Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

Ἱερουσαλὴμ Ἱερουσαλήμ, ἡ ἀποκτέννουσα τοὺς προφήτας καὶ λιθοβολοῦσα τοὺς ἀπεσταλμένους πρὸς αὐτήν... ἰδοὺ ἀφίεται ὑμῖν ὁ οἶκος ὑμῶν ἔρημος...


ΤΕΛ ΑΒΙΒ (Reuters) - Το Μαλάουι δήλωσε την Τρίτη ότι θα ανοίξει μια πλήρη πρεσβεία στο Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ, καθιστώντας το πρώτο αφρικανικό έθνος εδώ και δεκαετίες που το κάνει στην επίμαχη πόλη.

Σε μια βιντεοσκοπημένη δήλωση κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο Ισραήλ, ο υπουργός Εξωτερικών του Μαλάουι Eisenhower Mkaka χαρακτήρισε την απόφαση  ένα «τολμηρό και σημαντικό βήμα».



Συνεχάρη το Ισραήλ για τις εκκολαπτόμενες σχέσεις του με αραβικά και μουσουλμανικά κράτη στο πλαίσιο των συμφωνιών με μεσολάβηση των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των νέων δεσμών με την αφρικανική χώρα Σουδάν, τους οποίους δεσμούς το Ισραήλ χαρακτήρισε ως την έναρξη μιας «νέας εποχής» στην περιοχή.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι δήλωσε μαζί με τον Mkaka : «Ανυπομονώ να ανοίξει η πρεσβεία σας σύντομα και είμαι σίγουρος ότι περισσότεροι Αφρικανοί ηγέτες θα ακολουθήσουν αυτήν την απόφαση».

Η πρεσβεία αναμένεται να ανοίξει μέχρι το καλοκαίρι του 2021, ανέφερε το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών.

Ερωτηθείς για την επιβεβαίωση της απόφασης σχετικά με την πρεσβεία, ο Μπράιαν Μπάντα, βοηθός του Προέδρου του Μαλάουι Λάζαρο Τσάκουερα, είπε: «Ναι θα πραγματοποιηθεί, πλήρης πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ».

Το Ισραήλ θεωρεί ολόκληρη την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του, αν και αυτή δεν αναγνωρίζεται από τις περισσότερες χώρες. Οι Παλαιστίνιοι ζητούν την Ανατολική Ιερουσαλήμ, την οποία κατέλαβε το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967, ως πρωτεύουσα ενός μελλοντικού κράτους τους.

Δεδομένης της αμφισβητούμενης κατάστασης της πόλης και  του ευαίσθητου της σύγκρουσης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, οι περισσότερες χώρες που έχουν πρεσβείες στο Ισραήλ τις άνοιξαν στην εμπορική πρωτεύουσα του Τελ Αβίβ.

Αρκετές αφρικανικές χώρες είχαν προηγουμένως ανοίξει πρεσβείες στο Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ, αλλά τις έκλεισαν μετά τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή του 1973, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επιδιώκει  την επανεκλογή του την Τρίτη, εξόργισε τους Παλαιστίνιους και θύμωσε πολλούς ηγέτες ανά τον κόσμο αναγνωρίζοντας την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ στα τέλη του 2017. Μετακίνησε την πρεσβεία των ΗΠΑ εκεί το επόμενο έτος.

Η Γουατεμάλα μετέφερε την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ λίγο αργότερα, και η Ονδούρα δήλωσε ότι στοχεύει να κάνει το ίδιο μέχρι το τέλος του 2020. Η Βραζιλία και η Δομινικανή Δημοκρατία εξετάζουν επίσης την κίνηση.




Σχόλια