Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

Οι Προστάτες ( The Guardians )


 Forbes

Ο Πάπας Φραγκίσκος συνεργάζεται με επιχειρηματικούς κολοσσούς για να κάνει τον καπιταλισμό πιο περιεκτικό και δίκαιο: Είναι αυτό πραγματικότητα ή απλώς επιχειρηματικές δημόσιες σχέσεις;


Ο Πάπας Φραγκίσκος, έχοντας επίγνωση της ταχέως αναπτυσσόμενης παγκόσμιας ανισότητας του πλούτου μεταξύ των εξαιρετικά πλουσίων και της υπόλοιπης κοινωνίας, πρότεινε μια πρόκληση στα στελέχη των επιχειρήσεων και τους ηγέτες του δημόσιου τομέα· να υιοθετήσουν ένα πιο περιεκτικό, δίκαιο και διαφανές οικονομικό σύστημα, εξοπλισμένο για την αντιμετώπιση των τρομερών προκλήσεων που μαστίζουν την ανθρωπότητα και τη Γη.


«Ο κόσμος είναι πλούσιος, αλλά ο αριθμός των φτωχών αυξάνεται γύρω μας», δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος. Με την αυξανόμενη ανισότητα του πλούτου, ο Πάπας επεσήμανε τις τρέχουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα : «Εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων παλεύουν σε ακραία φτώχεια και στερούνται τροφή, στέγαση, υγειονομική περίθαλψη, σχολική εκπαίδευση, ηλεκτρική ενέργεια και πόσιμο νερό.


Ως απάντηση στην προτροπή του Πάπα, ηγέτες του επιχειρηματικού κλάδου και του δημόσιου τομέα σύναψαν μια ιστορική συνεργασία με το Βατικανό. Το «Συμβούλιο για ένα Καπιταλισμό Ανοιχτό σε Όλους» θα εργαστεί ως κίνημα για την αντιμετώπιση των οικονομικών και περιβαλλοντικών αναγκών του πλανήτη και των κατοίκων του. Το συμβούλιο «διαχειρίζεται πάνω από 10,5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία , περιλαμβάνει εταιρείες με πάνω από 2,1 τρισεκατομμύρια δολάρια χρηματιστηριακή αξία και 200 εκατομμύρια εργαζόμενους σε περισσότερες από 163 χώρες».


Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτά τα εξαιρετικά πλούσια στελέχη δεν είναι αντίπαλοι του καπιταλισμού, και αναφέρουν ότι το τρέχον σύστημα βοήθησε δισεκατομμύρια ανθρώπους να αποφύγουν την φτώχεια. Ωστόσο, η ομάδα αναγνωρίζει ότι ο καπιταλισμός έχει αφήσει ανθρώπους επικίνδυνα πίσω, ενώ επιβαρύνει επίσης τον πλανήτη. Ουσιαστικά, η συνεργασία αυτή ζητά μια ηθική επανόρθωση.


Οι «Προστάτες» (Guardians), όπως αποκαλούνται τα μέλη του συμβουλίου, είναι ανώτατα στελέχη κορυφαίων εταιρειών του κόσμου τα οποία έχουν υποσχεθεί να αναλάβουν τολμηρές δράσεις για τη δημιουργία ενός καπιταλισμού χωρίς αποκλεισμούς. Οι Προστάτες θα αναλάβουν την ευθύνη, δεσμευόμενοι να πράξουν μια λίστα ενεργειών οι οποίες αφορούν περιβαλλοντικά, κοινωνικά και κυβερνητικά θέματα. Οι Προστάτες όσον αφορά τις εταιρείες τους, δήλωσαν ότι σκοπεύουν να προσλάβουν και να προωθήσουν περισσότερες γυναίκες, να αυξήσουν τις προσλήψεις μειονοτήτων, να δεσμευτούν για χρήση καθαρής ενέργειας αγοράζοντας 100% ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια, να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, να προωθήσουν την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση του νερού και άλλες πρωτοβουλίες.


Η λίστα των Guardians είναι μεγάλη και συνεχίζει να αυξάνεται. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα των επιχειρηματικών ηγετών που συμμετέχουν σε αυτήν την αποστολή:


  • Ajay Banga, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Mastercard

  • Oliver Bäte, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, Allianz SE

  • Marc Benioff, πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της Salesforce

  • Edward Breen, εκτελεστικός πρόεδρος, Dupont

  • Lady Lynn Forester de Rothschild, ιδρύτρια και διαχειρίστρια, Inclusive Capital Partners

  • Kenneth Frazier, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος, Merck

  • Alex Gorsky, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος, Johnson & Johnson

  • Alfred Kelly, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Visa

  • William Lauder, εκτελεστικός πρόεδρος, Estée Lauder

  • Bernard Looney, Διευθύνων Σύμβουλος, BP

  • Brian Moynihan, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος της Bank of America

  • Ronald P. O'Hanley, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της State Street Corporation

  • Rajiv Shah, πρόεδρος του Ιδρύματος Rockefeller

Σύμφωνα με τους New York Times : «Υπάρχουν λόγοι να είμαστε αισιόδοξοι αλλά και σκεπτικοί για την πρωτοβουλία. Οι εταιρικές δεσμεύσεις είναι σημαντικές, αλλά μερικές δεν είναι νέες: Η BP, για παράδειγμα, επαναλαμβάνει τη δέσμευση για επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2050 που ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο. Και ενώ το συμβούλιο δημοσίευσε τις δεσμεύσεις, δεν υπάρχουν πολλά να λογοδοτήσουν οι εταιρείες (εκτός από το ρίσκο να απογοητεύσουν τον Πάπα).


Ενώ επικροτούμε τους ανθρώπους που προσπαθούν να κάνουν τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος, υπάρχει μια ειρωνεία που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Οι ίδιοι άνθρωποι που ζητούν τον τερματισμό του πλούτου και της εισοδηματικής ανισότητας είναι εξαιρετικά πλούσιοι.

Φυσικά, σε αυτές τις γνωστές ηγετικές μορφές αρέσει ο καπιταλισμός, τους οφέλησε πολύ.


Σύμφωνα με το Forbes, ο Marc Benioff, Διευθύνων Σύμβουλος της Salesforce, διαθέτει περίπου 90 δισεκατομμύρια δολάρια . Ο William Lauder, εκτελεστικός πρόεδρος της Estée Lauder, έχει περιουσία ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.


Η Lady Lynn Forester de Rothschild, ιδρύτρια και διαχειρίστρια της Inclusive Capital Partners, έχει την δική της προσωπική περιουσία, αλλά είναι επίσης παντρεμένη με τον Sir Evelyn De Rothschild, γόνου μιας από τις πλουσιότερες δυναστείες στον κόσμο και η περιουσία του εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 20 δισεκατομμύρια δολάρια.


Σύμφωνα με το gaji.com, ο Ajay Banga, Διευθύνων Σύμβουλος της Mastercard, κέρδισε συνολικά ένα πακέτο παροχών ύψους 23,2 εκατομμυρίων δολαρίων το 2019. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Bank of America Brian Moynihan συγκέντρωσε συνολικό πακέτο παροχών ύψους 25,4 εκατομμυρίων δολλαρίων το 2019. Αυτά τα ποσά δεν περιλαμβάνουν την συσσωρευμένη αξία των μετοχών των εταιρειών τους που μπορεί να κατέχουν ή ολόκληρη την περιουσία τους.


Δεν είναι κακό οι Προστάτες να βρίσκονται στο πρώτο 1%. Ωστόσο, αυτοί οι επιχειρηματικοί ηγέτες είναι οι άνθρωποι τους οποίους επισημαίνει ο Πάπας όταν μιλάει για την ανισότητα του πλούτου. Ο τεράστιος πλούτος τους εγείρει το ερώτημα: αφού έχουν τα οικονομικά μέσα, γιατί δεν δίνουν προσωπικά το παράδειγμα; Γιατί να μην κάνουν μια μεγάλη προσωπική δωρεά, χωρίς να ζητήσουν την αντίστοιχη φοροελάφρυνση; Όταν οι εταιρείες τους αναλαμβάνουν δράση, τα χρήματα δεν βγαίνουν από τις τσέπες των στελεχών, αλλά καλύπτονται έμμεσα από τους μετόχους.


Οι πλούσιοι ελίτ καλό θα ήταν να κανονίσουν τα του οίκου τους προτού προσπαθήσουν να αλλάξουν τον κόσμο. Οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι είναι σε θέση να ζητήσουν και να αποδεχτούν σημαντικά μειωμένες αμοιβές και να αποχαιρετήσουν όλες τις μετοχές τους και τα πλούσια μπόνους. Θα μπορούσαν σίγουρα να ζήσουν με μισθό 5 εκατομμυρίων δολαρίων και τα άλλα 20 εκατομμύρια δολάρια θα μπορούσαν να τα μοιραστούν με τους εργαζομένους τους. Αντί να συσσωρεύουν όλα τα δικαιώματα προτίμησης, θα έπρεπε να τα προσφέρουν στους υπαλλήλους τους, έτσι ώστε αυτοί να έχουν ίδια κεφάλαια στις εταιρείες τους.


Οι τιτάνες της βιομηχανίας έχουν τη δύναμη να παρέχουν ενισχυμένη ασφάλιση υγείας, επιπλέον ημέρες διακοπών, ευέλικτα προγράμματα εργασίας, συντάξεις, πρόσβαση σε πόρους ψυχικής υγείας και μεγαλύτερη άδεια μητρότητας και πατρότητας. Ποιος θα είναι ο πρώτος Διευθύνων Σύμβουλος που θα παραιτηθεί και θα αντικαταστήσει τον εαυτό του με έναν έγχρωμο ή μία γυναίκα;


Οι Προστάτες μπορούν να ασκήσουν ομότιμη πίεση στους συναδέλφους τους διευθυντές της βιομηχανίας. Θα μπορούσαν να ζητήσουν από τον Jeff Bezos της Amazon, τον Mark Zuckerberg του Facebook, τον Tim Cook της Apple, το Sundar Pichai της Google και άλλους να αφήσουν την περιουσία που έχουν συσσωρεύσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19 και να την αναδιανείμουν σε αυτήν την πρωτοβουλία.


Η έντονη ανησυχία είναι ότι αυτή η συνεργασία θα καταλήξει ως ένα τρικ δημοσίων σχέσεων για τα εμπλεκόμενα στελέχη. Θα απολαύσουν τη δόξα της ευνοϊκής προσοχής των ΜΜΕ και θα επιδεικνύουν τις καλές προθέσεις τους, πόσο υπέροχοι είναι και πόσο νοιάζονται. Του χρόνου θα αναφέρω την πρόοδό τους - εάν υπάρξει.


*******



Yahoo 

Ο Πάπας Φραγκίσκος υποστηρίζει ένα νέο κίνημα επαναπροδιορισμού του καπιταλισμού ως μια δύναμη για το καλό


Ο καπιταλισμός έχει κατηγορηθεί για πολλά από τα κακά του κόσμου, από τη μαζική εισοδηματική ανισότητα έως την κλιματική αλλαγή. Αλλά το προωπικό συμφέρον δεν ήταν η βασική ιδέα του οικονομικού συστήματος που κωδικοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Άνταμ Σμιθ τον 18ο αιώνα. Η φιλαργυρία συνδυάστηκε με τον καπιταλισμό τη δεκαετία του 1980, κυρίως λόγω της θεωρίας του βραβευμένου με Νόμπελ οικονομολόγου Milton Friedman, ότι ο μοναδικός στόχος των επιχειρήσεων είναι να μεγιστοποιούν τα κέρδη των μετόχων. Εν ολίγοις, το επιχείρημα ήταν ότι «η απληστία είναι καλή».

Τώρα μια νέα παγκόσμια συμμαχία , με ηθικό ηγέτη τον Πάπα Φραγκίσκο, πιέζει να σώσει την καρδιά του καπιταλισμού και να τον επαναπροσανατολίσει ως δύναμη για το κοινωνικό καλό.Τα ιδρυτικά μέλη της Coalition for Inclusive Capitalism μαζί με το Βατικανό περιλαμβάνουν μεγάλες εταιρείες όπως οι Bank of America, BP, Estée Lauder, EY, Johnson & Johnson, Mastercard, Merck, Salesforce και Visa. Η συμμαχία περιλαμβάνει επίσης φορείς επιχορηγήσεων όπως το Ίδρυμα Ford και το Ίδρυμα Rockefeller, κυβερνητικούς φορείς και τη Διεθνή Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία, το μεγαλύτερο σωματείο εργατικών δικαιωμάτων στον κόσμο.

Κάθε οργανισμός έχει δεσμευτεί να αλλάξει πτυχές του επιχειρηματικού του μοντέλου, το οποίο θα ελέγχεται κάθε χρόνο μέσω ενός συστήματος πίνακα βαθμολογίας. Η Mastercard, για παράδειγμα, δεσμεύεται πιο σκόπιμα να συνεργαστεί με Αφροαμερικανούς. Σχεδιάζει να επενδύσει 500 εκατομμύρια δολλάρια στις Μαύρες κοινότητες και θα αυξήσει τις ετήσιες δαπάνες προς τους Μαύρους προμηθευτές της κατά 70% στα επόμενα πέντε χρόνια. Η DuPont, από την πλευρά της, θα αναγάγει τη βιωσιμότητα σε απαραίτητο κριτήριο σε όλη την αλυσίδα αξίας της έως το 2030.


Τα 230 αντικείμενα δράσης που δημοσιεύθηκαν στον ιστότοπο του συνασπισμού υποδηλώνουν τους πολλούς τρόπους με τους οποίους ο καπιταλισμός έχει εκτροχιαστεί και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να διορθωθεί, για να συνδέσει το κέρδος ή τις απώλειες με την υγεία και την ευημερία των εργαζομένων και των πελατών, και του πλανήτη πάνω απ 'όλα.

Η Lynn Forester de Rothschild , ιδρύτρια του συνασπισμού, υποστηρίζει ότι η συμμαχία δεν είναι άλλη μια συνέλευση αποκλειστικά για μεγάλες εταιρείες. Κάθε επιχείρηση που πιστεύει στην ανάγκη μεταρρύθμισης της επικρατούσας καπιταλιστικής ατζέντας μπορεί να εγγραφεί για να συμμετάσχει στο κίνημα.« Η συμμαχία είναι διαθέσιμη για το γωνιακό φαρμακείο που θέλει να δεσμευτεί ότι θα προσλάβει έναν έγχρωμο ή να μην έχει εκπομπές άνθρακα», εξηγεί. «Δεν χρειάζεται να κάνει ό, τι κάνει η Johnson & Johnson ή η Merck. Θα κάνει ότι του είναι βολικό.»

Η Forester de Rothschild προσθέτει ότι αν και ο ηγέτης της Καθολικής Εκκλησίας είναι ο κύριος σύμβουλος, ο συνασπισμός είναι σταθερά αδογμάτιστος. «Φυσικά η συμμαχία αντλεί έμπνευση από το [Χριστιανικό] Ευαγγέλιο, αλλά μιλά για αυτό για το οποίο ο Αριστοτέλης μιλούσε περίπου 300 χρόνια πριν από τον Χριστό, για την ανάγκη της ανθρωπότητας να είναι υπεύθυνη ο ένας για τον άλλον», λέει η Forester de Rothschild , επίσης γνωστή ως «Lady Lynn», τίτλο που πήρε λόγο του γάμου της με έναν Βρετανό ιππότη. Η καθαρή της περιουσία ήταν πάνω από 600 εκατομμύρια δολάρια το 2016, σύμφωνα με το Business Insider.

Η Forester de Rothschild , η οποία είναι επίσης διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας χαρτοφυλακίου EL Rothschild, λέει ότι η συμμετοχή του Βατικανού υπόσχεται μια μεγάλη θετική ορμή. Ακούγοντας τον Πάπα να μιλά σε ένα επιχειρηματικό φόρουμ του 2016, έπεισε τον συνασπισμό ότι αυτός θα προσέφερε την «ηθική κάλυψη» στις πρωτοβουλίες του συνασπισμού, με τον ίδιο τρόπο που τα λόγια του Martin Luther King Jr. τροφοδότησαν το κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων των ΗΠΑ. Πράγματι, με τον ήπιο τρόπο του, ο Πάπας Φραγκίσκος έχει αποδειχθεί ότι είναι από τους πιο πειστικούς επικριτές των αποτυχημένων συστημάτων. Από την εγκύκλιο του 2015 Laudato si ', έως μια πρόσφατη ομιλία TED, τα λόγια του πυροδότησαν τους ακτιβιστές που επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν την κοινωνικοοικονομική αδικία και την υπερθέρμανση του πλανήτη.

«Νομίζω ότι αυτός ο Πάπας έχει πραγματική εξουσία στην ανθρώπινη ψυχή», είπε η Forester de Rothschild στο Quartz. «Όταν λέει πράγματα όπως «χρειαζόμαστε μια νέα αντίληψη για την οικονομία στην οποία η παραγωγή του πλούτου βελτιώνει αντί να καταστρέφει τον κόσμο μας », αυτός είναι ο καπιταλισμός που είναι ανοιχτός σε όλους».

Η Sharan Burrow, γενική γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, είναι μέρος της βασικής συμβουλευτικής ομάδας του συνασπισμού , η οποία αποτελείται κυρίως από επικεφαλής μεγάλων εταιρειών. Ως οργανώτρια μιας συνδικαλιστικής οργάνωσης, λέει ότι ενδιαφερόταν να συμμετάσχει μαζί με τους εταιρικούς ηγέτες που συναντιούνται με τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό κάθε χρόνο, για να βοηθήσουν στην πραγματοποίηση ρεαλιστικών παρεμβάσεων. «Δεν πρέπει να τον θεωρήσουμε αυτόν ως έναν άλλο επιτραπέζιο διάλογο», εξηγεί η Burrow, αναφερόμενη στις αμέτρητες, υψηλού προφίλ καλοπροαίρετες πρωτοβουλίες ανά τον κόσμο σήμερα. «Το γεγονός ότι υπάρχουν διευθύνοντες σύμβουλοι τουλάχιστον αρκετά γενναίοι ώστε να παραδέχονται ότι πρέπει να επαναπροσδιορίσουν το μοντέλο είναι μια αρχή. Τώρα ας δούμε αν μπορούμε πραγματικά να οδηγηθούμε σε μια κοινή άποψη προς ένα μονοπάτι για ένα πιο δίκαιο μέλλον ».

Προειδοποιεί ότι οι ιδεολογικές συζητήσεις για τον καπιταλισμό δεν θα έχουν νόημα αν δεν βελτιώσουν πραγματικά την κατάσταση των εργατών. «Για τους εργαζόμενους και τα παιδιά τους, δεν έχει σημασία ποιο είναι το οικονομικό σύστημα. Αυτό που έχει σημασία είναι μια καλή, ασφαλής δουλειά όπου μπορούν να ζήσουν με το αξιοπρεπές τους εισόδημα », λέει. «Αυτή θα είναι η δοκιμασία

*********




*************

Ιερά Αποκάλυψις

Ομιλία 57 Πατρός Αθανασίου Μυτιληναίου

Απομαγνητοφωνημένο Απόσπασμα

www.arnion.gr

Διά τον Αντίχριστον υπήρχε η προφητεία,υπάρχει η προφητεία του Ιακώβ για το παιδί του τον Δάν χωρίς αυτό να είναι ανάγκη αγαπητοί μου οπωσδήποτε να διατηρηθεί η φυλή του Δάν. Δεν υπάρχει καθόλου ανάγκη να διατηρηθεί. 'Ενα θα έχει σημασία. Οτι με τον τρόπον αυτόν θέλησε να τονισθεί ο ερχομός του Αντιχρίστου, και ο οποίος ερχομός του Αντιχρίστου, σημειώσατε θα ήτο εξ Εβραίων, αλλά θα επραγματοποιείτο η προφητεία του Ιακώβ μερικώς, όπως ήτο ο κριτής Σαμψών διά να δειχθεί ότι εφόσον η μερική προφητεία εξεπληρώθη, οπωσδήποτε θα εκπληρωθεί και το όλον της προφητείας. Χωρίς αυτό να είναι ανάγκη οπωσδήποτε να διατηρηθεί η φυλή του Δάν.

(σ.ι. Ο πατέρας Αθανασίος σωστά είπε ότι δεν υπήρχε ανάγκη διατήρησης της φυλής Δαν. Παρόλα αυτά όπως πλέον γνωρίζουμε σήμερα, η φυλή Δαν διατηρήθηκε. Η ομιλία εκφωνήθηκε το 1982, την ίδια εποχή που ξεκίνησε ο μαζικός επαναπατρισμός των Μπέτα Ίζραελ από την Αιθιοπία στο Ισραήλ, ο οποίος ολοκληρώθηκε τη δεκαετία του 1990. Οι Μπέτα Ίζραελ είναι το κομμάτι της φυλής Δαν που διατηρήθηκε καθαρό και ανόθευτο για πάνω από δύο χιλιάδες χρόνια. Για περισσότερες πληροφορίες βλέπε τις αναρτήσεις εδώ και εδώ).

Τοπικά ο Αντίχριστος θα προέλθει από την Γαλιλαία.

Λέγει ο Μέγας.Αθανάσιος -ΒΕΠΕΣ 35,132. : Εκ τῆς Γαλιλαίας, ὅθεν ὁ Χριστὸς ἐξῆλθεν, ἐξέρχεται, ὥς φησιν ἡ Γραφή (όπως λέγει η Γραφή)· "Σκύμνος λέοντος Δὰν, καὶ ἐκπηδήσει ἐκ Βασάν." Αὕτη δέ ἐστιν Σκυθόπολις.

Όπως ο Χριστός προήλθε από την Γαλιλαία, κατά τον ίδιον τρόπο θα προέλθει και ο Αντίχριστος από την Γαλιλαία. Το καταπληκτικόν είναι αγαπητοί μου ότι αυτήν την στιγμήν η Γαλιλαία είναι πράγματι Εβραϊκή. Προσέξτε αυτό το σημείο. Αυτά είναι τα διάφορα σημάδια τα οποία υπάρχουν · ότι μέχρι τώρα δεν ήταν Εβραϊκή η Γαλιλαία και αιώνες δεν ήταν Εβραϊκή η Γαλιλαία. Τώρα είναι Εβραϊκή η Γαλιλαία. Έχει σημασία αυτό. Διότι όταν θα προέλθει από εκεί ο Αντίχριστος, θα είναι σαφές ότι προέρχεται εξ Εβραίων (σ.ι. και από τους Μπέτα Ίζραελ).

Λέγει ο Ιερός Δαμασκηνός τα εξής: «Τίκτεται τοίνυν ἐκ πορνείας, ὡς ἔφημεν (όπως είπαμε), καὶ ἀνατρέφεται λεληθότως (ανατρέφεται κρυφά) καὶ αἰφνίδιον ἐπανίσταται καὶ ἀνταίρει καὶ βασιλεύει. »

Αιφνιδίως λέγει, θα παρουσιαστεί, θα επαναστατήσει, θα βασιλεύσει. «Καὶ ἐν τοῖς προοιμίοις μὲν τῆς βασιλείας αὐτοῦ, μᾶλλον δὲ τυραννίδος, ὑποκρίνεται ἁγιοσύνην·» Στην αρχή λέγει όταν θα βασιλεύσει θα υποκριθεί ότι είναι σπουδαίος, άγιος άνθρωπος.

«ἡνίκα δὲ ἐπικρατὴς γένηται,διώκει τὴν Ἐκκλησίαν τοῦ Θεοῦ καὶ ἐκφαίνει πᾶσαν τὴν πονηρίαν αὐτοῦ. » Όταν όμως επικρατήσει τότε παρουσιάζει τον πραγματικό του εαυτό και όλη την πονηρία του, και τότε διώκει την Εκκλησία του Χριστού.

Και αν ρωτήσετε, ποιος είναι ο σκοπός αυτής της υποκριτικής αγιοσύνης του Αντιχρίστου, θα σας απαντούσα η πολιτική του επικράτηση και η κοσμοκρατορία του.

Ακούστε πως το λέγει αναλυτικότερα αυτό το «αγιοσύνη» του Ιερού Δαμασκηνού, ο Άγιος Ιππόλυτος, επίσκοπος Ρώμης. Λέγει τα εξής. Δεν θα σας το ερμηνεύσω γιατί είναι πολύ εύκολο να το καταλάβετε. Μόνο ανάγνωση σας κάνω:

«Γενήσεται πραύς (θα γίνει πράος άνθρωπος) αγαπητικός, ήσυχος, ευλαβής, ειρηνοποιός, μισών αδικίαν, βδελυττόμενος δώρα (δεν θέλει την δωροδοκίαν), ειδωλολατρίαν μη προσιέμενος (δεν παραδέχεται την ειδωλολατρείαν), τάς γραφάς φησίν αγαπών (θα λέγει ότι αγαπάει τις Γραφές) , ιερείς αιδούμενος (ντρέπεται, σέβεται τους ιερείς), πολιάς τιμών (τα άσπρα γένια τα τιμά, τα άσπρα μαλλιά),  πορνείαν μη καταδεχόμενος (δεν καταδέχεται την πορνείαν, είναι εγκρατής), μοιχείαν βδελυττόμενος, καταλαλιαίς μη προσέχων ,όρκους μη καταδεχόμενος, φιλόξενος, φιλόπτωχος, ελεήμων, χήρες επικουρών (φροντίζει για τις χήρες), ορφανών προΐστάμενος, αγαπών πάντας, τους μαχομένους ανθρώπους καταλάτων εις αγάπην και λέγων μη επιδιέτω ο ίδιος επί το παροργισμώ υμών, χρυσόν ου κέκτηται (είναι ακτήμων), αργύριον ουκ αγαπήσει, πλούτον oυ πρoσίεται (δεν θα αποκτήσει πλούτον).»

Σπουδαία χαρακτηριστικά,ε; Ωραίος άνθρωπος, περίφημος! Προσθέσατε παρακαλώ εις αυτόν τον κατάλογο της «αγιοσύνης» του και τα θαύματα που θα επιτελεί, για να δείτε με πόσην ευκολία θα πλανήσει τους ανθρώπους.

**********








Σχόλια