Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

Θρησκείες για την Ειρήνη: Ο Ψευδοπροφήτης



«Ήταν τιμή μου που συνομίλησα με θρησκευτικούς ηγέτες από όλο τον κόσμο για την δίκαιη πρόσβαση στα εμβόλια. Παίζουν έναν ζωτικό ρόλο στο να επηρρεάζουν τους ανθρώπους σχετικά με τον Covid-19, τα εμβόλια και τα άλλα προστατευτικά μέτρα. Οι θρησκευτικές κοινότητες είναι έμπιστες πηγές παροχής υποστήριξης, παρηγοριάς, καθοδήγησης και πληροφοριών»


«Συμμετείχα σήμερα στη συζήτηση «Δίαλογος κορυφής σχετικά με την πολυ-θρησκευτική αντίδραση για το εμβόλιο Covid-19» με τον δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus , γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Είναι σημαντικό η πίστη και η επιστήμη να είναι μαζί στην αντίδραση για τον Covid!» 


 

*******


Οι γυναίκες για την οικοδόμηση της ειρήνης: Πότε θα ακουστούν οι προφητικές φωνές τους;



Οι γυναίκες που ηγούνται των προσπαθειών για την οικοδόμηση της ειρήνης εν μέσω αυξανόμενων συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο, συναντήθηκαν διαδικτυακά στις 23 Μαρτίου, και η ειλικρινής συνομιλία τους συνδύασε την προσωπική έμπνευση, την αμοιβαία ενθάρρυνση και μια σαφή έκκληση για να ακουστούν οι προφητικές φωνές τους.


Είναι ειλικρινά ένα τεράστιο βάρος το να είσαι μια γυναίκα- θρησκευτική ηγέτιδα και ταυτοχρόνως μια ηγέτιδα που εργάζεται για την ειρήνη, δήλωσε η καθηγήτρια Δρ Azza Karam, γενική γραμματέας των Θρησκειών για την Ειρήνη. «Εμείς οι γυναίκες πρέπει να είμαστε το πρότυπο για το πώς να τους συμπεριλάβουμε όλους», δήλωσε η Karam. «Είναι σημαντικό να είμαστε στο τραπέζι των ειρηνευτικών συνομιλιών ως γυναίκες που εκπροσωπούν ένα ευρύ φάσμα συμφερόντων, όχι μόνο τα δικά μας, χωρίς να αποκλείουμε κανένα».

Η Κάραμ και οι άλλες μίλησαν σε ένα διαδικτυακό φόρουμ με τίτλο «Μπροστά από την πίστη: Οι γυναίκες που μεσολαβούν για την ειρήνη σε συγκρούσεις και κρίσεις».Το φόρουμ διοργαρνώθηκε από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, από τις Θρησκείες για την Ειρήνη και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Λουθηρανών, και διενεργήθηκε παράλληλα με την 65η Επιτροπή για το Καθεστώς των Γυναικών.

Η Δρ Nayla Tabbara, από το Ίδρυμα Adyan, περιέγραψε πώς εργάζεται το ίδρυμα όχι μόνο για την ποικιλομορφία αλλά και για να δείξει στους ανθρώπους πώς να ζουν ειρηνικά εντός ποικιλόμορφων κοινοτήτων. Η Ταμπάρα βρίσκεται επίσης στην προεδρία των Θρησκειών για την Ειρήνη στο Λίβανο.

«Βρισκόμαστε σε ένα μεταπολεμικό πλαίσιο αλλά - συνεχώς - βρισκόμαστε και σε ένα προπολεμικό πλαίσιο», είπε. «Κυρίως αυτό για το οποίο εργαζόμαστε είναι το να επιτρέψουμε στους ανθρώπους να ξαναζήσουν το παρελθόν και να κατανοήσουν - επίσης και να αναγνωρίσουν - τον πόνο του άλλου, και να συναντηθούν μεταξύ τους, ειδικά οι άνθρωποι που ανήκουν σε διαφορετικές θρησκείες ή θρησκευτικές σέχτες.

Η Δρ Sehin Teferra, ιδρύτρια του Setaweet, ενός αιθιοπικού φεμινιστικού κινήματος, μίλησε από τη χώρα της, η οποία όπως είπε, «ολισθαίνει σε κάτι που ίσως να μην αναγνωρίσετε». Στην Αιθιοπία κάθε μαχόμενη πλευρά χρησιμοποιεί τον βιασμό ως όπλο. «Συμβαίνει τώρα που μιλάμε», είπε. «Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσφέρουμε μια ανάλυση με βάση το φύλο για ότι συμβαίνει. Μιλάμε για θρησκευτικές κοινότητες που προκαλούν τέτοιου είδους βία σε άλλες θρησκευτικές κοινότητες. »

Αυτή η τάση πρέπει να μας κάνει όλους να νιώθουμε άβολα, είπε η Amanda Khozi Mukwashi, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Christian Aid. « Όταν η ταυτότητα απομακρύνεται από τις αξίες μας, μετατρέπεται σε τοξική ταυτότητα», είπε. «Εάν οι γυναίκες δεν ακούγονται μέσα στις θρησκευτικές μας κοινότητες - εάν δεν κάθονται στο τραπέζι της λήψης αποφάσεων εντός των κοινοτήτων μας - γίνεται πραγματικά δύσκολο να βρεθούμε στους χώρους λήψης αποφάσεων των συνομιλιών που ασχολούνται με την ειρήνη και την ασφάλεια.»

Αυτά τα τραπέζια συνομιλιών θα πρέπει να είναι κάτι περισσότερο από μια απλή συζήτηση - θα πρέπει να οδηγούν σε δράση, δήλωσε η Ranjita Christie Borgoary, γραμματέας του γραφείου γυναικών των Ηνωμένων Ευαγγελικών Λουθηρανικών Εκκλησιών της Ινδίας. «Χρειαζόμαστε μια ηγέτιδα που ακούει και ενεργεί για την δικαιοσύνη, όχι μόνο υποστηρίζοντας τη συζήτηση αλλά και τη δράση», είπε. «Έχουμε πολλές γυναίκες πάστορες - αλλά δεν τους δίδεται η ευκαιρία. Λόγω του πατριαρχικού συστήματος και της δομής του, αγωνίζονται για να βρουν ηγετικές θέσεις ».

Για μια νεαρή γυναίκα, αυτός ο αγώνας είναι ακόμη μεγαλύτερος, δήλωσε η Mira Neaimeh της Παγκόσμιας Χριστιανικής Ομοσπονδίας Φοιτητών -Μέσης Ανατολής. «Είμαστε ίσες ως προς την πίστη, ως προς τα καθήκοντα, ως προς την υπηρεσία του Κυρίου», είπε. «Πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν πρέπει να το κάνουμε μόνο επειδή είμαστε γυναίκες, αλλά επειδή είμαστε Χριστιανές. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι είμαστε μια προφητική φωνή, όπου κι αν βρισκόμαστε. »

Ο συντονιστής του διαλόγου Ησαΐας Τορόιτς, επικεφαλής της Παγκόσμιας Προώθησης της Παγκόσμιας Λουθηρανικής Ομοσπονδίας, δήλωσε «Σας ευχαριστούμε που είστε προφητικές φωνές για εμάς σήμερα».

Σχόλια