Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

Οι ερευνητές αγωνίζονται για να δημιουργήσουν ένα εμβόλιο κοροναϊού, αλλά αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα


Του JOSHUA ROBBIN MARKS/THE MEDIA LINE

Ο αγώνας έχει ξεκινήσει για ένα εμβόλιο κοροναϊού, με περισσότερα από 130 υπό ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων 10 που ξεκινήσαν κλινικές δοκιμές, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Από αυτά τα 10, υπάρχουν δύο κορυφαίες υποψηφιότητες που θα ξεκινήσουν τις δοκιμές Φάσης 3 τον επόμενο μήνα. Η μία από την εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna που εδρεύει στις ΗΠΑ και η άλλη μια συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της βιοφαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Από τον Ιανουάριο που εντοπίστηκε ο ιός, περάσαμε στη Φάση 3, αυτό είναι άνευ προηγουμένου. Αυτό δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν », δήλωσε η Dr. Anna Durbin, καθηγήτρια ιατρικής και δημόσιας υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Johns Hopkins Bloomberg. «Αλλά λόγω του κατεπείγοντος και της ανάγκης για εμβόλιο, ρισκάρουμε».

Η επιτάχυνση της διαδικασίας ανάπτυξης δεν επηρεάζει την ασφάλεια. Το ρίσκο είναι στο κόστος της κλινικής δοκιμής δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων για μια μελέτη αποτελεσματικότητας και κατασκευής εκατομμυρίων και, τελικά, δισεκατομμυρίων δόσεων προτού γνωρίζουμε αν το εμβόλιο θα δουλέψει προλαμβάνοντας τον κορονοϊό, εξήγησε η Durbin.

Την Πέμπτη, για παράδειγμα, η AstraZeneca ανακοίνωσε συμφωνία 750 εκατομμυρίων δολαρίων με το CEPI και την Gavi, για την κατασκευή και διανομή 300 εκατομμυρίων δόσεων του υποψήφιου εμβολίου της Οξφόρδης, έως το τέλος του 2020. Η AstraZeneca υπέγραψε επίσης συμφωνία με το Ινστιτούτο Serum της Ινδίας για ένα δισεκατομμύριο δόσεις, με στόχο 400 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του έτους.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, σύμφωνα με την Durbin, οι εταιρείες δεν θα είχαν τους οικονομικούς πόρους ή τα κίνητρα για να επιταχύνουν τη διαδικασία ανάπτυξης εμβολίων, δεδομένης της πιθανότητας ότι το τελικό προϊόν μπορεί να μην δουλέψει καν, αλλά οι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας αναγνωρίζουν την έκκρυθμη κατάσταση που δημιούργησε ο COVID-19 στον κόσμο.

«Παρόλο που διατρέχουμε τον κίνδυνο να μην δουλέψουν αυτά τα εμβόλια, αν περιμένουμε τρία χρόνια για να περάσουμε από ολόκληρη τη διαδικασία αξιολόγησης,ώστε να δούμε αν ένα εμβόλιο προκαλεί ανοσία και ποιο εμβόλιο προκαλεί την καλύτερη ανοσία, όλο αυτό θα διαρκέσει χρόνια και πιθανώς εκατοντάδες χιλιάδες, εκατομμύρια ζωές θα μπορούσαν να χαθούν αν ακολουθήσουμε το παραδοσιακό μονοπάτι », δήλωσε η Ντουρμπίν.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Παρασκευής από το Johns Hopkins coronavirus tracker, σε παγκόσμιο επίπεδο υπήρχαν 6.639.228 λοιμώξεις με 391.261 θανάτους και 2.872.815 αναρρώσεις σε 188 χώρες.

Αλλα ένα βιαστικό εμβόλιο στην αγορά προστατεύει τη δημόσια υγεία; Δεν συμφωνούν όλοι.

«Εάν πρόκειται να εγκριθεί ένα εμβόλιο, υποθέτω ότι θα εγκριθεί επειδή υπάρχει βιασύνη γι αυτό. Όχι για να λύσει απαραιτήτως το ιατρικό πρόβλημα, αλλά για να ικανοποιήσει πολιτικές και οικονομικές ανησυχίες », δήλωσε ο Δρ William Haseltine, πρόεδρος της ACCESS Health International, στο Media Line. « Και αυτό σημαίνει ότι ένα εμβόλιο είναι πιθανό να είναι εν μέρει αποτελεσματικό και πιθανώς επικίνδυνο, επειδή δεν θα ελεγχθεί διεξοδικά. Δεν γίνεται σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. "

Μέχρι να υπάρξει ένα πλήρως αποτελεσματικό εμβόλιο για τον COVID-19, ο Haseltine είπε ότι χώρες στην Ανατολική Ασία και σε άλλες περιοχές έχουν ήδη αποδείξει ότι μέτρα δημόσιας υγείας, όπως τα μαζικά τεστς, μπορούν να προστατεύσουν ολόκληρο τον πληθυσμό.

Ο Haseltine τόνισε ότι είναι υποστηρικτής των εμβολίων επειδή είναι τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία για την υγεία που διαθέτουμε, αλλά ότι ρεαλιστικά μέχρι το τέλος του έτους είναι πιο πιθανό να δημιουργηθούν προφυλακτικά αντισώματα και φάρμακα για την πρόληψη της λοίμωξης σε πληθυσμούς υψηλού κινδύνου.

Στην καλύτερη περίπτωση, σύμφωνα με την Durbin, οι κλινικές δοκιμές της Φάσης 3 θα έδειχναν μέχρι τα μέσα έως τα τέλη του φθινοπώρου ότι ένα εμβόλιο απέτρεψε αποτελεσματικά τον κοροναϊό, δημιουργώντας αντισώματα που τον εξουδετερώνουν.

Ωστόσο, θα χρειαζόταν ακόμη μερικά χρόνια, σύμφωνα με την Ντουρμπίν, για την παραγωγή αρκετών δόσεων για ολόκληρο τον πληθυσμό.

«Ακόμα κι αν έχουμε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο μέχρι το τέλος του έτους, το οποίο νομίζω ότι είναι δυνατό, θα πρέπει να λάβουμε ορισμένες αποφάσεις σχετικά με το ποιοί θα έχουν προτεραιότητα εμβολιασμού και ότι η παγκόσμια διανομή θα είναι δίκαιη», είπε η Ντουρμπίν.

Σχόλια