Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

Το έβδομο Συνέδριο των Ηγετών των Παγκόσμιων και Παραδοσιακών Θρησκειών θα επικεντρωθεί στην πνευματική ανάπτυξη στη μετά COVID-19 περίοδο



The Astana Times

4/8/2022

ΝΟΥΡ-ΣΟΥΛΤΑΝ - Η πρωτεύουσα του Καζακστάν θα φιλοξενήσει το έβδομο Συνέδριο των Ηγετών των Παγκόσμιων και Παραδοσιακών Θρησκειών στις 14-15 Σεπτεμβρίου.


Λαμβάνοντας υπόψη τη γεωπολιτική κατάσταση και τη μεταπανδημική κρίση παγκοσμίως, ο ρόλος των θρησκευτικών ηγετών στην επίλυση των συγκρούσεων είναι πιο επίκαιρος από ποτέ, λέει ο πρόεδρος του Κέντρου Ναζαρμπάγιεφ για την ανάπτυξη του διαθρησκειακού και διαπολιτισμικού διαλόγου, Bulat Sarsenbayev, σε συνέντευξή του στην Astana Times.

Το κέντρο ιδρύθηκε το 2019, με πρωτοβουλία του Προέδρου του Καζακστάν Kassym-Jomart Tokayev και με την υποστήριξη του Πρώτου Προέδρου του Καζακστάν Nursultan Nazarbayev, και χρησιμεύει ως το κύριο συντονιστικό όργανο του Συνεδρίου.

Ο Sarsenbayev τόνισε τη μοναδική εμπειρία του Καζακστάν στην ενίσχυση του διαθρησκειακού και διαθρησκειακού διαλόγου, ο οποίος παραμένει περιζήτητος σε παγκόσμιο επίπεδο και αποτελεί μία από τις βασικές μεθόδους βελτίωσης της ευημερίας όλων των εθνών.

Το θέμα του επερχόμενου Συνεδρίου καθορίστηκε κατά τη διάρκεια της XIX συνεδρίασης της Γραμματείας του Συνεδρίου - «Ο ρόλος των ηγετών των παγκόσμιων και παραδοσιακών θρησκειών στην πνευματική και κοινωνική ανάπτυξη της ανθρωπότητας στη μεταπανδημική περίοδο».


-Σε ποια βασικά ζητήματα και καθήκοντα θα αφιερωθεί ο διάλογος του έβδομου Συνεδρίου;


Η πανδημία μάς ανάγκασε να κάνουμε πολλές προσαρμογές στον τρόπο ζωής μας, και ως εκ τούτου η σημασία της πνευματικότητας έχει αρχίσει να αναδεικνύεται.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, το οποίο θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή του αρχηγού του κράτους, το κέντρο θα διοργανώσει τέσσερις συνεδρίες για τον ρόλο της θρησκείας στην ενίσχυση των πνευματικών και ηθικών αξιών, την εκπαίδευση και τον θρησκευτικό διαφωτισμό, καθώς και για τη στήριξη της κοινωνικής θέσης της γυναίκας, τη συμβολή της στην ευημερία της κοινωνίας και την αντιμετώπιση του εξτρεμισμού, του ριζοσπαστισμού και της τρομοκρατίας, ιδίως όσον αφορά τη θρησκευτική διάσταση.

Δεδομένης της περίπλοκης γεωπολιτικής κατάστασης στον κόσμο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Συνέδριο θα αποτελέσει ένα από τα κύρια διεθνή γεγονότα της χρονιάς, όπου το Καζακστάν θα επιδείξει στον κόσμο τη δέσμευσή του στις ιδέες της ανεκτικότητας, του ανοίγματος, του αμοιβαίου σεβασμού και της εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και κοινωνίας.


-Πόσοι προσκεκλημένοι έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους στην επικείμενη εκδήλωση;

Φέτος, αναμένουμε να υποδεχθούμε σχεδόν 100 αντιπροσωπείες από 60 χώρες, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων του Ισλάμ, του Χριστιανισμού, του Ιουδαϊσμού, του Σιντοϊσμού, του Βουδισμού, του Ζωροαστρισμού, του Ινδουισμού και άλλων θρησκειών.

Ο επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας Πάπας Φραγκίσκος, ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κύριλλος, ο Μέγας Ιμάμης του al-Azhar Ahmed Mohamed Ahmed El-Tayeb, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ΄ και οι αντιπροσωπείες κορυφαίων θρησκευτικών και διεθνών οργανισμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και την Ασία σχεδιάζουν να παρευρεθούν στο Συνέδριο.

Αναμένουμε επίσης να έχουμε περισσότερους από 100 διεθνείς εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης που θα είναι διαπιστευμένοι για την εκδήλωση.

Το Συνέδριο συγκεντρώνει όχι μόνο θρησκευτικούς εκπροσώπους, αλλά και τα πρώτα πρόσωπα των ομολογιών, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν τα πολλά θέματα της ημερήσιας διάταξης. Αντιλαμβάνονται το Καζακστάν ως έναν αξιόπιστο και προβλέψιμο εταίρο και αυτό αντανακλά την υψηλή αξιολόγηση της πολιτικής της χώρας μας στον τομέα της πνευματικότητας. Πρέπει να σημειώσω ότι το Συνέδριο ενώνει εκείνους που δεν θα κάθονταν μαζί στο ίδιο τραπέζι οπουδήποτε αλλού.


-Ποια είναι η αναπτυξιακή δυναμική του Συνεδρίου από το 2003; Έχει διευρυνθεί ο αριθμός των συμμετεχόντων;


Η ίδια η ιδέα της διοργάνωσης του Συνεδρίου ήταν επίκαιρη και υποστηρίχθηκε από παγκόσμιους πολιτικούς, όπως ο Νέλσον Μαντέλα, ο Κόφι Ανάν, η Μάργκαρετ Θάτσερ και άλλοι. Το πρώτο Συνέδριο πραγματοποιήθηκε το 2003 μετά τα γεγονότα του 2001, όταν η ριζοσπαστικοποίηση της κοινωνίας για θρησκευτικούς λόγους είχε ενταθεί.

Μετά τα αποτελέσματα των ουσιαστικών συνομιλιών για την πνευματική προσέγγιση των θρησκευτικών κοινοτήτων μετά από κάθε ένα από τα έξι Συνέδρια των Ηγετών των Παγκόσμιων και Παραδοσιακών Θρησκειών που πραγματοποιήθηκαν το 2003, το 2006, το 2009, το 2012, το 2015 και το 2018 στο Νουρ-Σουλτάν, τα εμπλεκόμενα μέρη άρχισαν να υιοθετούν κοινές δηλώσεις.

Με κάθε επίσκεψη, ο αριθμός των συμμετεχόντων αυξανόταν σταδιακά. Για λόγους σύγκρισης, 17 αντιπροσωπείες από 13 χώρες έλαβαν μέρος στο πρώτο Συνέδριο το 2003, και όσον αφορά το τρέχον έτος - αναμένουμε περίπου 100 αντιπροσωπείες από 60 χώρες.

Φέτος, το Εθνικό Μουσείο θα παρουσιάσει μια έκθεση σε νέα μορφή αφιερωμένη στην ιστορία της θρησκείας στην επικράτεια του Καζακστάν. Θα τους προτείνουμε επίσης να δουν μια έκθεση φωτογραφίας σχετικά με την ιστορία και των έξι Συνεδρίων στον Πύργο Baiterek [μνημείο και παρατηρητήριο] και στο Kazmedia Center, ένα κέντρο τηλεοπτικών εκπομπών, αφιερωμένο στο Ισλάμ, τον Χριστιανισμό, τον Ιουδαϊσμό και τον Βουδισμό. Το Παλάτι της Ανεξαρτησίας θα διοργανώσει επίσης έκθεση ζωγραφικής που επιλέχθηκε στο διαγωνισμό μεταξύ των μαθητών του Nur-Sultan, ο οποίος πραγματοποιήθηκε από το κέντρο την παραμονή της Ημέρας του Παιδιού.


-Ποιες άλλες δραστηριότητες εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του κέντρου;


Εκτός από τις κύριες προπαρασκευαστικές εργασίες για το Συνέδριο, το κέντρο μελετά και παρακολουθεί τη θρησκευτική κατάσταση στη χώρα και διεξάγει θρησκευτικές γνωμοδοτήσεις, για παράδειγμα, για να αποτρέψει την απειλή της ριζοσπαστικοποίησης του πληθυσμού.

Σήμερα, στο έδαφος της χώρας μας ζουν περισσότερες από 100 εθνοτικές ομάδες και 18 επίσημα καταγεγραμμένες ομολογίες. Η κατάσταση είναι υπό πλήρη έλεγχο, καθώς έχουμε έναν καθιερωμένο διάλογο μεταξύ της κυβέρνησης και των νόμιμων εκπροσώπων των διαφόρων θρησκειών.

Το Καζακστάν υπήρξε ιστορικά σταυροδρόμι πολλών θρησκειών, οι οποίες εξαπλώθηκαν στο έδαφός του, ιδίως του Ισλάμ και του τενγκρισμού. Η περιοχή της Κασπίας Θάλασσας είναι η γενέτειρα του Ζωροαστρισμού. Ο βουδισμός, ο οποίος ξεκίνησε από τα σύνορα του Νεπάλ και της Ινδίας, έλαβε παγκόσμια ανάπτυξη μέσω της αυτοκρατορίας των Κουσάν, μιας συγκρητιστικής αυτοκρατορίας που σχηματίστηκε στις αρχές του πρώτου αιώνα. Τον πέμπτο αιώνα, οι χριστιανοί ζούσαν επίσης στο έδαφός μας, και μόλις μετά από έξι αιώνες η θρησκεία τους είχε αρχίσει να εξαπλώνεται στη Ρωσία.

Λαμβάνοντας υπόψη την ιστορία μας, έχουμε ηθική υποχρέωση να φιλοξενήσουμε ένα τέτοιο σημαντικό γεγονός σύντομα τον Σεπτέμβριο.


*******

The Astana Times 

14/09/2022

Ο Μεγάλος Ιμάμης του al-Azhar της Αιγύπτου Σεΐχης Ahmed El-Tayeb, ο Ρώσος Ορθόδοξος Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Αντώνιος Sevryuk και ο Σεφαραδίτης Αρχιραββίνος του Ισραήλ Yitzhak Yosef τόνισαν τη σημασία της διατήρησης των πνευματικών, ηθικών και θρησκευτικών αξιών στον μετα-πανδημικό κόσμο κατά τη διάρκεια της ολομέλειας του έβδομου Συνεδρίου των Ηγετών των Παγκόσμιων και Παραδοσιακών Θρησκειών στις 14 Σεπτεμβρίου.

Το συνέδριο συγκέντρωσε συμμετέχοντες από σχεδόν 50 κράτη, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων του Ισλάμ, του Χριστιανισμού, του Ιουδαϊσμού, του Σιντοϊσμού, του Βουδισμού, του Ζωροαστρισμού, του Ινδουισμού και άλλων θρησκειών.

Μιλώντας στους συμμετέχοντες στο συνέδριο, ο Μεγάλος Ιμάμης του al-Azhar δήλωσε ότι η θρησκευτική αδελφοσύνη αποτελεί προϋπόθεση για την παγκόσμια καλή θέληση.

«Ο επικείμενος κίνδυνος δεν έγκειται σε μια διαφορετική θρησκεία, αλλά στη δυσπιστία και στην προσβολή της θρησκείας. Αυτή η προσέγγιση είναι επιζήμια και απογυμνώνει τη θρησκεία από τις ρίζες της. Καλώ σε σοβαρή εργασία για την ενίσχυση των αξιών όλων των θρησκειών», δήλωσε ο Μεγάλος Ιμάμης.

Σύμφωνα με τον El-Tayeb, ο σημερινός κόσμος υφίσταται τις τρομερές συνέπειες των απρόβλεπτων αλλαγών στη φύση και το κλίμα που έχουν ως αποτέλεσμα την υπερθέρμανση του πλανήτη, τις δασικές πυρκαγιές, την αύξηση των πλημμυρών και των λασπορροών, την αποξήρανση ορισμένων ποταμών και τη μαζική εξαφάνιση των ζωντανών ειδών.

«Οι άνθρωποι προκαλούν αυτές τις καταστροφές με κακές προθέσεις, συνεννοήσεις και απροσεξία προς τους άλλους», είπε.

Απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες στην εκδήλωση, ο Ρώσος Ορθόδοξος Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Αντώνιος Σεβριούκ δήλωσε ότι η πανδημία αποκάλυψε την ευπάθεια του κόσμου και τη σημασία της θρησκείας στην κοινωνία.

«Το καθήκον μας είναι να καθοδηγήσουμε τους ανθρώπους, να τους παρηγορήσουμε και να προσπαθήσουμε να συμφιλιωθούμε με τον Θεό. Τα σημερινά παγκόσμια γεγονότα είναι οι συνέπειες της ικανοποίησης της ανθρώπινης κακίας», είπε.

Σύμφωνα με τον Σεφαραδίτη αρχιραββίνο του Ισραήλ Yitzhak Yosef, οι θρησκευτικοί ηγέτες πρέπει να αποτελούν παράδειγμα συμμόρφωσης, απόρριψης των κακών συνηθειών και αμοιβαίου σεβασμού.

«Η πανδημία ενίσχυσε την πίστη των ανθρώπων στον Θεό, επειδή οι άνθρωποι κατάλαβαν ότι όλα εξαρτώνται από τον Θεό», δήλωσε ο Yosef.

Στο τέλος της επίσημης τελετής έναρξης, ο Πρόεδρος Kassym-Jomart Tokayev απένειμε το Διεθνές Βραβείο Αστάνα για τη Συμβολή στον Διαθρησκειακό Διάλογο στους υποψήφιους με τιμητικά μετάλλια.


********


***


***


Σχόλια