Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

Great reset: Η πανδημία έχει επιταχύνει την υιοθέτηση του ψηφιακού νομίσματος

Cointelegraph

Οι κάτοικοι της ΕΕ γίνονται πιο άνετοι με τις ψηφιακές και ανέπαφες πληρωμές.

Η πανδημία έχει κάνει τους καταναλωτές να υιοθετούν τους ψηφιακούς τρόπους πληρωμής με αυξανόμενο ρυθμό και η τάση επιταχύνεται, δήλωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ.

Ανέφερε επίσης ότι μια ομάδα αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας της ζώνης του ευρώ είναι έτοιμη να αποκαλύψει σύντομα την απόφαση της όσον αφορά το ψηφιακό νόμισμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (CBDC).

Μιλώντας σε ένα διαδικτυακό συνέδριο που διοργανώθηκε από την Deutsche Bundesbank στις 10 Σεπτεμβρίου, η  Lagarde δήλωσε ότι οι κάτοικοι της ΕΕ έχουν αγκαλιάσει την ψηφιοποίηση, με τις πωλήσεις του ηλεκτρονικού εμπορίου να αυξάνονται περίπου 20% μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιουνίου, και ενώ οι συνολικές λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 1,2%. Είπε ότι ο όγκος των διαδικτυακών πληρωμών έχει σημειώσει «διψήφια ποσοστά ανάπτυξης» από την αρχή της πανδημίας.

«Η πανδημία χρησίμευσε ως καταλύτης, επιταχύνοντας τη μετάβαση προς μια ψηφιακή νέα κανονικότητα», δήλωσε η Lagarde. «Η συντριπτική πλειονότητα των καταναλωτών αναμένει να συνεχίσει να χρησιμοποιεί ψηφιακές υπηρεσίες όσο συχνά τις χρησιμοποιεί τώρα ή ακόμα πιο συχνά.»

Άλλα ιδρύματα έχουν καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα με τα δεδομένα που προκύπτουν σχετικά με την οικονομική κρίση που προκάλεσε ο COVID. Μια έκθεση του Αυγούστου από την DBS Bank της Σιγκαπούρης ανέφερε ότι «η συνεχιζόμενη πανδημία έχει επιταχύνει την πορεία προς μια κοινωνία με λιγότερη εξάρτηση από τα μετρητά».

Η Lagarde υποστηρίζει την ΕΚΤ να αναπτύξει ένα κεντρικό ψηφιακό νόμισμα (CBDC) για να αντιμετωπίσει την πορεία προς την ψηφιοποίηση, και επιπλέον ταχύτερες και φθηνότερες διασυνοριακές πληρωμές. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ήταν επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), η πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ότι θα επικεντρωθεί στη διασφάλιση της προσαρμογής των θεσμικών οργάνων της ΕΕ στο μεταβαλλόμενο χρηματοπιστωτικό περιβάλλον με την αποδοχή κρυπτονομισμάτων.

«Το Ευρωσύστημα μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει απόφαση σχετικά με το εάν θα εισαγάγει ένα ψηφιακό ευρώ», δήλωσε η Lagarde.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΚΤ, τα αποτελέσματα μιας ειδικής ομάδας που μελετά τις πιθανές επιπτώσεις ενός ψηφιακού ευρώ (CBDC) στην Ευρώπη θα ανακοινωθούν «τις επόμενες εβδομάδες».

σ.ι. Ο κορονοϊός πετυχαίνει πολλά πράγματα, σε πολλαπλά επίπεδα και σε ελάχιστο χρόνο. 

Σχόλια