Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

Προπαγάνδα WEF : Συναισθηματική Αποδιοργάνωση. Η Τεχνητή Νοημοσύνη που μπορεί να αναγνωρίζει και να ανταποκρίνεται στα συναισθήματα δημιουργεί νέες δυνατότητες για ζημιές.

Προπαγάνδα WEF : 
Συναισθηματική Αποδιοργάνωση. Η Τεχνητή Νοημοσύνη που μπορεί να αναγνωρίζει και να ανταποκρίνεται στα συναισθήματα δημιουργεί νέες δυνατότητες για ζημιές.


 

Καθώς η διαπλοκή της τεχνολογίας με την ανθρώπινη ζωή βαθαίνει, η «συναισθηματική πληροφορική» - η χρήση αλγορίθμων που μπορούν να διαβάσουν τα ανθρώπινα συναισθήματα ή να προβλέψουν τις συναισθηματικές μας αντιδράσεις- είναι πιθανό να γίνει όλο και πιο διαδεδομένη. 

Με την πάροδο του χρόνου, η έλευση των "woebots" Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) και παρόμοιων εργαλείων θα μπορούσε να μεταμορφώσει την παροχή συναισθηματικής και ψυχολογικής φροντίδας - κατ' αντιστοιχία με τις συσκευές για την παρακολούθηση της καρδιάς και τους μετρητές των βημάτων μας.

Αλλά οι αρνητικές συνέπειες, είτε τυχαίες είτε σκόπιμες, του συναισθηματικά «έξυπνου» κώδικα μπορεί να είναι θεμελιώδους σημασίας.

Σκεφτείτε τις διάφορες διαταραχές που έχει ήδη προκαλέσει η ψηφιακή επανάσταση - ποιό θα ήταν το συναισθηματικό-υπολογιστικό ισοδύναμο των ηχοθαλάμων (echo chambers) ή των fake news; (σ.ι. Ένας ηχοθάλαμος είναι ένα περιβάλλον όπου ένα άτομο συναντά μόνο πληροφορίες ή απόψεις που αντικατοπτρίζουν και ενισχύουν τις δικές του.) Των εκλογικών παρεμβάσεων ή της μικρο-στόχευσης των διαφημίσεων;

Θα δημιουργηθούν επίσης νέες δυνατότητες για  ριζοσπαστικοποίηση, με τη μηχανική μάθηση να χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό συναισθηματικά δεκτικών ατόμων και των συγκεκριμένων εναυσμάτων που θα μπορούσαν να τα ωθήσουν προς τη βία. Οι καταπιεστικές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη συναισθηματική πληροφορική για να ασκήσουν έλεγχο ή να προκαλέσουν επιθετικές αντιδράσεις.

Για τον μετριασμό αυτών των κινδύνων, θα μπορούσε να ενθαρρυνθεί η έρευνα σχετικά με τις πιθανές άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις αυτών των τεχνολογιών.

Θα μπορούσαν να θεσπιστούν υποχρεωτικά πρότυπα, τα οποία θα θέτουν ηθικά όρια στην έρευνα και την ανάπτυξη.

Θα μπορούσε να απαιτηθεί από τους προγραμματιστές να παρέχουν στα άτομα δικαιώματα «εξαίρεσης». Θα βοηθούσε επίσης η μεγαλύτερη εκπαίδευση σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους - τόσο για τους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτόν τον τομέα όσο και για τον γενικό πληθυσμό.



Σχόλια