρρίπτονται σε εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς. Σε διεθνές επίπεδο, μπορεί να μην υπήρχαν φορείς με τη νομιμοποίηση να επιβάλουν μια συντονισμένη αποκλιμάκωση. 

Ο κίνδυνος μιας λαϊκιστικής επίθεσης στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική θα μπορούσε να μετριαστεί με την εντατικοποίηση των προσπαθειών για τη μεγιστοποίηση της λαϊκής νομιμοποίησης της ανεξαρτησίας των κεντρικών τραπεζών. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με τη συμμετοχή του κοινού - ίσως μέσω επίσημων συμβουλευτικών συνελεύσεων - στις αποφάσεις σχετικά με την ανεξαρτησία, τη λογοδοσία και τη σταθερότητα. Όσο μεγαλύτερη είναι η κατανόηση και η υποστήριξη του κοινού για τις εντολές και τα εργαλεία νομισματικής πολιτικής, τόσο λιγότερο ευάλωτα θα είναι σε περιόδους κρίσης.



Σχόλια