Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

Το Ισραηλινό προξενείο του Σαν Φρανσίσκο αναδεικνύει ιστορίες επιτυχίας των Αιθιόπων Ισραηλινών

Η Ισραηλινή τραγουδίστρια από την Αιθιοπία Rudi Bainesain θα εμφανιστεί στο γκαλά του προξενείου του Ισραήλ στο Σ.Φ. για το Yom HaAtzmaut.


11/04/2022

BY ANDREW ESENSTEN

«Οι άνθρωποι πραγματικά πιστεύουν ότι το Ισραήλ αποτελείται από ένα μάτσο λευκούς».

Αυτή είναι η εντύπωση που αποκομίζει ο Matan Zamir, αναπληρωτής γενικός πρόξενος του Ισραήλ στο Σαν Φρανσίσκο, όταν απευθύνεται σε εβραϊκό και μη εβραϊκό ακροατήριο σε χώρους σε όλη την περιοχή του Κόλπου και τον βορειοδυτικό Ειρηνικό.

Σε μια προσπάθεια να διορθώσει αυτή την παρανόηση, το προξενείο συνεργάζεται με έναν ισραηλινό μη κερδοσκοπικό οργανισμό σε μια εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να μοιραστεί ιστορίες επιτυχημένων Ισραηλινών από την Αιθιοπία. Επιπλέον, έχει προσκαλέσει μια δημοφιλή Ισραηλινή τραγουδίστρια από την Αιθιοπία, την Rudi Bainesain, για να εμφανιστεί στο ετήσιο γκαλά του Yom HaAtzmaut στις 4 Μαΐου.

«Δεν υπάρχει αρκετή γνώση για το πόσο ποικιλόμορφο είναι το Ισραήλ από πλευράς εθνικότητας, από πλευράς θρησκείας, από πλευράς χώρας καταγωγής», δήλωσε ο Zamir στο J. «Μόνο όσοι επισκέφθηκαν πραγματικά το Ισραήλ και βίωσαν πόσο ποικιλόμορφο είναι» γνωρίζουν ότι οι Ισραηλινοί προέρχονται από ένα πλήθος υποβάθρων, δήλωσε.

Το προξενείο ξεκίνησε τη μηνιαία εκστρατεία «Μαύρες φωνές από το Ισραήλ» στις 24 Μαρτίου με μια ανάρτηση για την Tali Semani, μια 36χρονη κλινική ψυχολόγο και κοινωνική ακτιβίστρια από το Rehovot. Όταν της ζητήθηκε να μοιραστεί μια στιγμή που τη διαμόρφωσε, έγραψε: «Όλες τις στιγμές που οι άλλοι υπέθεσαν ή μου είπαν ότι δεν μπορώ ή ότι δεν είμαι ικανή. Με ώθησαν να δουλέψω πιο σκληρά και να γίνω καλύτερη».



Σε μια άλλη πρόσφατη ανάρτηση παρουσιάστηκε η Tirsit Legasse-Bishaw, αντιπρόεδρος ανάπτυξης προγραμμάτων και συνεργασιών στην Olim Beyahad. H Olim Beyahad («ανεβαίνουμε μαζί»), που ιδρύθηκε το 2007, βοηθά τους Αιθίοπες Ισραηλινούς να ενταχθούν στην κοινωνία παρέχοντας ευκαιρίες επαγγελματικής κατάρτισης και καθοδήγησης, καθώς και καταπολεμώντας τα αρνητικά στερεότυπα για τα μέλη της κοινότητας. Η οργάνωση συνέδεσε το προξενείο του Σ.Φ. με συμμετέχοντες για να πάρει συνεντεύξεις για την καμπάνια τoυ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Ήμασταν ευτυχείς που συμμετείχαμε στην εκστρατεία και παρουσιάσαμε ένα διαφορετικό αφήγημα για την ισραηλινή κοινότητα των Αιθιόπων, προβάλλοντας μερικούς από τους αποφοίτους μας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των τομέων τους», έγραψε η εκπρόσωπος της Olim Beyahad, Havtam Simon, σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.


Σήμερα στο Ισραήλ ζουν περίπου 155.000 άτομα αιθιοπικής καταγωγής, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 1,6% του συνολικού πληθυσμού των 9,4 εκατομμυρίων. Στις δεκαετίες που ακολούθησαν τις μυστικές αερομεταφορές μεγάλου αριθμού Εβραίων της Αιθιοπίας από το Ισραήλ, πολλοί από αυτούς επέτυχαν σε διάφορους τομείς της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων των τεχνών, του στρατού και της πολιτικής. Για παράδειγμα, η Pnina Tamano-Shata έγινε η πρώτη Ισραηλινή από την Αιθιοπία που διορίστηκε υπουργός της κυβέρνησης το 2020.

Ωστόσο, στο σύνολό τους, οι Αιθίοπες Ισραηλινοί υστερούν σε σχέση με τους μη Αιθίοπες συνομηλίκους τους σε εκπαιδευτικά και επαγγελματικά επιτεύγματα, σύμφωνα με την Olim Beyahad. Οι ακτιβιστές της κοινότητας αναφέρουν τη φτώχεια, τις διακρίσεις και την αστυνομική παρενόχληση ως εμπόδια για την πλήρη ενσωμάτωση. Το 2019, χιλιάδες Αιθίοπες Ισραηλινοί βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τη δολοφονία από την αστυνομία ενός άοπλου Αιθίοπα Ισραηλινού, του Solomon Tekah, και για τον καθημερινό ρατσισμό που βιώνουν.

Ο Zamir, ο οποίος μεγάλωσε στην Ιερουσαλήμ, δήλωσε ότι η εκστρατεία του προξενείου δεν έχει σκοπό να «χρυσώσει το χάπι» στις προκλήσεις που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι Αιθίοπες Ισραηλινοί. «Χρειάζεται χρόνος για να ενσωματωθούν στο Ισραήλ, αλλά μπορείτε να δείτε τόσες πολλές ιστορίες επιτυχίας που συμβαίνουν σήμερα παρά τις προκλήσεις αυτές», είπε. «Νομίζω ότι εν καιρώ θα βλέπουμε όλο και περισσότερες εξέχουσες φωνές από την Αιθιοπία».

Ο Josh Litchfield, διευθυντής Τύπου και Επικοινωνιών του προξενείου, δήλωσε ότι η εκστρατεία έχει δεχθεί «πολύ θετική ανταπόκριση» μέχρι στιγμής. Η πρώτη ανάρτηση αναδημοσιεύθηκε από αρκετούς ισραηλινούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων και άλλων διπλωματών στη Νέα Υόρκη, την Ατλάντα και το Τορόντο.

Η εκστρατεία η οποία θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του μήνα, θα προβάλλει τρεις ακόμη Ισραηλινούς Αιθίοπες: έναν διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών, τον επικεφαλής ενός τμήματος του συστήματος μαζικών μεταφορών του Ισραήλ και τον επικεφαλής ενός δικηγορικού γραφείου.

Η τραγουδίστρια Bainesain θα εμφανιστεί αυτοπροσώπως στο πάρτι του προξενείου για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας τον επόμενο μήνα, στο War Memorial and Performing Arts Center του Σαν Φρανσίσκο. Ήρθε δεύτερη στη δεύτερη σεζόν του τηλεοπτικού διαγωνισμού τραγουδιού "The Voice Israel" και θα τραγουδήσει επίσης στο Congregation Sherith Israel στο Σαν Φρανσίσκο στις 3 Μαΐου, που είναι η Yom HaZikaron, η ημέρα μνήμης του Ισραήλ για τους πεσόντες στρατιώτες και τα θύματα της τρομοκρατίας.


Δείτε και:








Το άρθρο σε PDF










Σχόλια