Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

Covid-19 και Black Lives Matter. Ώρα για αλλαγή.

« ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΡΙΖΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΛΙΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ»


Times of Israel

Με shofars και νηστεία, οι Εβραίοι της Βοστώνης χρησιμοποιούν την Tisha B'av για να τιμήσουν τη μνήμη της Μαύρης θλίψης.

Εβραϊκά γρουπ συγκεντρώνονται για να θρηνήσουν με ακτιβιστές του κινήματος Black Lives Matter, ενωμένοι γύρω από αυτή τη «ριζοσπαστική ευκαιρία» για αλλαγή (σ.ι. Αλλαγή ζητάνε οι Εβραίοι στο Ισραήλ αλλά και αλλού, και πρωτοφανείς διαδηλώσεις έχουν φέρει το Ισραήλ σε κατάσταση κοινωνικού χάους.- βλ. Εδώ, εδώ, εδώ, εδώ)

Σε ένα πάρκο κοντά στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, μέλη ομάδων της εβραϊκής κοινότητας συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη το απόγευμα για να κάνουν αγρυπνία Tisha B'Av για το κίνημα Black Lives Matter .

Περισσότεροι από 150 συμμετέχοντες παρακολούθησαν την ενενηντάλεπτη εκδήλωση , φορώντας μάσκες και τηρώντας την κοινωνική απόσταση. Η αγρυπνία διοργανώθηκε από την Κάβοντ, μια κοινότητα νεαρών Εβραίων αφοσιωμένων στην πνευματική πρακτική και τη δικαιοσύνη.

Η ένατη του Aβ ή Tisha B'Av, είναι από τις πιο επίσημες μέρες στο εβραϊκό ημερολόγιο, που καθιερώθηκε για να θρηνούνται οι τραγωδίες όλης την εβραϊκής ιστορίας, από τη βιβλική αμαρτία των κατασκόπων έως την καταστροφή και των δύο ναών του Σολομώντα και έως τις πιο σύγχρονες τραγωδίες. Η ταλμουδική παράδοση υποστηρίζει ότι ο Δεύτερος Ναός καταστράφηκε από αβάσιμο μίσος μεταξύ των Εβραίων και πολλοί χρησιμοποιούν αυτή την ημέρα για να προσπαθήσουν να θεραπεύσουν κοινωνικές ρήξεις, όπως αυτές που πυροδότησαν το κίνημα Black Lives Matter και το κύμα των διαδηλώσεων για τη φυλετική δικαιοσύνη που σαρώνουν τις Ηνωμένες Πολιτείες.

H Ραββίνος Tiferet Berenbaum του Temple Beth Zion ξεκίνησε τη συγκέντρωση αναγνωρίζοντας ότι οι συμμετέχοντες στέκονταν ή κάθονταν πάνω στην «όμορφη γη που κλάπηκε από τους Wampanoag».

H Berenbaum, γέννημα θρέμα του Μπρούκλιν, κάλεσε τους συμμετέχοντες να «φωνάξουν συλλογικά με θλίψη, πένθος και οργή ενάντια στη βία του ρατσισμού εναντίον των μαύρων στον κόσμο μας και στις κοινότητές μας».

Στο πλαίσιο των διπλών πανδημιών του COVID-19 και του ρατσισμού είπε η ραββίνος, «οι εκρήξεις shofar [θα] μας ξυπνήσουν από τη θλίψη μας και θα είναι μια φωνή για να μας καλέσουν πίσω σε δράση».


Η αγρυπνία περιλάμβανε παρατηρήσεις από μαύρους Εβραίους ηγέτες και ανάγνωση από το Βιβλίο των Θρήνων, το κείμενο που διαβάζεται στην Tisha B'Av. Διαβάστηκαν αρκετά ποιήματα και εκτελέστηκαν μουσικές επιλογές για θλίψεις και καταστροφές.

Η αγρυπνία πραγματοποιήθηκε δίπλα στο Hall's Pond Sanctuary, μία από τις δύο φυσικές λίμνες που απομένουν στο Brookline. Αυτό το προάστιο της Βοστώνης των 60.000 κατοίκων, φιλοξενεί πολλές συναγωγές και κορυφαία νοσοκομεία.

«Αυτή είναι μια μέρα για να τιμήσουμε τις πληγωμένες καρδιές μας», δήλωσε η Ραββίνος Leora Abelson από τη Συναγωγή της κοινότητας Nehar Shalom στη Βοστώνη.

«Υπάρχει δύναμη στην τίμηση της θλίψεως μας», δήλωσε η Abelson, προσθέτοντας ότι οι διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού «έδωσαν δημόσια φωνή στη θλίψη των Μαύρων στη χώρα και σε όλο τον κόσμο».

Σύμφωνα με την Abelson, οι Μαύροι Αμερικανοί μας έδειξαν «πόσο σημαντικό είναι να τιμήσουμε τη θλίψη μας».

Μερικούς Εβραίους, η τρέχουσα στιγμή τους κάνει να κοιτάξουνε μέσα στον εαυτό τους για να εξετάσουν τις εδραιωμένες πεποιθήσεις τους , είπε η Abelson.

«Ως Εβραία, προσθέτω ότι η καταγγελία της λευκής υπεροχής σημαίνει καταγγελία συγκεκριμένων μορφών ρατσισμού που υπάρχουν στις εβραϊκές κοινότητες μας», δήλωσε η Abelson.

Η αγρυπνία περιελάμβανε επίσης παρατηρήσεις από τη Mariama White-Hammond, την ιδρύτρια και πάστορα της Αφρικανικής Μεθοδιστικής Επισκοπικής Εκκλησίας New Roots στο Ντόρτσεστερ.


Μια έγχρωμη πάστορας που δεν εόρτασε ποτέ την Tisha B'Av, ωστόσο άντλησε θέματα από την εβραϊκή ιστορία για το κήρυγμα της. Οι ΗΠΑ είπε, βρίσκονται σε μια «στιγμή αγριότητας», παρόμοια με τους αρχαίους Ισραηλίτες που τιμωρήθηκαν επειδή άκουσαν τους δώδεκα κατασκόπους.

Η White-Hammond είπε στους παρευρισκόμενους ότι το περιστατικό των βιβλικών κατασκόπων ήταν η πρώτη καταστροφή που εορτάστηκε κατά την Tisha B'Av. Πραγματοποιήθηκε επειδή τα παιδιά του Ισραήλ δεν πίστευαν ότι ο Κύριος θα τηρούσε τις υποσχέσεις που δόθηκαν στον Μωυσή. Για να καθαριστούν από τις παλιομοδίτικες σκέψεις, οι Ισραηλίτες περιπλανήθηκαν για 40 χρόνια έως ότου η γενιά των κατασκόπων πέθανε.

«Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε μια άγρια στιγμή», δήλωσε η White-Hammond. «Δεν νομίζω ότι είναι απλά τυχαίο που έγινε αυτή η εξέγερση (το κίνημα Black Lives Matter) ταυτόχρονα με αυτήν την πανδημία (του COVID-19). Αυτή είναι μια ριζική ευκαιρία να αφήσουμε τους παλιούς τρόπους να πεθάνουν », είπε η πάστορας.

«Πρόκειται για τη δύναμη να αφήσουμε τον Φαραώ », είπε η White-Hammond.

Η ακτιβίστρια της Κάβοντ και πολεοδόμος, η Courtney Sharpe, μοιράστηκε την απογοήτευσή της για τις «Εβραϊκές φωνές που δεν υποστηρίζουν ή «δεν μπορούν» να υποστηρίξουν αυτό το Black Lives Matter, επειδή μια οργάνωση με το ίδιο όνομα έτυχε να επικρίνει το Ισραήλ και αργότερα τροποποίησε τη στάση του», δήλωσε η Sharpe.

«Δυσκολεύομαι να αποδεχτώ ότι κάποιοι είναι πραγματικά τόσο κουτοί, που πιστεύουν ότι αυτές οι διαδηλώσεις αφορούν μια οργάνωση και όχι το σαφές δεδομένο αυτών των τριών λέξεων : Black Lives Matter – Οι ζωές των μαύρων έχουν σημασία», δήλωσε η ακτιβίστρια.

«Ως κάποια που βρίσκεται και στον εβραϊκό κόσμο και στον κόσμο των μαύρων, ενοχλούμαι από την ψεύτικη διχοτομία που βρίσκεται επί του παρόντος στη δημόσια συζήτηση», δήλωσε η Sharpe. «Αν ως κοινότητα θέλουμε να υποστηρίξουμε τους έγχρωμους Εβραίους, δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνο για να σώσουμε την υπόληψη των λευκών Εβραίων. Πρέπει να είναι μια ενσωματωμένη και γνήσια πρακτική που θα ανυψώνει ολόκληρη την κοινότητα, χωρίς αισθήματα ανωτερότητας και να μην είναι ψεύτικη. "



Οι Ισραηλινοί Εβραίοι Αιθιοπικής καταγωγής (η φυλή του Δαν) αποτελούν το 1.8% του πληθυσμού του Ισραήλ. Η παρουσία τους σε υψηλές και σημαντικές θέσεις της δημόσιας ζωής είναι αμελητέα ή ανύπαρκτη, πράγμα απαράδεκτο. Ο στόχος της ΜΚΟ Olim Beyahad είναι η προώθηση και η επαγγελματική ολοκλήρωση των νεαρών Ισραηλινών αιθιοπικής καταγωγής και η μεταβολή των αντιλήψεων και της γνώμης της κοινωνίας σχετικά με αυτούς. Από εδώ.

Οι Ισραηλινοί αιθιοπικής καταγωγής δεν θεωρούν τους εαυτούς τους Αφρικανούς επειδή ο Ιουδαϊσμός τους και οι εβραϊκές τους παραδόσεις είναι πολύ ισχυρές. Από εδώ.


σ.ι. Για την ακρίβεια οι μαύρες ζωές της φυλής του Δαν έχουν σημασία, και ουσιαστικά μόνο ενός συγκεριμένου ατόμου αυτής της φυλής, ο οποίος θα είναι ο μεσσίας που αναμένουν. Οι άνθρωποι ανά τον κόσμο και πρωτίστως οι Εβραίοι, προετοιμάζονται να τον προσκυνήσουν. Πράγματι ο Αντίχριστος θα είναι ένα κέρας μικρό όπως αναφέρει ο Δανιήλ στο 7 κεφάλαιο, αφού η φυλή του Δαν όχι μόνο αποτελεί το 1,8% του πληθυσμού του Ισραήλ, αλλά και οι υπόλοιποι Εβραίοι δεν τους έχουν σε υπόληψη  , και ο υπόλοιπος κόσμος σχεδόν αγνοεί την ύπαρξη τους, πράγμα για το οποίο γίνεται μεγάλος αγώνας για να αλλάξει και ιδιαιτέρως τελευταία . Για τη φυλή του Δαν βλέπε τους υπερσυνδέσμους εδώ.




Σχόλια