Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

Πρωτοποριακή καινοτομία της SWIFT ανοίγει το δρόμο για την παγκόσμια χρήση των ψηφιακών νομισμάτων των κεντρικών τραπεζών ( CBDCs) και των εικονικών (tokenised) περιουσιακών στοιχείων




5/10/2022

(σ.ι. Tokenisation ονομάζεται η διαδικασία που περιλαμβάνει τη μετατροπή φυσικών και μη φυσικών περιουσιακών στοιχείων στο blockchain.)
  •  Το επίτευγμα αυτό επιλύει μια σημαντική πρόκληση στην ανάπτυξη του ψηφιακού οικοσυστήματος.

  • Καταδεικνύει πώς τα ψηφιακά νομίσματα και τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μεγάλη κλίμακα διασυνοριακά, αξιοποιώντας την υπάρχουσα χρηματοπιστωτική υποδομή.

  • 14 κεντρικές και εμπορικές τράπεζες δοκιμάζουν ήδη τη νέα λύση των ψηφιακών νομισμάτων (CBDC).

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-(BUSINESS WIRE)-H SWIFT απέδειξε με επιτυχία ότι τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών (CBDCs) και τα εικονικά περιουσιακά στοιχεία μπορούν να κινηθούν απρόσκοπτα στις υπάρχουσες χρηματοπιστωτικές υποδομές - ένα σημαντικό ορόσημο για την ομαλή ενσωμάτωσή τους στο διεθνές χρηματοπιστωτικό οικοσύστημα.

Τα ευρήματα, από δύο ξεχωριστά πειράματα, επιλύουν τη σημαντική πρόκληση της διαλειτουργικότητας στις διασυνοριακές συναλλαγές, καθώς αποτελούν γέφυρα μεταξύ των διαφόρων δικτύων τεχνολογίας κατανεμημένου καθολικολύ (DLT)  και των υφιστάμενων συστημάτων πληρωμών, επιτρέποντας στα ψηφιακά νομίσματα και τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία να κυκλοφορούν ομαλά, παράλληλα με τα αντίστοιχα παραδοσιακά τους, και να αλληλεπιδρούν με αυτά.

**************

Υπάρχει μια νέα τεχνολογία που έχει ταράξει τα νερά στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Και ενώ το όνομά της – τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού (distributed ledger technology – DLT) – μπορεί να ακούγεται τεχνικό, κάποιοι ισχυρίζονται ότι έχει τη δυνατότητα να αλλάξει ολοκληρωτικά τον τρόπο λειτουργίας των χρηματοπιστωτικών αγορών και του τραπεζικού τομέα. Τι ακριβώς είναι λοιπόν αυτή η τεχνολογία και γιατί είναι σημαντική για κεντρικές τράπεζες όπως η ΕΚΤ;

Η τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού είναι ένα εργαλείο για την καταγραφή της κυριότητας – θα μπορούσε να αναφέρεται για παράδειγμα στην κυριότητα χρήματος ή περιουσιακών στοιχείων, όπως τα ακίνητα. Σήμερα, όταν οι τράπεζες διενεργούν συναλλαγές – δηλ. όταν μεταβιβάζεται η κυριότητα χρήματος ή χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων – χρησιμοποιούν κεντρικά συστήματα, τα οποία συχνά διαχειρίζονται οι κεντρικές τράπεζες. Οι τράπεζες καταγράφουν τις συναλλαγές τους σε τοπικές βάσεις δεδομένων, οι οποίες επικαιροποιούνται μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής στο κεντρικό σύστημα.

Το κατανεμημένο καθολικό, από την άλλη, είναι μια βάση δεδομένων για συναλλαγές που, αντί να αποθηκεύεται σε μια κεντρική τοποθεσία, κατανέμεται σε ένα δίκτυο πολλών υπολογιστών. Συνήθως, όλα τα μέλη του δικτύου μπορούν να διαβάζουν τις πληροφορίες και, ανάλογα με τις άδειες που τους έχουν δοθεί, να προσθέτουν στοιχεία.

Ο πιο κοινός τύπος τεχνολογίας κατανεμημένου καθολικού ονομάζεται αλυσίδα συστοιχιών («blockchain»).


*************

Αυτό το σημαντικό βήμα προόδου βασίζεται στις βασικές δυνατότητες της SWIFT και σημαίνει ότι, καθώς τα CBDC και τα tokens αναπτύσσονται, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ταχέως σε ευρεία κλίμακα για τη διευκόλυνση του εμπορίου και των επενδύσεων μεταξύ περισσότερων από 200 χωρών και περιφερειών σε όλο τον κόσμο.

Διασυνδέοντας τα CBDCs για απρόσκοπτες διασυνοριακές πληρωμές

Σε παγκόσμιο επίπεδο, εννέα στις 10 κεντρικές τράπεζες διερευνούν ενεργά τα ψηφιακά νομίσματα - συχνά χρησιμοποιώντας διαφορετικές τεχνολογίες και με πρωταρχική εστίαση στην εγχώρια χρήση. Για να αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητες των CBDCs σε διασυνοριακό επίπεδο, αυτά τα ψηφιακά νομίσματα πρέπει να ξεπεράσουν τις εγγενείς διαφορές τους για να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, καθώς και με τα παραδοσιακά νομίσματα fiat.

Η SWIFT, σε συνεργασία με την Capgemini, πέτυχε συναλλαγές CBDC-to-CBDC μεταξύ διαφορετικών δικτύων DLT που βασίζονται στις δημοφιλείς τεχνολογίες Quorum και Corda, καθώς και συναλλαγές fiat-to-CBDC μεταξύ αυτών των δικτύων και ενός συστήματος μεικτής εκκαθάρισης σε πραγματικό χρόνο. Η επιτυχία αυτή κατέδειξε ότι τα δίκτυα blockchain μπορούν να διασυνδεθούν μεταξύ τους για διασυνοριακές πληρωμές μέσω μιας ενιαίας πύλης και ότι οι νέες δυνατότητες διαχείρισης συναλλαγών της SWIFT μπορούν να ενορχηστρώσουν όλη την επικοινωνία μεταξύ των δικτύων.

14 κεντρικές και εμπορικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων η Banque de France, η Deutsche Bundesbank, η HSBC, η Intesa Sanpaolo, η NatWest, η SMBC, η Standard Chartered, η UBS και η Wells Fargo, συνεργάζονται τώρα σε ένα περιβάλλον δοκιμών για να επιταχύνουν την πορεία προς την πλήρη εφαρμογή. 


Ξεκλειδώνοντας τις δυνατότητες των εικονικών περιουσιακών στοιχείων

Σε ένα ξεχωριστό πείραμα με διαφορετική ομάδα συμμετεχόντων, η SWIFT απέδειξε ομοίως ότι η υποδομή της μπορεί να χρησιμεύσει ως συνδετικός κρίκος μεταξύ πολλαπλών πλατφορμών tokenisation και διαφορετικών τύπων πληρωμών σε μετρητά.

Σε συνεργασία με τις Citi, Clearstream, Northern Trust και SETL, τον τεχνολογικό της εταίρο, η SWIFT διερεύνησε 70 σενάρια που προσομοίαζαν την έκδοση στην αγορά και τις μεταφορές στη δευτερογενή αγορά tokenised ομολόγων, μετοχών και μετρητών. Χρησίμευσε με επιτυχία ως ένα ενιαίο σημείο πρόσβασης σε διάφορα δίκτυα με χρήση token και έδειξε ότι η υποδομή του μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία, μεταφορά και εξαργύρωση token και την ενημέρωση των υπολοίπων μεταξύ πολλαπλών πελατειακών πορτοφολιών , καθώς και για την παροχή διαλειτουργικότητας μεταξύ διαφορετικών πλατφορμών με χρήση token και των υφιστάμενων υποδομών που βασίζονται σε λογαριασμούς.

Το Tokenisation αποτελεί μια σχετικά νεοσύστατη αγορά, αλλά το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ έχει εκτιμήσει ότι θα μπορούσε να φτάσει τα $24 τρις μέχρι το 2027. Τα δυνητικά οφέλη περιλαμβάνουν μεγαλύτερη ρευστότητα της αγοράς και κατακερματισμό, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει την πρόσβαση στις επενδυτικές αγορές για τους μικροεπενδυτές και να επιτρέψει στους θεσμικούς επενδυτές να δημιουργήσουν ισχυρότερα χαρτοφυλάκια.

Ο Tom Zschach, επικεφαλής καινοτομίας της SWIFT, δήλωσε: 

«Τα ψηφιακά νομίσματα και τα tokens έχουν τεράστιες δυνατότητες να διαμορφώσουν τον τρόπο με τον οποίο θα πληρώνουμε και θα επενδύουμε όλοι μας στο μέλλον. Αλλά αυτό το ενδεχόμενο μπορεί να αξιοποιηθεί μόνο εάν οι διαφορετικές προσεγγίσεις που διερευνώνται έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν και να συνεργαστούν. Βλέπουμε τη συμμετοχικότητα και τη διαλειτουργικότητα ως κεντρικούς πυλώνες του χρηματοπιστωτικού οικοσυστήματος και η καινοτομία μας είναι ένα σημαντικό βήμα προς την απελευθέρωση των δυνατοτήτων του ψηφιακού μέλλοντος. Για τα CBDCs, η λύση μας θα επιτρέψει στις κεντρικές τράπεζες να συνδέσουν τα δικά τους δίκτυα απλά και άμεσα με όλα τα άλλα συστήματα πληρωμών στον κόσμο μέσω μιας ενιαίας πύλης, εξασφαλίζοντας την άμεση και ομαλή ροή των διασυνοριακών πληρωμών.

«Το Tokenisation έχει μεγάλες δυνατότητες όσον αφορά την ενίσχυση της ρευστότητας στις αγορές και την αύξηση της πρόσβασης σε επενδυτικές ευκαιρίες, και η υπάρχουσα υποδομή της SWIFT μπορεί να διασφαλίσει ότι αυτά τα οφέλη μπορούν να αξιοποιηθούν το συντομότερο δυνατό, από όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους».

Τα πειράματα αποτελούν μέρος της εκτεταμένης ατζέντας καινοτομίας της SWIFT για την υποστήριξη της στρατηγικής της εστίασης στην ενεργοποίηση άμεσων, χωρίς τριβές και διαλειτουργικών διασυνοριακών συναλλαγών. Ο συνεταιρισμός, ο οποίος συνδέει περισσότερα από 11.500 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και 4 δισεκατομμύρια λογαριασμούς σε 200 χώρες και επικράτειες, δημιουργήθηκε για να γεφυρώνει γεωγραφικά όρια, τεχνολογίες και νομίσματα. Και μετασχηματίζει με ταχύτατους ρυθμούς την υποκείμενη υποδομή της παγκόσμιας οικονομίας, ώστε να ανταποκρίνεται στις ταχέως μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των επιχειρήσεων και των καταναλωτών. Αυτό περιλαμβάνει ένα νέο πρότυπο, το SWIFT Go, για πληρωμές χαμηλής αξίας, και υπηρεσίες όπως το Payment Pre-validation, το οποίο χρησιμοποιεί προγνωστική νοημοσύνη για να προ-ελέγχει τις διεθνείς πληρωμές πριν ξεκινήσουν, ώστε να αποφεύγονται τα συνήθη λάθη που προκαλούν καθυστερήσεις.

Πλήρεις λεπτομέρειες για τα πειράματα και τα αποτελέσματα τους μπορείτε να βρείτε εδώ:

Connecting digital islands: CBDCs

Connecting digital islands: tokenised assets


Σχόλια