Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

Ο επιχειρηματίας της Silicon Valley, ο Sam Altman θέλει να σαρώσει τα μάτια σας με αντάλλαγμα δωρεάν κρυπτονόμισμα.

Ο επιχειρηματίας της Silicon Valley, ο Sam Altman θέλει να σαρώσει τα μάτια σας με αντάλλαγμα δωρεάν κρυπτονόμισμα.


CNBC


Ακούγεται σαν κάτι από ταινία επιστημονικής φαντασίας - μεταλλικές σφαίρες που σαρώνουν τα μάτια των ανθρώπων για να τους πληρώνουν σε μορφή ψηφιακού νομίσματος.

Σε αυτό εργάζεται ο επενδυτής σε τεχνολογίες, Sam Altman, για τη νέα του εταιρεία - μια εταιρεία με την ονομασία Worldcoin. 

[Σ.Ι. Ασκητής: δείτε το σχετικό άρθρο για το Worldcoin με τίτλο «Παρουσίαση του Worldcoin ( = Παγκόσμιο Νόμισμα)»]


Η εταιρία Worldcoin, που ξεκίνησε την Πέμπτη χωρίς να την προσέξει κανείς, υπόσχεται να μοιράζει δωρεάν το δικό της κρυπτονόμισμα σε όσους επαληθεύουν τους λογαριασμούς τους με σάρωση της ίριδας των ματίων τους.

Η εταιρεία Worldcoin λέει ότι έχει ήδη προσελκύσει χρηματοδότηση ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων από επενδυτές της Silicon Valley, συμπεριλαμβανομένων των Andreessen Horowitz, την εταιρεία Coinbase (πλατφόρμα ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων) και του δισεκατομμυριούχου Reid Hoffman, συνιδρυτή του δικτύου LinkedIn, κάνοντας την αξία της εταιρείας να αποτιμάται σε ένα δισεκατομμύρια δολλάρια.

Ο Altman, διευθύνων σύμβουλος της ομάδας τεχνητής νοημοσύνης "OpenAI" και πρώην πρόεδρος του προγράμματος "Y Combinator" (βοηθά νέες εταιρίες στο ξεκίνημα τους), ίδρυσε την εταιρεία μαζί με τον Alex Blania (φοιτητή θεωρητικής φυσικής) και τον Max Novendstern  (πρώην μέλος της Bridgewater Associates).


Η ιδέα φαίνεται παράξενη στην αρχή. 

Δωρεάν χρήματα; 

Και το μόνο που χρειάζεται να κάνω είναι να σκανάρω τα μάτια μου; 

Ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό.


Ωστόσο, οι ιδρυτές του Worldcoin λένε ότι πρόκειται για την διάδοση της χρήσης των κρυπτονομισμάτων - και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών ευρύτερα - στις μάζες. 

Λιγότερο από το 3% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι χρήστες κρυπτονομισμάτων, σύμφωνα με το Crypto.com.

«Το κρυπτονόμισμα είναι ένα πολύ ισχυρό μέσο», δήλωσε ο Blania, διευθύνων σύμβουλος του Worldcoin, στο CNBC. «Γενικά, θα διευρύνει τα όρια της οικονομίας και θα δώσει πρόσβαση σε αυτήν, σε πολλούς ανθρώπους».


Πώς λειτουργεί

Η εταιρεία Worldcoin έχει ήδη αποστείλει τις σφαιρικές συσκευές της σε 12 χώρες. Οι χρήστες εγγράφονται με ιριδοσκόπηση.

Στη συνέχεια, η εικόνα κρυπτογραφείται και μετατρέπεται σε ένα μοναδικό κώδικα. Τα αρχικά δεδομένα διαγράφονται για την προστασία της ιδιωτικότητας των χρηστών.

Έπειτα, οι χρήστες λαμβάνουν δωρεάν ένα μερίδιο απο το κρυπτονόμισμα Worldcoin.



«Σχεδιάσαμε ολόκληρο το σύστημα έτσι ώστε να προστατεύει θεμελιωδώς την ιδιωτικότητα», δήλωσε ο Blania. «Ο κρυπτογραφημένος κώδικας της ίριδας είναι το μόνο πράγμα που φεύγει από τη συσκευή. Δεν υπάρχει μεγάλη βάση δεδομένων με βιομετρικά στοιχεία».

Η εταιρεία έχει ήδη συγκεντρώσει πάνω από 100.000 χρήστες παγκοσμίως και κάθε εβδομάδα προστίθενται 700 νέοι χρήστες. Στόχος της εταιρείας Worldcoin είναι να φτάσει το 1 δισεκατομμύριο χρήστες μέχρι το 2023.

Το οποίο εγείρει ένα μεγάλο ερώτημα - πώς ακριβώς πρόκειται να χρησιμοποιηθεί το κρυπτονόμισμα Worldcoin;

Ένα πρώιμο χαρακτηριστικό του προγράμματος θα είναι ένα ψηφιακό πορτοφόλι που θα επιτρέπει στους χρήστες να αποθηκεύουν τα κρυπτονομίσματα τους και να πραγματοποιούν πληρωμές. 

Αλλά και γενικότερα, ο Blania ελπίζει να προσελκύσει προγραμματιστές που θα μπορούν να δημιουργήσουν εφαρμογές με βάση το πρόγραμμα της εταιρίας (το κρυπτονόμισμα Worldcoin) - εφαρμογές «που δεν βλέπουμε σήμερα - και που είναι πραγματικά δύσκολο να κατασκευαστούν σήμερα, επειδή πολύ λίγοι άνθρωποι έχουν στην κατοχή τους κρυπτονομίσματα».

«Οι δικτυακές επιδράσεις είναι αυτά τα πολυπόθητα πράγματα που είναι απίστευτα μεγάλα», δήλωσε ο Blania.

«Το βλέπετε αυτό με το κοινωνικό δίκτυο του Facebook. Μόλις ξαφνικά αποκτήσετε ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους - και καθημερινά οι άνθρωποι το έχουν και το χρησιμοποιούν, τότε μπορείτε ως επιχειρηματίας να δημιουργήσετε εντελώς νέα πράγματα».

Ένα ζήτημα που αντιμετώπισε το Worldcoin από νωρίς, λέει ο Blania, είναι να διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να εξαπατήσουν το σύστημα. Ο ίδιος αποκαλεί αυτό το πρόβλημα «απόδειξη του ατόμου».

«Η μόνη λύση για αυτό το πρόβλημα, όπως διαπιστώσαμε, ήταν να κατασκευάσουμε την συσκευή Orb», δήλωσε το αφεντικό της εταιρίας Worldcoin. 


«Υποδομή» για το βασικό εισόδημα

Πρόκειται για μια ιδέα που έχει παραλληλισμούς με το Παγκόσμιο Βασικό Εισόδημα ή Παγκόσμιο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ή UBI (Universal Basic Income), το οποίο έχει προωθηθεί από τον Altman και πολλά άλλα πρόσωπα υψηλού προφίλ μέσα απο τον τομέα της τεχνολογίας.

Η ιδέα είναι ότι, μοιράζοντας τακτικά δωρεάν μετρητά στους πολίτες, οι κυβερνήσεις μπορούν να μετριάσουν τις επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης και της αυτοματοποίησης στους εργαζόμενους.

Ο Blania άφησε να εννοηθεί ότι το Worldcoin θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως «υποδομή» για την υλοποίηση του Παγκόσμιου Βασικού Εισοδήματος ή UBI (Universal Basic Income) κάποια στιγμή στο μέλλον.

Alex Blania & Sam Altman

«Προσωπικά είμαι πολύ ενθουσιασμένος με την εφαρμογή του Παγκόσμιου Βασικού Εισοδήματος ή UBI (Universal Basic Income) κάποια στιγμή στο μέλλον», δήλωσε ο Blania. «Νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί αυτή τη στιγμή».

«Θεωρούμε τους εαυτούς μας ως αυτούς που δημιουργούν αυτό το τεράστιο δίκτυο ανθρώπων - στο οποίο μπορούν να μπουν οι επιχειρηματίες και να δημιουργήσουν εφαρμογές όπως αυτή. Το Παγκόσμιο Βασικό Εισόδημα ή UBI (Universal Basic Income) είναι μια απο αυτές, αλλά η δημιουργία μεγάλων οικονομικών και παγκόσμιων εταιρειών είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα».

Το Worldcoin δεν είναι το μόνο εξωπραγματικό σχέδιο πίσω από το οποίο ο Altman έχει ασκήσει την επιρροή του για το στηρίξει.

Το 2018, ο τεχνολόγος και εκατομμυριούχος επιχειρηματίας πλήρωσε 10.000 δολάρια σε μια νεοσύστατη εταιρεία με την επωνυμία Nectome ωστε να διατηρηθεί ο εγκέφαλός του (να σαρωθεί και να μεταφορτωθεί σε μια προσομοίωση υπολογιστή).


Ταχεία ανάπτυξη στα κρυπτονομίσματα

[...]

Τα κρυπτονομίσματα έχουν αποκτήσει τη φήμη ότι εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες, με διάφορα συστήματα όπως το "pump-and-dump" (αρπαχτή) οπου εξαπατούν ερασιτέχνες επενδυτές κάνοντας τους να αγοράζουν κάποιο «κουπόνι», ενώ οι δημιουργοί και οι εκ των έσω συνεργοί εξαφανίζονται με εκατομμύρια. 

Αλλά ο Blania επιμένει ότι το Worldcoin δεν είναι απάτη.

«Λειτουργούμε με εξαιρετική διαφάνεια σε ό,τι κάνουμε», δήλωσε.

«Θα έχουμε σε ανοιχτή πρόσβαση (μορφή open source) ό,τι είναι δυνατόν να γίνει σε αυτή τη μορφή».


Ακολουθεί σχετικό βίντεο:


[Σ.Ι. Ασκητής
Ένα κρυπτονόμισμα ή ψηφιακό νόμισμα ή digital coin είναι ένα περιουσιακό στοιχείο που έχει το δικό του Blockchain - για παράδειγμα το Bitcoin (platform/ πλατφόρμα) και το Ethereum (platform / πλατφόρμα).
Ένα κουπόνι ή token δημιουργείται σε ήδη υπάρχοντα Blockchains μέσω των «έξυπνων συμβολαίων». Ο καθένας μπορεί να φτιάξει το δικό του ξεχωριστό κουπόνι σε μία από αυτές τις Blockchain πλατφόρμες. Η πιο γνωστή πλατφόρμα για τη δημιουργία ενός «κουπονιού» είναι η πλατφόρμα του κρυπτονομίσματος Ethereum - γνωστό και ως ERC-20].

Σχόλια