Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

«Είναι η Δράση που μας οδηγεί στην Ελπίδα»

Η δημοσιογραφική ομάδα της Νεολαίας Religions for Peace παίρνει συνέντευξη από την κα Merylene Chitharai για το Φόρουμ Manresa 2022 (Απόσπασμα)


Religions for Peace

«Είναι η Δράση που μας οδηγεί στην Ελπίδα»

Η κ. Merylene Chitharai, μέλος της Ομάδας Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Νέων και του Religions for Peace South Africa, εργάζεται ως γραφίστρια, 3D σχεδιάστρια και τεχνολόγος αρχιτεκτονικής με 15 χρόνια εμπειρίας στον τομέα της κοινωνικής και βιώσιμης αρχιτεκτονικής. Αυτό καθοδηγείται από το πάθος της για την κοινωνική και περιβαλλοντική δικαιοσύνη και υποστηρίζεται από τη γραπτή ενασχόλησή της με την εφημερίδα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ως εμπνευσμένη από την πίστη πνευματική οικολογική ακτιβίστρια από καρδιάς, έχει δημιουργήσει το Διαθρησκειακό Φόρουμ Νεολαίας για το Κλίμα των Θρησκειών για την Ειρήνη (Religions for Peace Interfaith Youth Climate Forum) και συμμετέχει σε διάφορα διαθρησκειακά προγράμματα για το κλίμα.


Agathe Sagne: Τι σας παρακίνησε να δημιουργήσετε το Religions for Peace Interfaith Youth Climate Forum (RfP-IYCF) στη Νότια Αφρική;

Merylene Chitharai: Είχα συμβάλει στη δημιουργία του The Religions for Peace Interfaith Youth Climate Forum (RfP-IYCF), κερδίζοντας το 2018 το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης για τη Νεολαία των Θρησκειών για την Ειρήνη. Το φόρουμ προέκυψε από την εκστρατεία «Η Γη μας, η ευθύνη μας», η οποία ξεκίνησε από το Παγκόσμιο Διαθρησκειακό Δίκτυο Νέων των Θρησκειών για την Ειρήνη. 

Όταν παρατηρείτε και προβληματίζεστε σχετικά με την κλιματική κρίση, γίνεται πολύ εύκολο να ασκήσετε κριτική, να κατηγορήσετε τους άλλους, να απελπιστείτε και να παραμείνετε θυμωμένοι, επικριτικοί και καταθλιπτικοί. Η διαθρησκειακή μου εργασία με τις Θρησκείες για την Ειρήνη ξεκίνησε πριν από εννέα χρόνια, το 2013, και έμαθα ότι οι άνθρωποι της πίστης είναι άνθρωποι με καρδιά, άνθρωποι με όραμα, άνθρωποι με σοφία και διανόηση, επειδή κάνουμε το έργο του Θείου και έτσι η υπερδύναμη μας είναι η αγάπη, επειδή βλέπουμε τον κόσμο διαφορετικά και μπορούμε να αλλάξουμε τα αφηγήματα. Αυτό αποτέλεσε την κινητήρια δύναμη για το διαθρησκευτικό έργο μας για το κλίμα στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής. Αντί να εστιάζουμε στο θυμό και να τροφοδοτούμε την αρνητική ενέργεια και τις αρνητικά αφηγήματα, εστιάζουμε στα θετικά. Μέσα από αυτό το πάθος, τη θετικότητα και την αγάπη για τη γη, τα πλάσματά της και την ανθρωπότητα παραμένουμε παρακινημένοι να είμαστε αυτή η ελπίδα της θετικής δράσης για το κλίμα. Η Δήλωση Αποστολής του Διαθρησκειακού Φόρουμ Νεολαίας για το Κλίμα των Θρησκειών για την Ειρήνη  ήταν, Μία Γη, μία ανθρωπότητα και ως εκ τούτου είναι δική μας Ευθύνη.


Agathe Sagne: Ποιες είναι οι συγκεκριμένες δράσεις που έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα το φόρουμ Religions for Peace-IYCF;

Merylene Chitharai: Η εκστρατεία του Διαθρησκειακού Φόρουμ είχε ως στόχο την εκπαίδευση, τη συμμετοχή και τη συνηγορία, τη διάδοση της ευαισθητοποίησης σχετικά με την κλιματική αλλαγή μέσω θετικών κοινοτικών έργων. Στόχος μας ήταν να εκπαιδεύσουμε τη νεολαία και την κοινότητα στο σύνολό της, δείχνοντας πώς μπορεί να μετατραπεί αυτή η ευαισθητοποίηση σε δράση για το κλίμα μέσω διαφόρων δημιουργικών και διασκεδαστικών δραστηριοτήτων.


Το φόρουμ μας  ενσωμάτωσε και συμμετείχε σε πολλά σχέδια δράσης και συγκεκριμένα: 


Εκπαίδευση:

Εκπαιδευτικές ομιλίες για την κλιματική αλλαγή, εκπαιδευτικά σχολικά προγράμματα, διαθρησκευτικοί διάλογοι για το κλίμα και οικολογικά εργαστήρια για την εκμάθηση της φροντίδας της γης και των ζώων μέσω διαφόρων θρησκευτικών διδασκαλιών. Ενθαρρύναμε την εκμάθηση συγκεκριμένων φυτών και δέντρων που μπορούμε να διαδώσουμε για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως για παράδειγμα το χόρτο vertiver και το spekboom. Προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε ένα διαφορετικό είδος ολιστικού εκπαιδευτικού συστήματος.


Πνευματικότητα

Διαθρησκευτικές προσευχές και διαλογισμός της Γης. Ο Διαλογισμός της Γης μας βοηθά να βελτιώσουμε τη σύνδεση μεταξύ της ανθρωπότητας και του πλανήτη Γη, προσφέροντας αγάπη, φως, ευγνωμοσύνη και θετική ενέργεια στους ανθρώπους και στη Μητέρα Γη.


Ακτιβισμός: 

Συμμετοχή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πορείες για το κλίμα, αμφισβήτηση των υπευθύνων χάραξης πολιτικής για τα θέματα του κλίματος και προώθηση των εκκλήσεων και της χορτοφαγίας.


Πολυθρησκευτικές διαγενεακές συνεργασίες: 

Ενσωμάτωση, συνεργασία με νέους, ηλικιωμένους και διάφορες οργανώσεις για την οικοδόμηση διαθρησκευτικών συνεργασιών και φιλιών, επίδειξη πολυθρησκευτικής αλληλεγγύης. Τα προγράμματά μας έχουν γίνει σε συνεργασία με διάφορες οργανώσεις, για να αναφέρουμε μερικές, Religions for Peace SA, Greepeace Africa Durban local group, The Habitat Foundation, The Lions Club Durban Host, WESSA, 360.org, The Phoenix Gandhi Development Trust κ.λπ.


***

«Θρησκείες για την Ειρήνη » - Ποιοί είναι






&

Σχόλια