Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

Το Internet of Bodies θα αλλάξει τα πάντα


RAND 

Το Internet of Bodies (Ίντερνετ των Σωμάτων) θα αλλάξει τα πάντα, προς το καλύτερο ή το χειρότερο.

ΣΥΝΟΨΗ

Η αύξηση των συσκευών που συνδέουν το ανθρώπινο σώμα με τον ιστό επιταχύνεται γρήγορα. Το Internet of Bodies θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στην υγειονομική περίθαλψη και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής μας. Αλλά χωρίς την κατάλληλη προστασία, θα μπορούσε επίσης να θέσει σε κίνδυνο τις πιο ευαίσθητες προσωπικές μας πληροφορίες και να εγείρει πολλές ηθικές ανησυχίες.

Ο Ross Compton ήταν εντός όταν φωτιά ξέσπασε στο αξίας 400.000 $ σπίτι του στο Middletown του Οχάιο, τον Σεπτέμβριο του 2016. Ευτυχώς όπως είπε ο Compton στους ερευνητές, μπόρεσε να γεμίσει μερικές τσάντες με κάποια υπάρχοντα του - συμπεριλαμβανομένου του φορτιστή της εξωτερικής καρδιακής αντλίας που χρειαζόταν για να επιβιώσει - πριν σπάσει ένα παράθυρο με το μπαστούνι του και διαφύγει.

Όμως όταν ο καπνός άρχισε να διαλύεται, η αστυνομία άρχισε να υποψιάζεται ότι η ιστορία του Compton ήταν ψεύτικη

Οι δηλώσεις του ήταν ασυνεπείς. Τα ερείπια μύριζαν βενζίνη. Και φαινόταν απίθανο κάποιος που διαφεύγει από ένα φλεγόμενο σπίτι - ειδικά κάποιος με το πρόβλημα υγείας του Compton - να εκτελέσει ένα τόσο περίπλοκο σχέδιο διαφυγής.

Τελικά, οι ερευνητές μπόρεσαν να στοιχειοθετήσουν κατηγορητήριο εναντίον του Compton για εμπρησμό και απάτη. Ο πρωταρχικός μάρτυρας τους; Ο βηματοδότης του.

Η αστυνομία έκδωσε ένταλμα για ανάκτηση των δεδομένων της καρδιακής δραστηριότητας του Compton πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη φωτιά. Αφού εξέτασε αυτές τις πληροφορίες, ένας καρδιολόγος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ήταν «εξαιρετικά απίθανο» ο Compton να μπορούσε να ξεφύγει από τις φλόγες τόσο γρήγορα, ενώ έσερνε τόσα πολλά αντικείμενα.

Ο Κόμπτον ισχυρίστηκε ότι είναι αθώος. Ο δικηγόρος του υποστήριξε ότι τα δεδομένα του βηματοδότη πρέπει να μην ληφθούν υπόψιν. Και ότι θα παραβιαζόταν το ιατρικό απόρρητο και το συνταγματικό δικαίωμα του Compton στην ιδιωτική ζωή, δήλωσε ο δικηγόρος.

Η υπόθεση ήταν περίεργη, αναμφισβήτητα λυπηρή και γεμάτη από δύσκολες ερωτήσεις. Ανεξάρτητα από το αν ο Compton έκαψε πραγματικά το σπίτι του, θα έπρεπε μια ιατρική συσκευή μέσα στο σώμα κάποιου να παίζει ρόλο σε μια υπόθεση που θα μπορούσε να τον στείλει στη φυλακή;

Μπορεί να μην μάθουμε την απάντηση για αρκετό καιρό ακόμα Ο Κόμπτον πέθανε τον Ιούλιο σε ηλικία 62 ετών, αφήνοντας την υπόθεσή του –και ό, τι νομικό προηγούμενο θα μπορούσε να έχει δημιουργήσει– άλυτη.

Αυτή μπορεί να φαντάζει σαν κάτι μοναδικό και μεμονωμένο. Όμως, καθώς οι βιομηχανίες εγκαινιάζουν μια νέα εποχή συσκευών οι οποίες παρακολουθούν προσωπικές πληροφορίες αξιοποιώντας το Ίντερνετ και το ανθρώπινο σώμα εξίσου, δεν θα είναι η τελευταία.

Αυτός ο τύπος τεχνολογίας, που ονομάζεται πολύ σωστά Διαδίκτυο των Σωμάτων (IoB), έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τη ζωή μας με αμέτρητους τρόπους. Αλλά οι κίνδυνοι είναι εξίσου πολλοί. Μια νέα μελέτη της RAND διερευνά το Διαδίκτυο των Σωμάτων (IoB), εντοπίζοντας τις επιπτώσεις για μια πολιτική που θα μπορούσε να βοηθήσει στη αύξηση της ανοδικής πορείας του IoB ενώ θα μετριάζει αυτούς τους κινδύνους.

«Όταν μιλάμε για το νομοθετικό πλαίσιο του IoB, είναι σαν να μιλάμε για την Άγρια Δύση», δήλωσε η Mary Lee , μαθηματικός στη RAND και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

«Υπάρχουν πολλά οφέλη σε αυτές τις τεχνολογίες που ορισμένοι θεωρούν πολύ μεγάλα για να επιβραδυνθούν από την πολιτική ενός ρυθμιστικού πλαισίου. Αλλά πρέπει να κάνουμε σοβαρή συζήτηση για το τι θα μας κοστίσουν αυτά τα οφέλη - και πώς θα μπορούσαμε να αποφύγουμε εντελώς τον κίνδυνο. »

Τι είναι το Διαδίκτυο των Σωμάτων;

Συσκευές συνδεδεμένες στο Διαδίκτυο, όπως έξυπνοι θερμοστάτες, βοηθοί που ενεργοποιούνται με φωνή (πχ Alexa) και ψυγεία που συνδέονται στο ιντερνετ υπάρχουν σε όλα τα αμερικανικά σπίτια. Αυτές οι τεχνολογίες αποτελούν μέρος του Διαδικτύου των Πραγμάτων – Internet of Things (IoT), το οποίο άνθισε τα τελευταία χρόνια καθώς οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις στρέφονται μαζικά προς τις έξυπνες συσκευές για ευκολία, αποδοτικότητα και, σε πολλές περιπτώσεις διασκέδαση.

Οι τεχνολογίες του Internet των Σωμάτων (IoB) εμπίπτουν στην ευρύτερη ομπρέλα του Ιντερνετ των Πραγμάτων (ΙοΤ). Αλλά όπως υποδηλώνει το όνομα, οι συσκευές IoB εισάγουν μεγαλύτερη οικειότητα στην αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπων και συσκευών. Οι συσκευές IoB παρακολουθούν το ανθρώπινο σώμα, συλλέγουν μετρήσεις για την υγεία και άλλες προσωπικές πληροφορίες, και μεταδίδουν αυτά τα δεδομένα μέσω του Διαδικτύου. Πολλές συσκευές, όπως οι συσκευές παρακολούθησης της φυσικής κατάστασης, ήδη χρησιμοποιούνται.

Πλήθος δεδομένων για τα πάντα, από δίαιτες έως κοινωνικές αλληλεπιδράσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη βελτίωση της προληπτικής υγειονομικής περίθαλψης, στην αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων και στην ενθάρρυνση των ανθρώπων να συμμετέχουν ενεργά στην υγεία τους.

Οι τεχνητές παγκρεάσες θα μπορούσαν να αυτοματοποιήσουν τη δοσολογία ινσουλίνης των διαβητικών. Οι διεπαφές εγκεφάλου-μηχανής θα μπορούσαν να επιτρέψουν σε ακρωτηριασμένους να ελέγχουν τα προσθετικά άκρα με το μυαλό τους. Και οι έξυπνες πάνες θα μπορούσαν να ειδοποιήσουν τους γονείς μέσω μιας εφαρμογής Bluetooth όταν το μωρό τους πρέπει να αλλάξει.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι έχει την δυνατότητα να φέρει επανάσταση σχεδόν στα πάντα με τρόπους που θα μπορούσαν να είναι χρήσιμοι, το Διαδίκτυο των Σωμάτων θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις πιο ευαίσθητες προσωπικές μας πληροφορίες.

«Υπάρχουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων που συλλέγονται και οι κανονισμοί σχετικά με αυτά τα δεδομένα είναι πραγματικά σκοτεινοί", δήλωσε η Lee. "Δεν υπάρχει μεγάλη σαφήνεια σχετικά με το ποιος κατέχει τα δεδομένα, πώς χρησιμοποιούνται και ακόμη και σε ποιον μπορεί να πωληθούν."

Η Lee και οι συνάδελφοί της εξέτασαν τους κινδύνους που ενδέχεται να ενέχουν οι συσκευές IoB σε τρεις τομείς: την προστασία των προσωπικών δεδομένων, την κυβερνοασφάλεια και την ηθική. Η ομάδα έκανε επίσης προτάσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να εξισορροπήσουν τους πολλούς κινδύνους και τα οφέλη του IoB.

Κίνδυνοι για τα προσωπικά δεδομένα

Οι συσκευές IoB που χρησιμοποιούνται ήδη και αυτές που βρίσκονται υπό ανάπτυξη μπορούν να παρακολουθούν, να καταγράφουν και να αποθηκεύουν τις τοποθεσίες των χρηστών, τις σωματικές λειτουργίες τους και ότι βλέπουν, ακούνε και ακόμη και ότι  σκέφτονται. Σύμφωνα με τους ερευνητές της RAND, υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το ποιοί έχουν την εξουσία να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα - και πώς μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν.

Η διαδικασία συλλογής δεδομένων μπορεί να αποτελεί εγγενή κίνδυνο για το απόρρητο, ανάλογα με το τι συλλέγεται, πόσο συχνά, εάν οι χρήστες παρείχαν συναίνεση κατόπιν ενημέρωσης και αν μπορούν εύκολα να εξαιρεθούν από τη συλλογή ή να απαγορεύσουν στις εταιρείες να πουλήσουν τα δεδομένα τους.

«Υπάρχει ένα συνοθύλευμα κανονισμών στις ΗΠΑ που καθιστά ασαφές πόσο ασφαλές είναι να χρησιμοποιείτε αυτές τις συσκευές», δήλωσε η Lee. "Δεν υπάρχει εθνική νομοθεσία για τους μεσίτες δεδομένων, επομένως, ανάλογα με την πολιτεία στην οποία ζείτε, οι μεσίτες δεδομένων ενδέχεται να μπορούν να πουλήσουν τις πληροφορίες σας σε τρίτους, οι οποίοι μπορούν στη συνέχεια να δημιουργήσουν ένα προφίλ για εσάς βάσει αυτών των πωληθέντων δεδομένων."

Εμφυτεύσιμες καρδιακές συσκευές

Οι νεότεροι καρδιακοί βηματοδότες και οι εμφυτεύσιμοι καρδιομετατροπείς απινιδωτές μπορούν να παρέχουν σε πραγματικό χρόνο συνεχόμενες πληροφορίες σχετικά με τις καρδιακές διακυμάνσεις του ασθενούς. Αυτές οι συσκευές μπορούν επίσης να ρυθμίσουν τους καρδιακούς παλμούς των ασθενών των οποίων οι καρδιές κτυπούν πολύ γρήγορα ή πολύ αργά και μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας.

Τα οφέλη των εμφυτεύσιμων καρδιακών συσκευών είναι σαφώς τεκμηριωμένα - μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής ενός ασθενούς και, σε πολλές περιπτώσεις, να τους διατηρήσουν στη ζωή. Ωστόσο, όπως δείχνει η περίπτωση του Ross Compton, δεν είναι σαφές εάν η χρήση των δεδομένων IoB από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου παραβιάζει το συνταγματικό δικαίωμα κατά της αυτοενοχοποίησης και της παράλογης αναζήτησης και κατάσχεσης.

Πώς λειτουργούν:

Η συσκευή εμφυτεύεται στο στήθος, με μονωμένα καλώδια που συνδέονται με την καρδιά. Ένας πομπός που βρίσκεται στο σπίτι του ασθενούς μεταφέρει ασύρματα τα καταγεγραμμένα δεδομένα στον γιατρό του.

Πρόσθετοι κίνδυνοι:

Η συνδεσιμότητα στο Διαδίκτυο εισάγει τις δυνατότητες παραβίασης αυτών των συσκευών και τα δεδομένα που μεταδίδουν να παραβιαστούν.

Τεχνολογία παραγωγικότητας

Η Amazon έχει κατοχυρώσει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τεχνολογίες για ένα βραχιολάκι που έχει σχεδιαστεί για να παρακολουθεί και να καταγράφει τις θέσεις των εργαζομένων και τις κινήσεις των χεριών τους. Εάν το βραχιολάκι «αισθανθεί» μια μείωση στην παραγωγικότητα, τότε δονείται για να ωθήσει τον υπάλληλο να συγκεντρωθεί.

Παρόλο που δεν είναι σαφές εάν η Amazon θα κατασκευάσει ποτέ αυτήν τη συσκευή, μια τέτοια τεχνολογία παραγωγικότητας θα μπορούσε να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να γίνουν πιο αποτελεσματικές και λιγότερο επιρρεπείς σε σφάλματα. Αλλά επειδή αυτό θα έδινε στους εργοδότες πολύ προσωπικές πληροφορίες σχετικά με τους εργαζομένους τους, όπως πληροφορίες σχετικά με τις επισκέψεις τους στην τουαλέτα, υπάρχει ανησυχία σχετικά με το εάν αυτή η τεχνολογία που περιγράφεται στα διπλώματα ευρεσιτεχνίας της Amazon, παραβιάζει το δικαίωμα των εργαζομένων στην ιδιωτική ζωή.

Πως δουλεύει:

Το βραχιολάκι θα στείλει παλμούς υπερήχων σε προκαθορισμένα διαστήματα για να παρακολουθεί τις κινήσεις των χεριών και τις σχετικές θέσεις των χεριών των εργαζομένων και των κάδων στις αποθήκες.

Πρόσθετοι κίνδυνοι:

Οι εργαζόμενοι ενδέχεται να θεωρήσουν αυτήν την τεχνολογία ως παρεμβατική, κάτι που θα μπορούσε να βλάψει τη διατήρηση της.


Κίνδυνοι ασφαλείας

Οι συσκευές IoB μπορεί να έχουν τα ίδια προβλήματα ασφαλείας με τις συσκευές IoT ή με οποιαδήποτε άλλη τεχνολογία που αποθηκεύει πληροφορίες σε cloud. Ωστόσο, δεδομένης της φύσης των συσκευών IoB και των δεδομένων που συλλέγουν, οι κίνδυνοι είναι σημαντικοί. Μπορεί να επιτραπεί σε μη εξουσιοδοτημένα μέρη να διαρρεύσουν ιδιωτικές πληροφορίες, να παραβιάσουν δεδομένα ή να κλειδώσουν τους χρήστες από τους λογαριασμούς τους.

Στην περίπτωση ορισμένων εμφυτευμένων ιατρικών συσκευών, οι χάκερ θα μπορούσαν ενδεχομένως να χειριστούν τις συσκευές για να προκαλέσουν σωματικό τραυματισμό ή ακόμη και το θάνατο. Η εθνική ασφάλεια κινδυνεύει επίσης, διότι τυχόν δεδομένα που συλλέγονται από το IoB συσκευές έχουν τη δυνατότητα να αποκαλύψουν ευαίσθητες πληροφορίες , όπως η τοποθεσία στρατιωτικών των ΗΠΑ.

Παρακολούθηση υγείας

Οι διάφορες συσκευές IoB όπως, βραχιόλια, ρολόγια, δαχτυλίδια και εφαρμογές smartphone μπορούν να παρακολουθούν βήματα, καρδιακό ρυθμό, μοτίβα ύπνου και άλλα σωματικά δεδομένα, όπως η κατανάλωση αλκοόλ. Πολλές συσκευές προσφέρουν επίσης φιλικά προς το χρήστη αναλυτικά στοιχεία, προσφέροντας στα άτομα μεγαλύτερη γνώση για την υγεία τους. Μπορούν να βοηθήσουν τους χρήστες να εντοπίσουν και να αναζητήσουν ιατρική φροντίδα για πιθανά προβλήματα υγείας νωρίτερα. Και ενθαρρύνουν καλύτερα προληπτικά μέτρα , όπως η υγιεινή διατροφή και η άσκηση.

Ωστόσο, ο όγκος των προσωπικών δεδομένων που συλλέγουν αυτές οι συσκευές, τα προβλήματα ασφαλείας και η πιθανότητα σφάλματος χρήστη έχουν δημιουργήσει μια τέλεια καταιγίδα. Εταιρείες, χάκερ, ακόμη και ξένοι αντίπαλοι μπορούν να εκμεταλλευτούν τα δεδομένα των χρηστών για οικονομικό ή πολιτικό όφελος.

Πώς λειτουργούν:

Αυτές οι συσκευές λειτουργούν χρησιμοποιώντας προηγμένα επιταχυνσιόμετρα και άλλους αισθητήρες που μπορούν να μεταφράσουν την κίνηση σε ψηφιακές μετρήσεις.

Πρόσθετοι κίνδυνοι:

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η συνεχής παρακολούθηση της βιομετρικής δραστηριότητας μέσω εφαρμογών υγείας όπως οι εφαρμογές ύπνου, μπορεί να αυξήσει το άγχος των χρηστών και να επιδεινώσει την αϋπνία και άλλες καταστάσεις.

Ψηφιακά χάπια

Το 2017, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε το πρώτο ψηφιακό χάπι με ενσωματωμένους αισθητήρες που καταγράφουν τη λήψη του. Το χάπι ήταν επιτυχημένο στη θεραπεία της σχιζοφρένειας και ορισμένων μορφών διπολικής διαταραχής και κατάθλιψης - καταστάσεις για τις οποίες η τήρηση της θεραπείας από τους ασθενείες είναι κρίσιμη για την πρόληψη υποτροπών.

Οι ασθενείς μπορούν να παρέχουν στους φροντιστές και τους γιατρούς πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες μέσω μιας διαδικτυακής πύλης. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να επιβεβαιώσουν εάν οι ασθενείς τηρούν τα θεραπευτικά προγράμματα τους. Αλλά αυτό εκθέτει τα δίκτυα των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης σε κυβερνοεπιθέσεις.

Πώς λειτουργούν:

Ο αισθητήρας του χαπιού στέλνει ένα μήνυμα σε ένα φορητό έμπλαστρο που μεταδίδει τις πληροφορίες σε μια εφαρμογή για κινητά, έτσι ώστε οι ασθενείς να μπορούν να παρακολουθούν την κατάποση του φαρμάκου στα smartphone τους.

Πρόσθετοι κίνδυνοι:

Τα δεδομένα που συλλέγονται από ψηφιακά χάπια θα μπορούσαν να δώσουν τη δυνατότητα στις ασφαλιστικές εταιρείες να παρακολουθούν εάν και πότε ένας ασθενής λαμβάνει τα φάρμακά του και να αρνηθούν να ασφαλίσουν όσους δεν ακολουθούν τη συνταγογραφημένη θεραπεία τους.

Ηθικές ανησυχίες για το IoB

Οι κίνδυνοι απορρήτου και ασφάλειας είναι ηθικά ζητήματα για τα άτομα των οποίων τα δεδομένα διακυβεύονται. Όμως, το IoB εγείρει περαιτέρω ηθικούς προβληματισμούς, συμπεριλαμβανομένων των ανισοτήτων και των απειλών για την προσωπική αυτονομία.

Χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, πρόσβαση στο Διαδίκτυο ή κάποιο επίπεδο τεχνογνωσίας, ορισμένες ομάδες θα μπορούσαν να χάσουν τα άμεσα οφέλη του IoB, καθώς και την επιρροή του στις πρωτοβουλίες δημόσιας υγείας μακροπρόθεσμα. Και επειδή το IoB βρίσκεται στα σπάργανα, εξακολουθούν να υπάρχουν βασικά ερωτήματα σχετικά με το εάν τα άτομα κατέχουν την ιδιοκτησία των προσωπικών δεδομένων τους και αν έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν τη συλλογή των δεδομένων τους.

«Υπάρχουν συσκευές που μπορούν να δώσουν οι γονείς στα παιδιά τους για να τα παρακολουθούν, συνήθως με κάποιο μικρόφωνο και κάμερα», είπε η Lee. «Έτσι, παρόλο που ένας γονέας έχει το δικαίωμα να παρακολουθεί το παιδί του, εάν το παιδί του βρίσκεται είναι στο σχολείο ή σε μια παιδική χαρά άλλα παιδιά παρακολουθούνται επίσης εν αγνοία τους».

Γενετικός έλεγχος απευθείας προς τον καταναλωτή

Τα κιτ γενετικών δοκιμών μπορούν να παρέχουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με την καταγωγή και ακόμη και εξατομικευμένες πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία και τις ασθένειες. Αλλά με ελάχιστη επίβλεψη, αυτές οι υπηρεσίες θα μπορούσαν εν αγνοία τους να δημιουργήσουν προβλήματα στους μελλοντικούς απογόνους των ατόμων – ακόμη και πολύ πριν από τη σύλληψη τους.

Για παράδειγμα, τα αποτελέσματα από ένα κιτ γενετικών δοκιμών ή η χρήση μιας συγκεκριμένης ιατρικής συσκευής IoB μπορούν να διαγνώσουν κάποιον ως φορέα μιας γενετικής ασθένειας που θα μπορούσε να μεταδοθεί στα παιδιά του. Αυτό θα μπορούσε μια μέρα να οδηγήσει αυτά τα παιδιά να στερούνται ασφαλιστικής κάλυψης ή άλλων παροχών.

Πως δουλεύει:

Ένας καταναλωτής αγοράζει ένα κιτ dna και στέλνει ένα δείγμα σάλιου ή αίματος μέσω ταχυδρομείου. Ένα εργαστήριο αναλύει το δείγμα για να αναζητήσει γενετικές παραλλαγές και τα αποτελέσματα κοινοποιούνται μέσω μιας διαδικτυακής πύλης.

Πρόσθετοι κίνδυνοι:

Χωρίς νομοθετικό πλαίσιο, οι εταιρείες που διαχειρίζονται αυτά τα κιτ θα μπορούσαν να πουλήσουν τις πληροφορίες που συλλέγουν σε τρίτους. Υπάρχει επίσης ένα ερώτημα σχετικά με το εάν οι πληροφορίες σχετικά με την καταγωγή που δίνουν αυτά τα dna tests είναι ακριβείς.

Συναισθηματικοί αισθητήρες

Οι εταιρείες λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης (AI) αναπτύσσουν συστήματα που μπορούν να ανιχνεύσουν και να συλλέξουν δεδομένα για τα ανθρώπινα συναισθήματα αναλύοντας τις εκφράσεις του προσώπου, τους φωνητικούς τόνους και άλλα ηχητικά και οπτικά σήματα.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι αυτές οι τεχνολογίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση των αυτοκινητιστικών ατυχημάτων, να δείξουν στις εταιρείες πώς αισθάνονται οι καταναλωτές για τα προϊόντα τους και ακόμη και να διδάξουν στα παιδιά την κατανόηση. Αν και αυτές οι τεχνολογίες συναισθηματικής αντίληψης είναι ακόμα πολύ νέες, άλλες τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου δεν είναι ακριβείς στον εντοπισμό γυναικών και μειονοτήτων, και άρα θα μπορούσαν ενδεχομένως να θέσουν σε κίνδυνο διακρίσεων αυτές τις ομάδες.

Πώς λειτουργούν:

Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιεί τεχνικές μηχανικής μάθησης για να αναλύσει εκατομμύρια βίντεο και στη συνέχεια χρησιμοποιεί αυτά τα σημεία δεδομένων για τη μέτρηση και την ανάλυση των φρυδιών, το πετάρισμα των βλεφάρων, το σούφρωμα της μύτης και άλλων εκφράσεων του προσώπου.

Πρόσθετοι κίνδυνοι:

Η αυξανόμενη πολυπλοκότητα των συλλεγόμενων δεδομένων αναγνώρισης προσώπου και φωνής εγείρει ανησυχίες σχετικά για πιθανή παρακολούθηση και παραβίαση της ιδιωτικής ζωής.




Σχόλια

  1. Ανώνυμος11/12/2020

    Λοιπόν, για να δω αν κατάλαβα καλά, περί τίνος πρόκειται.... Πρόκειται δηλαδή , να αποτελεί το σώμα μου, και όχι μόνο, αλλά όπως διάβασα, και τα συναισθήματά μου, οι σκέψεις μου, αυτά που βλέπω και ακούω, ολόκληρη η ύπαρξή μου, κάτι το οποίο εγώ παραδίδω προς ρύθμιση, παρακολούθηση, διαχείριση, σε ένα δίκτυο που ονομάζεται Τεχνητή Νοημοσύνη, και που αναπτύσσεται από μόνο του, ορίζοντας τις παραμέτρους του τι είναι σωστό και λάθος, καθ ΄οδόν.
    Θα αποτελώ δηλαδή κομμάτι αυτού του πράγματος.... για να δούμε, χρειάζεται και σκέψη;
    Κάτι άλλο επίσης που με προβληματίζει, είναι το εξής - δεν έχω δει κάπου κάποια ικανοποιητική πληροφόρηση σχετικά με τον ρόλο αυτών των εμφυτευμάτων, πέρα από την ιδιότητά τους να παρακολουθούν και να αναμεταδίδουν πληροφορίες. Νομίζω πως ο ρόλος που παίζουν δεν είναι ή δεν θα παραμείνει τόσο "παθητικός".
    ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΡΜΑΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου