- Λήψη συνδέσμου
- X
- Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
- Άλλες εφαρμογές
Τα ισραηλινά λέιζερ του μέλλοντος μπορούν να καταρρίψουν ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, όπως στην Ουκρανία - κορυφαίος αμυντικός αξιωματούχος
Αναρτήθηκε από
Ασκητής
- Λήψη συνδέσμου
- X
- Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
- Άλλες εφαρμογές
Η ισραηλινή Διεύθυνση Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης (MAFAT) θέλει επίσης να κατασκευάσει ιούς ή μικρόβια για την ανίχνευση εκρηκτικών υλών στο έδαφος, ως μέρος της διαδικασίας εξουδετέρωσής τους.
Δημοσιεύτηκε:
14 Φεβρουαρίου, 2023 15:49
Ο ανώτερος αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας, ταξίαρχος Danny Gold δήλωσε την Τρίτη ότι τα λέιζερ αεράμυνας του Ισραήλ, όταν αναπτυχθούν πλήρως στο μέλλον, θα μπορούσαν να καταρρίψουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που στέλνει το Ιράν εναντίον της Ουκρανίας.
Μιλώντας στο συνέδριο Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, ο διευθυντής της MAFAT (Διεύθυνση Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης) δήλωσε ότι το υπουργείο του εργάζεται για την ανάπτυξη «της επόμενης γενιάς για τη χρήση λέιζερ».
Μίλησε για πολλαπλές επιτυχείς δοκιμές καταστροφής ρουκετών «με ένα πολύ εξελιγμένο οπλικό σύστημα λέιζερ... Έχουμε κάνει το ίδιο για όλμους, ρουκέτες και UAV (μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα), όπως τα ιρανικά UAV που στέλνουν στην Ουκρανία. Μπορούμε να καταρρίψουμε τα UAV με την ίδια έννοια».
Τον Φεβρουάριο του 2022, ο τότε πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ διακήρυξε ότι η ικανότητα του Ισραήλ να χρησιμοποιεί λέιζερ είχε κάνει άλμα προς τα εμπρός και μπορεί να γίνει επιχειρησιακή πολύ νωρίτερα από ό,τι περιμένει ο κόσμος.
Τον περασμένο μήνα, ο Aviv Kohavi δήλωσε στην Jerusalem Post σε μια συνέντευξη που παραχώρησε ως αρχηγός των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων: «Το αμυντικό σύστημα λέιζερ είναι πραγματικά σπουδαία νέα. Θα είναι και χερσαίο και εναέριο. Θέλω να είμαι προσεκτικός όσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα. Σε άλλα δύο χρόνια, αναμένουμε να αναπτύξουμε συστήματα κατά μήκος των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας για να δοκιμάσουμε την αποτελεσματικότητα αυτού του εργαλείου».
«Έχει λειτουργήσει πολύ καλά στις επιτόπιες δοκιμές. Εάν αυτό το πείραμα λειτουργήσει και συνεχίσουμε να ενσωματώνουμε και να βελτιώνουμε το αμυντικό σύστημα λέιζερ σε διάστημα δύο ετών, θα κινηθούμε το ταχύτερο δυνατό για να το αναπτύξουμε σε ολόκληρο τον Βορρά. Δεν μπορώ να δεσμευτώ για συγκεκριμένο αριθμό ετών. Δεν θέλω να είμαι αισιόδοξος και επίσης δεν θέλω να είμαι απαισιόδοξος», δήλωσε.
Ο Kohavi πρόσθεσε: «Γνωρίζω ότι υπήρξε μεγάλη πρόοδος τα τελευταία τρία χρόνια και επενδύσαμε πολλά χρήματα σε αυτό. Ορίσαμε ότι το αμυντικό σύστημα λέιζερ έχει πολλαπλά οφέλη, στα οποία θα πρέπει να επενδύσουμε πολλά. Είμαι ευτυχής που έχει σημειώσει τόση πρόοδο».
Η Διεύθυνση Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης (MAFAT) του Ισραήλ πρέπει να αποφύγει την «κοιλάδα του θανάτου»
Σε άλλα σχόλια στο συνέδριο, ο Gold προειδοποίησε ότι προκειμένου το υπουργείο του και τα υπόλοιπα να συμβαδίζουν με τις τεχνολογικές εξελίξεις, πρέπει να αποφύγουν «την κοιλάδα του θανάτου». Αυτή είναι η ονομασία που ο ίδιος και άλλοι δίνουν μερικές φορές, για το χάσμα μεταξύ της επιθυμίας να υλοποιηθεί μια μεγάλη νέα ιδέα που θα πάρει πολύ χρόνο, της συγκέντρωσης της τεράστιας χρηματοδότησης που απαιτείται και της διατήρησης με κάποιο τρόπο του πλοίου στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια των πολλών ετών αβεβαιότητας κατά τη διάρκεια της διαδρομής.
Προκειμένου να ξεπεράσουμε αυτό το δίλημμα, είπε: «Αλλάξαμε μέσα στον οργανισμό μας, για να διεκπεραιώνουμε ταχύτερα. Εάν [οι ερευνητές που είναι συνδεδεμένοι με το υπουργείο] θέλουν να συνεργαστούν με μια νεοφυή επιχείρηση, αυτό μπορεί να συμβεί σε [μόνο] δύο μήνες. Στο παρελθόν, ήταν ένα έτος. Ελπίζω ότι μπορούμε να το συρρικνώσουμε σε δύο εβδομάδες».
Παρομοίως, είπε ότι, «η μονοετής διαδικασία για τη δημιουργία» μιας νέας πλατφόρμας τεχνητής νοημοσύνης, «τη συρρικνώσαμε σε έναν μήνα».
Εκτός από τη χρήση νεοφυών επιχειρήσεων για την επιτάχυνση και την αλλαγή της δυναμικής της χρηματοδότησης και της γραφειοκρατίας, δήλωσε ότι το υπουργείο συνεργάζεται με ξένους επενδυτές από τον Καναδά, την Ιαπωνία και τη Σιγκαπούρη με κοινά συμφέροντα, καθώς και ότι «συγκεντρώνει κεφάλαια από ορισμένα συνταξιοδοτικά ταμεία στο Ισραήλ για να επενδύσουν στον οργανισμό μας».
Όλα αυτά συμβαδίζουν με τη συνεχιζόμενη συνεργασία με ισραηλινούς αμυντικούς κολοσσούς όπως η Rafael, η Elbit και η Israel Aerospace Industries.
Περαιτέρω, είπε, το υπουργείο χρησιμοποιεί αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης με νέα είδη αισθητήρων και πολύπλοκες εφαρμογές φυσικής για να διαχωρίσει τεράστιες ποσότητες ακατέργαστων δεδομένων.
Στη συνέχεια, είπε ότι το υπουργείο του έχει σχεδιάσει μια εφαρμογή «η οποία είναι πολύ γρήγορη και αλλάζουμε την κατάσταση του χειριστή [έτσι ώστε] ο χειριστής να μην χρειάζεται να είναι ειδικός στον τομέα».
Επιπλέον, είπε: «Θέλουμε να αξιοποιήσουμε την επανάσταση του DNA... και τη συνθετική βιολογία - θέλουμε να κατασκευάσουμε πράγματα όπως ιούς ή μικρόβια για την ανίχνευση εκρηκτικών υλών στο έδαφος και στη συνέχεια να εκπέμψουμε κάποιο φως και να μπορέσουμε να αποσύρουμε το φως», κατά τη διαδικασία καταστροφής των εκρηκτικών υλών.
«Αυτό μπορεί επίσης να έχει ιατρικές χρήσεις, στη μηχανολογία και σε αισθητήρες. Είναι μια άλλη αναδυόμενη τεχνολογία που γνωρίζει μεγάλη άνθηση», πρόσθεσε.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου