Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

Sam Altman: Τεχνητή νοημοσύνη, η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ και το Worldcoin

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της OpenAI, Sam Altman, κατέθεσε πρόσφατα ενώπιον της υποεπιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ σχετικά με την πρόσφατη ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) και τις πιθανότητες αναταραχής σε πολλούς κλάδους.







Εκτός από το ChatGPT της OpenAI που γνωρίζει μεγάλη αύξηση στη δημοφιλία του, η τέχνη που παράγεται από τεχνητές νοημοσύνες, ακόμη και οι φωτογραφίες που παράγονται από τεχνητές νοημοσύνες και κερδίζουν βραβεία, καθιστούν σαφές ότι η εποχή της αναταραχής από τις τεχνητές νοημοσύνες έχει αρχίσει. Ο λεγόμενος νονός της τεχνητής νοημοσύνης παραιτήθηκε πρόσφατα από την Google επειδή ήθελε να μιλήσει ανοιχτά για τους κινδύνους που εγκυμονούν οι ψεύτικες εικόνες (deep fakes) που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη.

Στις προετοιμασμένες δηλώσεις του, ο Altman είπε στους γερουσιαστές ότι «η ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης είναι απαραίτητη». Ο Altman ζήτησε επίσης αυτό που αποκάλεσε «κατάλληλες απαιτήσεις ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων των εσωτερικών και εξωτερικών δοκιμών πριν από την κυκλοφορία». Εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του για την αδειοδότηση και την κατοχύρωση ορισμένων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Altman απέφυγε να ζητήσει πλήρη κυβερνητική ρύθμιση, δηλώνοντας αντίθετα ότι τα συστήματα διακυβέρνησης πρέπει να είναι «αρκετά ευέλικτα ώστε να προσαρμόζονται στις νέες τεχνολογικές εξελίξεις», ενώ παράλληλα να εξισορροπούν «την παροχή κινήτρων για την ασφάλεια, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι άνθρωποι θα έχουν πρόσβαση στα οφέλη της τεχνολογίας».

Το Fortune γράφει ότι «η συνηγορία του Altman υπέρ κάποιων κανόνων δεν αποτελεί έκπληξη. Οι εταιρείες τεχνολογίας γνωρίζουν ότι η κανονιστική ρύθμιση είναι πιθανό να έρθει και προσπαθούν με κάθε τρόπο να τη διαμορφώσουν προς όφελός τους».

Το επιχείρημα είναι ότι ο Altman και άλλοι διευθύνοντες σύμβουλοι εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να αποφασίσουν ότι η αδειοδότηση τους επιτρέπει να προστατεύσουν τον κώδικα των ιδιόκτητων μοντέλων τους. Επίσης, οι μεγάλες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να φοβούνται την άνοδο των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης ανοικτού κώδικα και έτσι να ζητούν συστήματα αδειοδότησης που θα επιβαρύνουν επιπλέον τους δημιουργούς λογισμικού ανοικτού κώδικα.

Το Fortune συνεχίζει:

«Μεταξύ των μεγαλύτερων ανταγωνιστικών απειλών που αντιμετωπίζουν αυτές οι εταιρείες είναι το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης ανοικτού κώδικα. Σε αυτόν τον ταχέως εξελισσόμενο τομέα, κανείς δεν κινείται ταχύτερα από την κοινότητα ανοικτού κώδικα. Έχει αποδειχθεί αξιοσημείωτα καινοτόμος και ευέλικτη στο να ανταποκρίνεται στις επιδόσεις και τις δυνατότητες των ιδιόκτητων μοντέλων, αλλά το κάνει με μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που είναι πολύ μικρότερα, ευκολότερα και φθηνότερα στην εκπαίδευση και τα οποία μπορεί κανείς να κατεβάσει δωρεάν».

Ανεξάρτητα από τον λόγο, ο Altman έχει ενταχθεί στην αυξανόμενη χορωδία των υποστηρικτών της τεχνητής νοημοσύνης που ζητούν τη ρύθμιση ή την αδειοδότηση της τεχνητής νοημοσύνης. Οι ανησυχίες του διευθύνοντος συμβούλου έχουν επίσης οδηγήσει τους πολιτικούς και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να προειδοποιούν για τους κινδύνους από τη μη ρύθμιση της τεχνολογίας. Το CNBC ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της ακρόασης της Γερουσίας για την τεχνητή νοημοσύνη ο γερουσιαστής Josh Hawley συνέκρινε την αναδυόμενη τεχνολογία με τη δημιουργία της τυπογραφικής μηχανής και της πυρηνικής βόμβας. Ο Hawley δήλωσε ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει την ανθρωπότητα σε δύο πιθανά μέλλοντα: ένα στο οποίο η τεχνητή νοημοσύνη ενδυναμώνει την ανθρωπότητα ή ένα με μια «τεράστια τεχνολογική ανακάλυψη» αλλά με «σοβαρές, τρομερές» συνέπειες.

Η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ στην Πορτογαλία

Λίγες μόνο ημέρες μετά την κατάθεσή του ενώπιον της αμερικανικής Γερουσίας, ο Σαμ Άλτμαν συμμετείχε στη μυστική συνάντηση της Ομάδας Μπίλντερμπεργκ στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας. Τις εβδομάδες και τις ημέρες που προηγήθηκαν της συνάντησης δεν υπήρξε ούτε ένα ρεπορτάζ από τον mainstream επιχειρηματικό Τύπο, ενώ μόνο μια χούφτα ανεξάρτητων δημοσιογράφων αναφέρθηκαν στη συνάντηση, συμπεριλαμβανομένου του Dan Dicks της Press for Truth.

Ο Altman συναντήθηκε με άλλους υποστηρικτές και διευθύνοντες συμβούλους του κλάδου της τεχνητής νοημοσύνης, όπως ο Satya Nadella της Microsoft, ο Demis Hassabis της Deepmind και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google και σημερινός πρόεδρος της Λέσχης Bilderberg, Eric Schmidt.

Όπως ανέφερε το The Last American Vagabond τον Φεβρουάριο του 2021, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέθεσε στον Schmidt να ηγηθεί της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας για την Τεχνητή Νοημοσύνη (NSCAI), ή αλλιώς της Επιτροπής Τεχνητής Νοημοσύνης. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Politico τον Δεκέμβριο του 2022, ο Schmidt χρηματοδοτούσε τους μισθούς περισσότερων από 20 υπαλλήλων της κυβέρνησης Μπάιντεν. Τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2022 η Politico έχει περιγράψει πώς τα αποτυπώματα του Schmidt ήταν παντού στη κυβέρνηση Μπάιντεν. Ο ρόλος του Schmidt ως πρώην CEO της Google, ως μέλους της ομάδας Bilderberg, ο ρόλος του στη κυβέρνηση Biden και η σχέση του με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Henry Kissinger είναι παραπάνω από αρκετοί λόγοι για να ανησυχεί κανείς για την κατεύθυνση προς την οποία κατευθύνεται η συζήτηση για την τεχνητή νοημοσύνη.

Στην πραγματικότητα, ο Κίσινγκερ, επί μακρόν σύμβουλος των Αμερικανών προέδρων, ήταν επίσης παρών στην Λέσχη Μπίλντερμπεργκ. Ο Κίσινγκερ κατά καιρούς παρακολουθεί τη συνάντηση της Μπίλντερμπεργκ από την ίδρυσή της το 1957. Ο Κίσινγκερ έχει πει ότι το ενδιαφέρον του για την τεχνητή νοημοσύνη προέκυψε αφότου ο Schmidt τον έπεισε να παρακολουθήσει μια διάλεξη για το θέμα, ενώ βρισκόταν στη διάσκεψη της Μπίλντερμπεργκ το 2016. Οι δύο άνδρες συνέγραψαν επίσης ένα βιβλίο το 2021 με τίτλο The Age of AI: And Our Human Future (Η εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης: Και το ανθρώπινο μέλλον μας).

Ο Σαμ Άλτμαν και οι συνάδελφοι διευθύνοντες σύμβουλοι του κλάδου της τεχνητής νοημοσύνης συμμετείχαν επίσης στο συνέδριο με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer Άλμπερτ Μπούρλα, τον επικεφαλής της BP Μπέρναρντ Λούνεϊ, τον Børge Brende, πρόεδρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, και τον συνιδρυτή της PayPal και της Palantir Peter Thiel. Ο Thiel έχει δεχθεί επιθέσεις τις τελευταίες ημέρες λόγω της σχέσης του με τον Jeffrey Epstein.

Λόγω της έλλειψης διαφάνειας γύρω από την Λέσχη Bilderberg, οι λεπτομέρειες σχετικά με τη συμμετοχή του Altman στη συνάντηση δεν έχουν δημοσιοποιηθεί. Ωστόσο, με βάση το ιστορικό της Λέσχης Bilderberg να διαμορφώνει σημαντικά παγκόσμια γεγονότα, και ακόμη και την πιθανή έγκριση μελλοντικών πολιτικών ηγετών, μπορεί κανείς να υποθέσει ότι η συμμετοχή του Altman θα είναι καλός οιωνός για την καριέρα του και τη συνεχή άνοδο της OpenAI.

Ενώ η παρουσία του Sam Altman στην Bilderberg στην Πορτογαλία μπορεί να έχει σχέση με τον ρόλο του στην OpenAI, είναι επίσης πολύ πιθανό ότι το τελευταίο του τεχνολογικό project είναι ένας ακόμη πιο σημαντικός λόγος για την εμφάνισή του.

Worldcoin

Ο Sam Altman και ο έταιρος τεχνοκράτης Elon Musk έχουν κοινό ιστορικό συνεργασίας στην OpenAI, αλλά και προειδοποίησης για τους πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με τη ραγδαία αύξηση της χρήσης της τεχνολογίας. Ωστόσο, παρά τις προειδοποιήσεις, και οι δύο άνδρες συνεχίζουν να χρηματοδοτούν έργα που έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν στην άνοδο του τεχνοκρατικού κράτους, με την τεχνητή νοημοσύνη να τροφοδοτεί τις βιομετρικές ψηφιακές ταυτότητες, τα ψηφιακά νομίσματα και το Διαδίκτυο των πραγμάτων/σωμάτων.

Για παράδειγμα, μία ημέρα πριν ο Altman καταθέσει στο Κογκρέσο, οι Financial Times ανέφεραν ότι ο Altman «ήταν κοντά στην εξασφάλιση χρηματοδότησης ύψους περίπου 100 εκατ. δολαρίων για το σχέδιό του να χρησιμοποιήσει τεχνολογία ιριδοσκόπησης για τη δημιουργία ενός ασφαλούς παγκόσμιου κρυπτονομίσματος με την ονομασία Worldcoin». Οι Times ανέφεραν ότι τρία άτομα με γνώση της συμφωνίας υποστήριξαν ότι η ομάδα πίσω από το Worldcoin βρίσκεται σε «προχωρημένες συνομιλίες» για την άντληση των κεφαλαίων τις «επόμενες εβδομάδες».

Η πηγή δήλωσε στους Times ότι η χρηματοδότηση προέρχεται από υφιστάμενους και νέους επενδυτές. Σε προηγούμενες αναφορές για επενδυτές στο έργο περιλαμβάνονται ο ιδρυτής της FTX Sam Bankman-Fried και ο επιχειρηματίας του διαδικτύου Reid Hoffman.

Ο Altman προώθησε το έργο ως έναν τρόπο προετοιμασίας για την αναταραχή που αναμένεται να προκαλέσει η τεχνητή νοημοσύνη σε διάφορους κλάδους. Τα στελέχη του Worldcoin έχουν δηλώσει ότι το έργο τους επικεντρώνεται στο να βοηθήσει στη διάκριση μεταξύ ανθρώπων και ρομπότ, παρέχοντας μια μοναδική ταυτότητα και παρέχοντας ένα καθολικό βασικό εισόδημα (universal basic income) για να αντισταθμίσει τις απώλειες θέσεων εργασίας που προκαλούνται από την τεχνητή νοημοσύνη.

Ο Altman και η ομάδα του έχουν αποκαλέσει το Worldcoin ένα «περιεκτικό» παγκόσμιο κρυπτονόμισμα που θα είναι διαθέσιμο σε οποιονδήποτε επαληθεύει τη «μοναδική προσωπικότητά» του με την "Orb", μια συσκευή που σαρώνει το μοναδικό μοτίβο της ίριδας ενός ατόμου.

«Η Orb ελέγχει ότι ένα άτομο είναι πραγματικό και μοναδικό ή ότι δεν έχει εγγραφεί προηγουμένως στο Worldcoin. Αυτό το κάνει καταγράφοντας και επεξεργάζοντας εικόνες ενός ατόμου και του μοναδικού μοτίβου της ίριδας του», εξηγεί το Worldcoin στην ιστοσελίδα του.

Μόλις ένας χρήστης υποβληθεί σε βιομετρική σάρωση ίριδας, του αποδίδεται ένα "World ID" που του επιτρέπει να λάβει 25 δωρεάν μάρκες Worldcoin κατά την κυκλοφορία του κουπονιού. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι μόλις δημιουργηθεί η μοναδική ταυτότητα οι σαρώσεις ίριδας διαγράφονται.

Ενώ το έργο προβάλλεται ως μέθοδος για την άμβλυνση του πλήγματος της αναταραχής από την τεχνητή νοημοσύνη, είναι σαφές ότι ένα τέτοιο έργο μιμείται επίσης τις εκκλήσεις για ψηφιακή ταυτότητα με χρήση βιομετρικών στοιχείων που προτείνονται από τα Ηνωμένα Έθνη, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και έναν αυξανόμενο αριθμό διεθνών κυβερνήσεων. Ίσως, ο Altman και οι συνεργάτες του να πιστεύουν ότι η τεχνολογία θα χρησιμοποιηθεί για καλό στα χέρια τους, αλλά η σχέση με την Λέσχη Μπίλντερμπεργκ, τη Silicon Valley και τον Elon Musk είναι -τουλάχιστον- αιτία ανησυχίας και προβληματισμού.

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, φαίνεται ότι ένας κόσμος που θα βασίζεται σε ψηφιακές ταυτότητες και ψηφιακά νομίσματα πλησιάζει πράγματι με ταχείς ρυθμούς. Θα είναι ταυτότητες που θα ελέγχονται από κυβερνήσεις και εταιρείες; Ή θα ανέλθουν στην κορυφή οι ανοικτού κώδικα, αποκεντρωμένες και κατανεμημένες εκδόσεις τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη;

Περισσότερα θα βρείτε εδώ

Σχόλια