Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

Παγκόσμια Επιτροπή για τα Οικονομικά του Νερού.

Μία διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων στο Νταβός ανακοινώνει την έναρξη της Παγκόσμιας Επιτροπής για τα Οικονομικά του Νερού.

Η Παγκόσμια Επιτροπή για τα Οικονομικά του Νερού εγκαινιάστηκε επίσημα στο Νταβός, στην ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, θέτοντας έναν φιλόδοξο στόχο.


UCL Institute for Innovation and Public Purpose,

25/05/2022


Η Επιτροπή θα παραδώσει μια κρίσιμη έκθεση, με τίτλο Τα οικονομικά του νερού: Μια ατζέντα για το κοινό καλό. Αυτή η έκθεση έρχεται να ολοκληρώσει την τριλογία που ξεκίνησε με την έκθεση Stern για τα οικονομικά της κλιματικής αλλαγής, την οποία ακολούθησε η έκθεση Dasgupta για τα οικονομικά της βιοποικιλότητας, και στοχεύει να έχει παγκόσμιο αντίκτυπο, παρέχοντας ένα εφαρμόσιμο πρόγραμμα δράσης για την προώθηση της αλλαγής σε κρατικούς, μη κρατικούς και βασικούς οικονομικούς φορείς.

Πρόκειται για μια εμπεριστατωμένη, ανεξάρτητη παγκόσμια ανασκόπηση που αποσκοπεί στην αξιολόγηση των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών οφελών των υγιών και ανθεκτικών συστημάτων γλυκού νερού σε παγκόσμιο επίπεδο ως αναπόσπαστο μέρος της βιόσφαιρας. Η έκθεση στοχεύει επίσης να καταδείξει την ανάγκη για επείγουσα, συγκεκριμένη και συνεκτική δράση που θα συνοδεύεται από ουσιαστική αλλαγή στην πολιτική, τις επιχειρηματικές προσεγγίσεις και την παγκόσμια συνεργασία για την αντιμετώπιση της συνδυασμένης κρίσης του νερού, της βιωσιμότητας και της επισιτιστικής και ενεργειακής ασφάλειας.

Η επανεξέταση των οικονομικών του νερού και του τρόπου διαχείρισής του είναι μία από τις βασικές φιλοδοξίες που ανακοινώθηκαν στο Νταβός: «Οι δυσλειτουργίες στις αγορές σήμερα δεν είναι τυχαίες, είναι αποτέλεσμα των αποφάσεων που έχουμε λάβει στις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις. Αν θέλουμε κάθε άνθρωπος στον πλανήτη να έχει πρόσβαση σε αρκετό και ασφαλές νερό σε προσιτό κόστος, πρέπει να κυβερνήσουμε την οικονομία μας με ριζικά διαφορετικό τρόπο και να αντιμετωπίσουμε το νερό ως παγκόσμιο κοινό αγαθό», δήλωσε η Mariana Mazzucato.

Η ιδέα του κοινού αγαθού βρίσκεται στο επίκεντρο της έκθεσης και αντανακλά το έργο της καθηγήτριας Mazzucato και του Ινστιτούτου Καινοτομίας και Δημόσιου Σκοπού του UCL. 




Της επιτροπής ηγείται μια ομάδα πολύ γνωστών επιστημόνων, αποτελούμενη από την καθηγήτρια του UCL Mariana Mazzucato, την Ngozi Okonjo-Iweala, Γενική Διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), τον καθηγητή Johan Rockström, Διευθυντή του Ινστιτούτου Potsdam για την Έρευνα των Επιπτώσεων του Κλίματος (PIK), και τον Tharman Shanmugaratnam, Ανώτερο Υπουργό της Σιγκαπούρης. Μαζί τους συμμετέχει μια πολυποίκιλη ομάδα 17 παγκοσμίου φήμης εμπειρογνωμόνων από την επιστήμη, την πολιτική και τους πρακτικούς τομείς πρώτης γραμμής.

Τα ενδιάμεσα αποτελέσματα της Παγκόσμιας Επιτροπής θα δημοσιευθούν ταυτόχρονα με τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το νερό το 2023 και θα ενημερώσουν για την έναρξη ενός «Συμφώνου Εθελοντικών Δεσμεύσεων».

***


Είστε έτοιμοι για τα κλιματικά locdowns ;

[..]

Η Mariana Mazzucato, συγγραφέας και καθηγήτρια καινοτόμων οικονομικών θεωριών στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, έθεσε την προοπτική του κλιματικού lockdown στο MarketWatch τον περασμένο Σεπτέμβριο:

«Με  ένα «κλιματικό lockdown», οι κυβερνήσεις θα περιορίσουν τη χρήση ιδιωτικών οχημάτων, θα απαγορεύσουν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, και θα επιβάλλουν ακραία μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, ενώ οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων θα πρέπει να σταματήσουν τις γεωτρήσεις. Για να αποφύγουμε ένα τέτοιο σενάριο, πρέπει να αναθεωρήσουμε τις οικονομικές μας δομές και να κάνουμε τον καπιταλισμό διαφορετικά.


Η συνέχεια απο το άρθρο εδώ

Σχόλια

  1. Ανώνυμος9/01/2022

    Άντε γειά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος9/02/2022

    Ασκητής σε ευχαριστούμε πολύ. Να σε ρωτήσω, μπορούμε να αναδημοσιεύουμε τα βίντεο σου ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα. Τα βίντεο και κάποια απο τα άρθρα που είναι σε μορφή Pdf μπορείτε να τα κατεβάσετε στις συσκευές σας μέσω των υπερσυνδέσμων στην αρχική σελίδα του ιστολογίου. Τα κατεβάζετε και τα διαμοιράζετε όπως θέλετε και όπως μπορείτε. Παρακαλώ να μην σβήνετε το όνομα ή τους υπερσυνδέσμους του ιστολογίου έτσι ώστε ο αναγνώστης με τον οποίο θα μοιραστείτε το σχετικό υλικό να μπορεί να βρει και τα υπόλοιπα απο μόνος. Αποκεντρωμένα και Ανώνυμα. Καλό Αγώνα.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος9/03/2022

      Εννοείτε πρέπει να φαίνεται η πηγή στην ιστοσελίδα σου. Τα άρθρα τα στέλνω συνήθως με το link. Δεν θα κάνω κάποια περικοπή στα βίντεο, μια χαρά είναι. Απλά ήθελα να έχω το οκ από εσένα, γιατί δεν σε είχα ρωτήσει και έχω αναδημοσιεύσει. Σε ευχαριστώ πολύ, να είσαι καλά. Καλή δύναμη.
      Lilly L

      Διαγραφή
    3. Ναι, βεβαίως. Όπως θέλεις και μπορείς Lilly. Καλό Αγώνα.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου