Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

Η συλλογή δεδομένων κατά τη διάρκεια του COVID-19 ομαλοποίησε την παρακολούθηση, λέει οργάνωση για τις πολιτικές ελευθερίες.


For the BiometricUpdate

Η πανδημία του COVID-19  εξαπλώθηκε περισσότερο από μια απλή ιογενή λοίμωξη, ενώ οι αυξημένες τάσεις επιτήρησης παρουσιάζουν νέες ανησυχίες σχετικά με τον κίνδυνο για τα προσωπικα δεδομένα και άλλες πιθανές καταχρήσεις, σύμφωνα με νέα έκθεση του Διεθνούς Δικτύου Οργανώσεων Πολιτικών Ελευθεριών (INCLO).

Όπως συνοψίζεται σε μια ανάρτηση από την Καναδική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (CCLA), μία οργάνωση-μέλος του INCLO, η έκθεση "Under Surveillance: (Mis)Use of Technology in Emergency Responses" [Υπό επιτήρηση: (λανθασμένη) χρήση της τεχνολογίας στις περιπτώσεις αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης] περιγράφει πέντε γενικές τάσεις στην επιτήρηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τις συνακόλουθες ανησυχίες σχετικά με την κακή χρήση των εν λόγω τεχνολογιών.

Η συλλογή προσωπικών δεδομένων έγινε μέρος της προσπάθειας για την εξουδετέρωση του COVID-19, με ιδιωτικούς τεχνολογικούς οργανισμούς να παίζουν υπερβολικά μεγάλο ρόλο σε πολλές διαδικασίες. «Κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι εταιρείες συνεργάστηκαν με τις κυβερνήσεις για την ανάπτυξη εφαρμογών και εργαλείων εντοπισμού επαφών και συμμετείχαν σε συμφωνίες ανταλλαγής δεδομένων που συχνά ήταν σκοτεινές», αναφέρει η CCLA. 

Η INCLO εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για το τι σημαίνει για τη δημοκρατική εποπτεία,  όταν εταιρείες όπως η Apple και η Google είναι αρκετά μεγάλες ώστε να υπαγορεύουν τα πρωτόκολλα, κατά την αντιμετώπιση μιας παγκόσμιας κρίσης δημόσιας υγείας.

Επιπλέον, δήλωσε η INCLO, οι υπάρχουσες τεχνολογίες που επαναχρησιμοποιήθηκαν εν κινήσει μπορεί να μην είχαν την απαραίτητη εποπτεία. Και γενικά, την περίοδο αυτή παρατηρήθηκε μια αυξημένη ομαλοποίηση και εδραίωση της μαζικής βιομετρικής παρακολούθησης ως κομμάτι της ζωής.

«Έχουμε βάσιμους λόγους να φοβόμαστε το ενδεχόμενο μιας υφέρπουσας δράσης, καθώς έχουμε ήδη δει ορισμένες κυβερνήσεις να ανακοινώνουν την πρόθεσή τους να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας για δευτερεύοντες σκοπούς», συνοψίζει το CCLA. «Η χρήση δεδομένων που συλλέχθηκαν αρχικά σε εξαιρετικές περιστάσεις για μη επείγοντες σκοπούς, παραβιάζει την αρχή του περιορισμού του σκοπού και συμβάλλει στην εξομάλυνση ενός κράτους επιτήρησης που συσσωρεύει μεγάλο όγκο δεδομένων για τους ανθρώπους, με τρόπο δυσανάλογο προς την αναγκαιότητα και την παρεμβατικότητά του».

Με άλλα λόγια, μια βιομετρική σάρωση λόγω COVID-19 θα μπορούσε να επαναχρησιμοποιηθεί, για κάτι άλλο, χωρίς την κατάλληλη συγκατάθεση.

Σε απάντηση των ευρημάτων, τα οποία εξέτασαν την επιτήρηση που μετρήθηκε σε 15 από τις χώρες μέλη της, η INCLO ζήτησε περισσότερη διαφάνεια και εγγυήσεις σχετικά με την έκτακτη συλλογή δεδομένων κατά τη διάρκεια μελλοντικών δημόσιων καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

_____________


Σχετικά:





Το «κλειδί» είναι τα βιομετρικά δεδομένα. Όταν ο κόσμος σκέφτεται τα δεδομένα, σκέφτονται κυρίως το «πού πηγαίνω και τι αγοράζω»,..




Όσο υψηλότερος ήταν ο επιπολασμός των μολυσματικών ασθενειών, τόσο υψηλότερη ήταν η πιθανότητα απολυταρχικών πολιτικών συμπεριφορών σε τοπικό επίπεδο.



Δεν μπορείτε να αλλάξετε το πρόσωπό σας όπως μπορείτε να αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασής σας. Το πρόσωπό σας είναι πάντα μαζί σας. Το πρόσωπό σας είναι πάντα ορατό. Έτσι, η αναγνώριση προσώπου θεωρητικά οδηγεί σε μια διαρκή κατάσταση παρακολούθησης, είτε σας αρέσει είτε όχι.




«Η ιδιωτικότητα είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Επίσης, είναι η πηγή για όλα τα άλλα ανθρώπινα δικαιώματα. Aν δεν έχετε ιδιωτική ζωή, τότε δεν έχετε την ελευθερία  της έκφρασης, δεν έχετε την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι, δεν έχετε την ελευθερία της συνάθροισης.» 




Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου