Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

Τα διαβατήρια εμβολιασμού είναι έτοιμα να εφαρμοστούν παγκοσμίως;

 


By Nick Corbishley

For Naked Capitalism,

01/03/2022

Καθώς ο κόσμος είναι καθηλωμένος από την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και τις οικονομικές επιπτώσεις του, γίνονται μεγάλες κινήσεις σχετικά με τα διαβατήρια εμβολίων κεκλεισμένων των θυρών. 

Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε την περασμένη Πέμπτη από το Politico, επικαλούμενο μια πηγή από τη λεγόμενη Πρωτοβουλία Πιστοποιητικών Εμβολίων (Vaccine Credential Initiative - VCI™), ανέφερε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι έτοιμος να συγκαλέσει τα κράτη μέλη και εκπρόσωπους της τεχνολογίας των πιστοποιητικών εμβολιασμού Covid-19, για να αναγνωρίσουν τα διαφορετικά πιστοποιητικά εμβολιασμού σε όλα τα έθνη και τις περιοχές. Με άλλα λόγια, καθώς οι χώρες σε όλο τον κόσμο εγκαταλείπουν σχεδόν όλα τα μέτρα τους για τη δημόσια υγεία λόγω COVID-19, φαίνεται ότι τα ψηφιακά διαβατήρια εμβολιασμού πρόκειται να γίνουν όχι απλώς καθολικά αλλά και μόνιμα (όπως προειδοποίησα ότι θα συμβεί τον Απρίλιο του 2021):

Ο ΠΟΥ συγκεντρώνει τις ομάδες αυτές για την ανάπτυξη ενός «πλαισίου εμπιστοσύνης» που θα επιτρέπει στις χώρες να επαληθεύουν αν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού είναι νόμιμα, δήλωσε ο Brian Anderson επικεφαλής ιατρός ψηφιακής υγείας του MITRE και συνιδρυτής της VCI.


Γιατί έχει σημασία: Ο Anderson δήλωσε ότι η προσπάθεια θα διευκολύνει τα διεθνή ταξίδια, επιτρέποντας την ευκολότερη ανταλλαγή και επαλήθευση της απόδειξης του εμβολιασμού. Πολλές χώρες και περιοχές έχουν διαφορετικά πρότυπα για την απόδειξη του εμβολιασμού, δημιουργώντας σύγχυση στους ταξιδιώτες και τους αξιωματούχους.

«Είναι αποσπασματικά, και όχι συντονισμένα μεταξύ των κρατών», δήλωσε ο Anderson. «Μπορεί να αποτελέσει μια πραγματική πρόκληση».

Ο ΠΟΥ είπε μόνο ότι τα νέα για το θέμα θα έρθουν «σύντομα».

Η VCI βρίσκεται πίσω από τις κάρτες υγείας SMART Health Cards, οι οποίες έχουν γίνει το de facto πρότυπο για τα ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού στις ΗΠΑ, με δεκάδες πολιτείες να αναπτύσσουν ή να υιοθετούν την τεχνολογία. Η ομάδα θα συμμετάσχει στην πρωτοβουλία.

Η Πρωτοβουλία για τα διαβατήρια εμβολίων (VCI™) είναι μία από τις πολλές ιδιωτικές συμπράξεις που εργάζονται για την εναρμόνιση των προτύπων και των συστημάτων διαβατηρίων εμβολιασμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Η VCI™ ηγείται της ανάπτυξης και εφαρμογής του πλαισίου και των προδιαγραφών της κάρτας υγείας ανοικτού κώδικα SMART. Στους συνεργάτες της συμπεριλαμβάνονται ο κυβερνητικός εργολάβος των ΗΠΑ MITRE Corporation, η Amazon Web Services, η Microsoft, η Oracle, η Sales Force και η Mayo Clinic.

***


Θα πρέπει να καταλάβουμε οτι τα διαβατήρια εμβολιασμού που προωθούν τώρα ποτέ δεν θα ήταν - ποτέ δεν θα σταματούσαν στο να είναι μόνο διαβατήρια εμβολιασμού. Θα επεκταθούν και θα γίνουν πολύ πιο εκτεταμένα ετσι και αρχίσουν να χρησιμοποιούνται.

Τον Ιανουάριο έγραψα για κάτι που ονομάζεται «πρωτοβουλία διαπιστευτηρίων εμβολιασμού» (Vaccine Credential Initiative - VCI™).

Μια συνεργασία μεταξύ του δημοσίου  και του ιδιωτικού τομέα με τις Microsoft, Oracle, Salesforce, Mitre Corporation - μια εταιρεία-εργολάβο της κυβέρνησης των ΗΠΑ - και όλοι μαζί δημιουργούν το πλαίσιο για τα διαβατήρια εμβολιασμού. Φυσικά  λίγους μήνες νωρίτερα υπήρξε γενικευμένη αντίδραση αλλα τα ονόμασαν «έξυπνες κάρτες υγείας» και «εμβολιαστικά πορτοφόλια» και αυτό είναι βασικά το πλαίσιο το οποίο κάποια στιγμή ,πολλά απο αυτά τα διαβατήρια εμβολιασμού θα δουλεύουν.

Μερικά απο αυτά ήδη δουλεύουν με βάση αυτό το πρωτόκολο.Είναι ενδιαφέρον που το ονομάζουν «πορτοφόλι».WHITNEY WEBB

***

Σύμφωνα με τον ιστότοπό της, η VCI™ έχει βοηθήσει στην εφαρμογή των καρτών υγείας SMART σε 15 κράτη: τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιαπωνία, το Χονγκ Κονγκ, το Ισραήλ, τις Νήσους Κέιμαν, το Πουέρτο Ρίκο, τη Σιγκαπούρη, τη Σενεγάλη, το Κατάρ, τη Ρουάντα, τη Βόρεια Μακεδονία και την Αρούμπα. Έχει επίσης συμβάλει στην «αθόρυβη» εξάπλωση των ψηφιακών πιστοποιητικών εμβολιασμού σε 21 πολιτείες των ΗΠΑ, όπως ανέφερε πρόσφατα το Forbes:

Ενώ η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών δεν έχει εκδώσει ένα ομοσπονδιακό ψηφιακό διαβατήριο εμβολιασμού, ένα εθνικό πρότυπο έχει ωστόσο προκύψει . Μέχρι σήμερα, 21 πολιτείες, η Περιφέρεια της Κολούμπια και το Πουέρτο Ρίκο προσφέρουν πρόσβαση στην κάρτα υγείας SMART Health Card, ένα  επαληθεύσιμο ψηφιακό αποδεικτικό εμβολιασμού που αναπτύχθηκε μέσω της Πρωτοβουλίας Πιστοποιητικών Εμβολιασμού (Vaccination Credential Initiative - VCI), ενός παγκόσμιου συνασπισμού δημόσιων και ιδιωτικών φορέων...

Και πολύ σύντομα, τουλάχιστον άλλες τέσσερις πολιτείες θα ξεκινήσουν την πρόσβαση στις κάρτες υγείας SMART Health Cards. «Έχουμε δει μια αξιοσημείωτη αύξηση των κρατών που έχουν εγκαινιάσει επίσημα δημόσιες πύλες όπου τα άτομα μπορούν να αποκτήσουν επαληθεύσιμα πιστοποιητικά εμβολιασμού με τη μορφή καρτών υγείας SMART Health Cards με κωδικό QR», λέει ο Dr. Brian Anderson, συνιδρυτής της VCI και επικεφαλής ιατρός ψηφιακής υγείας της MITRE.

Μια άλλη παγκόσμια σύμπραξη που επιδιώκει την τυποποίηση των διαβατηρίων εμβολιασμού είναι το Commons Project Foundation (CPJ), το οποίο ιδρύθηκε από το Ίδρυμα Rockefeller και υποστηρίζεται από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Υπάρχει επίσης το Good Health Pass Collaborative, το οποίο ιδρύθηκε πέρυσι από τη Mastercard, την IBM, το Ίδρυμα Grameen και το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο. Ο οργανισμός είναι πνευματικό τέκνο της μεγαλύτερης ομάδας προώθησης της ψηφιακής ταυτότητας στον κόσμο, της ID2020 Alliance με έδρα τη Νέα Υόρκη, η οποία ιδρύθηκε το 2016 με κεφάλαια από τη Microsoft, την Accenture, την PwC, το Ίδρυμα Rockefeller, τη Cisco και τη Συμμαχία Εμβολίων Gavi. Στόχος της ID2020 Alliance είναι να «καταστήσει δυνατή την πρόσβαση κάθε ατόμου στον πλανήτη στην ψηφιακή ταυτότητα».


Ο ΠΟΥ αλλάζει πορεία

Όλα αυτά συμβαίνουν καθώς η γενική κατεύθυνση γύρω από τα διαβατήρια εμβολιασμού στις περισσότερες χώρες, είναι ότι τα διαβατήρια εμβολιασμού οδεύουν προς εξαφάνιση, τουλάχιστον για εσωτερική χρήση, καθώς όλοι μας επιστρέφουμε σε κάποια υποτυπώδη κανονικότητα. Τα διαβατήρια εμβολιασμού περνούν στο περιθώριο - τουλάχιστον αυτό μας λένε. Αλλά την ίδια στιγμή, κυβερνήσεις, εταιρείες και υπερεθνικές κυβερνητικές οντότητες εργάζονται παρασκηνιακά για να επεκτείνουν τη χρήση των διαβατηρίων εμβολιασμού για όλα τα διεθνή ταξίδια, καθιστώντας τα στην πορεία μόνιμο χαρακτηριστικό του παγκόσμιου νομικού τοπίου.

Σύμφωνα με το άρθρο του Politico, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αφού τασσόταν δημοσίως κατά των διαβατηρίων εμβολιασμού για περισσότερο από ένα χρόνο, είναι έτοιμος να δώσει την έγκρισή του. Αν αυτό αληθεύει,  τοτε αντιπροσωπεύει μια αλλαγή πολιτικής.

Πριν από από ένα μήνα, κατά τη δέκατη συνεδρίαση της Επιτροπής Έκτακτης Ανάγκης των Διεθνών Κανονισμών Υγείας (2005) σχετικά με την πανδημία της νόσου του κορονοϊού (COVID-19), ο ΠΟΥ επανέλαβε την αντίθεσή του στα διαβατήρια εμβολιασμού, προτρέποντας τα κράτη «να ΜΗΝ... απαιτούν απόδειξη εμβολιασμού κατά του COVID-19 για τα διεθνή ταξίδια ως τη μόνη οδό ή προϋπόθεση η οποία επιτρέπει τα διεθνή ταξίδια, δεδομένης της περιορισμένης παγκόσμιας πρόσβασης και της άνισης διανομής των εμβολίων COVID-19».

Τώρα, λίγο περισσότερο από ένα μήνα αργότερα, αυτή η αντίθεση φαίνεται να καταρρέει - και όχι μόνο σύμφωνα με το VCI™. Στις 23 Φεβρουαρίου, η T-Systems, ο βραχίονας υπηρεσιών πληροφορικής της Deutsche Telekom, ανακοίνωσε σε δελτίο τύπου ότι είχε επιλεγεί από τον ΠΟΥ ως «βιομηχανικός εταίρος» στην εισαγωγή ψηφιακών διαβατηρίων εμβολίων ως τυπική διαδικασία όχι μόνο για τα εμβόλια COVID-19 αλλά και για «άλλους εμβολιασμούς, όπως η πολιομυελίτιδα ή ο κίτρινος πυρετός, σε 193 χώρες», καθώς και πιθανώς για άλλα εμβόλια που θα τεθούν σε εφαρμογή στο μέλλον:

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θα διευκολύνει τα κράτη μέλη του να εισάγουν ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού στο μέλλον. Ο ΠΟΥ δημιουργεί μια πύλη για το σκοπό αυτό που επιτρέπει τον έλεγχο των κωδικών QR στα ηλεκτρονικά πιστοποιητικά εμβολιασμού πέραν των εθνικών συνόρων. Σκοπός είναι να χρησιμεύσει ως τυποποιημένη διαδικασία για άλλους εμβολιασμούς, όπως η πολιομυελίτιδα ή ο κίτρινος πυρετός μετά τον COVID-19. Ο ΠΟΥ επέλεξε την T-Systems ως συνεργάτιδα για την ανάπτυξη των υπηρεσιών επικύρωσης εμβολιασμών.

Ο Garrett Mehl, επικεφαλής της μονάδας του Τμήματος Ψηφιακής Υγείας και Καινοτομίας του ΠΟΥ, δήλωσε: «ο COVID-19 επηρεάζει τους πάντες. Συνεπώς, οι χώρες θα βγουν από την πανδημία όλες μαζί. Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που είναι απαραβίαστα και ψηφιακά επαληθεύσιμα, εμπνέουν εμπιστοσύνη. Ως εκ τούτου, ο ΠΟΥ στηρίζει τα κράτη μέλη στη δημιουργία εθνικών και περιφερειακών δικτύων εμπιστοσύνης και τεχνολογίας επαλήθευσης. Η υπηρεσία πύλης του ΠΟΥ χρησιμεύει επίσης ως γέφυρα μεταξύ των περιφερειακών συστημάτων. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως μέρος των μελλοντικών εκστρατειών εμβολιασμού και των τοπικών αρχείων».

Ο Adel Al-Saleh, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Deutsche Telekom AG και διευθύνων σύμβουλος της T-Systems, εξήγησε: «Ο κορονοιός έχει κατακτήσει τον κόσμο. Η ψηφιοποίηση διατηρεί τον κόσμο σε λειτουργία. Τα ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού, όπως αυτά της ΕΕ, είναι το κλειδί σε αυτό. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να υποστηρίξουμε τον ΠΟΥ στην καταπολέμηση της πανδημίας. Η υγεία αποτελεί στρατηγικό τομέα ανάπτυξης για την T-Systems. Η ανάληψη αυτής της σύμβασης υπογραμμίζει τη δέσμευσή μας στον κλάδο».

Η χρονική στιγμή της υποτιθέμενης ανατροπής της πολιτικής του ΠΟΥ είναι σίγουρα περίεργη, δεδομένου ότι τον Απρίλιο του 2021 ο οργανισμός δήλωνε ότι δεν ήταν ακόμη έτοιμος να δεσμευτεί για τα διαβατήρια εμβολιασμού, επειδή δεν ήταν ακόμη σαφές εάν τα εμβόλια εμπόδιζαν πραγματικά τη μετάδοση του ιού.

«Εμείς στον ΠΟΥ λέμε ότι σε αυτό το στάδιο δεν θα θέλαμε να δούμε το διαβατήριο εμβολιασμού ως απαίτηση για την είσοδο ή την έξοδο, επειδή δεν είμαστε σίγουροι σε αυτό το στάδιο ότι το εμβόλιο εμποδίζει τη μετάδοση», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΠΟΥ Μάργκαρετ Χάρις σε ενημέρωση των Ηνωμένων Εθνών. «Υπάρχουν όλα αυτά τα  ερωτηματικά, εκτός από το ζήτημα των διακρίσεων εις βάρος των ανθρώπων που δεν είναι σε θέση να κάνουν το εμβόλιο για τον ένα ή τον άλλο λόγο».

Τώρα που γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι τα εμβόλια COVID-19 δεν αποτρέπουν τη μετάδοση του COVID-19 στην εποχή της Όμικρον (και τα πρόσφατα δεδομένα για τη δημόσια υγεία από τη Σκωτία -την αποκάλυψη των οποίων η σκωτσέζικη κυβέρνηση έχει πλέον τερματίσει- την Αγγλία και τη Δανία, υποδηλώνουν ότι μπορεί στην πραγματικότητα να την επιδεινώσουν), ο ΠΟΥ προφανώς θεωρεί ότι τώρα είναι η ιδανική στιγμή για να υποστηρίξει τα διαβατήρια εμβολιασμού για τα παγκόσμια ταξίδια. Αυτό συμβαίνει λιγότερο από δύο μήνες αφότου η περιοχή του κόσμου με την υψηλότερη κατά κεφαλήν υιοθέτηση διαβατηρίων εμβολιασμού, η Ευρώπη, αποτέλεσε το επίκεντρο του κύματος Omicron. Συμβαίνει επίσης καθώς αυξάνονται γρήγορα οι ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων mRNA για τον COVID-19.


Κλείσιμο όλων των συνόρων για τους ανεμβολίαστους

Εάν ο ΠΟΥ όντως αντιστρέψει την πολιτική του σχετικά με τα διαβατήρια εμβολιασμού και οι 194 χώρες μέλη του ακολουθήσουν τις νέες κατευθυντήριες γραμμές του οργανισμού και εφαρμόσουν συστήματα διαβατηρίων εμβολιασμού, αυτό πιθανώς θα σημαίνει ότι όποιος δεν ακολουθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα, δεν θα μπορεί μελλοντικά να διασχίζει τα διεθνή σύνορα. Και αυτό θα σήμαινε ουσιαστικά το τέλος δύο θεμελιωδών ηθικών αρχών που διέπουν τη σύγχρονη ιατρική: τη σωματική αυτονομία (το δικαίωμα να λαμβάνει κανείς αποφάσεις για τη ζωή και το μέλλον του) και τη σωματική ακεραιότητα (το δικαίωμα στην αυτοκυριαρχία και τον αυτοκαθορισμό του σώματός του). Με άλλα λόγια, αν θελήσουμε ποτέ να ταξιδέψουμε ξανά, δεν θα μας πέφτει πια λόγος  για το τι μπαίνει μέσα στο σώμα μας.

Και όλα αυτά για χάρη των εμβολίων που δεν προσφέρουν ουσιαστικά καμία προστασία από τη μετάδοση ή τη μόλυνση από τον COVID-19 και των οποίων το προφίλ ασφάλειας φαίνεται όλο και πιο ύποπτο. Υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να ανησυχούμε για την υποχρεωτική εφαρμογή των διαβατηρίων εμβολιασμού για τα παγκόσμια ταξίδια, όπως:

  • Η απειλή που αποτελούν για την ιδιωτική μας ζωή,
  • Οι πρόσθετες ικανότητες και εξουσίες που παρέχουν στις κυβερνήσεις και τις εταιρείες για την παρακολούθηση, τον εντοπισμό και τον έλεγχο του πληθυσμού,
  • Ο όχι αμελητέος κίνδυνος ότι τα πιο προσωπικά μας δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών υγείας και των βιομετρικών αναγνωριστικών μας, θα μπορούσαν να παραβιαστούν, να διαρρεύσουν ή απλώς να διαμοιραστούν με τρίτους,
  • Οι πολωτικές, ρατσιστικές και διαχωριστικές επιπτώσεις που έχουν ήδη τα διαβατήρια εμβολιασμού σε όλες τις κοινωνίες, επηρεάζοντας περισσότερο τις περιθωριοποιημένες ομάδες,
  • Την απειλή που αποτελούν για πολλά από τα πιο βασικά δικαιώματα και ελευθερίες μας.
***
***

Προς το παρόν, το νομικό πλαίσιο του ΠΟΥ - ο λεγόμενος Διεθνής Κανονισμός Υγείας (ΔΚΥ) - δεν παρέχει στον οργανισμό εξουσίες επιθεώρησης, αστυνόμευσης ή επιβολής πάνω στα κράτη μέλη του. Με άλλα λόγια, δεν μπορεί να εξαναγκάσει τα κράτη μέλη να ακολουθήσουν τις κατευθυντήριες γραμμές του. Αλλά αυτό θα μπορούσε επίσης να αλλάξει σύντομα. Όπως αναφέρει το άρθρο του Politico, βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες για τη θέσπιση μιας «παγκόσμιας πανδημικής συνθήκης» που θα δώσει στον ΠΟΥ περισσότερες εξουσίες για την «ενίσχυση της πρόληψης, της ετοιμότητας και της αντιμετώπισης πανδημιών».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του ΠΟΥ, «έχει εμπλακεί σε παρασκηνιακές συζητήσεις με τον ΠΟΥ για τη συνθήκη και τον τρόπο ενίσχυσης του οργανισμού», σημειώνει το άρθρο.  Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις «θα απαιτούν ταχεία δράση από τις χώρες και τον ΠΟΥ κατά τη διάρκεια μιας έκτακτης ανάγκης - και θα έδιναν στον ΠΟΥ μεγαλύτερες εξουσίες να ενεργεί κατά τη διάρκεια μιας κρίσης». Με άλλα λόγια, ο ΠΟΥ θα μπορούσε σύντομα να αποκτήσει πολύ πιο κοφτερά δόντια όσον αφορά τη διαμόρφωση της παγκόσμιας υγειονομικής πολιτικής.

Η διαδικασία αυτή ξεκίνησε επίσημα την 1η Δεκεμβρίου 2021, όταν τα 194 μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) συμφώνησαν να συντάξουν και να διαπραγματευτούν μια σύμβαση, μια συμφωνία ή ένα άλλο διεθνές μέσο που θα παρέχει στον ΠΟΥ μεγαλύτερες εξουσίες. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, «θα συγκροτηθεί τώρα ένα διακυβερνητικό όργανο διαπραγμάτευσης, το οποίο θα πραγματοποιήσει την πρώτη του συνεδρίαση έως την 1η Μαρτίου 2022 (για να συμφωνήσει τους τρόπους εργασίας και τα χρονοδιαγράμματα) και τη δεύτερη έως την 1η Αυγούστου 2022 (για να συζητήσει την πρόοδο επί ενός σχεδίου εργασίας). Στη συνέχεια, θα υποβάλει έκθεση προόδου στην 76η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας το 2023, με στόχο την έγκριση του οργάνου έως το 2024».

Όπως σημειώνω στο επερχόμενο βιβλίο μου Scanned: Why Vaccine Passports and Digital ID Will Mean the End of Privacy and Personal Freedom (Γιατί τα διαβατήρια εμβολίων και η ψηφιακή ταυτότητα θα σημάνουν το τέλος της ιδιωτικής ζωής και της προσωπικής ελευθερίας), ενώ υπάρχει λόγος να καθιερωθούν διαδικασίες και πρότυπα ελέγχου πανδημιών σε παγκόσμιο επίπεδο, ιδίως δεδομένου του πόσο άσχημα ανταποκρίθηκαν πολλές εθνικές κυβερνήσεις στην πανδημία COVID-19 και πόσο κακώς συντόνισαν τις προσπάθειες περιορισμού της, η ανάθεση τόσο μεγάλων εξουσιών σε ένα - σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτο, έντονα συγκρουσιακό- θεσμικό όργανο ενέχει τεράστιους κινδύνους:

Μια συγκεντρωτική παγκόσμια αντιμετώπιση πανδημιών υπό την αιγίδα ενός οργανισμού όπως ο ΠΟΥ θα σημαίνει ότι οι υγειονομικές αρχές θα είναι ακόμα λιγότερο υπόλογες στους τοπικούς πληθυσμούς. Ένα πράγμα που είναι σαφές είναι ότι ο ΠΟΥ, με την τρέχουσα μορφή του, δεν είναι ο κατάλληλος οργανισμός για να το κάνει.

Ο οργανισμός έχει ήδη κάνει αρκετά κακή δουλειά στην καταπολέμηση της τρέχουσας πανδημίας. Για παράδειγμα, απέτυχε να αναγνωρίσει ότι ο ιός COVID-19 ήταν μια αερομεταφερόμενη ασθένεια μέχρι πολύ αργά. Αγωνίστηκε επίσης, σε κάθε βήμα, για να αποθαρρύνει τις εθνικές υγειονομικές αρχές από το να χρησιμοποιήσουν φθηνά, εκτός πατέντας φάρμακα... στην πρώιμη θεραπεία των ασθενών με COVID-19. Ο ΠΟΥ βρίσκεται επίσης σε έντονη σύγκρουση για τις δωρεές που λαμβάνει από ιδιωτικές εταιρείες, πολλές από τις οποίες ανήκουν στη φαρμακοβιομηχανία, και από ιδιωτικά καταπιστεύματα, όπως τα ιδρύματα Γκέιτς και Ροκφέλερ, τα οποία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για την επιβολή της παγκόσμιας ψηφιακής ταυτότητας στον παγκόσμιο πληθυσμό. Οι δωρεές αυτές αντιπροσωπεύουν πλέον το 80 τοις εκατό της χρηματοδότησης του οργανισμού.

Φαίνεται ότι αυτές οι εταιρείες θέλουν τώρα περισσότερα οφέλη για το χρήμα τους. Ο Παγκόσμιος Επιχειρηματικός Συνασπισμός - στα μέλη του οποίου περιλαμβάνονται το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ, η BusinessEurope, η Συνομοσπονδία Ινδικής Βιομηχανίας και άλλα σε έξι ηπείρους - έστειλε πρόσφατα επιστολή στον ΠΟΥ ζητώντας ακόμη μεγαλύτερο λόγο στις αποφάσεις του οργανισμού. «Η τρέχουσα πανδημία αντιπροσωπεύει μια αλλαγή παραδείγματος στον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις και η κοινωνία των πολιτών σφυρηλατούν βαθύτατους δεσμούς για να ανταποκριθούν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και για να αναπτύξουν βιώσιμες πολιτικές υγείας», έγραψε ο συνασπισμός.

***


Περί τῶν νέων ταυτοτήτων. Είναι δυο πράματα.


Το άρθρο σε PDF











Σχόλια