Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

Γενετική, Αλτσχάιμερ και Tεχνητή Nοημοσύνη. Γιατί το 2023 θα μπορούσε να είναι η χρονιά των μετοχών βιοτεχνολογίας.

Αν υπάρχει ένα γενικότερο θέμα που θα πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές σε μετοχές βιοτεχνολογίας το 2023, αυτό είναι «η γενετική ιατρική, η γενετική ιατρική, η γενετική ιατρική», λέει ο Christopher Anzalone.



Ο Anzalone είναι προκατειλημμένος, φυσικά. Είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Arrowhead Pharmaceuticals (ARWR), ηγέτης σε μια τεχνολογία γνωστή ως παρέμβαση RNA, η οποία απενεργοποιεί προβληματικά γονίδια που βρίσκονται στο επίκεντρο κληρονομικών ασθενειών. Αλλά ο Anzalone δεν είναι ο μόνος που πιστεύει ότι η γενετική ιατρική θα λάμψει στο όχι και πολύ μακρινό μέλλον.



Και πολλοί πιστεύουν ότι το 2023 θα μπορούσε να είναι μια καλή χρονιά για τη βιοτεχνολογία και με άλλους τρόπους. Αν και ο τομέας είναι γνωστός για τις άγριες διακυμάνσεις των μετοχών του, ορισμένες βιοτεχνολογικές εταιρείες αρχίζουν να ακολουθούν μια σταθερή πορεία, χάρη σε νέες υποσχόμενες έρευνες. Μαζί με τη γενετική ιατρική, ο κλάδος κάνει επιδρομές για τη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ, της παχυσαρκίας και πολλών άλλων παθήσεων. Ορισμένοι αναλυτές αναμένουν ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις βιοτεχνολογίας συνολικά θα τετραπλασιαστούν κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας.

Βέβαια, υπάρχουν και προκλήσεις μπροστά μας. Το χρηματιστηριακό κεφάλαιο SPDR S&P Biotech (XBI), ένα βαρόμετρο για τις μετοχές βιοτεχνολογίας, απέχει 13% από το υψηλότερο του σημείο τον Αύγουστο. Οι ελλείψεις στην αλυσίδα εφοδιασμού, ο υψηλός πληθωρισμός και μια πιθανή ύφεση εξακολουθούν να υπονομεύουν τις ερευνητικές προσπάθειες στον τομέα βιοτεχνολογίας. Εν τω μεταξύ, οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες προσπαθούν να ξεπεράσουν έναν διαφαινόμενο γκρεμό πατεντών που θα μπορούσε να καταναλώσει έσοδα ύψους 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2030. Αυτό έχει συμβάλει στη δημιουργία μιας πυριτιδαποθήκης για πιθανή αγορά βιοτεχνολογικών προϊόντων.

Πού υπάρχουν προοπτικές

Παρόλα αυτά, στελέχη του τομέα βιοτεχνολογίας είναι ενθουσιασμένα για τις επιστημονικές τους προοπτικές το 2023. Το θέμα της γενετικής ιατρικής περιλαμβάνει εταιρείες όπως η Moderna (MRNA) και η BioNTech (BNTX), οι οποίες ελπίζουν να μετατοπίσουν την εστίαση του mRNA από τον Covid σε νέες περιπτώσεις χρήσης, όπως τα εξατομικευμένα εμβόλια κατά του καρκίνου.

Η Crispr Therapeutics (CRSP), με την συνεργάτιδα της Vertex Pharmaceuticals (VRTX), μπορεί να αποσπάσει την πρώτη έγκριση για ένα φάρμακο γονιδιακής επεξεργασίας που χρησιμοποιεί την τεχνολογία CRISPR.

***


***
Μεταξύ άλλων μετοχών βιοτεχνολογίας εκτός της γενετικής ιατρικής, η Biogen (BIIB) και η Eli Lilly (LLY) θα διεκδικήσουν το πάνω χέρι στη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ και το τοπίο της θεραπείας της παχυσαρκίας θα εξελιχθεί με μια πιθανή δεύτερη έγκριση από τη Lilly.

Ορισμένοι αναλυτές βλέπουν επίσης μια αναζωογόνηση στον χώρο της μη αλκοολικής στεατοηπατίτιδας με την υποστήριξη της Madrigal Pharmaceuticals (MDGL). Γνωστή ως NASH, η μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα είναι φλεγμονή του ήπατος που προκαλείται από την περίσσεια λιποκυττάρων.

Ώρα για ανακατατάξεις στις μετοχές βιοτεχνολογίας;

Με την απειλή της ύφεσης και τον καυτό πληθωρισμό να συνεχίζεται, όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να έρθουν σε καλύτερη στιγμή. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα, δεδομένων άλλων κινδύνων που αφορούν ειδικά τον τομέα της βιοτεχνολογίας.

Οι επενδυτές σε μετοχές βιοτεχνολογίας πρέπει να προσέχουν τον επικείμενο γκρεμό πατεντών, ο οποίος θα μπορούσε να εξαλείψει δισεκατομμύρια από τις κορυφαίες σειρές των εταιρειών κατά την επόμενη δεκαετία. Ορισμένα από τα φάρμακα που αποτελούν το ψωμί τους θα χάσουν την αποκλειστικότητα και θα αντιμετωπίσουν για πρώτη φορά τον ανταγωνισμό από τα γενόσημα και τα βιοομοειδή φάρμακα. Αυτό θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα κύμα αγορών, καθώς οι εταιρείες θα προσπαθούν να αγοράσουν ροές εσόδων. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια ευλογία για τις μετοχές βιοτεχνολογίας με πολλά υποσχόμενα περιουσιακά στοιχεία μεσαίας φάσης.

Ο Arda Ural λέει ότι είναι μια συναρπαστική στιγμή για τις μετοχές βιοτεχνολογίας. Ο Ural είναι ο επικεφαλής των βιομηχανικών αγορών της Αμερικής, των Επιστήμών Υγείας και Ευεξίας, της λογιστικής εταιρεία Ernst and Young.

«Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής πολλών δυνάμεων», δήλωσε στο Investor's Business Daily.

Ο Ural πρόσθεσε ότι υπάρχει μια «στρατηγική στροφή που πρέπει να κάνει ο κλάδος. Θα δούμε πώς θα επηρεαστεί η σύναψη συμφωνιών ως αποτέλεσμα αυτού. Μιλάτε για την απόκτηση εσόδων, η οποία είναι για να διορθώσετε το εγγύς μέλλον και επίσης να τοποθετηθείτε πάνω σε ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες μακροπρόθεσμα. Πολύ κρίσιμη στιγμή. Πολύ στρατηγικός χρόνος το 2023».

Οι μετοχές βιοτεχνολογίας εστιάζουν στη γενετική

Η βαθιά εστίαση στα γενετικά φάρμακα έχει αναμφισβήτητους δεσμούς με την πανδημία, η οποία ώθησε μια τεχνολογία που ανακαλύφθηκε πριν από δεκαετίες στο προσκήνιο. Τώρα, οι επενδυτές μετοχών βιοτεχνολογίας παρακολουθούν για να δουν αν οι εταιρείες αγγελιοφόρων RNA μπορούν να παρουσιάσουν μια δεύτερη επίδειξη.

«Νομίζω ότι η πανδημία δείχνει πραγματικά την ευελιξία, την επεκτασιμότητα και τη δυνατότητα προγραμματισμού αυτών των προσεγγίσεων», δήλωσε ο Michael Severino, διευθύνων σύμβουλος της ιδιωτικής Tessera Therapeutics και διευθύνων σύμβουλος-συνεργάτης της Flagship Pioneering.

Ο Severino άφησε τον ρόλο του ως αντιπρόεδρος και πρόεδρος της AbbVie (ABBV) για να αναλάβει ηγετική θέση στη Flagship, την εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων που βρίσκεται πίσω από την Moderna, την Tessera και άλλα ονόματα βιοτεχνολογίας. Η Tessera διαθέτει μια πλατφόρμα γονιδιακής εγγραφής.

«Η επιτυχία των εμβολίων mRNA δείχνει πόσο γρήγορα μπορεί να προχωρήσει αυτή (η τεχνολογία)», δήλωσε ο Severino στο IBD. «Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που πριν από αυτή την πανδημία, θα ήταν σε θέση να αντιληφθούν ότι από την ταυτοποίηση του της αλληλουχίας του παθογόνου παράγοντα (μια πλήρη ανάγνωση του DNA του ιού), φτάσαμε μέχρι το εμβόλιο και τη χορήγηση του σε σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη, στο πολύ σύντομο χρονικό διάστημα που όλοι είδαμε».


Νέες χρήσεις της τεχνολογίας mRNA

Η πανδημία του Covid προσέφερε μια αλλαγή παραδείγματος για τις εταιρείες που χρησιμοποιούν την τεχνολογία mRNA. Μεταξύ αυτών των de facto ηγετών, η Moderna, στρέφει τώρα το βλέμμα της πίσω στον καρκίνο. Σε μια πρόσφατη μελέτη, η Moderna πρόσθεσε το εξατομικευμένο εμβόλιο της κατά του καρκίνου, στο blockbuster φάρμακο κατά του καρκίνου της Merck (MRK)το Keytruda. Ο συνδυασμός τους μείωσε τον κίνδυνο υποτροπής ή θανάτου κατά 44% σε ασθενείς με μελάνωμα.

Στον καρκίνο, ο τρόπος μετάλλαξης των καρκινικών κυττάρων είναι ιδιαίτερα εξατομικευμένος. Έτσι, η Moderna δημιουργεί προσαρμοσμένα εμβόλια για τον καρκίνο που στοχεύουν στις μεταλλάξεις του όγκου κάθε ασθενούς. Το εμβόλιο προτρέπει το ανοσοποιητικό σύστημα να δημιουργήσει κύτταρα Τ ικανά να καταπολεμήσουν τα συγκεκριμένα μεταλλαγμένα καρκινικά κύτταρα. Εάν αυτά επιστρέψουν, το αμυντικό σύστημα του οργανισμού είναι έτοιμο.

Η BioNTech, εν τω μεταξύ, μόλις ξεκίνησε μια μελέτη φάσης 1 για τη δοκιμή ενός εμβολίου που θα προλαμβάνει τον έρπητα. Στη μελέτη θα συμμετάσχουν 100 υγιείς εθελοντές, ηλικίας 18-55 ετών, στις Η.Π.Α. Αναπτύσσεται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Ο Anzalone, διευθύνων σύμβουλος της Arrowhead, είναι πιο επιφυλακτικός για το mRNA.

«Δεν νομίζω ότι θα δούμε πιο ενδιαφέρουσες χρήσεις του το επόμενο έτος», δήλωσε. «Πρόκειται για μια ισχυρή τεχνολογία και πάντα πίστευα ότι το ευκολότερο με το mRNA είναι τα εμβόλια. Αυτό είναι απόλυτα λογικό για μένα. Νομίζω ότι απέχουμε ακόμη μια ή δύο ανακαλύψεις, από την εφαρμογή του σε άλλες καταστάσεις ασθενειών».

Άλλα γενετικά φάρμακα στα σκαριά

Ωστόσο, ο Anzalone λέει ότι και άλλα γενετικά φάρμακα είναι έτοιμα να δούν το φως του ηλίου.

Στην περίπτωση της Arrowhead, αυτό σημαίνει τη χρήση παρεμβολής RNA, ή RNAi, για τη σίγαση γονιδίων. Ενώ το mRNA λέει στον οργανισμό να παράγει κάτι - στην περίπτωση των εμβολίων Covid, μια πρωτεΐνη ακίδας - το RNAi απενεργοποιεί τα γονίδια. Η εταιρεία χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να σταματήσει την παραγωγή συγκεκριμένων πρωτεϊνών.

«Πρόκειται για μια εντυπωσιακά ισχυρή τεχνολογία, διότι υπάρχουν πολλές καταστάσεις ασθενειών που χαρακτηρίζονται από την υπερπαραγωγή κάποιου πράγματος», δήλωσε ο Anzalone στο IBD.

Το 2023, η Arrowhead αναμένει να ξεκινήσει μελέτες Φάσης 3 της τεχνολογίας γονιδιακής σίγασης, σε ασθενείς με ηπατική νόσο άλφα-1, με συνεργάτιδα την Takeda Pharmaceutical (TAK). Η εταιρεία αναμένει επίσης να ξεκινήσει μελέτες τελικής φάσης δύο φαρμάκων σε καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η Novartis (NVS) και η Amgen (AMGN) χρησιμοποιούν φάρμακα που μπλοκάρουν το RNA για τη μείωση της LDL χοληστερόλης και της λιποπρωτεΐνης Α. Η Amgen παραχώρησε άδεια χρήσης του φαρμάκου της από την Arrowhead.

Η Arrowhead αναμένει επίσης να έχει τα πρώτα δεδομένα από τις προσπάθειές της να παραδώσει φάρμακα που παρεμβαίνουν στο RNA στους πνεύμονες. Εάν επιτύχει, θα είναι «επαναστατικό για τον τομέα», δήλωσε ο Anzalone.

Επιτυχία στην γονιδιακή σίγαση

Ο τομέας έχει σημειώσει και άλλες επιτυχίες. Η μετοχή βιοτεχνολογίας της Avidity Biosciences (RNA) σημείωσε άνοδο άνω του 55% στις 14 Δεκεμβρίου μετά τη δοκιμή ενός φαρμάκου γονιδιακής σίγασης σε ασθενείς με μια μορφή μυϊκής δυστροφίας.

Μετά από μία μόνο δόση, το φάρμακο οδήγησε σε μείωση κατά 45% κατά μέσο όρο της ποσότητας πρωτεΐνης που δημιουργήθηκε από το γονίδιο-στόχο. Κάθε ασθενής στη μελέτη ανταποκρίθηκε.

Τέτοιες ειδήσεις, μαζί με την πρόοδο του αγωγού της Arrowhead, δείχνουν πόσο υποσχόμενη είναι η παρέμβαση στο RNA, λέει ο Anzalone. Χρειάστηκε λίγος χρόνος για να τη δαμάσουμε», είπε. Αλλά τώρα η τεχνολογία αποσιώπησης γονιδίων είναι «επεκτάσιμη και βιώσιμη και αξιόπιστη».

«Η γενετική ιατρική είναι διαφορετική επειδή είναι υπερχειρουργική», είπε. «Αν το κάνεις σωστά, κάνεις μόνο ένα πράγμα και μπορείς πραγματικά να το προσαρμόσεις στη γενετική ενός ατόμου. Έτσι, αυτό είναι απολύτως το μέλλον της ιατρικής. Μόλις τώρα ξεκινάμε. Δεν νομίζω ότι θα το αποκαλούμε καν γενετική ιατρική σε πέντε έως δέκα χρόνια από τώρα. Θα την αποκαλούμε απλώς «ιατρική». »

Το CRISPR θα πυροδοτήσει τις μετοχές βιοτεχνολογίας;

Ο κόσμος βρίσκεται επίσης στο κατώφλι μιας πιθανής πρώτης έγκρισης στο CRISPR. Σε αντίθεση με τις προσεγγίσεις RNA, το CRISPR παρέχει μια μόνιμη γενετική αλλαγή στην ασθένεια.

Η Crispr Therapeutics και η Vertex αναμένουν να ολοκληρώσουν την υποβολή της αίτησής τους για έγκριση από τον FDA μιας θεραπείας CRISPR για τη δρεπανοκυτταρική νόσο και τη β-θαλασσαιμία το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Οι δύο ασθένειες του αίματος προκαλούνται από μια κληρονομική μετάλλαξη που επηρεάζει την αιμοσφαιρίνη, μια πρωτεΐνη μέσα στα ερυθρά αιμοσφαίρια.

«Πιστεύω ότι η γονιδιακή επεξεργασία και το CRISPR θα αποτελέσουν βασικό πυλώνα στην ιατρική και δεν θα με εξέπληττε αν, στα επόμενα 10 χρόνια, αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο ολόκληρης της φαρμακευτικής αγοράς», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Crispr Samarth Kulkarni στην IBD.

***


***

Βιοτεχνολογικές αγωγές έναντι θεραπειών

Η έννοια της θεραπείας στην ιατρική είναι άπιαστη, λέει ο Severino της Tessera. Εκτός από μια χούφτα παραδείγματα, η σύγχρονη ιατρική δεν μπορεί πραγματικά να θεραπεύσει χρόνιες, απειλητικές για τη ζωή, μεταβαλλόμενες ασθένειες, λέει.

«Μπορούμε να τις διαχειριστούμε, μπορούμε να μειώσουμε τα συμπτώματα, μπορούμε να καθυστερήσουμε την εξέλιξη. Και αυτοί είναι αξιόλογοι στόχοι», είπε. «Αλλά αν μπορεί κανείς να επιτύχει τη θεραπεία, μπορεί να ανεβάσει το δυνητικό όφελος σε άλλο επίπεδο. Με την αντιμετώπιση των υποκείμενων σφαλμάτων στο ανθρώπινο γονιδίωμά μας που οδηγούν στην ασθένεια, μπορούμε στην πραγματικότητα τώρα να σκεφτούμε τη θεραπεία με έναν τρόπο που δεν ήταν ποτέ πριν εφικτός».

Ο Sean Bohen, διευθύνων σύμβουλος της Olema Oncology (OLMA), μοιράζεται τον ενθουσιασμό για τη διόρθωση των ελαττωμάτων ενός γονιδίου. Αλλά είναι επιφυλακτικός ως προς τη χρήση της τεχνολογίας στον καρκίνο. Η Crispr, για παράδειγμα, δοκιμάζει μια έτοιμη μορφή θεραπείας CAR-T χρησιμοποιώντας κύτταρα δότη. Η παραδοσιακή CAR-T εκπαιδεύει τα ίδια τα ανοσοποιητικά κύτταρα του ασθενούς να βρίσκουν και να καταστρέφουν τον καρκίνο.

«Έχουμε δει κάποια τοξικότητα στις (μελέτες) που είναι ανησυχητική», δήλωσε στο IBD. «Νομίζω ότι θα ξεπεραστεί με τον καιρό. Αυτό είναι ένα από τα στοιχεία που θα το επιβραδύνουν, είναι αυτή η ανησυχία για το τι συμβαίνει όταν κάνεις κάτι μόνιμο στο γονιδίωμα».

Χρήση της Tεχνητής Nοημοσύνης στην ανάπτυξη φαρμάκων.

Παρόλα αυτά, η αισιοδοξία στη γενετική ιατρική παραμένει. Ένας λόγος είναι η αυξανόμενη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην ανάπτυξη φαρμάκων.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το κόστος για την αλληλούχιση ενός πλήρους ανθρώπινου γονιδιώματος μειώνεται ραγδαία. Το γονιδίωμα είναι το σχέδιο ολόκληρου του DNA ενός ατόμου. Δείχνει πού υπάρχουν μεταλλάξεις και αν αυτές οδηγούν σε μια υπάρχουσα ασθένεια ή στον κίνδυνο εμφάνισης κάποιας ασθένειας.

Στην ανάπτυξη φαρμάκων, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τα πάντα, από τον εντοπισμό ασθενών και την εγγραφή τους σε μελέτες, έως την εξέταση τεράστιων βάσεων δεδομένων για την εύρεση στόχων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για φάρμακα. Χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη, ένας υπολογιστής μπορεί να βρει ή να κατασκευάσει ένα αντίσωμα που ταιριάζει απόλυτα στη δομή μιας πρωτεΐνης. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην αναχαίτιση μιας ασθένειας στην οποία η πρωτεΐνη είναι ο ένοχος.

Η βιοτεχνολογική εταιρεία BioXcel Therapeutics (BTAI) κέρδισε τον Απρίλιο την έγκριση του FDA για μια θεραπεία που ανέπτυξε με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Το φάρμακο αντιμετωπίζει την ταραχή στη σχιζοφρένεια και τη διπολική διαταραχή. Η BioXcel χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη για να εντοπίσει την ένωση που τελικά μετατράπηκε σε αυτό το φάρμακο, το οποίο ονομάστηκε Igalmi.

Η Tεχνητή Nοημοσύνη είναι «στο γούστο του καθενός»

Ο επικεφαλής επιστημονικός διευθυντής της BioXcel, Frank Yocca λέει ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι «στο γούστο του καθενός». Περιλαμβάνει τη συγγραφή αλγορίθμων που μπορούν να αμφισβητούν μεγάλα σύνολα δεδομένων. Δεν είναι «σαν έναν αυτόματο πωλητή κόκα κόλα όπου βάζεις τα χρήματα μέσα και στο τέλος, βγαίνει το προϊόν σου».

Αυτό που πρέπει να καταλάβουν οι επενδυτές μετοχών βιοτεχνολογίας, λέει ο Bohen της Olema, είναι ότι η «τεχνητή νοημοσύνη» δεν λειτουργεί χωρίς «πραγματική νοημοσύνη». Οι εταιρείες μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη για να τις βοηθήσει να κατασκευάσουν φάρμακα που χτυπούν τέλεια συγκεκριμένους στόχους στο σώμα.

«Αλλά αν δεν καταλαβαίνεις τον στόχο, τότε το φάρμακό σου δεν κάνει τίποτα», είπε.

Οι εταιρείες βιοτεχνολογίας αυξάνουν τις προσπάθειες τεχνητής νοημοσύνης, που τις βοηθά να κοσκινίσουν τα γενετικά δεδομένα για νέους στόχους, να εντοπίσουν πληθυσμούς ασθενών ή να κάνουν τις επιχειρήσεις πιο απρόσκοπτες. Αλλά η τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να βοηθά στην λήψη αποφάσεων, όχι να παίρνει τις αποφάσεις, λέει ο Bohen.

Οι μετοχές βιοτεχνολογίας μάχονται στη νόσο Αλτσχάιμερ

Οι επενδυτές μετοχών βιοτεχνολογίας παρακολουθούν επίσης συγκεκριμένες μάχες που διαδραματίζονται σε τομείς όπως η νόσος του Alzheimer, η παχυσαρκία και τα καρδιομεταβολικά νοσήματα όπως η μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα .

Ο FDA ενέκρινε την Παρασκευή μία πειραματική θεραπεία της νόσου Alzheimer από την Biogen. Μια άλλη από την Eli Lilly ακολουθεί ελαφρώς την ίδια πορεία. Και οι δύο στοχεύουν στη συσσωρευμένη πλάκα στον εγκέφαλο που ονομάζεται βήτα αμυλοειδές.



Μια μακρά, περίπλοκη και αμφιλεγόμενη ιστορία περιβάλλει το βήτα αμυλοειδές στη νόσο Αλτσχάιμερ. Η Biogen έχει στην πραγματικότητα ένα άλλο εγκεκριμένο φάρμακο που χρησιμοποιεί αυτόν τον μηχανισμό, το Aduhelm. Αλλά τα Κέντρα Medicare και Medicaid αρνήθηκαν να το αποζημιώσουν ευρέως, σημειώνοντας ότι το όφελος του φαρμάκου στη νόηση παραμένει αμφίβολο. Το νέο δεύτερο φάρμακο της Biogen, που ονομάζεται τώρα Leqembi, επιβράδυνε τη γνωστική εξασθένιση κατά 27% σε διάστημα 18 μηνών.

Τα νέα της Biogen έστειλαν τις μετοχές βιοτεχνολογίας που επικεντρώνονται στη νόσο του Alzheimer υψηλότερα στις 30 Νοεμβρίου. Την Παρασκευή, οι μετοχές της Biogen σημείωσαν άλμα 3,6% πριν σταματήσουν λόγω της ανακοίνωσης του Leqembi.

Το donanemab της Elli Lilly βρίσκεται σε φάση δοκιμών φάσης 3. Σε ενδιάμεσες μελέτες, έδειξε δυνητικά την καλύτερη στην κατηγορία του, μείωση του αμυλοειδούς.

Η καρδιο-μεταβολική εστίαση συνεχίζεται

Στο μέτωπο της παχυσαρκίας, η Elli Lilly έρχεται αντιμέτωπη με τη Novo Nordisk (NVO) με την Amgen να ακολουθεί.

Η Novo έχει ένα εγκεκριμένο φάρμακο που ονομάζεται Wegovy. Αλλά το Wegovy αντιμετωπίζει προκλήσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού και ελλείψεις. Το φάρμακο της Elli Lilly είναι ήδη εγκεκριμένο ως θεραπεία του διαβήτη και ονομάζεται Mounjaro. Σε δοκιμές σε ασθενείς με παχυσαρκία, το Mounjaro επέφερε μείωση του σωματικού βάρους έως και 22,5%.

Η Amgen έχει στα σκαριά ένα ανταγωνικό, που οδήγησε σε απώλεια σωματικού βάρους 14,5% σε διάστημα τριών μηνών. Αν και αυτό είναι αριθμητικά χαμηλότερο από το 22,5% της Lilly, η απώλεια βάρους ήταν ταχύτερη.

Εν τω μεταξύ, ο χώρος της μη αλκοολική στεατοηπατίτιδας συνεχίζει να θερμαίνεται. Η μετοχή της Madrigal εκτινάχθηκε 268% στις 19 Δεκεμβρίου, αφού η θεραπεία της για τη μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα σημείωσε διπλή νίκη σε μια μελέτη τελικής φάσης.

Μετά από ένα έτος, το 3% των ασθενών στην υψηλότερη δόση παρουσίασε τουλάχιστον δύο βαθμούς βελτίωσης των συμπτωμάτων τους σε μια οκταβάθμια κλίμακα. Εν τω μεταξύ, τα επίπεδα της φλεγμονής του ήπατος που ονομάζεται ίνωση δεν επιδεινώθηκαν. Η ίνωση μετράται σε πέντε στάδια. Εκεί, το 26% των ασθενών παρουσίασε βελτίωση της ίνωσης κατά ένα στάδιο και καμία επιδείνωση των συμπτωμάτων.

Οι εταιρείες πρέπει να πετύχουν μόνο έναν από αυτούς τους στόχους, σύμφωνα με την οδηγία του FDA.

«Η μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα θα συνεχίσει να ηγείται του κύματος της αναβίωσης του δεύτερου εξαμήνου του 2022», ανέφεραν οι αναλυτές της William Blair σε πρόσφατη έκθεσή τους.

Μετοχές βιοτεχνολογίας στον κυκεώνα της αλυσίδας εφοδιασμού.

Παρά την εισροή καλών νέων, το μακροοικονομικό περιβάλλον θα έχει αναμφίβολα επίδραση στις μετοχές βιοτεχνολογίας. Ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός, μια ύφεση διαφαίνεται και η αλυσίδα εφοδιασμού παραμένει ένας δύσκολος γρίφος.

Ο Brian Culley, διευθύνων σύμβουλος της Lineage Cell Therapeutics (LCTX), λέει ότι ο Covid βοήθησε τις εταιρείες να εκτιμήσουν τη διάρκεια ζωής ορισμένων συστατικών των φαρμάκων. Αυτό το παράδειγμα εξακολουθεί να υφίσταται ακόμη και καθώς ο Covid χαλαρώνει στην ενδημική του κατάσταση. Πολλές προμήθειες που χρησιμοποιούνται στην ανάπτυξη φαρμάκων προέρχονται από την Κίνα. Η Κίνα επαναφέρει γρήγορα τους περιορισμούς της εποχής του Covid. Αλλά περιπλέκοντας τα πράγματα, πολλές εταιρείες εισήχθησαν στο χρηματιστήριο το 2020.

«Αν έχεις μερικές εκατοντάδες νέες εισηγμένες εταιρείες, όλες γεμάτες με λεφτά και όλες να θέλουν να προσκαλέσουν τα εργαστήρια Charles River (CRL) να διεξάγουν μια μελέτη με αρουραίους, ουάου, υπάρχει πρόβλημα», είπε. «Ήταν απογοητευτικό μερικές φορές το γεγονός ότι δεν μπορούσες να βρεις διαθεσιμότητα όταν ήθελες. Είχες καθυστερήσεις λόγω ελλείψεων αντιδραστηρίων. Αρχίσαμε να ανταλλάσσουμε υλικά επειδή ποτέ δεν ήξερες από πού θα τα έπαιρνες».

Ο Ural της Ernst & Young λέει ότι οι εταιρείες θα πρέπει να επανεκτιμήσουν τον τρόπο με τον οποίο αγοράζουν προμήθειες. Θα αναζητήσουν προμηθευτές στο εξωτερικό ή θα πληρώσουν ελαφρώς περισσότερα για να διατηρήσουν την επιχείρησή τους στην έδρα της; Θα δημιουργήσουν δυνατότητες παραγωγής στο εσωτερικό τους;

«Ή θα είναι στο έλεος των προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας;» είπε.

Λήξη πατεντών των φαρμάκων

Οι επενδυτές των μετοχών βιοτεχνολογίας θα πρέπει επίσης να παρακολουθούν τα μακροοικονομικά δεδομένα όσον αφορά τις λήξεις των πατεντών. Το φαινόμενο αυτό οφείλεται σε εταιρείες όπως η Pfizer (PFE), η Novartis (NVS), η Merck, η Eli Lilly και η Bristol Myers Squibb (BMY). Οι εταιρείες ενδέχεται να προσπαθήσουν να αντικαταστήσουν τα έσοδα με νέες εξαγορές.

Ο Bohen της Olema λέει ότι τα αντιμετώπισε αυτά στην AstraZeneca (AZN), όταν ήταν ο επικεφαλής ιατρικός διευθυντής.

«Η πρόκληση για αυτές τις εταιρείες είναι ότι η (απώλεια της αποκλειστικότητας) δεν απομακρύνεται πολύ αποτελεσματικά», δήλωσε. «Υπάρχουν κάποιες προβλέψεις ότι οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες θα χάσουν περίπου 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα μέχρι το 2030. Αυτά είναι πολλά χρήματα. Και ακόμη και αν πρόκειται για ελαφρά υπερεκτίμηση και είναι 100 δισεκατομμύρια δολάρια, δεν μιλάμε για ψίχουλα όταν φτάσουμε εκεί. Επομένως, η ανάγκη είναι υπαρκτή».

Αλλά δεν υπάρχουν πάρα πολλά περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να δημιουργήσουν μια καμπή σε αυτή τη χρονική περίοδο, λέει. Ο Yocca, της BioXcel, λέει ότι οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες πρέπει να έχουν στρατηγική με ό,τι αγοράζουν. Οι μικρές εταιρείες βιοτεχνολογίας με περιουσιακά στοιχεία μέσης ηλικίας βρίσκονται στο γλυκό σημείο. Ακόμα, επειδή οι μεγάλες φαρμακευτικές αγοράζουν, αυτό δεν σημαίνει ότι οι εταιρείες βιοτεχνολογίας πουλάνε.

«Αυτό που λένε ορισμένα μέσα ενημέρωσης, είναι ότι «οι τιμές είναι χαμηλές (λόγω της ευρύτερης πτωτικής αγοράς), και γι αυτό η φαρμακοβιομηχανία πρόκειται να προχωρήσει σε αγορές », δήλωσε ο Yocca. «Ναι, αλλά και η (στοχευόμενη εταιρεία) έχει λόγο σε αυτό, και πολλές από τις εταιρείες θα πουν όχι».

Σχόλια