Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

«Το Μανιφέστο των Millennial»


Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, ο κόσμος χρειάζεται τους νέους να αναλάβουν δράση για την αντιμετώπιση των πολλών προκλήσεων που έχουμε μπροστά μας. Αλλά τα εμπόδια παραμένουν. Ενώ την περασμένη δεκαετία η δύναμη του ακτιβισμού των νέων ανέδειξε και ξερίζωσε συστημικά προβλήματα, κατέδειξε επίσης ότι οι νέοι αντιμετωπίζουν προκλήσεις σχετικά με την εμπειρία και την αξιοπιστία τους.

Για να βοηθηθούν οι νέοι σε όλο τον κόσμο να ξεπεράσουν αυτές τις προκλήσεις, η κοινότητα Global Shapers (Παγκόσμιοι Διαμορφωτές) του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ένα δίκτυο περισσότερων από 14.000 νέων που συνεργάζονται ως ομάδες για να αλλάξουν την τοπική τους πραγματικότητα, εγκαινίασε το Millennial Manifesto στα πλαίσια του εγγράφου «Davos Lab: Youth Recovery Plan», ώστε να να παράσχει διαχρονικές αρχές για την όξυνση και την ανύψωση του νεανικού ακτιβισμού.

Το έγγραφο που προέκυψε είναι ένας θαρραλέος και τολμηρός οδηγός από μια γενιά που δεν διστάζει να δράσει και που καλωσορίζει τον διάλογο χωρίς αποκλεισμούς. Βασισμένο σε μια δεκαετία εμπειρίας και μάθησης, αποτυπώνει το όραμά μας για το μέλλον και τα βήματα που πρέπει να κάνει η γενιά μας και η επόμενη γενιά για να αφήσει πίσω της έναν κόσμο καλύτερο από αυτόν που κληρονομήσαμε.

Πηγή

****


Του Klaus Schwab

Οι νέοι σήμερα ενηλικιώνονται σε έναν κόσμο που μαστίζεται από κρίσεις. Ακόμα και πριν η πανδημία του COVID-19 καταστρέψει τις ζωές και τα βιοποριστικά μέσα όλου του κόσμου, τα κοινωνικοοικονομικά συστήματα του παρελθόντος είχαν θέσει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του πλανήτη και είχαν διαβρώσει την οδό προς μια υγιή, ευτυχισμένη και ολοκληρωμένη ζωή για πάρα πολλούς.

Η ίδια ευημερία που επέτρεψε την παγκόσμια πρόοδο και τη δημοκρατία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο δημιουργεί τώρα την ανισότητα, την κοινωνική διχόνοια και την κλιματική αλλαγή που βλέπουμε σήμερα - μαζί με ένα διευρυνόμενο χάσμα πλούτου μεταξύ των γενεών και το βάρος του χρέους των νέων. Για τους Millennials, η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και η Μεγάλη Ύφεση είχαν ως αποτέλεσμα σημαντική ανεργία, τεράστιο φοιτητικό χρέος και έλλειψη ουσιαστικών θέσεων εργασίας. Σήμερα, για τη Γενιά Z, ο COVID-19 έχει προκαλέσει το κλείσιμο των σχολείων, την αύξηση της ανεργίας και τις μαζικές διαμαρτυρίες.

Οι νέοι έχουν δίκιο να ανησυχούν και να είναι βαθιά θυμωμένοι, βλέποντας αυτές τις προκλήσεις ως προδοσία του μέλλοντός τους.

Αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτές τις συγκλίνουσες κρίσεις να μας πνίξουν. Πρέπει να παραμείνουμε αισιόδοξοι - και πρέπει να δράσουμε.

Η επόμενη γενιά είναι τα πιο σημαντικά και τα πιο επηρεασμένα εμπλεκόμενα πρόσωπα όταν αφορά το παγκόσμιο μέλλον μας - και τους οφείλουμε περισσότερα από αυτό. Το έτος 2021 είναι το κατάλληλο έτος για να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε και να δρούμε μακροπρόθεσμα, ώστε να καθιερώσουμε την ισοτιμία των γενεών ως κανόνα και να σχεδιάσουμε μια κοινωνία, μια οικονομία και μια διεθνή κοινότητα που θα νοιάζεται για όλους τους ανθρώπους.

Οι νέοι είναι επίσης οι πλέον κατάλληλοι για να ηγηθούν αυτού του μετασχηματισμού. Τα τελευταία 10 χρόνια που συνεργάζομαι με την Κοινότητα των Παγκόσμιων Διαμορφωτών (Global Shapers) του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ένα δίκτυο ανθρώπων ηλικίας 20 έως 30 ετών που εργάζονται για την αντιμετώπιση προβλημάτων σε περισσότερες από 450 πόλεις σε όλο τον κόσμο, έχω διαπιστώσει από πρώτο χέρι ότι είναι αυτοί που διαθέτουν τις πιο καινοτόμες ιδέες και την ενέργεια για την οικοδόμηση μιας καλύτερης μελλοντικής κοινωνίας. 

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, οι Global Shapers διοργάνωσαν διαλόγους για τα πιο πιεστικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία, οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις σε 146 πόλεις, απευθυνόμενοι σε ένα ακροατήριο άνω των 2 εκατομμυρίων ατόμων. Το αποτέλεσμα αυτής της παγκόσμιας, πολυμερούς προσπάθειας, με τίτλο «Davos Labs: Σχέδιο ανάκαμψης της νεολαίας, προσφέρει και μια έντονη υπενθύμιση της επείγουσας ανάγκης μας να δράσουμε, αλλά  και συναρπαστικές ιδέες για τη δημιουργία ενός πιο ανθεκτικού, βιώσιμου και χωρίς αποκλεισμούς κόσμου.


Ένα από τα κυρίαρχα θέματα των συζητήσεων ήταν η έλλειψη εμπιστοσύνης των νέων στα υπάρχοντα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά συστήματα. Έχουν βαρεθεί τις συνεχιζόμενες ανησυχίες για τη διαφθορά και τη μπαγιάτικη πολιτική ηγεσία, καθώς και τη συνεχή απειλή κατά της σωματικής ακεραιότητας που προκαλείται από την επιτήρηση και τη στρατιωτικοποιημένη αστυνόμευση εναντίον των ακτιβιστών και των έγχρωμων ατόμων. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι νέοι εμπιστεύονται τη διακυβέρνηση ενός συστήματος τεχνητής νοημοσύνης παρά ενός συνανθρώπου τους.



Αντιμέτωποι με μια εύθραυστη αγορά εργασίας και ένα σχεδόν χρεοκοπημένο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες δήλωσαν ότι αισθάνονται ότι δεν έχουν επαρκείς δεξιότητες για το σημερινό και το μελλοντικό εργατικό δυναμικό, και σχεδόν το ένα τέταρτο δήλωσε ότι θα διακινδύνευε να χρεωθεί αν αντιμετώπιζε μια απροσδόκητη ιατρική δαπάνη. Το γεγονός ότι το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού παραμένει χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο αποτελεί πρόσθετο εμπόδιο. Τα κύματα των lockdown και το άγχος της εύρεσης εργασίας ή της επιστροφής στους χώρους εργασίας έχουν επιδεινώσει την υπαρξιακή και συχνά σιωπηλή κρίση ψυχικής υγείας.

Τι θα έκαναν λοιπόν διαφορετικά οι Millennials και η Γενιά Z;

Πιο άμεσα, ζητούν από τη διεθνή κοινότητα να διασφαλίσει την ισότητα στα εμβόλια για την αντιμετώπιση του COVID-19 και την πρόληψη μελλοντικών υγειονομικών κρίσεων.

Οι νέοι τάσσονται υπέρ ενός παγκόσμιου φόρου πλούτου για να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση ανθεκτικότερων δικτύων ασφαλείας και να διαχειριστούν την ανησυχητική αύξηση της εισοδηματικής ανισότητας. Ζητούν να διοχετευθούν μεγαλύτερες επενδύσεις σε προγράμματα που θα βοηθήσουν τις νεανικές προοδευτικές φωνές να ενταχθούν στην κυβέρνηση και να αναλάβουν τη χάραξη πολιτικής.

Για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη, οι νέοι απαιτούν να σταματήσει η εξόρυξη, η ανάπτυξη και η χρηματοδότηση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου, και ζητούν από τις επιχειρήσεις να αντικαταστήσουν τους διευθυντές των διοικητικών συμβουλίων που δεν είναι πρόθυμοι να στραφούν σε καθαρότερες πηγές ενέργειας.

Είναι υπέρμαχοι ενός ανοικτού διαδικτύου και ενός σχεδίου ψηφιακής πρόσβασης αξίας 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για να συνδέσουν τον κόσμο στο διαδίκτυο και να αποτρέψουν τις διακοπές του διαδικτύου, και παρουσιάζουν νέους τρόπους για την ελαχιστοποίηση της εξάπλωσης της παραπληροφόρησης και την καταπολέμηση των επικίνδυνων εξτρεμιστικών απόψεων. Ταυτόχρονα, μιλούν για την ψυχική υγεία και ζητούν επενδύσεις για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του στίγματος που συνδέεται με αυτήν.

Η διαφάνεια, η υπευθυνότητα, η εμπιστοσύνη και η εστίαση στον καπιταλισμό των συμμετόχων (stakeholder capitalism)  θα αποτελέσουν το κλειδί για την ικανοποίηση των φιλοδοξιών και των προσδοκιών αυτής της γενιάς. Πρέπει επίσης να τους αναθέσουμε τη δύναμη να πρωτοστατήσουν στη δημιουργία ουσιαστικών αλλαγών.

Εμπνέομαι από τα αμέτρητα παραδείγματα των νέων ανθρώπων που επιδιώκουν τη συλλογική δράση, συγκεντρώνοντας διαφορετικές φωνές για να φροντίσουν τις κοινότητές τους. Από την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες μέχρι τη βοήθεια σε όσους έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία και την προώθηση τοπικών δράσεων για το κλίμα, τα παραδείγματά τους παρέχουν τα πρότυπα που χρειαζόμαστε για να οικοδομήσουμε μια πιο ανθεκτική, χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμη κοινωνία και οικονομία, τις οποίες χρειαζόμαστε στον κόσμο μετά τον COVID-19.

Ζούμε μαζί σε ένα παγκόσμιο χωριό και μόνο με διαδραστικό διάλογο, κατανόηση και αμοιβαίο σεβασμό μπορούμε να δημιουργήσουμε το απαραίτητο κλίμα για έναν ειρηνικό και βιώσιμο κόσμο.


Πηγή

***



Πολλοί νέοι άνθρωποι, που αποτελούν σήμερα το μεγαλύτερο δημογραφικό κομμάτι σε πολλές χώρες, έχουν συνείδηση των ευθυνών τους απέναντι στους άλλους ανθρώπους και τον πλανήτη. Είναι οι πρώτοι που έχουν βιώσει τουλάχιστον δύο μεγάλα παγκόσμια σοκ, την οικονομική κρίση και το ξέσπασμα του COVID-19, γεγονός που τους καθιστά δυσανάλογα επηρεασμένους από την πανδημία.

Αυτό απαιτεί οι νέοι να βρεθούν στο επίκεντρο της διαδικασίας ανάκαμψης από τον COVID-19.

Οι νέοι λειτουργούν επίσης ως καταλύτες μιας αλλαγής άνευ αποκλεισμών. Καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας είδαμε τους νέους να ξεπερνούν κάθε όριο και να βοηθούν όλους όσους έχουν ανάγκη, από το Ηνωμένο Βασίλειο έως το Αφγανιστάν. Όπως εξήγησε ο Bill Gates, αυτοί οι νέοι άνθρωποι «καταδεικνύουν τις αξίες μας ως κοινωνία και χρησιμεύουν ως ισχυρά παραδείγματα για το πώς μπορούμε να κάνουμε τη θετική διαφορά στον κόσμο». 


*******



***



 

Σχόλια