Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

Forbes: Η Apple και η Google παραδέχονται ότι η εφαρμογή του Ethereum θα επιτρέπει στους υπαλλήλους να αποδεικνύουν ότι έχουν εμβολιαστεί

(σ.ι.“To Ethereum ξεκίνησε το 2015, είναι το ανερχόμενο αστέρι στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων και αρκετοί το ονομάζουν bitcoin 2.”)

Φανταστείτε έναν κόσμο όπου 40.000 οπαδοί ουρλιάζουν στοιβαγμένοι πλάι-πλαί σε ένα γήπεδο όπου οι αγαπημένες τους ομάδες συγκρούονται μεταξύ τους και οι πάντες γνωρίζουν ότι όλοι έχουν εμβολιαστεί κατά του Covid-19. Οι επιχειρήσεις έχουν ανοίξει τις πόρτες τους περίπου ως συνήθως, μόνο οι υπάλληλοί τους αποδεικνύουν ότι έχουν εμβολιαστεί, όπως και κάθε πελάτης που μπαίνει στο κτίριο. Αυτός είναι ο κόσμος που η Civic Technologies (σ.ι. με αντικείμενο της την ψηφιακή ταυτότητα) εργάζεται για να χτίσει και για τον οποίο σήμερα (16/06/2020) έκανε ένα μεγάλο βήμα προς την πραγματοποίηση του.


Η νεοσύστατη εταιρεία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο που συγκέντρωσε 43 εκατομμύρια δολάρια σε μια αρχική προσφορά νομισμάτων το 2017, παρόμοια με μια αρχική δημόσια προσφορά , συνεργάζεται με την Circle Medical, μια θυγατρική της UCSF Health δηλαδή του ερενητικού και πανεπιστημιακού νοσοκομείου του πανεπιστημιου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο. Αυτή η συνεργασία θα επιτρέπει στους υπαλλήλους να αποδεικνύουν στους εργοδότες τους τα αποτελέσματα των πιο πρόσφατων τεστ τους για τον Covid-19 και όταν αναπτύχθεί ένα εμβόλιο, αν το έχουν κάνει ή όχι. Αυτή δεν αποτελεί μια θεωρητική εφαρμογή blockchain που μπορεί να έχει αξία κάποια στιγμή στο μέλλον. Η εφαρμογή αυτή, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να αποδείξουν ένα ευρύ φάσμα προσωπικών πληροφοριών, καθώς και να ξοδέψουν bitcoin, ether, μια έκδοση του δολαρίου ΗΠΑ που εκδίδεται στο blockchain ethereum , και τα κουπόνια (tokens) της Civic, είναι διαθέσιμη σήμερα τόσο στο App Store της Apple όσο και στο Google Play.


Μια τέτοια συγκέντρωση ιδιωτικών πληροφοριών στα χέρια οποιασδήποτε κυβέρνησης ή εταιρείας σχεδόν σίγουρα θα προκαλέσει κραυγές για δυστοπική εισβολή στην ιδιωτικότητα, αλλά η Civic χρησιμοποιεί τεχνολογία παρόμοια με το bitcoin για να αποδείξει ότι μόνο ένα άτομο έχει τον έλεγχο των διαπιστευτηρίων κάθε φορά χωρίς να χρειάζεται ο διαμοιρασμός τυχόν περιττών πληροφορίών σχετικά με αυτό το άτομο. Ούτε καν ποιοι είναι (οι χρήστες). "Δεν χρειάζεται να μεταδώσετε το όνομά σας ή κάτι τέτοιο", λέει ο Vinny Lingham, 41 ετών, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Civic. Έτσι, μπορείτε να μπείτε σε ένα γήπεδο ανώνυμα όπως κάνετε σήμερα, αλλά απλώς να αποδείξετε καθώς εισέρχεστε ότι έχετε εμβολιαστεί."


Οι χρήστες κατεβάζουν την εφαρμογή, δημιουργούν έναν τρισδιάστατο χάρτη του προσώπου τους μέσω μιας εγγραφής βίντεο και επαληθεύουν το email και τον αριθμό τηλεφώνου τους. Στη συνέχεια, ανεβάζουν μια ταυτότητα που έχει εκδοθεί από την κυβέρνηση τους και η οποία επαληθεύεται χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη και μετά αποθηκεύεται στο ψηφιακό πορτοφόλι. Σε αντίθεση με το παραδοσιακό δίπλωμα οδήγησης, οι χρήστες μπορούν να αποδείξουν την ηλικία τους χωρίς να μοιράζονται άλλες προσωπικές πληροφορίες, όπως τη διεύθυνση και το βάρος τους (σ.ι και στην Ελλάδα μέσω του δελτίου ταυτότητας, πληροφορίες όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, τόπο γέννησης κλπ) . Παρόμοια με το bitcoin, το οποίο υπάρχει μόνο σε ένα μέρος κάθε φορά, αυτή η ψηφιακή ταυτότητα υπάρχει μόνο στο τηλέφωνο του χρήστη και ούτε καν η Civic έχει πρόσβαση στις πληροφορίες χωρίς την άδεια του κατόχου.


Με περισσότερα από 100.000 άτομα να έχουν εγγραφεί στη λίστα αναμονής, η εφαρμογή, η οποία κυκλοφόρησε χωρίς φανφάρες τη Δευτέρα (15/06/2020), έχει ήδη κατεβαστεί περισσότερες από 12.000 φορές.


Αντί να αντικαταστήσει τους υπάρχοντες παρόχους διαπιστευτηρίων, όπως το Υπουργείο Συγκοινωνιών των ΗΠΑ ή τις εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης, η Civic σαρώνει τα υπάρχοντα έγγραφα και τα “σπάει” στα συστατικά μέρη τους, δίνοντας στους χρήστες τη δυνατότητα να επιλέξουν ποιος έχει πρόσβαση σε ποιες ακριβώς πληροφορίες. Εκτός από τη διασφάλιση ότι τα τρίτα μέρη βλέπουν μόνο αυτά που χρειάζονται, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να ανακαλέσουν την πρόσβαση στα διαπιστευτήρια τους σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό περί Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της Ευρώπης και τον Καταναλωτικό Νόμο περί Απορρήτου της Καλιφόρνιας, με σκοπό να διασφαλιστεί το δικαίωμα που έχουν οι χρήστες να “λησμόνηθούν”. Όσον αφορά τον Covid-19, αυτές οι ψηφιακές ταυτότητες μειώνουν τους κινδύνους που κρύβει ο χειρισμός φυσικών αντικειμένων.

Το υπόδειγμα της εφαρμογής δείχνει πως μπορεί κάποιος να αποδείξει την κατάσταση της υγείας του χωρίς να αποκαλύπτει άλλες προσωπικές πληροφορίες.

Στον πυρήνα όλων αυτών των λειτουργιών βρίσκεται ένα δίκτυο έξυπνων συμβάσεων ethereum ή κώδικα σχεδιασμένου να εκτελεί ορισμένες λειτουργίες ασταμάτητα όταν πληρούνται ορισμένα κριτήρια. Υπάρχουν τρεις τύποι αντισυμβαλλομένων στο αποκεντρωμένο δίκτυο ταυτότητας που λειτουργεί με ethereum . Ο χρήστης είναι ο κάτοχος της ταυτότητας. Ο αιτών είναι μια υπηρεσία όπως ένα μηχάνημα αυτόματης πώλησης ή η ασφάλεια ενός κτιρίου που χρειάζεται κάποια αναγνωριστικά στοιχεία. Ένα προσυμφωνημένο τέλος που καταβάλλεται σε τόκεν-κουπόνι της Civic (CVC) τοποθετείται σε έναν λογαριασμό χρηματικής εγγύησης και το λογισμικό επικύρωσης σαρώνει τις απαιτούμενες προσωπικές πληροφορίες που απαιτούνται από τον αιτούντα (για παράδειγμα, την ηλικία ή την κατάσταση εμβολίιασμού). Το κουπόνι CVC πωλείται τώρα 0,0327 δολάρια, σύμφωνα με τη Messari, με συνολική αγοραστική αξία 29 εκατομμυρίων δολαρίων. Εάν ο χρήστης πληροί τα κριτήρια και ο αιτών είναι ικανοποιημένος, παρέχεται πρόσβαση και αποδεσμεύεται το τέλος από τον λογαριασμό εγγύησης. Χάρη στις καινοτομίες zero-knowledge proofs ούτε καν το λογισμικό επικύρωσης κατέχει τις πληροφορίες, απλά γνωρίζει αν πληρούνται τα κριτήρια.


Μόλις δημιουργηθεί το πορτοφόλι ταυτότητας, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να σαρώσουν κωδικούς QR για να ενσωματώσουν υπάρχοντες λογαριασμούς σε bitcoin, ethereum, CVC και δολαρίων ΗΠΑ που μετατρέπονται σε κεφάλαια στο blockchain ethereum, και τα οποία ονομάζονται USDC. Πάνω από 1.000 δοκιμαστικοί χρήστες έχουν χρησιμοποιήσει το πορτοφόλι για να ξοδέψουν το υποστηριζόμενο κρυπτονόμισμα. Ενώ το bitcoin έχει ημερίσια κίνηση αξίας 26 δισεκατομμυρίων, το ethereum 10 δισεκατομμύρια δολάρια ημερισίως και το USDC 332 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα, το μεγαλύτερο μέρος αυτών τον κινήσεων αναγνωρίζεται ευρέως από επενδυτές και κερδοσκόπους. Ο Lingham προβλέπει ότι η ικανότητα να αποδείξει κάποιος την ταυτότητά του και να πληρώσει με περιουσιακά στοιχεία που έχουν εκδοθεί σε ένα blockchain, θα διευκολύνει τις δαπάνες σε κρυπτονόμισμα.


Για να αποτρέψει κλοπές, το Civic Wallet χρησιμοποιεί αυτό που ονομάζεται πρόσβαση πολλαπλών υπογραφών (multi-sig). Όχι μόνο ο χρήστης έχει ένα μέρος του κλειδιού, αλλά και η εταιρεία ασφάλειας κρυπτογράφησης και θεματοφύλακας BitGo έχει ένα μέρος του κλειδιού και επίσης το Coincover έχει ένα μέρος του κλειδιού. Το Coincover είναι ασφαλισμένο από την Lloyd's του Λονδίνου, παρέχοντας μια ιδιωτική εναλλακτική λύση έναντι της ασφάλισης FDIC για έως και 1 εκατομμύριο δολάρια. «Εάν έχετε έως και ένα εκατομμύριο δολάρια στο πορτοφόλι σας», λέει ο Lingham, «είτε χάσετε το τηλέφωνό σας, είτε το σπάσετε, είτε φύγετε από τη χώρα σας σε κάποιο μέρος του κόσμου και το τηλέφωνό σας πέσει στον ωκεανό, θα πάρετε τα χρήματά σας από την άλλη πλευρά. "


Η Circle Medical που εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο δεν έχει προς το παρόν σχέδια να αποδεχθεί κρυπτονομίσματα ως μέσο πληρωμής. Ωστόσο, από σήμερα, οι υπάλληλοι συμβεβλημένων εταιρειών 500 ή περισσοτέρων υπαλλήλων, θα μπορούν να κάνουν τεστ για τον Covid-19 στα εξεταστικά κέντρα της Circle Medical στο Σαν Φρανσίσκο, με νέες τοποθεσίες να προστίθενται στο μέλλον.


Στο πλαίσιο των πρώτων δοκιμών, η Civic συνεργάστηκε το 2018 με την Anheuser-Busch Inbev, την κατασκευάστρια της μπύρας Budweiser, για πώληση μπύρας από ένα αυτόματο μηχάνημα σε άτομα που αποδείκνυαν την ηλικία τους χρησιμοποιώντας μια παλαιότερη έκδοση του Civic Wallet. Πέρυσι υπέγραψαν μια συμφωνία με 12 εταιρείες για την πώληση μέσω αυτόματων πωλητών, ενός ευρέος φάσματος προϊόντων με ηλικιακό περιορισμό. Η Civic βρίσκεται επί του παρόντος σε απόρρητες συνομιλίες με εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης και κυβερνητικούς φορείς . Απροσδιόριστες μελλοντικές λιανικές χρήσεις όπου το κρυπτονόμισμα θα κρατιέται ως αντάλλαγμα για πληρωμές επιτοκίων βρίσκονται σε εξέλιξη. «Το διερευνούμε αυτό πολύ επιθετικά», λέει ο Lingam.


Φυσικά, η απόδειξη εμβολιασμού είναι ένα μόνο παράδειγμα για το πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μια τέτοια εικονική ταυτότητα. Άλλοι πρώτοι χρήστες της, περιλαμβάνουν το προαναφερόμενο προτζεκτ της Anheuser-Busch, την Johnson Controls International (JCI), μια εταιρεία αξίας 36 δισεκατομμυρίων δολαρίων που χρησιμοποιεί την τεχνολογία αυτή για την έκδοση διαπιστευτηρίων για πρόσβαση σε κτίρια και την Tyco Software, η οποία χρησιμοποιεί αυτό το λογισμικό στα δικά της κτίρια. Μια έρευνα της Deloitte που δημοσιεύθηκε σήμερα και διενεργήθηκε σε 1.488 ανώτερα στελέχη εταιρειών διαπίστωσε ότι το 63% των στελεχών θεωρούν οτι η ψηφιακή ταυτότητα σε γενικές γραμμές θα είναι «πολύ σημαντική», αλλά μόνο το 9% θεωρεί τη χρήση της να γίνεται δημοφιλής στον τομέα της υγείας πράγμα που ίσως αποτελεί απόδειξη των εμποδίων αναβάθμισης της υγείας.


Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Circle Medical λέει ότι «παραδοσιακά, υπάρχει για προφανές λόγο, ένα είδος “σινικού τείχους” μεταξύ των εργοδοτών και των υγειονομικών δεδομένων των υπαλλήλων τους και δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες, ίσως και μηδαμινές, που τείνουν να διαμοιράζονται μεταξύ τους." Προσθέτει: «Νομίζω ότι με τον Covid υπάρχει πραγματική ανάγκη των εργοδοτών να είναι σε θέση να ελέγχουν και να αξιολογούν τον κίνδυνο του κορονοϊού, προτού επιτρέψουν στους ανθρώπους να επιστρέψουν στην εργασία τους».


Η κυκλοφορία της αναβαθμισμένης εφαρμογής της Civic έρχεται εν μέσω σημαντικών εκκλήσεων από παγκόσμιους ηγέτες για την έναρξη μιας τέτοιας υπηρεσίας - και φυσικά αντιδράσεων. Νωρίτερα φέτος, ο συνιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, κυκλοφόρησε ένα σχέδιο για την ανάπτυξη και την εφαρμογή εμβολίων, το οποίο όταν συνδυάστηκε με την άσχετη (σ.ι. !!) προηγούμενη έρευνα για την ψηφιακή ταυτότητα, προκάλεσε μια αναταραχή θεωριών συνωμοσίας που έχουν διαψευστεί ότι αυτός σχεδιάζει να παρακολουθεί την ανθρωπότητα στις πιο ιδιωτικές στιγμές της. (σ.ι Ο Gates στις 19 Μαρτίου 2020 ερωτήθηκε για πως θα δουλεύουν οι επιχειρησεις με τους κανόνες κοινωνικής απομάκρυνσης, έτσι ώστε να συντηρείται η οικονομία. Μέρος της απάντησης του ήταν: «Τελικά θα έχουμε κάποια ψηφιακά πιστοποιητικά που θα δείχνουν ποιός έχει αναρρώσει ή έχει κάνει τεστ πρόσφατα ή όταν υπάρξει εμβόλιο, ποιός το έχει κάνει.)


Την περασμένη εβδομάδα, ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Τόνι Μπλερ, για άλλη μια φορά μπήκε στη μάχη, ζητώντας τη δημιουργία μιας ψηφιακής ταυτότητας που προστατεύει την ιδιωτικότητα, ο οποίος τότε που ήταν στην εξουσία απέτυχε να δημιουργήσει μια κεντρική βάση δεδομένων ταυτότητας, επειδή αντιμετώπισε παρόμοιες αντιδράσεις με την προσπάθεια του Γκέιτς.


Ο Lingham γνωρίζει τις ανησυχίες ότι οι κυβερνήσεις ή οι εταιρείες θα μπορούσαν να κάνουν κατάχρηση τέτοιων βάσεων αποθήκευσης των στοιχείων ταυτότητας, αλλά πιστεύει ότι η τεχνολογία του τις ξεπερνά. Γεννημένος από Ινδούς γονείς στη Νότια Αφρική της εποχής του απαρτχάιντ, ο Lingham λέει ότι οι δικές του κινήσεις ελεγχόταν σε μεγάλο βαθμό από τη ρατσιστική κυβέρνηση, απαγορεύοντας του να εισέλθει σε πολλούς δημόσιους χώρους, με αξιοσημείωτη εξαίρεση τις βιβλιοθήκες, όπου αυτοδιδάχθηκε κωδικοποίηση. Ενώ υποστηρίζει το δικαίωμα των ανθρώπων να μην εμβολιάζονται, υποστηρίζει επίσης ότι, σε αντίθεση με τη φυλή και άλλες προσωπικές πληροφορίες που η υπηρεσία του θα μπορούσε να κρατήσει κρυφές, η δυνατότητα να αποδεικνύεται η κατάσταση εμβολιασμού κάποιου, υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον «Αν είστε μέρος μιας κοινωνίας όπου η πλειοψηφία των ανθρώπων θέλει όλοι να εμβολιαστούν και δεν θέλετε να γίνετε μέρος αυτής της κοινωνίας, αλλάξτε χώρα», λέει ο Lingham. «Μετακομίστε κάπου αλλού.»


Για να δοθεί μια ιδέα για το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η χρήση αυτών των ταυτοτήτων, μια γρήγορη ματιά στους υπάρχοντες συνεργάτες της Circle Medical περιλαμβάνει την CVS Pharmacy , η οποία μπήκε στη λίστα Blockchain 50 , και ηγείται στην εξερεύνηση του τρόπου με τον οποίο το blockchain μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών υγειονομικής περίθαλψης. Τους γίγαντες υγείονομικής ασφάλισης Anthem, Aetna και Cigna που υποστηρίζουν όλοι τη Circle Medical και εξερευνούν επίσης το blockchain.


Οι ανταγωνιστές εξετάζουν επίσης πώς το blockchain θα μπορούσε να ψηφιοποιήσει με ασφάλεια τις ταυτότητες, κάνοντάς τες σχεδόν αδύνατο να πλαστοποιηθούν, συμπεριλαμβανομένης της Metamask ,θυγατρικής της ConsenSys με έδρα τη Νέα Υόρκη, που επίσης βασίζεται στο Ethereum blockchain. Την πλατφόρμα Known Traveler Digital Identity του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ η οποία χρησιμοποιεί το Hyperledger Aires και το Δίκτυο Sovrin, το οποίο βοήθησε στην ανάπτυξη του Aires. Το μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα Linux το οποίο βοηθά στη λειτουργία μιας κοινοπραξίας ψηφιακής ταυτότητας, του Trust Over Internet Protcocol (TOIP) με μέλη, πολλές από τις παραπάνω, και το R3, εξέχοντα ηγέτη στο χώρο του blockchain.


«Η κοινοπραξία βοηθά στην απάντηση της ερώτησης:« Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τις αποκεντρωμένες τεχνολογίες ταυτότητας να κλιμακωθούν και να προσαρμοστούν στις ανάγκες της κοινωνίας, χωρίς να επιβαρύνουμε καμία τεχνολογική ομάδα με την ικανοποίηση των διαφορετικών αναγκών όλων; » λέει ο Brian Behledorf, εκτελεστικός διεύθυντής του Hyperledger. «Η κοινοπραξία TOIP στοχεύει να το πραγματοποιήσει με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο το διαδίκτυο διευρύνθηκε και προσαρμόστηκε, καθορίζοντας τα επίπεδα τεχνολογίας και διακυβέρνησης για να διευκολυνθεί ο τρόπος που βλέπουμε πού και πώς μπορούν να συνεργαστούν οι οργανισμοί και τα άτομα».






Σχόλια