Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

Klaus Schwab:«Η Κίνα έχει γίνει κράτος πρότυπο για πολλές άλλες χώρες»



Ο Klaus Schwab, ιδρυτής και πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, δήλωσε σε κινεζικό κρατικό μέσο ενημέρωσης ότι η Κίνα αποτελεί «πρότυπο».



Στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής των CEO του APEC την περασμένη εβδομάδα στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης, ο 84χρονος Schwab έκανε τα εξής σχόλια.

Τα τελευταία 40 χρόνια, ο εκσυγχρονισμός της οικονομίας της Κίνας ήταν «τεράστιος», δήλωσε ο Schwab.

«Νομίζω ότι αποτελεί πρότυπο για πολλές χώρες», δήλωσε ο Schwab, πριν προσθέσει ότι κάθε χώρα θα πρέπει να αποφασίσει ποιο σύστημα θέλει.

«Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην επιβολή συστημάτων. Αλλά το κινεζικό μοντέλο είναι σίγουρα ένα πολύ ελκυστικό μοντέλο για αρκετές χώρες», δήλωσε ο Schwab.

Ο Schwab δεν είπε ποιες πτυχές του κινεζικού μοντέλου του άρεσαν ή ποιες θα ήταν χρήσιμες για άλλες χώρες.

Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) διοικεί την Κίνα, η οποία δεν επιτρέπει στους ανθρώπους να ασκούν τη θρησκεία ή τις πεποιθήσεις της επιλογής τους και δεν ανέχεται τη διαφωνία.

Σύμφωνα με το ΚΚΚ, τα άτομα, οι κυβερνητικοί οργανισμοί και οι εταιρείες κατατάσσονται με βάση τη βαθμολογία της κοινωνικής τους πίστωσης. Οι περιβαλλοντικές, κοινωνικές και κυβερνητικές βαθμολογίες, ή ESG, χρησιμοποιούνται από μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και παγκόσμιους οργανισμούς για να επηρεάσουν τη συμπεριφορά και να μετασχηματίσουν την κοινωνία. Το 2019, ο Schwab έγραψε ότι ο καπιταλισμός των συμμετόχων χρειάζεται τις βαθμολογίες ESG.

«Ο «καπιταλισμός των συμμετόχων», ένα μοντέλο που πρότεινα για πρώτη φορά πριν από μισό αιώνα, τοποθετεί τις ιδιωτικές εταιρείες ως διαχειριστές της κοινωνίας και είναι σαφώς η καλύτερη απάντηση στις σημερινές κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις», έγραψε. «Πρέπει να αδράξουμε αυτή τη στιγμή για να διασφαλίσουμε ότι ο καπιταλισμός των συμμετόχων θα παραμείνει το νέο κυρίαρχο μοντέλο».

Η κινεζική κυβέρνηση πέρασε με το ζόρι έναν νόμο «εθνικής ασφάλειας» για το Χονγκ Κονγκ το 2020 χωρίς καμία λογοδοσία ή διαφάνεια, με τους επικριτές να λένε ότι δίνει στις αρχές έναν λόγο για να πατάξουν βάναυσα τους ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας.

Στην εκδήλωση του APEC νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, είπε: «Για να είσαι νικητής, πρέπει να αγκαλιάσεις την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση. Το να αγκαλιάσεις την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση σημαίνει να είσαι στην πρώτη γραμμή».

***

Σχόλια