Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

Great Reset, Covid-19 και CRISPR

Τι είναι το CRISPR; Μια τεχνολογία γονιδιακής επεξεργασίας που υπόσχεται πολλά (και ενέχει κινδύνους ) εν μέσω πανδημίας.

CMP

Καθώς η μάχη εναντίον του Covid-19 εντείνεται, ένας επιστήμονας αποκαλεί το CRISPR «το δυνατό μέσο που διαθέτουμε για να μας βοηθήσει να καταπολεμήσουμε αυτόν τον φρικτό ιό».

Αυτό το εργαλείο γονιδιακής επεξεργασίας θα μπορούσε πράγματι να θέσει τέρμα στις ασθένειες και να βελτιώσει δραστικά τη ζωή μας, αλλά εμπεριέχει και το φάσμα του γενετικά τροποποιημένου βδελύγματος.

Η πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Υγείας & Επιστημών του Όρεγκον (OHSU), στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα μπορούσε να περάσει για ένα εντυπωσιακό φρούριο, που βγήκε από τις σελίδες μίας μεσαιωνικής ευρωπαϊκής ρομαντικής ιστορίας.

Αλλά είναι η ιδέα ενός θεραπευτικού Camelot που κάνει το OHSU το κατάλληλο μέρος για αυτό που μπορεί να αποδειχθεί ως μία από τις πιο θρυλικές βιοϊατρικές διαδικασίες του 21ου αιώνα. Εδώ, την παραμονή του lockdown του Όρεγκον, το εργαλείο επεξεργασίας γονιδίων γνωστό ως CRISPR, ένα πιθανό “ιερό δισκοπότηρο” στην προσπάθεια εξάλειψης των ασθενειών από την ανθρώπινη ύπαρξη, δοκιμάστηκε, «in vivo» - σε έναν ζωντανό άνθρωπο - για πρώτη φορά.

Σύντομα κατέστη σαφές ότι η ιστορία του CRISPR επρόκειτο να ενταχθεί στην τροχιά του Covid-19.

Ένας καλοήθης ιός που επανασχεδιάστηκε για να μεταφέρει το πρωτοποριακό ωφέλιμο φορτίο CRISPR, εγχύθηκε στο μάτι του εθελοντή της δοκιμής BRILLIANCE στο Οφθαλμολογικό Ινστιτούτο Casey του OHSU. Ο στόχος: η θεραπεία και πιθανώς η αναστροφή της πιο συνηθισμένης αιτίας της κληρονομικής τύφλωσης της παιδικής ηλικίας, της κληρονομικής οπτικής νευροπάθειας Leber.

Στις αρχές Μαρτίου ανακοινώθηκαν τα νέα για τη διαδικασία ορόσημο, χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες . Στα τέλη του καλοκαιριού, ενώ η επιτυχία της επέμβασης δεν είχε ακόμη καθοριστεί και η θέση της ως ιατρικός θρύλος δεν είχε χαραχτεί, αναφέρθηκε ότι ο ανώνυμος ασθενής δεν είχε σημαντικές επιπλοκές, αλλά ο Covid-19 κυριαρχούσε στις ειδήσεις.

«Νομίζω ότι αυτό έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού», λέει ο Stanley Qi, καθηγητής γενετικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και ένας από τους σημαντικότερους παίκτες στο πεδίο του CRISPR.«Η υπόσχεση πίσω από το CRISPR είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ασθενειών που είναι αθεράπευτες. Ο ουρανός είναι το όριο, αλλά το πρώτο βήμα, που αποδεικνύει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια σε ένα ανθρώπινο σώμα με το επιθυμητό αποτέλεσμα, είναι κρίσιμο. "

Το CRISPR σημαίνει Σύμπλεγμα Μικρών Παλινδρομικών Αλληλουχιών Τακτικής Χωροκατανομής (Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats) και προφέρεται κρίσπερ. Αλλά το πιασάρικο όνομα είναι παραπλανητικό. Χρηματοδοτούμενο από φαρμακευτικές εταιρείες βαρέων βαρών και μια κινεζο-αμερικανική ομάδα επενδυτών και φιλάνθρωπων – συμπεριλαμβανομένων των Mark Zuckerberg, Μπιλ Γκέϊτς και Li Ka-shing - και με την ταχεία εξέλιξή του εξαρτόμενη από την εργαστηριακή ιδιοφυΐα επιστημόνων άξιων για βραβείο Νόμπελ, το CRISPR έχει γίνει μια καυτή λέξη-κλειδί, αφήνοντας ίχνη ελπίδας, φόβου και παρεξήγησης.

Στην ουσία, το CRISPR είναι ένα εργαλείο σε μοριακό επίπεδο, το οποίο δημιούργησαν οι οραματιστές γενετικοί μηχανικοί για την αλλαγή του DNA.Τα αποτελέσματα αυτών των αλλαγών θα μπορούσαν να είναι υπέροχα ή τρομακτικά. Υπάρχουν υψηλές προσδοκίες για τροποποιημένα τρόφιμα που θα μπορούσαν να τερματίσουν την παγκόσμια πείνα, θεραπείες που θα μπορούσαν να θεραπεύσουν προηγουμένως ανίατες ασθένειες και για την βελτίωση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου. Υπάρχει επίσης το φάσμα της ευγονικής, της βιοτρομοκρατίας και των μη αναστρέψιμων παρενεργειών.

Μερικές από τις πιο εντυπωσιακές ιστορίες του CRISPR, από την εισαγωγή του στην επιστημονική πραγματικότητα πριν από μια δεκαετία, είναι στις ΗΠΑ και στην Κίνα. Το 2013, ερευνητές από τη Σαγκάη και το Πεκίνο χρησιμοποίησαν το CRISPR για να θεραπεύσουν γενετικά προκαλούμενο καταρράκτη σε ποντίκια. Η ευεργετική αλλοίωση του DNAενός μόνο γράμματος από τα 2,8 δισεκατομμύρια γράμματα στο γονιδίωμα των τρωκτικών – κληροδοτήθηκε στους απογόνους αυτών των ποντικών.

Το 2015, το CRISPR χρησιμοποιήθηκε στη Shenzhen για να δημιουργήσει τα λεγόμενα micropigs - μικρότερες εκδόσεις της ήδη μειωμένης φυλής χοίρων Bama. Μερικά πωλήθηκαν ως κατοικίδια ζώα, γλυτώνοντας την προδιαγεγραμμένη μοίρα τους ως εργαστηριακά μοντέλα για ανθρώπινες ασθένειες. Και στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ το 2017, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το CRISPR για να εισάγουν μια ψηφιακή κινούμενη εικόνα ενός καλπάζοντος αλόγου σε βακτήρια: κάτι που θα έμοιαζε με ατραξιόν σε πάρτι, αλλά είναι η ζωντανή απόδειξη ότι τα ζωντανά κύτταρα μπορούν να επαναπροσδιοριστούν ως συσκευές εγγραφής, επιτρέποντας στους βιολόγους να ανιχνεύσουν και να κατανοήσουν καλύτερα τις διάφορες λειτουργίες τους.

Αυτά τα παραδείγματα αντιπροσωπεύουν μόνο την αρχή ενός ταξιδιού που είναι εξίσου πιθανό να αλλάξει τη ζωή μας και να προκαλέσει ανατριχίλα. Με το CRISPR θα αντιμετωπιστούν τα κουνούπια που εξαπλώνουν την ελονοσία και μια θεραπεία για το huanglongbing , γνωστό και ως «ασθένεια κίτρινου δράκου», μάστιγα της βιομηχανίας εσπεριδοειδών.

Θεωρητικά, δεδομένου ότι το CRISPR δεν είναι τίποτα λιγότερο από ένας τρόπος επανεγγραφής του κώδικα dna όλων των ζωντανών οργανισμών, θα πρέπει να είναι δυνατή η αναβίωση χαμένων ειδών - το μαλλιαρό μαμούθ είναι ήδη στο ραντάρ του CRISPR - και ο σχεδιασμός νέων ειδών. Θεωρητικά, η δημιουργία ενός κερασφόρου αλόγου ή ενός νέου είδους φτερωτής σαύρας δεν είναι πέραν του πεδίου εφαρμογής του. Η προοπτική ενός φανταστικού θηριοτροφείου που περιλαμβάνει μονόκερους και δράκους δεν είναι τόσο φανταστική όσο ακούγεται.

Το 2018, σε μια σύνοδο κορυφής επεξεργασίας γονιδιώματος στο Χονγκ Κονγκ, ο Χε Τζιανκούι εκτόξευσε τη φήμη του CRISPR σε νέο επίπεδο, όταν ανακοίνωσε τη γέννηση της Λούλου και της Νάνα, που περιγράφονται ευρέως ως οι πρώτοι γενετικά τροποποιημένοι άνθρωποι στον κόσμο . Η πρόθεσή του ήταν να κάνει τα δίδυμα κορίτσια να μη νοσούν από τον ιό HIV, αλλά οι αλλαγές που έκανε στα γονιδιώματά τους ενώ ήταν ακόμη έμβρυα ήταν και μόνιμες και κληροδοτούμενες.

Ενόψει της προσβολής του ιατρικού ήθους, η επίβλεψη των ακούσιων και άγνωστων συνεπειών του CRISPR ήταν ελάχιστη. Η συντριπτική πλειοψηφία της επιστημονικής κοινότητας και του κοινού γενικά ήταν εξοργισμένοι, και αυτή τη στιγμή ο Χε εκτίει ποινή φυλάκισης.

«Υπάρχει πάντα η δυνατότητα να προχωρήσει η τεχνολογία από μόνη της», λέει η Jennifer Doudna, καθηγήτρια μοριακής και κυτταρικής βιολογίας και χημείας στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνια. «Τα μωρά CRISPR είναι ένα καλό παράδειγμα ότι, ναι, μπορεί κανείς να το κάνει αυτό, αλλά δεν πρέπει να γίνει για πολλούς λόγους. Πιστεύω λοιπόν ότι θα είναι μια πρόκληση σε αυτόν τον τομέα όπου υπάρχουν τόσες δυνατότητες και προχωρά απίστευτα γρήγορα. Η τεχνολογία συνεχίζει να βελτιώνεται. Συνεχίζει να γίνεται ευκολότερο και ευκολότερο να γίνουν αυτές οι πολύ βαθιές αλλαγές στα γονιδιώματα οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων. "

Το ακαδημαϊκό paper του 2012 της Doudna με τον Γάλλο καθηγητή Emmanuelle Charpentier, στο περιοδικό Science θεωρείται από καιρό ως ο ακρογωνιαίος λίθος στην εξέλιξη του CRISPR. Είναι επίσης ένας λόγος, σε συνδυασμό με το δημόσιο προφίλ της ως μια από τους πιο γνωστούς και προσεκτικούς σχετικούς επιστήμονες, που η Ντούντα αποκαλείται «η μητέρα του CRISPR».

Όπως συνοψίζει στο Μια ρωγμή στη Δημιουργία (2017), το βιβλίο που έγραψε περιγράφοντας τα πρώτα χρόνια της ιστορίας του CRISPR, «Είχαμε χτίσει τα μέσα για να ξαναγράψουμε τον κώδικα της ζωής […]... Το γονιδίωμα θα γινόταν τόσο εύπλαστο όσο ένα κομμάτι λογοτεχνικής πεζογραφίας στο έλεος της κόκκινης πένας ενός εκδότη. "

Αυτη η δύναμη είναι αρκετή να προκαλέσει εφιάλτες, και η Ντούντα ομολογεί ότι δεν είχε ανοσία. Το 2014, είδε ένα όνειρο στο οποίο μια φαντασμαγορική, γενετικά φρικτή έκδοση του Αδόλφου Χίτλερ, με μορφή ανθρώπου και πρόσωπο χοίρου, ρωτούσε για τις χρήσεις και τις συνέπειες του CRISPR. «Με όλο το τσίρκο γύρω από τα μωρά CRISPR και όλη την προσοχή των μέσων ενημέρωσης που προήλθε από αυτό, υποθέτω ότι μόλις είχα συνειδητοποιήσει την αντίληψη του κοινού για αυτόν τον τύπο επιστήμης», λέει η Doudna.

«Ενδιαφέρομαι να σιγουρέψω ότι υπάρχει μια αντίθετη ιστορία, σε κάποιο επίπεδο τουλάχιστον, που να αναφέρει ότι το CRISPR είναι μια συναρπαστική, ισχυρή τεχνολογία: οι περισσότεροι άνθρωποι το χρησιμοποιούν υπεύθυνα και εργάζονται για να βεβαιωθούν ότι χρησιμοποιείται για λόγους που όλοι θα συμφωνούσαμε ότι είναι ευεργετικοί. "…......

«Μου αρέσει να συγκρίνω το ανθρώπινο γονιδίωμα με έναν υπολογιστή φορτωμένο με προγράμματα και κωδικούς που ελέγχουν τη συμπεριφορά μας και τη μοίρα μας», λέει ο Qi του Πανεπιστημίου Στάνφορντ. «Το CRISPR είναι μια γλώσσα προγραμματισμού που μας επιτρέπει να ξαναγράψουμε τους κωδικούς των προγραμμάτων του DNA. Η κατανόηση των μυστικών και των αρχών του τρόπου λειτουργίας των γονιδίων είναι η βάση της χρήσης εργαλείων CRISPR για τον επαναπρογραμματισμό του DNA με τον λιγότερο επεμβατικό τρόπο ».....

«Ως συνθετικός βιολόγος, πάντα ονειρευόμουν ένα εργαλείο που μου επέτρεπε να ελέγξω με ακρίβεια τον κώδικα του DNA. Πιστεύω ακράδαντα ότι η βιοτεχνολογία βρίσκεται στο επίκεντρο του τρόπου με τον οποίο θα αντιμετωπίζουμε στο μέλλον δύσκολες ασθένειες....Οι περισσότερες γενετικές ασθένειες δεν έχουν σήμερα θεραπεία και το CRISPR είναι υποσχόμενο για αυτούς τους τύπους ασθενειών. Έχω την ίδια ελπίδα και για τη θεραπεία θανατηφόρων γενετικών ασθενειών. Είμαι επίσης ενθουσιασμένος για τη χρήση του για τη θεραπεία του καρκίνου και την αναγέννηση των κατεστραμμένων οργάνων. "

Ο Patrick Hsu, επίκουρος καθηγητής γενετικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Berkeley, θεωρεί το “CRISPR-Cas9 σαν το Ford Model T - το πρώτο αυτοκίνητο μαζικής παραγωγής. Όλοι είχαν ένα, και ήταν φτηνό, αλλά σήμερα οδηγούμε ταTesla ».

Ο Hsu έχει επανεστιάσει το CRISPR ώστε να μην κοιτάζει το DNA, αλλά το RNA. «Υπάρχουν πολλές ασθένειες που προκαλούνται από ελαττώματα σε επίπεδο RNA»,λέει. «Με συστήματα CRISPR που στοχεύουν το RNA μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ολόκληρες κατηγορίες ασθενειών που είναι πραγματικά δύσκολο να αντιμετωπιστούν σε επίπεδο DNA».....

Το πρόβλημα και η γοητεία του CRISPR είναι ότι επεκτείνεται πολύ περισσότερο από ότι η γενετική μηχανική αιχμής. Δεν αποτελεί έκπληξη για μια τεχνολογία που έχει περιγραφεί ως η σπίθα της «βιομηχανικής επανάστασης του ανθρώπινου γονιδιώματος» και η «Κιβωτός της Διαθήκης […] κρυμμένη στο γονιδίωμα των βακτηρίων», και που είναι ικανή να αναδιαμορφώσει την ανθρώπινη κατάσταση σε έναν μετα- ψηφιακό κόσμο.

Φιλοσοφικά, το CRISPR αναζωπύρωσε τη συζήτηση σχετικά με την κατεύθυνση και τον σκοπό της επιστήμης, ιδίως στις ΗΠΑ, όπου μετά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο, η δυσπιστία και ο σκεπτικισμός μετά το Μανχάταν πρότζεκτ, απέναντι στους επιστήμονες, εξελίχθηκαν σε εξερευνήσεις της γενετικής, οδηγώντας στην τρέχουσα αντιμετώπιση: αυτών που εμπιστεύονται και περιμένουν ότι η επιστήμη μπορεί να λύσει τα προβλήματα του κόσμου και αυτών που αμφισβητούν τα κίνητρα των επιστημόνων σε κάθε στροφή....

Οι μετανθρωπιστές ελπίζουν ότι το CRISPR θα αποδειχθεί ένα σημαντικό ορόσημο στην αυτοκαθοδηγούμενη εξέλιξη της ανθρωπότητας, ενώ, για τους βιοσυντηρητικούς, κάθε παρέμβαση στο ανθρώπινο γονιδίωμα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη προσοχή ή να εγκαταλείπεται εντελώς. Όσοι θεωρούν ότι οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες είναι πολύ ύποπτες, είναι πιθανό να θεωρήσουν την προοπτική των γενετικά τροποποιημένων ανθρώπων πιο επικίνδυνη.....

«Η έρευνα πάνω στο CRISPR κινείται με ταχύτητα φωτός», λέει ο Qi. «Το 2012, θα μπορούσα να ολοκληρώσω την ανάγνωση σχεδόν όλων των papers που γράφτηκαν πάνω στην έρευνα για το CRISPR σε ένα απόγευμα. Τώρα, δεν έχω σχεδόν καθόλου χρόνο να δω το πλήθος των δημοσιεύσεων. "

Ο καθηγητής Liu του ΜΙΤ και του Χάρβαρντ και πρωτοπόρος στην έρευνα του CRISPR, έκανε μια ομιλία TED τον Απρίλιο του 2019, σημειώνοντας ότι αυτό που έγινε δυνατό χάρη στις «μοριακές μηχανές» του CRISPR, θα είχε θεωρηθεί καθαρή επιστημονική φαντασία μόλις πέντε χρόνια νωρίτερα. Την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2020, δημοσιεύθηκαν μελέτες που έδειξαν ότι α) το CRISPR είχε αναστρέψει τον διαβήτη σε ποντίκια, β) ότι ανοίγει τον δρόμο (μέσω δοκιμών in-vivo πρωτευόντων) για μια πιθανή θεραπεία καρδιακών παθήσεων, γ) ότι άνοιξε το δρόμο για μελέτες πάνω στην εξέλιξη του εγκεφάλου δημιουργώντας έναν νέο τύπο διαφανούς καλαμαριού, και δ) ότι ανακούφισε «σχεδόν όλες τις επιπλοκές» της δρεπανοκυτταρικής νόσου ενός εθελοντή ασθενούς. Ταυτόχρονα, οι πρωτοπόροι του CRISPR είχαν στρέψει μεγάλο μέρος του χρόνου και της εμπειρίας τους προς τον Covid-19.

«Λοιπόν, έτσι φαίνεται, έτσι δεν είναι;» είπε η Doudna, όταν ρωτήθηκε αν το CRISPR θα αποτελούσε ένα ιδανικό εργαλείο για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού, δεδομένης της ιογενούς του προέλευσης. «Προέρχεται από ένα βακτηριακό ανοσοποιητικό σύστημα, του οποίου η δουλειά είναι ακριβώς αυτή: να βρει έναν ιό και να τον καταστρέψει».

Τεχνικά και πρακτικά, ωστόσο, υπάρχουν πολλά εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσει το CRISPR για να αποτελέσει μια αποτελεσματική θεραπευτική αγωγή για τον Covid-19. Για να το εξηγήσει, ο Qi χρησιμοποιεί ένα βιντεοπαιχνίδι. «Πάντα μου άρεσε το Pac-Man», λέει, σχετικά με το βιντεοπαιχνίδι στο οποίο ένας κίτρινος δαίμονας τρώει κουκκίδες σε ένα λαβύρινθο ενώ τον κυνηγούν φαντάσματα. Το Prophylactic Antiviral Crispr in huMAN cells (PAC-MAN) του Qi - - λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο.

«Όταν οι παίκτες τρώνε το μεγάλο σφαιρίδιο στο παιχνίδι, δεν χρειάζεται πλέον να φοβούνται τα φαντάσματα. Μελετήσαμε το CRISPR ως πιθανή θεραπεία για τον Covid-19 και συνειδητοποιήσαμε ότι το CRISPR μπορεί να είναι το σφαιρίδιο ισχύος μας, για να μας βοηθήσει να καταπολεμήσουμε αυτόν τον φρικτό ιό. Σε αντίθεση με άλλα αντιιικά, όπως ένα εμβόλιο που ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα για να σκοτώσει έμμεσα τον ιό, το PAC-MAN χρησιμοποιεί τη δύναμη του CRISPR για να αναγνωρίσει συγκεκριμένους στόχους - σε αυτήν την περίπτωση, το ιικό RNA που εισέρχεται στα κύτταρα μας - και τους καταστρέφει άμεσα. Με αυτόν τον τρόπο, είναι πραγματικά σαν το Pac-Man. Μπορεί να κυνηγήσει ιούς και να εξαλείψει την απειλή. "

Εάν οι δοκιμές προχωρήσουν όπως έχει προγραμματιστεί, ελπίζουμε να χρησιμοποιήσουμε το PAC-MAN σε πολλαπλά μέτωπα. «Πιστεύω ότι το PAC-MAN είναι μια ευρέως χρήσιμη αντιική θεραπεία», συνεχίζει ο Qi. «Φυσικά, η τεχνολογία είναι αρκετά νέα και θα χρειαστούν χρόνια για να βελτιστοποιηθεί πλήρως. Επομένως, είναι ένα ερώτημα εάν θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην τρέχουσα πανδημία του Covid-19. Μόλις αναπτυχθεί στις κλινικές, θα είναι γρήγορο και εύκολο να επανασχεδιαστεί για την καταπολέμηση ένος άλλου ιού, για παράδειγμα, σε εβδομάδες. Αυτός ο τύπος αντιιικής θεραπείας θα είναι το μελλοντικό κλειδί για την πρόληψη μιας άλλης πανδημίας. "

Εκτός του αγώνα για θεραπευτική αγωγή του κορονοϊού, το CRISPR είναι επίσης πολύ υποσχόμενο στη διάγνωση και τον έλεγχο. Τον Ιούλιο, η Sherlock Biosciences - που συνδέεται με την Zhang και το γκρουπ CRISPR της ανατολικής ακτής - ανακοίνωσε το πρώτο γρήγορο τεστ στον κόσμο με βάση το CRISPR, για τον Covid-19....

Πέρα από τα προβλήματα εφαρμογής του CRISPR, το ανθρώπινο γονιδίωμα μπορεί να αποδειχθεί πολύ περίπλοκο για να το ελεγθεί. «Δεν γνωρίζουμε ποιο μέρος του γονιδιώματος πήγε στραβά για τις περισσότερες ασθένειες», λέει ο Qi. «Για παράδειγμα, σε έναν ασθενή με καρκίνο, ποια γονίδια προκάλεσαν τον καρκίνο; Στην περίπτωση ενός ασθενούς με αρθρίτιδα, ποια γονίδια πρέπει να ενεργοποιήσουμε για την αναγέννηση της άρθρωσης; Πόσα γονίδια συμβάλλουν στα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ που πρέπει να στοχεύσουμε ταυτόχρονα; "

Ο Hsu προσθέτει ότι ακόμη και όταν τα σωστά γονίδια είναι απομονωμένα, η διόρθωσή τους μπορεί να μην είναι τόσο απλή όσο μια απλή αντιγραφή – επικόλληση μέσω CRISPR «Μπορείτε να εξολοθρεύσετε ένα γονίδιο το οποίο ίσως εμπλέκεται σε αυτήν τη συγκεκριμένη λειτουργία που προσπαθείτε να αλλάξετε, αλλά μπορεί να έχει πολλές άλλες λειτουργίες που απλά δεν γνωρίζουμε ακόμη. Όταν κάνετε πραγματικά πειράματα στο εργαστήριο παίρνετε αυτήν την πολύ σκληρή εκτίμηση για την πολυπλοκότητα της βιολογίας. "

Παρά όλα τα προβλήματα που μένουν να λυθούν, «είμαι αισιόδοξος», λέει ο Sontheimer της ιατρικής σχολής του ΜΙΤ. «Δεν νομίζω ότι τα προβλήματα που μας κρατούν πίσω σήμερα είναι ανυπέρβλητα. Πιστεύω ότι οι τεχνολογικές δυνατότητες θα συνεχίσουν να επεκτείνονται και να γίνονται όλο και καλύτερες συνεχώς. Είμαι πρωτίστως επικεντρωμένος στη βιολογία και στην προσπάθεια να καταστήσω πιο πιθανή την εκπλήρωση του ονείρου θεραπευτικής επεξεργασίας γονιδιώματος ασθενών που έχουν σοβαρή και ανεκπλήρωτη ιατρική ανάγκη. "

Μπορεί να αποδειχθεί ότι το CRISPR και οι παράπλευρες τεχνολογίες του θα φτάσουν πολύ αργά για να έχουν αποτελεσματικό και διαρκή αντίκτυπο στην τρέχουσα πανδημία. Θα μπορούσε να υπάρξει αντίδραση για τις σκοτεινότερες δυνατότητες του CRISPR, που θα υπονόμευε την ελπίδα για το καλό που αναμφίβολα προκαλεί. Ο φόβος και ο σκεπτικισμός θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τη λογική και την επιμελή έρευνα καθώς το έπος του CRISPR ξεκινά με φόντο την πόλωση και την προκατάληψη.

«Στο παρελθόν, οι άνθρωποι στρέφονταν στα βότανα για να βρουν νέα φάρμακα», λέει ο Τσι. «Τον περασμένο αιώνα, οι άνθρωποι στράφηκαν στη χημεία. Ενώ η ανθρώπινη διάρκεια ζωής μεγαλώνει, η ποιότητα της ανθρώπινης ζωής πρέπει ακόμη να βελτιωθεί. Υπάρχουν πολλές ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, οι οποίες απλά δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν χρησιμοποιώντας βότανα ή χημικά φάρμακα. Η λύση είναι πιθανώς στα μόρια - και το CRISPR είναι πιθανώς μία από αυτές. Η τελική ελπίδα είναι ότι το CRISPR μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της γήρανσης και να βοηθήσει άτομα με ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία. "….


Το βίντεο διαθέτει υπότιτλους και στην Ελληνική γλώσσα.


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το CRISPR και τα αναπτυσόμενα εμβόλια του κορονοϊού βλέπε εδώ (κλικ και στους μωβ υπερσυνδέσμους) και εδώ για τα αποτελέσματα τριών ανεξάρτητων και πρόσφατων ερευνών, που παραδόξως δεν αναφέρονται στο άνωθεν άρθρο. 



Σχόλια