Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

Η περίπτωση της Χιλής



Μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες, η Χιλή η δεχόταν επαίνους για το πρόγραμμα εμβολιασμού της.

Πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού της Χιλής έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση κάποιου εμβολίου για τον Covid-19 έως τώρα, με πάνω από το ένα πέμπτο να έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Λίγες χώρες μπορούν να καυχηθούν για μια τόσο εντυπωσιακή απόδοση.

Ωστόσο, παρά την εντυπωσιακή πορεία εμβολιασμού η Χιλή κατέγραψε περισσότερα από 7.000 νέα κρούσματα Covid-19 στις 3 Απριλίου,το μεγαλύτερο νούμερο έως τώρα για τη χώρα και έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς στον κόσμο. Λίγες μέρες πριν, στις 29 Μαρτίου, η Χιλή κατέγραψε 316 θανάτους, τον υψηλότερο αριθμό από τον Ιούνιο του περασμένου έτους.

Τα νέα μέτρα lockdown, που ισχύουν από την προηγούμενη εβδομάδα, είναι κατά συνέπεια αυστηρότερα από πριν: οι κάτοικοι μπορούν να βγαίνουν από το σπίτι μόνο δύο φορές την εβδομάδα για να αγοράσουν τρόφιμα και βασικά είδη και πρέπει να επιδεικνύουν την άδεια τους από την αστυνομία για να το πράξουν. 

Η κυβέρνηση έκλεισε τις λαϊκές αγορές και συμβούλεψε τους κατοίκους να χρησιμοποιούν υπηρεσίες παράδοσης τροφίμων.


Η ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων συμβαίνει την στιγμή που η Χιλή είναι μια από τις πιο εμβολιασμένες χώρες στον κόσμο , έχοντας χορηγήσει τουλάχιστον μία δόση στο ένα τρίτο των 18 εκατομμυρίων κατοίκων της.

Ενώ άλλες χώρες ανησυχούσαν για τις αποφάσεις των συμβάσεων, η Χιλή επιδοκιμάστηκε διεθνώς για την πρόβλεψη της ζήτησης και την γρήγορη επίτευξη συμφωνιών με διάφορους προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένων των Pfizer-BioNTech, Sinovac, AstraZeneca-Oxford και Johnson & Johnson.

Ο υπουργός Εξωτερικών Andres Allamand καυχήθηκε πρόσφατα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η Χιλή επαινείται διεθνώς για την εμβολιαστική εκστρατεία της «και τη γενικότερη αντιμετώπιση της πανδημίας».

Είναι δύσκολο να εντοπιστεί η ακριβής αιτία της πρόσφατης αύξησης των λοιμώξεων. (σ.ι. δείτε εδώ για την νέα ισραηλινή μελέτη και όσα λέει η dr Sherri Tenpenny)

Αλλά ακόμη και πριν από την κορύφωση των κρουσμάτων, οι ειδικοί επέκριναν την κυβέρνηση για την άρση των περιοριστικών μέτρων του lockdown κατά τους θερινούς μήνες της Χιλής, όπου επετράπησαν οι διακοπές και το άνοιγμα των καταστημάτων, των γυμναστηρίων και των εστιατορίων σε ολόκληρη τη χώρα. Τόνισαν ότι θα περάσουν μήνες πριν η εκστρατεία εμβολιασμού επηρεάσει τα ποσοστά μόλυνσης.

Εν τω μεταξύ, το φιλόδοξο σχέδιο εμβολιασμού της Χιλής συνεχίζει να εξελίσσεται ομαλά, με τη χώρα σε καλό δρόμο να επιτύχει τον εμβολιαστικό της στόχο  για το 80% του πληθυσμού της έως τον Ιούνιο.

Πηγή 1       Πηγή 2     Πηγή 3 

Σε μία υπερήλικη γυναίκα απαγορεύεται η είσοδος στο σούπερ μάρκετ γιατί δεν έχει την αστυνομική άδεια εισόδου. Η αίτηση για την άδεια γίνεται ηλεκτρονικά. 

Σχόλια