Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

Η Amazon βρίσκεται ανάμεσα στις πέντε εταιρείες που θα αναπτύξουν το πρότυπο του ψηφιακού ευρώ για την ΕΚΤ

 

By Inbar Preiss,

For The Block

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποκάλυψε τους συνεργάτες που επέλεξε για να συνεργαστούν στο πρωτότυπο του ψηφιακού ευρώ.

Η Amazon θα είναι υπεύθυνη για τον σχεδιασμό των πληρωμών ηλεκτρονικού εμπορίου.

Η άσκηση δημιουργίας πρωτοτύπων θα πραγματοποιηθεί μεταξύ του Σεπτεμβρίου και του Δεκεμβρίου του 2022.

Την επιλογή πέντε νέων εταίρων για την υποστήριξη της ανάπτυξης του πρωτότυπου ψηφιακού ευρώ ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Κάθε μία από τις εταιρείες θα αναλάβει διαφορετικό ρόλο στη συγκρότηση του πρωτοτύπου. Μεταξύ αυτών είναι και ο τεχνολογικός κολοσσός Amazon, η οποία θα είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη πληρωμών ηλεκτρονικού εμπορίου στα πλαίσια του έργου.

Η ισπανική τράπεζα CaixaBank θα αναπτύξει online peer-to-peer πληρωμές για μια εφαρμογή για κινητά, ενώ η γαλλική πολυεθνική υπηρεσία πληρωμών Worldline είναι υπεύθυνη για την offline έκδοση.

Οι πληρωμές στα σημεία πώλησης από τον εντολέα και τον παραλήπτη βρίσκονται στα χέρια της υποστηριζόμενης από την ΕΚΤ Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πληρωμών και της ιταλικής εταιρείας paytech Nexi, αντίστοιχα. 

Η ΕΚΤ προκήρυξε την πρόσκληση συμμετοχής για συνεργασία στα τέλη Απριλίου και έλαβε 54 αιτήσεις από εθνικές τράπεζες και πολυεθνικές εταιρείες τεχνολογίας. Οι πέντε επιλεγμένοι πάροχοι υπηρεσιών επιλέχθηκαν με βάση τη συμμόρφωσή τους σε «ειδικές λειτουργίες», οι οποίες αποτελούσαν πλεονέκτημα πέραν των βασικών απαιτούμενων κριτηρίων. 

Η διαδικασία δημιουργίας του πρωτοτύπου αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Σεπτεμβρίου και να ολοκληρωθεί στα τέλη Δεκεμβρίου.

Η διαδικασία αυτή αποτελεί μέρος μιας συνεχιζόμενης φάσης έρευνας που έχει διάρκεια δύο ετών. Η ΕΚΤ αναμένει να ολοκληρώσει τη φάση αυτή έως τον Μάρτιο του 2023 αξιολογώντας τα παραγόμενα πρωτότυπα καθώς και την επιτυχία της συνεργασίας μεταξύ των εταίρων. 

Η ΕΚΤ ξεκίνησε την έρευνα για το ψηφιακό ευρώ τον Ιούλιο του 2021, χωρίς να υποσχεθεί ότι θα εκδώσει το ψηφιακό νόμισμα στο τέλος.

***

Δείτε επίσης:








Σχόλια