Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

Ποιός θα τους ενώσει; # 2


Η τελευταία έξαρση βίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων φαίνεται να έχει διαπεράσει την αμερικανική κόπωση για μια από τις πιο δυσεπίλυτες συγκρούσεις στον κόσμο, καθώς οι Παλαιστίνιοι υιοθετούν τη γλώσσα του κινήματος Black Lives Matter για το δικό τους σκοπό.

Οι συγκρούσεις στην Ιερουσαλήμ και οι ανταλλαγές πυρών στη Λωρίδα της Γάζας προκάλεσαν την έντονη καταδίκη της αμερικανικής αριστεράς, ενώ οι Παλαιστίνιοι ακτιβιστές αναζητούν την υποστήριξη των μειονοτήτων της Αμερικής, τις οποίες θεωρούν φυσικούς συμμάχους στη μάχη τους με το ισραηλινό κράτος.

Οι Παλαιστίνιοι διαμαρτύρονται εδώ και καιρό ότι αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας από τις ισραηλινές κυβερνήσεις.

Οι πρόσφατες προσπάθειες να απομακρυνθούν οι Παλαιστίνιοι από το αμφισβητούμενο έδαφος στη γειτονιά Sheikh Jarrah της Ανατολικής Ιερουσαλήμ -που θεωρείται παλαιστινιακό έδαφος από τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά προσαρτήθηκε από το Ισραήλ το 1967- πυροδότησαν μια νέα αναταραχή.

Η γειτονιά της Ανατολικής Ιερουσαλήμ -η οποία αποτελεί αντικείμενο αντικρουόμενων διεκδικήσεων δύο εβραϊκών τραστ και ντόπιων Παλαιστινίων γαιοκτημόνων - έχει γίνει σύμβολο της υποβόσκουσας οργής, κινητοποιώντας τους Παλαιστίνιους που εδώ και χρόνια αντιμετωπίζουν έντονες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους από το Ισραήλ και ένα σύστημα κατοχής που οι επικριτές του το περιγράφουν ως απαρτχάιντ.

Αυτό που ξεκίνησε ως εδαφική διαμάχη στην Ανατολική Ιερουσαλήμ εξελίχθηκε στη γνωστή, ζοφερή ανταλλαγή πυρών μεταξύ των μαχητών της Χαμάς στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας και των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων.
Από τα αντίποινα του ισραηλινού στρατού σκοτώθηκαν δεκάδες Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων άμαχοι και πολλά μικρά παιδιά.

Για ορισμένους, οι βίαιες σκηνές στο Sheikh Jarrah παραλληλίζονται με τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ πέρυσι  από έναν αστυνομικό στη Μινεάπολη και το επακόλουθο κύμα αντιρατσιστικών και αντι-αστυνομικών διαδηλώσεων.

Ένα βίντεο που τραβήχτηκε στην περιοχή την περασμένη εβδομάδα φάνταζε ιδιαίτερα οικείο. Έδειχνε έναν Ισραηλινό στρατιώτη να ακινητοποιεί έναν Παλαιστίνιο ακτιβιστή έχοντας  βάλει το γόνατο στο λαιμό του - θυμίζοντας την λαβή που σκότωσε τον Floyd.

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω, με πνίγετε», φώναζε επανειλημμένα ο άνδρας.

Οι πρόσφατες απαλλοτριώσεις, οι επιδρομές και η βία έχουν οξύνει τα παράπονα των Παλαιστινίων και έχουν προκαλέσει την οργή των μειονοτήτων στις ΗΠΑ, οι οποίες διεξάγουν τον δικό τους πόλεμο κατά του συστημικού ρατσισμού και της καταπίεσης.

Η προοδευτική βουλευτής Ilhan Omar έγραψε στο Twitter: «Έχει περάσει προ πολλού η ώρα που θα έπρεπε να σταματήσουμε να μιλάμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστινίων και να αναλάβουμε επιτέλους δράση για την προστασία τους», μια έκκληση που αναδημοσιεύτηκε από τον λογαριασμό Twitter της οργάνωσης Black Lives Matter.

Τη συνοδευτική γραπτή δήλωση της Omar συνυπέγραψαν οι βουλευτές Rashida Tlaib (D-MI) και André Carson (D-IN).

«Καταδικάζουμε κάθε μορφή βίας σε αυτή τη σύγκρουση - οι πράξεις αυτές εξυπηρετούν μόνο την προώθηση των πολιτικών στόχων των ισχυρών εις βάρος των δεινών του λαού», ανέφεραν.

Η τοπική οργάνωση Black Lives Matter στο Πάτερσον του Νιου Τζέρσεϊ ήταν μεταξύ των ομάδων που τοποθετήθηκαν κατά της βίας και καταδίκασαν το ισραηλινό κράτος.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ομάδα τη Δευτέρα, αναφέρεται ότι η ισραηλινή επιδρομή στο τέμενος Αλ Άκσα «παραπέμπει στον αγώνα μας ενάντια στον κατασταλτικό κρατικό μηχανισμό».

«Οι βαθιές ρίζες της αλληλεγγύης μας αποτελούν μέρος μιας πλούσιας παράδοσης αμοιβαίας υποστήριξης και ανταλλαγής μεταξύ της Παλαιστίνης και των απελευθερωτικών κινημάτων  στις ΗΠΑ», πρόσθεσε η ομάδα.

«Οι αγώνες μας συνδέονται με πολλούς τρόπους, όχι μόνο επειδή αυτές οι ισραηλινές δυνάμεις που εκδιώκουν με τη βία τους γνήσιους κατοίκους του Sheikh Jarrah, εκπαιδεύουν τις κατασταλτικές αστυνομικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και αυτών των ΗΠΑ».

Οι χρήστες έγραψαν στο Twitter το hashtag #PalestinianLivesMatter, ενώ ορισμένες εφημερίδες δημοσίευσαν άρθρα με παρόμοιους τίτλους.

Η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ αποτέλεσε ένα νέο κεφάλαιο στη μακρά ιστορία της φυλετικής ανισότητας στην Αμερική και πυροδότησε ένα νέο κύμα λαϊκής οργής για τον συστημικό ρατσισμό, την αστυνομική καταπίεση και την ανισότητα.

Οι διαμαρτυρίες στις ΗΠΑ ενέπνευσαν πορείες συμπαράστασης σε όλο τον κόσμο, και μεταξύ των Παλαιστινίων, με το θάνατο του Floyd να θεωρείται μια αμερικανική τραγωδία και ταυτόχρονα επίσης ένα παγκόσμιο σύμβολο της κρατικής καταστολής, της αστυνομικής βίας, του ρατσισμού και της ανισότητας.

Λίγο μετά το θάνατο του Floyd, ο Iyad Halak -ένας αυτιστικός Παλαιστίνιος- πυροβολήθηκε από την ισραηλινή συνοριακή αστυνομία στην Ιερουσαλήμ.

Οι φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές συνέκριναν τις δύο δολοφονίες, με τον Saeb Erakat -τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης που πέθανε τον Νοέμβριο- να καταδικάζει τη δολοφονία του Halak χρησιμοποιώντας το εμπνευσμένο από τον Floyd hashtag #ICan'tBreathe.

Μετά από λίγο,το hashtag #PalestinianLivesMatter εμφανίστηκε και διαδόθηκε στο Twitter και το Instagram.

Η φιλελεύθερη εβραϊκή οργάνωση J Street ανέφερε σε δήλωσή της: «Η αληθινή δικαιοσύνη μακροπρόθεσμα απαιτεί την κατάργηση του συστημικού ρατσισμού που οδήγησε εξ' αρχής σε αυτές τις δολοφονίες».

Υπάρχει μια μακρά ιστορία αλληλεγγύης μεταξύ του παλαιστινιακού εθνικού κινήματος και του ακτιβισμού των μαύρων στις ΗΠΑ.

Η Φοιτητική Επιτροπή Μη Βίαιου Συντονισμού το 1967 κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «μιμείται τους Ναζί καταπιεστές του» , αν και αυτό καταδικάστηκε από τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ.

Άλλοι όπως ο Μάλκολμ Χ, ασκούσαν έντονη κριτική στον σιωνισμό. Ο Μάλκολμ Χ ήταν από τους πρώτους ηγέτες των πολιτικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ που συναντήθηκαν με μέλη του Απελευθερωτικού Παλαιστινιακού Οργανισμού το 1964.

Οι Μαύροι Πάνθηρες έδειχναν παρόμοια συμπάθεια προς τον παλαιστινιακό σκοπό. Ο Huey Newton έγραψε το 1970: «Υποστηρίζουμε εκατό τοις εκατό τον δίκαιο αγώνα των Παλαιστινίων για απελευθέρωση. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και θα θέλαμε όλοι οι προοδευτικοί άνθρωποι του κόσμου να ενταχθούν στις τάξεις μας για να φτιάξουμε έναν κόσμο στον οποίο θα μπορούν να ζήσουν όλοι οι άνθρωποι».

Όπως και την εποχή του θανάτου του Φλόιντ, οι αντι-ισραηλινές διαμαρτυρίες των μαύρων Αμερικανών και των Παλαιστινίων συνέπεσαν το 2014.

Στις ΗΠΑ, οι διαδηλωτές κινητοποιήθηκαν τότε για να καταδικάσουν την δολοφονία του Μάικλ Μπράουν από αστυνομικούς στο Φέργκιουσον του Μιζούρι. Την ίδια στιγμή, το Ισραήλ εξαπέλυε την Επιχείρηση Protective Edge στη Λωρίδα της Γάζας που κόστισε τη ζωή σε χιλιάδες Παλαιστίνιους και δεκάδες Ισραηλινούς.

Ο πιο πρόσφατος κύκλος της βίας μπορεί να αυξήσει την αλληλεγγύη μεταξύ των Παλαιστινίων και των μαύρων Αμερικανών.

Η ρητορική, οι εικόνες και οι τακτικές διαμαρτυρίας που αναπτύχθηκαν μετά το θάνατο του Floyd επηρεάζουν ήδη τους Παλαιστίνιους ακτιβιστές και τους βοηθούν να διαδώσουν το μήνυμά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιδιαιτέρως στα αγγλόφωνα.

Παρόλα αυτά, λίγοι ισχυροί φίλοι έχουν απομείνει στους Παλαιστίνιους. Και τα δύο μεγάλα αμερικανικά κόμματα ενδιαφέρονται περισσότερο για τη στρατηγική και οικονομικά προσοδοφόρα συμμαχία με το Ισραήλ, ενώ οι Ευρωπαίοι παρόλο που επικρίνουν δημόσια την ισραηλινή στάση, πρακτικά απειλούν με λίγη δράση .

Τα κράτη του Κόλπου, παραδοσιακά οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές των Παλαιστινίων, έχουν αρχίσει να πρόσκεινται προς το Ισραήλ. Πριν από την αποχώρηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Μαρόκο και το Σουδάν εξομάλυναν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ.

Άλλα, όπως το Ομάν και η Σαουδική Αραβία, δεν έχουν ακόμη ακολουθήσει το παράδειγμά τους, αν και το Ομάν επαίνεσε τις συμφωνίες εξομάλυνσης. Μια τέτοια κίνηση θα είχε μεγαλύτερο πολιτικό κόστος για τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας, δεδομένου του ρόλου της ως θεματοφύλακα δύο από τους ιερότερους τόπους του Ισλάμ στη Μέκκα και τη Μεδίνα.

Ωστόσο, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν φέρεται να έδωσε ελάχιστη σημασία στο παλαιστινιακό ζήτημα κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ το 2018, λέγοντας σε Εβραίους ηγέτες: «Είναι καιρός οι Παλαιστίνιοι να αποδεχτούν τις προσφορές και να συμφωνήσουν να έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων -αλλιώς θα πρέπει να το βουλώσουν και να σταματήσουν να διαμαρτύρονται».

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει υποστηρίξει το κίνημα Black Lives Matter, αλλά μια παρόμοια στήριξη για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων είναι απίθανο να συγκεντρώσει κάτι περισσότερο από την λεκτική υποστήριξη του Λευκού Οίκου. Ο Μπάιντεν παραμένει προσηλωμένος στη συμμαχία ΗΠΑ-Ισραήλ.

Ο Μπάιντεν έχει περιγράψει την αμερικανική υποστήριξη προς το Ισραήλ ως «ακλόνητη», παρά τις ανησυχίες του κόμματός του σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη συνεχιζόμενη κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν προέτρεψε και τις δύο πλευρές σε αποκλιμάκωση, αν και δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «ανησυχούν πολύ βαθιά για τις επιθέσεις με ρουκέτες που βλέπουμε» από τη Γάζα, προσθέτοντας: «Πρέπει να σταματήσουν αμέσως».

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις φονικές αεροπορικές επιδρομές του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα.

Ωστόσο, ο Price απέφυγε τις ερωτήσεις σχετικά με το αν οι Παλαιστίνιοι έχουν το ίδιο δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Ο Price δήλωσε ότι οι επιθέσεις της Χαμάς με ρουκέτες ήταν μια «απαράδεκτη κλιμάκωση».

Ο Μπάιντεν και η ομάδα του παραμένουν προσηλωμένοι στη λύση των δύο κρατών. Αλλά αυτή η πρόταση για τον τερματισμό της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης είναι εκ των πραγμάτων ξεπερασμένη εξαιτίας του χρόνιου πολιτικού αδιεξόδου, της συνεχιζόμενης ισραηλινής στρατιωτικής κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών και της επέκτασης των ισραηλινών οικισμών σε παλαιστινιακά εδάφη, παρά την αντίθεση της διεθνούς κοινότητας.

Άνθρωποι περπατούν μπροστά από ένα γκραφίτι του Τζορτζ Φλόιντ που βρίσκεται κάπου στο ισραηλινό διαχωριστικό φράγμα στην Βηθλεέμ στη Δυτική Όχθη, στις 31 Μαρτίου 2021.



***************************



**************************************

Δείτε και: 


Η άνοδος της φυλής του Δαν

Σχόλια