Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

'My Carbon' - Μια προσέγγιση για πόλεις χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμες πόλεις.

'My Carbon' - Μια προσέγγιση για πόλεις χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμες πόλεις.


14/09/2022


    • Ενώ οι μεταφορές και τα κτίρια είναι οι κύριοι παράγοντες εκπομπών στις πόλεις, το μερίδιο των ατομικών εκπομπών είναι σημαντικό.

    • Τα προσωπικά προγράμματα δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα είχαν περιορισμένη επιτυχία λόγω έλλειψης ευαισθητοποίησης και δίκαιου μηχανισμού παρακολούθησης των εκπομπών.

    • Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί σημαντικές εξελίξεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην υλοποίηση των πρωτοβουλιών "My Carbon".

Οι πόλεις σε όλο τον κόσμο ευθύνονται για σχεδόν το 75% των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Καθώς οι χώρες προχωρούν προς την υλοποίηση των δεσμεύσεών τους για ένα μέλλον μηδενικών εκπομπών, οι αστικές περιοχές θα παραμείνουν το πεδίο δράσης για τις επόμενες δεκαετίες. Ενώ οι μεταφορές και τα κτίρια είναι οι κύριοι παράγοντες εκπομπών στις πόλεις, το μερίδιο των ατομικών εκπομπών είναι σημαντικό, περίπου 40%.

Η συμμετοχικότητα των πολιτών καθίσταται το σημαντικότερο στοιχείο επιτυχίας ή αποτυχίας στην πορεία προς την βιωσιμότητα. Οι πρωτοβουλίες υπό την ηγεσία της κοινότητας μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην βιωσιμότητα, να αυξήσουν την ανθεκτικότητα και την κοινωνική συνοχή. Υπήρξαν πολλά παραδείγματα προσωπικών προγραμμάτων δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε συζητήσεις τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ωστόσο είχαν περιορισμένη επιτυχία λόγω της έλλειψης κοινωνικής αποδοχής, της πολιτικής αντίστασης και της έλλειψης ευαισθητοποίησης και δίκαιου μηχανισμού για την παρακολούθηση των εκπομπών του "δικού μου άνθρακα".

Ο κόσμος μας μεταμορφώνεται - 

μεγάλες κοινοτικές τάσεις για βιώσιμες πόλεις.

Τα τελευταία πέντε με επτά χρόνια έχουν σημειωθεί σημαντικές εξελίξεις σε κοινωνικό, περιβαλλοντικό και τεχνολογικό επίπεδο που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην υλοποίηση των πρωτοβουλιών "My Carbon" για τη διαμόρφωση του μέλλοντος προς την κατεύθυνση των έξυπνων και βιώσιμων πόλεων.

Συγκεκριμένα, να αναφέρουμε τρεις εξελίξεις στο πλαίσιο αυτό:

1. Ο COVID-19 ήταν το τεστ της κοινωνικής ευθύνης - Ένας τεράστιος αριθμός αδιανόητων περιορισμών για τη δημόσια υγεία υιοθετήθηκε από δισεκατομμύρια πολίτες σε όλο τον κόσμο. Υπήρχαν πολυάριθμα παραδείγματα σε παγκόσμιο επίπεδο για τη διατήρηση κοινωνικών αποστάσεων, τη χρήση μάσκας, τους μαζικούς εμβολιασμούς και την αποδοχή εφαρμογών ιχνηλάτησης επαφών για τη δημόσια υγεία, τα οποία κατέδειξαν τον πυρήνα της ατομικής κοινωνικής ευθύνης.

2. Τεχνολογικές ανακαλύψεις της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης - Η πρόοδος στις αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το blockchain και η ψηφιοποίηση, μπορούν να επιτρέψουν την παρακολούθηση των προσωπικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, την ευαισθητοποίηση και επίσης την παροχή ατομικών συμβουλών σχετικά με επιλογές χαμηλότερων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και ηθικών επιλογών για την κατανάλωση προϊόντων και υπηρεσιών. Η πρωτοβουλία Scale 360 του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ καταδεικνύει τη χρήση των τεχνολογιών της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής των προϊόντων και των υπηρεσιών.

Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις τεχνολογίες έξυπνων οικιών, στις επιλογές μεταφορών με επιπτώσεις στον άνθρακα, στην εξάπλωση των έξυπνων μετρητών για την παροχή ατομικών επιλογών για τη μείωση των εκπομπών που σχετίζονται με την ενέργεια, στην ανάπτυξη νέων εξατομικευμένων εφαρμογών για την καταγραφή των προσωπικών εκπομπών και στις καλύτερες προσωπικές επιλογές για τα τρόφιμα και τις εκπομπές που σχετίζονται με την κατανάλωση. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί επίσης να συμβάλει στην ενίσχυση επιχειρηματικών μοντέλων κυκλικής οικονομίας, όπως τα μοντέλα προϊόντων ως υπηρεσιών, οι προβλέψεις ζήτησης και η έξυπνη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, συνδυάζοντας δεδομένα σε πραγματικό χρόνο και ιστορικά δεδομένα από προϊόντα και χρήστες.

Υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός προγραμμάτων και εφαρμογών που επιτρέπουν στους πολίτες να συμβάλλουν στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, παρέχοντάς τους εις βάθος ενημέρωση σχετικά με τις προσωπικές επιλογές διοξειδίου του άνθρακα για τα τρόφιμα, τις μεταφορές, την ενέργεια στο σπίτι και τις επιλογές του τρόπου ζωής.

Αυτές οι εφαρμογές ενεργειακής απόδοσης παρέχουν προτάσεις και στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και προσφέρουν τρόπους για να μειώσετε το προσωπικό σας αποτύπωμα. Παρακολούθηση της κατανάλωσης ενέργειας στο σπίτι και παρακίνηση των ανθρώπων να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους και να συνεισφέρουν το μερίδιό τους για τη βελτίωση του περιβάλλοντος.

3.  Αυξημένη ευαισθητοποίηση και ιδιοκτησία για τη φύση και το περιβάλλον - Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει αυξημένη ευαισθητοποίηση και δημόσια ανησυχία για την κλιματική αλλαγή και ειδικά μεταξύ των νέων. Η «Ψήφος των λαών για το κλίμα» του UNDP αντικατοπτρίζει ότι πάνω από το 64% των ανθρώπων πιστεύουν ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μια νέα έρευνα του Pew Research Center σε 17 προηγμένες οικονομίες διαπίστωσε ευρεία ανησυχία για τις προσωπικές επιπτώσεις της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής: το 80% των πολιτών δηλώνουν πρόθυμοι να αλλάξουν τον τρόπο ζωής και εργασίας τους για να καταπολεμήσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Οι νέοι ενήλικες, οι οποίοι έχουν βρεθεί στην πρώτη γραμμή ορισμένων από τις πιο εξέχουσες διαμαρτυρίες για την κλιματική αλλαγή τα τελευταία χρόνια, ανησυχούν περισσότερο από τους μεγαλύτερους σε ηλικία συμπολίτες τους για τις προσωπικές επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη, σύμφωνα με πολλές δημόσιες έρευνες.


Τι άλλο; Βιώσιμες πόλεις μέσω έξυπνων κοινοτήτων.

Οι τρεις τάσεις παρέχουν ισχυρές ενδείξεις για την ανάπτυξη ενός κοινωνικού κινήματος για πρωτοβουλίες "My Carbon", επιτρέποντας στις συμπράξεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα να συμβάλουν στην επιμέλεια αυτού του προγράμματος. Προτείνεται να ακολουθηθεί μια τριμερής προσέγγιση για τη διαμόρφωση αυτού του κινήματος.

Μια τέτοια οικονομική δράση θα χρειαστεί πολιτική υποστήριξη από την ηγεσία της πόλης μέσω εκτεταμένων συζητήσεων μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών, ώστε να καταλήξουμε σε μια δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς προσέγγιση.

Οι μοχλοί της Γνωστικής Ενεργοποίησης και των Κοινωνικών Κανονικοτήτων θα έχουν πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο μέσω των προγραμμάτων εμπλοκής των πολιτών και τα διδάγματα από τις προαναφερθείσες τάσεις πρέπει να συλλεχθούν για το σχεδιασμό αυτών των προγραμμάτων. Οι καινοτόμες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης θα βοηθήσουν στην καταγραφή των ενσωματωμένων εκπομπών σε αγαθά και υπηρεσίες και θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην παροχή εξατομικευμένων και έγκαιρων συμβουλών στα άτομα σχετικά με τον τρόπο μείωσης των εκπομπών του τρόπου ζωής τους.

Σχόλια