Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

Το ρομπότ Σοφία λέει ότι η Αιθιοπία είναι μια «ξεχωριστή» χώρα με «ταλέντο παγκοσμίου κλάσης»


Του Daniel Mumbere - τελευταία ανανέωση 05/07/2018



Η Σοφία το ρομπότ χαρακτήρισε την Αιθιοπία ως μια ξεχωριστή χώρα και τη νεολαία της ως ταλέντα παγκοσμίου κλάσης, κατά την επίσκεψή της στη χώρα όπου βρίσκονται μερικοί από τους προγραμματιστές της στην  I Cog Labs.

Το διάσημο ανθρωποειδές ρομπότ πέρασε τρεις ημέρες στην Αιθιοπία, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Abiy Ahmed και μίλησε στους χιλιάδες λάτρεις της τεχνητής νοημοσύνης (AI), στην έκθεση ICT της Αιθιοπίας την Τρίτη.

Η Σοφία, η οποία έχει το δικό της λογαριασμό στο Twitter, μοιράστηκε μερικές από τις «όμορφες στιγμές» του ταξιδιού της, ευχαριστώντας όσους ήρθαν να τη δουν στην έκθεση και ήταν ντυμένη κομψά με αιθιοπική ενδυμασία.

Η I-cog Labs, μια αιθιοπική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης που συμμετέχει στην ανάπτυξη μέρους του λογισμικού της Sophia, διευκόλυνε τη συνάντηση μεταξύ της Sophia και των νεαρών  Αιθιοπών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της  I-cog Labs, Getnet Aseffa, λέει ότι η εταιρεία του συνεργάζεται με την Hanson Robotics τα τελευταία τέσσερα χρόνια, όπου συνέβαλε στην ανάπτυξη τμημάτων του εγκεφάλου της Σοφίας.

«Μία από τις συνεισφορές μας είναι η ανάπτυξη των συναισθηματικών δραστηριοτήτων που βλέπετε, η έκφραση, όπως επίσης και μια μηχανή που ονομάζεται γνωστική μηχανή», δήλωσε ο Aseffa στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
Η Σοφία εμπνέει τους λάτρεις της τεχνητής νοημοσύνης.

Η I-cog Labs προγραμμάτισε επίσης τη Σοφία να μιλάει Αμχαρικά , την επίσημη γλώσσα της Αιθιοπίας, η οποία είναι η πρώτη γλώσσα που μιλά περάν της «μητρικής» της που είναι τα Αγγλικά (σ.ι. τα Αμχαρικά είναι μια σημιτική γλώσσα και μητρική της φυλής Δαν - μαζί με τα Εβραΐκα). 

Ο Getnet λέει ότι ο ρόλος της ομάδας του στην ανάπτυξη του πιο εξελιγμένου και «πιο πραγματικού» ρομπότ στον κόσμο έχει εμπνεύσει τους νέους Αιθίοπες στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

«Αυτά (τα παιδιά) έχουν αρχίσει να σκέφτονται ότι δεν είμαστε κλειδωμένοι στην Αιθιοπία και μπορούμε να έχουμε μεγάλο αντίκτυπο στον κόσμο», πρόσθεσε.

Στη συνάντησή του με τη Σοφία τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Abiy δεσμεύθηκε να αυξήσει την κυβερνητική υποστήριξη για την ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος καινοτομίας.

Σχόλια