Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

«Η αυγή της νέας εποχής». Και το Σουδάν αναγνωρίζει το Ισραήλ.

 

Το Σουδάν είναι η τρίτη αραβική χώρα που θα συνάψει συμφωνία εξομάλυνσης με το Ισραήλ.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι το Σουδάν και το Ισραήλ συμφώνησαν στην εξομάλυνση των σχέσεων.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ προχωρά στην εξομάλυνση των σχέσεων με το Σουδάν, χαρακτηρίζοντάς την κίνηση ως το ξεκίνημα μιας «νέας εποχής» στην περιοχή.

"Σήμερα ανακοινώνουμε μια άλλη δραματική πρόοδο προς την ειρήνη", είπε. "Σήμερα το Χαρτούμ λέει ναι στην ειρήνη με το Ισραήλ, ναι στην αναγνώριση του Ισραήλ και ναι στην εξομάλυνση με το Ισραήλ. Αυτή είναι μια νέα εποχή, μια εποχή πραγματικής ειρήνης."

Σε μια δήλωση στην οποία ευχαρίστησε τον Τραμπ για τη διαπραγμάτευση της συμφωνίας, ο Νετανιάχου είπε επίσης ότι οι ισραηλινές και σουδανικές αντιπροσωπείες θα συναντηθούν σύντομα για να συζητήσουν εμπορικά, γεωργικά και αεροπορικά θέματα, θέματα μετανάστευσης και άλλους τομείς προς όφελος των δύο λαών.

"Οι ουρανοί του Σουδάν είναι τώρα ανοιχτοί στο Ισραήλ, το οποίο επιτρέπει απευθείας και σύντομες πτήσεις μεταξύ Ισραήλ, Αφρικής και Νότιας Αμερικής", δήλωσε ο Νετανιάχου.

«Υπό το φως αυτής της ιστορικής προόδου, και μετά την απόφαση του Προέδρου Τραμπ να αφαιρέσει το Σουδάν από τη λίστα των κρατών που υποθάλπτουν την τρομοκρατία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ συμφώνησαν να συνεργαστούν με το Σουδάν στη νέα του αρχή και να διασφαλίσουν ότι θα ενσωματωθεί πλήρως στη διεθνή κοινότητα», αναφέρεται στην κοινή δήλωση των τριών χωρών.

Ο Νετανιάχου ευχαρίστησε τον Τραμπ για τη διαπραγμάτευση της συμφωνίας και είπε: «Επεκτείνουμε τον κύκλο της ειρήνης τόσο γρήγορα με την ηγεσία σας».

Ο Τραμπ είπε ότι υπάρχουν "πάρα πολλά ακόμη" κράτη που θα ακολουθήσουν και ότι υπήρχαν "τουλάχιστον πέντε" που ήθελαν να συμμετάσχουν στη συμφωνία.


Η απόφαση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αφαιρέσει το Σουδάν από τον αμερικανικό κατάλογο των κρατών που υποθάλπτουν την τρομοκρατία βοήθησε να ανοίξει ο δρόμος το Χαρτούμ να γίνει το τελευταίο αραβικό κράτος που κατέληξε σε συμφωνία προσέγγισης με το Ισραήλ, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος στο Reuters, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η συμφωνία αναμένεται να αφορά τις αρχικές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, με ζητήματα όπως η επίσημη καθιέρωση των διπλωματικών δεσμών και η ανταλλαγή πρεσβευτών να επιλυθούν αργότερα, δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ.


Η διαπραγμάτευση της συμφωνίας από την πλευρά των ΗΠΑ έγινε από τον γαμπρό του Τραμπ και ανώτερο σύμβουλο Τζάρεντ Κούσνερ, τον Άβι Μπέρκοβιτς, τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Ρόμπερτ Ο'Μπράιεν, τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και τον βοηθό εθνικής ασφάλειας Μιγκέλ Κορέα.

Ο Kushner χαρακτήρισε τις συμφωνίες εξομάλυνσης ως την αρχή μιας «αλλαγής παραδείγματος» στη Μέση Ανατολή. Ανέφερε ότι η απόφαση του Σουδάν έχει σημαντική συμβολική σημασία, επειδή ήταν στο Χαρτούμ το 1967 όπου η Αραβική Λίγκα αποφάσισε να μην αναγνωρίσει στο Ισραήλ το δικαίωμα να υπάρχει.

Βλ. Η αυγή της νέας Μέσης Ανατολής και εδώ 

Σχόλια