Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

Να λέμε τα πράγματα ως έχουν. ( ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ)

 



Τι μάθαμε μέχρι τώρα απο τις έγκυρες, επίσημες, διεθνείς πηγές στα δυο πρώτα μέρη ;

Μάθαμε οτι τα εμβόλια Covid-19 είναι μια απο τις μεθόδους για την εφαρμογή γονιδιακής θεραπείας.

---

Να θυμηθούμε οτι σύμφωνα με τον  FDA υπάρχουν διάφοροι τύποι γονιδιακής θεραπείας, όπως:

  • με DNA πλασμιδίου (Τα μόρια DNA μπορούν να σχεδιαστούν γενετικά ώστε να μεταφέρουν θεραπευτικά γονίδια σε ανθρώπινα κύτταρα)
  • με ιούς ως φορείς των γονιδίων (Αυτοί οι τροποποιημένοι ιοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φορείς (οχήματα) για τη μεταφορά θεραπευτικών γονιδίων σε ανθρώπινα κύτταρα.)
  • με βακτήρια ως φορείς των γονιδίων (Τα βακτήρια μπορούν να τροποποιηθούν ώστε να μην μπορούν να προκαλέσουν μολυσματικές ασθένειες και στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν ως φορείς (οχήματα) για τη μεταφορά θεραπευτικών γονιδίων στους ανθρώπινους ιστούς.)
  • με τεχνολογία επεξεργασίας ανθρώπινων γονιδίων
  • προϊόντα κυτταρικής γονιδιακής θεραπείας με κύτταρα προερχόμενα από τον ασθενή - τροποποιήθηκαν - χορηγήθηκαν στον ασθενή απο τον οποίον τα πήραν και τα επεξεργάστηκαν .
---

Να θυμηθούμε οτι η Moderna , σύμφωνα με την αναφορά που έκανε στην Επιτροπή κεφαλαιαγοράς των Η.Π.Α. τον Ιούνιο του 2020 ήλπιζε να συνεχίσει τις κλινικές δοκιμές για το δικό της εμβόλιο (γονιδιακή θεραπεία) Covid-19 εάν άλλα νέα ερευνητικά φάρμακα, όπως οι θεραπείες γονιδιακής επεξεργασίας, παρουσίαζαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα, ωστε να προσελκύσουν περισσότερους εθελοντές. Εμβόλιο της Moderna για τον Covid-19, σελίδα 75 )

---

Έχουν γίνει ήδη έρευνες για άλλες μεθόδους γονιδιακής θεραπείας, όπως τα συστήματα CRISPR, για την καταπολέμηση της πανδημίας Covid-19 (περισσότερα για το CRISPR εδώ).

Μια τέτοια έρευνα δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2021, με τίτλο: «CRISPR systems: Novel approaches for detection and combating COVID-19». Αναφέρει ότι :

«Για εμάς, οι πλατφόρμες με βάση τη μέθοδο CRISPR φαίνεται να αποτελούν εύλογα μια νέα προσέγγιση για μια ακριβή ανίχνευση και θεραπεία του SARS-CoV-2.»

---

Πλέον απο το 2002 (τότε ολοκληρώθηκε το πρώτο ολοκληρωμένο ιικό γονιδίωμα, στα πλαίσια τις Συνθετικής  Βιολογίας - δείτε εδώ και εδώ) μιλάμε για μια δυναμική προσέγγιση τόσο στις διαγνωστικές όσο και στις θεραπευτικές μεθόδους με τη χρήση ενζύμων και πρωτεϊνών που βασίζονται στη μέθοδο CRISPR .

---

Αντίστοιχη αναφορά στη μέθοδο της γενετικής τροποποίησης έχει γίνει και απο τον ΟΗΕ , μέσω του παραρτήματος UNCTAD (Επιτροπή Επιστήμης και Τεχνολογίας των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη) στο Έγγραφο E/CN.16/2021/3με ανακοίνωσή του στην 24η σύνοδο,17-21 Μαϊου 2021.

Φέρει τον τίτλο «Αξιοποίηση του blockchain για τη βιώσιμη ανάπτυξη : Προοπτικές και προκλήσεις» και στην περιγραφή του περιεχομένου του εγγράφου αναφέρεται οτι η τεχνολογία blockchain είναι δυνητικά μια τεχνολογία-κλειδί σε ένα νέο τεχνολογικό παράδειγμα αυξανόμενης αυτοματοποίησης και ενοποίησης του φυσικού και του εικονικού κόσμου, μαζί με τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική και η επεξεργασία γονιδίων.
Οπότε καταλαβαίνουμε οτι ο ΟΗΕ συμπεριλαμβάνει την επεξεργασία γονιδίων (CRISPR) στις τεχνολογίες - κλειδιά.

---

Ο ΟΗΕ έχει αναφερθεί και το έτος 2018 στην τεχνολογία της γενετικής τροποποίησης καθώς και στους ηθικούς φραγμούς που ενέχει η γενετική τροποποίηση στον άνθρωπο.
Απο το Τμήμα Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών (UN/DESA) στο έγγραφο με τίτλο «Τεχνολογίες αιχμής για βιώσιμη ανάπτυξη, 2018», αναφέρουν τα εξής:

Απαιτούνται επίσης παγκόσμια δεοντολογικά πρότυπα για την καθοδήγηση της τρέχουσας και της μελλοντικής έρευνας σχετικά με τις γενετικές τεχνολογίες, ιδίως την επεξεργασία γονιδίων, καθώς μπορεί να μετασχηματίσουν ριζικά το ανθρώπινο είδος (σελίδα 7, παράγραφος The role of the United Nations in forging global collective actions).

Η ανάπτυξη ισχυρών εργαλείων γονιδιακής επεξεργασίας και η αυξανόμενη ικανότητα μεταβολής των βιολογικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπινων, αποκαλύπτουν τεράστιες δυνατότητες για την αντιμετώπιση μερικών εκ των μεγαλύτερων ιατρικών προκλήσεων, όπως η παραγωγή νέων θεραπειών για πολλές ασθένειες, τις οποίες η ανθρωπότητα καταπολεμά εδώ και δεκαετίες (σελίδα 20, παράγραφος Genetic technologies).

Σε παρόμοια πλαίσια: ενώ το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet Of Things / IoT, δείτε εδώ) και η χρήση των πιο προηγμένων αλγορίθμων για την ανάλυση μεγάλων δεδομένων (Big Data) μπορεί να μετασχηματίσει ολόκληρους τομείς (συμπεριλαμβανομένης και της βελτίωσης της υγειονομικής περίθαλψης, όπως αναφέρθηκε παραπάνω), μπορούν επίσης να αναδιαμορφώσουν ριζικά την άποψη και ενώ για παράδειγμα, η επεξεργασία γονιδίων μπορεί να σώσει πολλές ζωές, μπορεί επίσης να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας με επικίνδυνους παθογόνους μικροοργανισμούς (σελίδα 26, παράγραφος Frontier technologies also have unforeseen and unintended consequences for planet, people and prosperity).

Η γονιδιακή επεξεργασία ενέχει τον κίνδυνο αλλαγών εκτός στόχου (off-target edits), οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεταλλάξεις και άλλα προβλήματα στο στοχευόμενο γονιδίωμα.
Εκτός από αυτούς τους κινδύνους ασφαλείας, υπάρχουν και ηθικές ανησυχίες που εγείρονται από τη χρήση της βλαστικής επεξεργασίας (γονιδιακή επεξεργασία για αναπαραγωγικούς σκοπούς), ιδίως εάν εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση της γενετικής διάγνωσης ενός αγέννητου παιδιού, μια κατάσταση στην οποία οι στοχευμένες επεξεργασίες μπορούν να εξελιχθούν γρήγορα.
Άλλα ζητήματα περιλαμβάνουν την έλλειψη της συγκατάθεσης μετά από ενημέρωση του μελλοντικού προσώπου, τη μεγαλύτερη προσβασιμότητα στην τεχνολογία από τους πλούσιους, καθώς και ηθικές και θρησκευτικές αντιρρήσεις (σελίδα 30, παράγραφος Frontier technologies present new and unique challenges to ethics and morality).

Να λέμε τα πράγματα ως έχουν.


Σχόλια