Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

H φυλή Δαν στον Economist


 Οι αεροπορικές επιχειρήσεις που έφεραν τους Αιθίοπες Εβραίους στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1980 και του 1990 είναι θρυλικές. Μια μυστική επιχείρηση 36 ωρών και κάτι το 1991 περιελάμβανε 40 πτήσεις που μετέφεραν περίπου 14.000 μέλη των Beta Israel (σ.ι. Οι Beta Israel είναι τα μέλη της φυλής Δαν που δεν εγκατέλειψαν ποτέ τον Ιουδαϊσμό και η επιστροφή τους στο Ισραήλ ολοκληρώθηκε τη δεκαετία του΄90) , τη μεγαλύτερη κοινότητα των Αιθιόπων Εβραίων. Εκείνη την εποχή οι Ισραηλινοί επιδοκίμαζαν τις αποστολές. Σήμερα, όμως, τα σχέδια της κυβέρνησής τους για μια διαφορετική ομάδα Εβραίων της Αιθιοπίας ευχαριστούν λίγους.
 Στις 12 Οκτωβρίου το Ισραήλ αποφάσισε να δεχθεί 2.000 μέλη των Φαλάς Μούρα, που είναι απόγονοι Αιθιόπων Εβραίων που μεταστράφηκαν στον Χριστιανισμό πριν από έναν αιώνα. Εδώ και σχεδόν 30 χρόνια, οι Falash Mura ζητούν να γίνουν αποδεκτοί από το Ισραήλ. Κάθε τόσο το Ισραήλ επιτρέπει την είσοδο σε μερικές χιλιάδες. Αλλά περίπου 8.000 αναμένουν σε προσφυγικά στρατόπεδα στην Αντίς Αμπέμπα και στη Γκοντάρ. Μερικοί Εβραίοι πιστεύουν ότι το Ισραήλ πρέπει να ανοίξει τις πόρτες του σε όλους. Άλλοι αμφισβητούν εάν οι Falash Mura πληρούν τις προϋποθέσεις βάσει του νόμου επιστροφής του Ισραήλ, ο οποίος παρέχει ιθαγένεια σε όλους τους Εβραίους.
 Οι Αιθίοπες Εβραίοι ισχυρίζονται ότι οι πρόγονοί τους ανήκαν στην χαμένη φυλή του Δαν, η οποία διασκορπίστηκε όταν υποδουλώθηκε το αρχαίο βασίλειο του Ισραήλ, πριν από 2.700 χρόνια. Όμως επειδή ήταν απομονωμένοι σε μεγάλο βαθμό, οι πρακτικές τους διαφέρουν από αυτές των κοινών Εβραίων.
 Οι Falash Mura αντιμετωπίζουν ένα άλλο πρόβλημα: το ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ 'εχει αποφασίσει εδώ και πολύ καιρό ότι οι Εβραίοι που μεταστράφησαν σε άλλη θρησκεία, και οι απόγονοί τους, δεν υπάγονται στον νόμο της επιστροφής. Η κυβέρνηση δεν τους θεωρεί εξ'ολοκλήρου Εβραΐους. Ακόμα και ορισμένα μέλη των Beta Israel τους κατηγορούν ότι προσποιούνται ότι είναι Εβραίοι για να ξεφύγουν από τις δυσκολίες στην Αιθιοπία.
 Η κυβέρνηση περιστασιακά ενδίδει στην πίεση των αριστερών οι οποίοι θέλουν περισσότερη μετανάστευση από την Αφρική, και των εθνικιστών που θεωρούν ότι οι νεοεισερχόμενοι βοηθούν τους Εβραίους να ξεπεράσουν αριθμητικά τους Παλαιστίνιους. Υπάρχουν περίπου 150.000 Αιθίοπες-Ισραηλινοί (σχεδόν το 2% του πληθυσμού). Οι μισοί είναι Falash Mura, οι οποίοι πρέπει να μεταστραφούν στον Ορθόδοξο Ιουδαϊσμό. 
 Οι Αιθίοπες-Ισραηλινοί αντιμετώπισαν διακρίσεις και αγωνίστηκαν οικονομικά. Αλλά έχουν επίσης αποκτήσει λίγη πολιτική επιρροή. Νωρίτερα φέτος, η Πίνα Τάμανο-Σάτα έγινε η πρώτη υπουργός που γεννήθηκε στην Αιθιοπία.

 Ο πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου, συχνά λέει ότι θα φέρει περισσότερους Αιθίοπες όταν έχει πολιτικό πρόβλημα - όπως τώρα λόγω του κακού χειρισμού του Covid-19. Αλλά η πολιτική του Ισραήλ για τους Φαλάς Μούρα είναι μπερδεμένη, λέει ο Fentahun Seyoum, ένας Αιθίοπας Ισραηλινός ακτιβιστής: «Είτε δεν υπάγονται στο νόμο επιστροφής και κανείς δεν πρέπει να επιστρέψει ή όλοι πρέπει να επιστρέψουν. Μόνο 2.000 να επιστρέψουν από τις 8.000 δεν έχει λογική. "

*******

Σημεία των καιρών: Ο κορονοϊός κάνει τους Εβραίους να γυρνάνε πίσω στη γη του Ισραήλ

Η επιστροφή των Εβραίων (Aliyah) προς το Ισραήλ αυξάνεται παρά την πανδημία του COVID-19 και τα γραφειοκρατικά εμπόδια.

Το Ισραήλ βλέπει φέτος ραγδαία αύξηση της aliyah, με μεγαλύτερο αριθμό ατόμων να ενδιαφέρονται να μετακινηθούν στο εβραϊκό κράτος σε σύγκριση με το παρελθόν .Συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, φέτος τον Αύγουστο σημειώθηκε αύξηση πάνω από 200% στις αιτήσεις (παρόλη την φοβερή έξαρση της πανδημίας στη χώρα).

Αλιγιά ( «ανάβαση») ονομάζεται η μετανάστευση Εβραίων από τη διασπορά στη Γη του Ισραήλ. Επίσης, ορίζεται ως «η πράξη της ανάβασης» - δηλαδή, προς την Ιερουσαλήμ - «κάνοντας αλιγιά» μεταβαίνοντας προς τη Γη του Ισραήλ που είναι μία από τις πιο βασικές αρχές του Σιωνισμού. Ο Νόμος της Επιστροφής του Κράτους του Ισραήλ δίνει στους Εβραίους και τους απογόνους τους αυτόματα δικαιώματα όσον αφορά την παραμονή και την ισραηλινή υπηκοότητα.

Για μεγάλο μέρος της εβραϊκής ιστορίας, οι περισσότεροι Εβραίοι έζησαν στη διασπορά, όπου η αλιγιά αναπτύχθηκε ως εθνική φιλοδοξία για τον εβραϊκό λαό, αν και δεν εκπληρώθηκε γενικά μέχρι την ανάπτυξη του σιωνιστικού κινήματος στα τέλη του 19ου αιώνα. Η μεγάλης κλίμακας μετανάστευση των Εβραίων στην Παλαιστίνη ξεκίνησε το 1882. Από την ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ το 1948, περισσότερα από 3 εκατομμύρια Εβραίοι έχουν μετακομίσει στο Ισραήλ. Από το 2014, το Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη μαζί περιέχουν το 42,9% του παγκόσμιου εβραϊκού πληθυσμού.

Το εβραϊκό κράτος δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ακόμα και για την επιστροφή των αποστατών της φυλής Δαν από την Αιθιοπία, τους Φαλάς Μούρα. Οι Φαλάς Μούρα είναι οι Αιθίοπες Εβραίοι που κατά το παρελθόν ασπάστηκαν τον Χριστιανισμό. Οι Μπέτα Ίσραελ ή αλλιώς Φαλάσας σκέτο, είναι οι Αιθίοπες Εβραίοι που δεν εγκατέλειψαν ποτέ την ιουδαϊκή τους πίστη και έχουν γυρίσει εδώ και χρόνια πίσω στο Ισραήλ, στο σύνολο τους.

Η κυβέρνηση ολοκλήρωσε την αερομεταφορά των Μπέτα Ίσραελ από την Αιθιοπία τη δεκαετία του 1990. Όμως, δεν υπάρχει συμφωνία για την επιστροφή στο Ισραήλ των Φαλάς Μούρα, οι οποίοι είχαν κατά το παρελθόν μεταστραφεί στον Χριστιανισμό και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για υπηκοότητα βάσει του Νόμου της Επιστροφής, παρά τις αποφάσεις σημαντικών ανθρώπων όπως ο πρώην Σεφαρδίτης Αρχιραββίνος Σλόμο Αμάρ ο οποίος απεφάνθη ότι οι Εβραίοι που υποχρεώθηκαν να μεταστραφούν στο Χριστιανισμό είναι «αναμφισβήτητα Εβραίοι από κάθε άποψη». (Ο χαρακτηρισμός Φαλάς Μούρα είναι υποτιμητικός. Η προτιμώμενη περιγραφή τους είναι «εναπομείναντες του Αιθιοπικού Εβραϊσμού».)

Υποστηριζόμενος από τον Ραββίνο Ovadia Yosef, τον αείμνηστο Σεφαρδίτη Αρχιραββίνο και πνευματικό ηγέτη του Κόμματος Shas, το οποίο ελέγχει επί του παρόντος το Υπουργείο Εσωτερικών, ο Amar απεφάνθη ότι είναι απαγορευμένο να αμφισβητείται ο εβραϊσμός αυτής της κοινότητας.

υπουργός μετανάστευσης αλιγιά και ενσωμάτωσης του Ισραήλ Pnina Tamano Shata , η πρώτη Ισραηλινή υπουργός της φυλής Δαν στην ιστορία, δήλωσε πρόσφατα ότι οι Φαλάς Μούρα είναι Εβραίοι που εξαναγκάστηκαν να μεταστραφούν στον Χριστιανισμό άλλα κράτησαν ζωντανή τη γνώση ότι είναι Εβραίοι. Είπε ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ των θρησκευτικών ηγετών της αιθιοπικής εβραϊκής κοινότητας και όλων των άλλων ότι πρέπει να επιστρέψουν κι ότι έχουν μεταστραφεί πίσω στην εβραϊκή θρησκεία.

Επιλέον, ο κορονοϊός κάνει και τους Ισραηλινούς του εξωτερικού να επιστρέφουν πίσω στο Ισραήλ.

Ο κορονοϊός έχει επιτύχει πολλά πράγματα, σε πολλαπλά επίπεδα.

******


Αγίου Ανδρέα του δια Χριστόν Σαλού


Είναι φανερόν ότι θα συγκεντρώσει πάλι ο Θεός τους Ισραηλίτας εις την Ιερουσαλήμ και θα τους ξαναδώσει όσα είχαν πρώτα. Και αυτό για να ανατρέψει την μέχρι τότε πρόφασή τους, ότι η απώλειά τους οφείλεται στον διασκορπισμό. Θα μπορούσαν δηλαδή κατά την ημέρα της Κρίσεως να απολογηθούν ως εξής στον Χριστό : «Αν μας συγκέντρωνες στην Ιερουσαλήμ και μας ξαναέδινες όσα είχαμε, τότε θα πιστεύαμε σ΄εσένα, αφού δεν θα υπήρχε πια λόγος να φθονούμε τα έθνη, που προτιμήθηκαν τόσο εις βάρος μας». Ετσι λοιπόν θα συναχθούν όλοι μαζί και θ΄αποκτήσουν όσα στερήθηκαν, αλλά θα παραμείνουν στην ίδια απιστία. Και τότε πώς θα σωθούν, όταν μάλιστα την ίδια εποχή θα έρθει ανάμεσά τους ο Αντίχριστος και θα πιστέψουν όλοι τους σ΄αυτόν, σύμφωνα με τον λόγο του Κυρίου; Ο Θεός δεν ψεύδεται. « εγώ ειμί η αλήθεια» διακηρύσσει με τον μονογενή του Υιό. Με την αποκατάστασή τους λοιπόν θα στερηθούν αυτομάτως απ΄αυτήν τη δικαιολογία.

Εκείνος ο πλανεμένος και μάταιος, ο Αντίχριστος, θα ταλαιπωρήσει υπερβολικά τους Χριστιανούς στην εποχή του μέχρι την τελευταία τους αναπνοή με θλίψεις και φοβερές τιμωρίες. Όποιος δεν πλανηθεί και δεν πιστέψει σ΄αυτόν, θ΄αναδειχθεί εκλεκτός και άξιος φίλος του Χριστού. Όλοι βεβαίως οι άγιοι είναι μακάριοι. Τρισμακάριοι όμως θα είναι όσοι μαρτυρήσουν την εποχή του Αντιχρίστου. Θα τους περιμένει παντοτινά υπερβολική δόξα και αγαλλίαση. Θα ακολουθήσει τότε φοβερός πόλεμος μεταξύ του Αντιχρίστου και του Δεσπότου Χριστού.

Μόλις δηλαδή ο κόσμος πλησιάζει στο τέλος του θα κάνει μανιασμένος αντίπραξη στον ουρανό: θα ρίξει αστραπές και βροντές και θα κάνει τέτοιους κτύπους, ώστε απ΄τον ήχο της βοής να δονήται το σύμπαν και να αντηχεί φοβερά. Ποιός τότε δεν θα φοβηθή και δεν θα φρίξει; Μακάριοι θα είναι όπως είπα προηγουμένως, εκείνοι, των οποίων δεν θα κλονισθή η πίστις εις τον Χριστόν, τον αληθινό Θεό μας, που σαρκώθηκε και εγεννήθηκε από την αγία παρθένο Μαρία. Μακάριοι επίσης εκείνοι που θα πεθάνουν για την αγάπη του Χριστού και θα ελέγξουν με θάρρος τον δράκοντα και την πλάνη του. Μακάριοι όσοι θα υψώσουν το ανάστημά τους εναντίον του και θα ελέγξουν με γενναιότητα τα ατοπήματά του.






Σχόλια