Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

«Αποκεντρωμένη ταυτότητα με κάθε κόστος»: Σύμβουλος παραιτείται από το ID2020, λόγω ψύχωσης της συμμαχίας με την τεχνολογία Blockchain


Του Benjamin Powers , Coindesk

27/05/2020


Μία σύμβουλος της Συμμαχίας ID2020 , που στοχεύει στη αποδοχή ψηφιακών ταυτοτήτων από δισεκατομμύρια ανθρώπους, παραιτήθηκε λόγω της στροφής του οργανισμού προς τα ψηφιακά διαβατήρια ανοσίας και τον COVID-19.


Στο email παραίτησής της την Παρασκευή 22/5, η Elizabeth Renieris ανέφερε την αδιαφάνεια του ID2020, την πεποίθηση τους ότι η τεχνολογία αποτελεί πανάκεια για όλα τα προβλήματα της ανθρωπότητας (techno-solutionism) , την επιρροή των εταιρειών, καθώς και τους κινδύνους εφαρμογής του blockchain στα ψηφιακά διαβατήρια ανοσίας.

«Σε αυτό το στάδιο, αδυνατώ πλέον να περιγράψω ποια είναι η αποστολή του ID2020 με σιγουριά», έγραψε η Renieris , η οποία ήταν ένα από τα έξι μέλη της τεχνικής συμβουλευτικής επιτροπής του ID2020. «Το μόνο που μπορώ να δω είναι η επιθυμία να προωθηθούν αποκεντρωμένες λύσεις ταυτότητας με κάθε κόστος.»

Η Renieris (που συγγράφει περιαστασιακά για το CoinDesk) είναι συνεργάτις στο Κέντρο για το Διαδίκτυο και την Κοινωνία Berkman Klein του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και ειδική σε θέματα προστασίας των δεδομένων και της ιδιωτικότητας σε διασυνοριακό επίπεδο. Προηγουμένως εργαζόταν ως εσωτερική σύμβουλος σε δύο νεοσύστατες εταιρείες ψηφιακής ταυτότητας.

Οι ανησυχίες της για την τεχνολογία, υπογραμμίζουν την αντιστάθμιση μεταξύ υγείας και ιδιωτικότητας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και διατυπώνονται σε ένα white paper που δημοσιεύθηκε στα μέσα Μαΐου . Λέει ότι η εισαγωγή των διαβατηρίων ανοσίας μπορεί να επηρεάσει την ιδιωτική ζωή των ανθρώπων, την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι, καθώς και την ελευθερία των συναθροίσεων και της κυκλοφορία.

"Τα Blockchain πιστοποιητικά ανοσίας" ή αλλιώς " διαβατήρια ανοσίας "για τον COVID-19, εάν εφαρμοστούν από τις δημόσιες αρχές, θα έχουν σοβαρές συνέπειες για τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες μας", γράφει.


Η διαφωνία στο εσωτερικό του ID2020 υποδηλώνει μεγαλύτερες συζητήσεις σχετικά με το πού μπορεί να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού (DLT) και πού μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα επιλύει. Αλλά όταν πρόκειται για το ζήτημα των διαβατηρίων ανοσίας, το διακύβευμα φαίνεται μεγάλο.

Η Renieris ανησυχεί για το πώς η επιρροή εταιρειών όπως η Microsoft μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων.

Ο Kim Cameron, Αρχιτέκτονας Ταυτότητας της Microsoft, είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ID2020 και ο Kim Gagné, ο οποίος διορίστηκε πρόσφατα ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου , εργάστηκε επίσης στη Microsoft. «To ποιός χτίζει τη δομή εδώ είναι μια κρίσιμη ευπάθεια, τόσο κρίσιμη όσο οποιαδήποτε τεχνική πρόκληση», δήλωσε η Renieris . "Ο τρόπος θέασης των πραγμάτων είναι συγκεκριμένος."

Εισιτήριο εισόδου;

Τα διαβατήρια ή τα πιστοποιητικά ανοσίας είναι ψηφιακά ή φυσικά έγγραφα τα οποία θα λαμβάνουν τα άτομα εάν έχουν θετικό τεστ για αντισώματα του COVID-19. Παραδοσιακά, η δημιουργία αντισωμάτων μετά από μια ασθένεια προσφέρει κάποιο επίπεδο ανοσίας, αν και οι επιστήμονες εξακολουθούν να εργάζονται για να εξακριβώσουν εάν αυτό συμβαίνει ή και ακόμα πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσει αυτή η ανοσία, όταν πρόκειται για τον COVID-19. Δυνητικά, τα διαβατήρια ανοσίας επιτρέπουν στους ανθρώπους να επιστρέψουν στη δουλειά τους και να έχουν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων.

Στα τέλη Απριλίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε για τα διαβατήρια ανοσίας και είπε ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία ότι άτομα που έχουν αναρρώσει από τον COVID-19 και έχουν αντισώματα, προστατεύονται από μια δεύτερη μόλυνση». Ωστόσο, χώρες όπως η Χιλή δήλωσαν ότι θα προχωρήσουν σε τέτοια διαβατήρια , παρά την προειδοποίηση του ΠΟΥ.

Η Συμμαχία ID2020 είναι μια συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με συνεργάτες όπως η Microsoft, η Accenture και η Hyperledger. Ελπίζει να αναπτύξει ένα παγκόσμιο μοντέλο για το σχεδιασμό, τη χρηματοδότηση και την εφαρμογή «λύσεων και τεχνολογιών ψηφιακής ταυτότητας», σύμφωνα με τον ιστότοπο.

Το ID2020 δημοσίευσε ένα white paper τον Απρίλιο προτρέποντας τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τους παρόχους τεχνολογίας και τις διάφορες κοινωνικές ομάδες να συνεργαστούν για να διασφαλίσουν ότι τα ψηφιακά διαπιστευτήρια υγείας ή τα «πιστοποιητικά ανοσίας», εάν εφαρμοστούν, είναι σχεδιασμένα να προστατεύουν την ιδιωτική ζωή και τις πολιτικές ελευθερίες.


Σύμφωνα με την Renieris, η προαναφερόμενη δημοσίευση ανέφερε αρχικά την πρωτοβουλία Covid Credentials Initiative (η οποία υποστηρίζει τα διαβατήρια ανοσίας που βασίζονται εν μέρει στο blockchain) και την εργασία της Microsoft σχετικά με την τεχνολογία blockchain. Ανέφερε ότι αυτή η πρωτοβουλία και η εργασια της Microsoft είναι πιθανές λύσεις σχετικά με τα ερωτηματικά για το απόρρητο και την ταυτότητα, όσον αφορά τα διαβατήρια ανοσίας. Αλλά όταν η Renieris αμφισβήτησε το γεγονός της συμπερίληψης τους, το κομμάτι αυτό εγκαταλείφθηκε επειδή, σύμφωνα με την Renieris, το ID2020 δεν ήθελε να αντιμετωπίσει τα τεχνολογικά προβλήματα που θα δημιουργούσαν αυτές οι πρωτοβουλίες.

Η πρωτοβουλία παραμελεί την αναγνώριση τυχόν τεχνολογικών κινδύνων που έχει η προσέγγιση βασισμένη σε τεχνολογία blockchain, και αντί γι αυτό, επισημαίνει γενικούς κινδύνους που θα μπορούσαν να ισχύουν για οποιαδήποτε τεχνολογική λύση, δήλωσε η Renieris. Ενώ λέει ότι της είπαν ότι το white paper θα δημοσιευόταν ως προσωπική άποψη της Εκτελεστικής Διευθύντριας του ID2020 Ντακότα Γκρόινερ, στο δελτίο τύπου που εκδόθηκε σχετικά με αυτό, χαρακτηρίστηκε ως έγγραφο του ID2020.

«Δεν μπορώ να συμμετέχω σε έναν οργανισμό που επηρεάζεται υπερβολικά από εμπορικά συμφέροντα και υπηρετεί τα ανθρώπινα δικαιώματα μόνο στα λόγια», έγραψε στην παραίτησή της. "Τα διακυβεύματα είναι απλά πολύ μεγάλα σε αυτό το στάδιο."


Η απάντηση του ID2020 και της Microsoft

Σε δήλωση της στο CoinDesk, η Gruener είπε ότι οι τεχνολογικές λύσεις δεν αποτελούν πανάκεια για την πανδημία και πρέπει να συνοδεύονται από ισχυρά, αξιόπιστα πλαίσια και νομοθετικές και κανονιστικές δράσεις για τη διασφάλιση της διαφάνειας και της ηθικής εφαρμογής τους.

Το ID2020 έχει ζητήσει αξιολόγηση από ομάδες πολιτικών ελευθερίών και ομάδες ψηφιακής ιδιωτικότητας, για να διασφαλίσει ότι αυτές οι εκτιμήσεις είναι ενσωματωμένες στην τεχνική αρχιτεκτονική οποιουδήποτε συστήματος ψηφιακού πιστοποιητικού υγείας.

«Τα διακυβεύματα είναι μεγάλα και έχουμε μια ευκαιρία να το κάνουμε αυτό σωστά», δήλωσε η Gruener. «Ακόμη και με αυτές τις διασφαλίσεις, τα ψηφιακά πιστοποιητικά υγείας ενδέχεται να μην επαρκούν για την αντιμετώπιση της τρέχουσας πρόκλησης Ωστόσο, αν δεν υπάρχουν αυτές οι διασφαλίσεις, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. "

Η Microsoft, από την πλευρά της, λέει ότι προσπαθεί σκόπιμα να μην έχει υπερβολική επιρροή σε αυτόν τον τομέα.

«Τα τελευταία δύο χρόνια, η Microsoft συνεργάζεται με εταίρους του κλαδου στο Ίδρυμα Αποκεντρωμένης Ταυτότητας (DIF) και στο ID2020, για να θέσει τις βάσεις για ένα ανοιχτό σύστημα ταυτότητας βασισμένο σε γνωστά στο ευρύ κοινό πρότυπα, που ενισχύει την προστασία της ιδιωτικότητας και θα δώσει στους ανθρώπους τον έλεγχο του τόπου αποθήκευσής των προσωπικών πληροφοριών τους και έλεγχο με ποιον τα μοιράζονται ", δήλωσε ο Alex Simons, ο αντιπρόεδρος διαχείρισης προγραμμάτων ταυτότητας του ομίλου της εταιρείας.

«Βασική αρχή αυτής της προσπάθειας είναι ο σχεδιασμός του συστήματος με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε καμία μεμονωμένη εταιρεία ή οργανισμός να το κατέχει ή να το ελέγχει, συμπεριλαμβανομένης και της Microsoft. Αντίθετα, για να είμαστε αξιόπιστοι, πιστεύουμε ότι το σύστημα πρέπει να αποκεντρωθεί εγγενώς », δήλωσε ο Simons.

Όπως ανέφερε προηγουμένως το CoinDesk, ορισμένοι οργανισμοί και εταιρείες διερευνούν ενεργά την ιδέα των διαβατηρίων ανοσίας που βασίζονται στην τεχνολογία blockchain.

Η Renieris συνέγγραψε τη δημοσίευση του Μάιου μαζί με την ερευνήτρια παγκόσμιας υγείας Sherri Bucher της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα και τον Christian Smith, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Stranger Labs, η οποία ερευνά, αναπτύσσει και σχεδιάζει προηγμένες τεχνολογίες που ενισχύουν το απόρρητο και την ασφάλεια.

Σε αυτή τη δημοσίευση επικρίνουν την πρωτοβουλία CCI του ID2020 που αρχικά προκηρύχθηκε, και η οποία προτείνει το συνδυασμό ενός προτύπου World Wide Web Consortium (W3C) για επαληθεύσιμα διαπιστευτήρια (VC) με μη τυπικά αποκεντρωμένα αναγνωριστικά (DID) και κατανεμημένο καθολικό (DLT.) Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι αυτός ο σχεδιασμός είναι προϊόν πρόωρης τυποποίησης , πειραματικών τεχνολογιών και κερδοσκοπικών απαιτήσεων, αμφισβητώντας εάν αυτές οι λύσεις μπορούν να υποστηρίξουν έναν τόσο κρίσιμο σημείο της δημόσιας ασφάλειας, όπως τα διαβατήρια ανοσίας.

Επίσης, επικρίνουν την έλλειψη μιας αποδεδειγμένης μεθόδου διαχείρισης ιδιωτικών κλειδιών των τελικών χρηστών, ειδικά σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει διαδικτυακή σύνδεση , οι οποίες πιθανώς θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνονται στα ψηφιακά διαβατήρια ανοσίας και λένε ότι η προδιαγραφή των επαληθεύσιμων διαπιστευτηρίων (VC) απλώς «παρέχει ένα μοντέλο δεδομένων, όχι ένα πλήρες πρωτόκολλο ή μια διατερματική λύση.


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (29 Μαΐου, 00:15 UTC): Αυτό το άρθρο ενημερώθηκε μετά την αρχική δημοσίευση με πρόσθετα σχόλια της Elizabeth Renieris και ενός στελέχους της Microsoft.


Σχόλια