Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

Ο μανδύας αορατότητας κρύβει τον χρήστη από τις βιομετρικές κάμερες και αποκαλύπτει κενά ασφαλείας


For the BiometricUpdate

09 Δεκεμβρίου 2022

Κάνε στην άκρη Χάρι Πότερ: φοιτητές του Πανεπιστημίου της Wuhan στην Κίνα κέρδισαν ένα βραβείο, για την ανάπτυξη ενός εικονικού μανδύα αορατότητας, ο οποίος κρύβει όποιον τον φοράει από τις κάμερες ασφαλείας με τεχνητή νοημοσύνη (AI).

Το Vice World News αναφέρει ότι το παλτό - το οποίο επίσημα ονομάζεται InvisDefense Coat και κέρδισε το πρώτο βραβείο στον εναρκτήριο διαγωνισμό Huawei Cup για την καινοτομία στην κυβερνοασφάλεια  - εμποδίζει την Τεχνητή Νοημοσύνη τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα με νέες τακτικές βιομετρικής χειραγώγησης. 

Στο φως της ημέρας, το παλτό βασίζεται σε κάτι σαν ένα γούρι απογοήτευσης, καθώς φαίνεται να έχει ένα σχετικά δυσδιάκριτο μοτίβο για καμουφλάζ - το οποίο στην πραγματικότητα είναι ένα αλγοριθμικά παραγόμενο σχέδιο που μπλοκάρει το παντοδύναμο μάτι της κάμερας ασφαλείας. 

Τη νύχτα, εν τω μεταξύ, το παλτό χρησιμοποιεί μια τεχνική που μοιάζει περισσότερο με κάτι από το franchise της ταινίας Predator, χρησιμοποιώντας ενσωματωμένες θερμικές συσκευές για να δημιουργήσει θερμικά μοτίβα που μπερδεύουν τους υπέρυθρους θερμικούς σαρωτές.

Ο Wei Hui, ένας φοιτητής πληροφορικής που βοήθησε στο σχεδιασμό του παλτού, δήλωσε ότι η ομάδα του «ξόδεψε πολλή ενέργεια προετοιμάζοντας το σχεδιασμό και την ανάπτυξη αυτού του προϊόντος» για να το καταστήσει αποτελεσματικό στον μαγικό πόλεμο κατά της τεχνολογίας ανίχνευσης του ανθρώπου - με την οποία στην Κίνα, συχνά πειραματίζονται στις σκοτεινές τέχνες της παραβίασης της ιδιωτικής ζωής και της κυβερνητικής παρακολούθησης.

«Οι κάμερες ασφαλείας που χρησιμοποιούν τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) βρίσκονται παντού. Διαπερνούν τη ζωή μας», δήλωσε ο Wei. «Σχεδιάσαμε αυτό το προϊόν για να αντιμετωπίσουμε την κακόβουλη ανίχνευση, να προστατεύσουμε την ιδιωτική ζωή και την ασφάλεια των ανθρώπων σε ορισμένες περιπτώσεις». Όταν δοκιμάστηκε σε κάμερες ασφαλείας της πανεπιστημιούπολης, το παλτό μείωσε την ακρίβεια της ανίχνευσης των πεζών κατά 57%.

Η ομάδα της Γουχάν σκοπεύει να συνεχίσει πιο φιλόδοξα σχέδια αορατότητας, όπως να κάνει τα αυτοκίνητα μη ανιχνεύσιμα. Αλλά πριν αρχίσετε να σκέφτεστε το Batmobile ή το Invisible Jet, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Wei δήλωσε ότι ο πραγματικός στόχος ήταν να «τονωθεί η ανάπτυξη της υπάρχουσας τεχνολογίας μηχανικής όρασης» και να αποκαλυφθούν τα κενά στο κρατικό σύστημα παρακολούθησης, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν. 

Με άλλα λόγια, να βοηθήσει να γίνει το ήδη τεράστιο σύμπλεγμα επιτήρησης της Κίνας ακόμη ισχυρότερο.

Εν τω μεταξύ, η Huawei, η οποία ήταν χορηγός του διαγωνισμού, έχει επίσης αντιμετωπίσει επικρίσεις για τους στενούς δεσμούς της με την κινεζική κυβέρνηση.

Οι επικριτές μπορούν μόνο να ελπίζουν ότι ο Wei και η ομάδα του θυμούνται ότι με τη μεγάλη δύναμη έρχεται και η μεγάλη ευθύνη - και ότι δεν υπάρχει κανένα ξόρκι Expelliarmus για να αφοπλίσει ένα κρατικό σύστημα παρακολούθησης αναγνώρισης προσώπου που ισχυρίζεται ότι είναι ικανό να σαρώσει 1,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους της χώρας σε ένα μόνο δευτερόλεπτο.

Σχόλια