Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

Κορονοϊός: Πώς τα «διαβατήρια ανοσίας» θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια ελίτ με αντισώματα

Του Andrew Webb, BBC News

Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο κάνουν τεστ αντισωμάτων κορονοϊού στους πολίτες , για να διαπιστώσουν εάν οι άνθρωποι είχαν τη θανατηφόρα νόσο Covid-19.

Ορισμένες χώρες δημιουργούν τα λεγόμενα "διαβατήρια ανοσίας" και άλλες μπορεί να ακολουθήσουν.

Η θεωρία λέει ότι ένα διαβατήριο θα πιστοποιεί ότι είχατε κορονοϊό και ότι δεν θα μεταφέρετε ή θα προσβληθείτε ξανά από την ασθένεια, ανοίγοντας έτσι μια διέξοδο από τους περιορισμούς του lockdown για τον κάτοχο.

Είναι όμως σωστή αυτή η θεωρία; Και θα δημιουργήσει μια ελίτ που έχει αντισώματα και μπορεί να βγει ραντεβού, να ταξιδέψει και να εργαστεί όπως θέλει, ενώ οι άλλοι θα εξακολουθούν να περιορίζονται από υγειονομικές προφυλάξεις ;

«Ξέρω ότι είμαι καθαρός, πρέπει να συναντηθούμε!»

Η Pam Evans, από το Αμπερντίν, μόλις συνειδητοποίησε σκληρά τη νέα πραγματικότητα των διαδικτυακών γνωριμιών. Λέει ότι ένας άντρας που ενδιαφερόταν να τη συναντήσει είχε μια καινοτόμα προσέγγιση.

«Ένας τύπος μου ειπε το σαββατοκύριακο:« Μόλις έκανα τεστ την περασμένη εβδομάδα για τον Covid, οπότε ξέρω ότι είμαι καθαρός, πρέπει να συναντηθούμε »Και είπα:« Ω όχι, απολύτως όχι »... έγινε απλά απολύτως καταπιεστικός αμέσως. "

Το ελπιδοφόρο ραντεβού της Παμ προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί προφανώς το αρνητικό τεστ κορονοϊού για να παραβιάσει το lockdown και να την επισκεφτεί.

Έιναι αυτό ένα σημάδι του πώς αυτοί που θα λαμβάνουν ένα πιστοποιητικό που δηλώνει ότι είχαν ήδη κορονοϊό, θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την προνομιακή τους θέση στην κοινωνία;

Στη Νέα Υόρκη, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τις εξετάσεις αντισωμάτων για να δείξουν ότι έχουν εκτεθεί στον ιό και έχουν αναρρώσει, σαν τρόπο να υποδηλώσουν ότι είναι ασφαλές να βγουν ραντεβού.

Φωτογραφίζουν τα θετικά αποτελέσματα των τεστς, για να τα χρησιμοποιήσουν ως ένα είδος αυτοσχέδιου «διαβατηρίου ανοσίας Covid».

Εάν έχετε αντισώματα, θεωρητικά δεν θα κολλήσετε ξανά την ασθένεια (σ.ι. Τα αντισώματα του covid-19 ενδέχεται να διαρκούν μόνο για 2 με 3 μήνες μετά την μόλυνση από τον ιό, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 18/6 στο Nature) .

Πέρα των ραντεβού, τι και αν μπορούσαμε να αποφασίσουμε ποιος είναι ασφαλές να επιστρέψει στη δουλειά ή να πετάξει με αεροσκάφος; Για αυτούς τους ανθρώπους το lockdown λόγω του Covid-19, θα μπορούσε να τελειώσει.

«Διαβατήρια ανοσίας»

Η ιδέα πίσω από τα διαβατήρια ανοσίας είναι αυτή ενός πιστοποιητικού που επιβεβαιώνει ότι είχατε τον Covid-19. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την είσοδο σε μέρη για τα οποία αυτή θα απαγορεύεται για τα άτομα που δεν διαθέτουν ένα.

Για να αποκτήσετε ένα, θα πρέπει να βγείτε θετικοί για αντισώματα, τα οποία δημιουργήθηκαν μετά την έκθεση σας στον ιό.

Η Εσθονία δημιουργεί ένα σύστημα «διαβατηρίου ανοσίας» και η Χιλή σχεδιάζει επίσης ένα που το αποκαλεί «πιστοποιητικό απελευθέρωσης», ακολουθώντας τις ιδιες αρχές.

Ο Tavvet Hinrikus, συνιδρυτής της εταιρείας ανταλλαγής χρημάτων TransferWise, βοήθησε στην ανάπτυξη του συστήματος της Εσθονίας το οποίο βασίζεται σε εφαρμογή τηλεφώνου.

"Υπάρχουν τομείς όπου νομίζω -δεν θέλει και πολύ μυαλό- ότι πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε, όπως ... ποιος φροντίζει τους ηλικιωμένους μας. Μπορώ να πάω να δω τους γονείς μου;

"Εάν η έννοια της ανοσίας υπάρχει, τότε νομίζω ότι τα άτομα που έχουν ανοσία πρέπει να εγκρίνονται ώστε να εργαστούν με ηλικιωμένους, ή και το ίδιο για τους εργαζόμενους πρώτης γραμμής", λέει.

Άλλες εφαρμογές αναπτύσσονται για να εμφανίζουν των κατάσταση των αντισωμάτων - και πιθανώς της ανοσίας .Ένα παράδειγμα είναι η Onfido. Ο συνιδρυτής της, Husayn Kasai, λέει ότι μερικές αλυσίδες ξενοδοχείων στις ΗΠΑ δέχονται πλέον διαβατήρια ανοσίας μέσω μιας εφαρμογής.

"Είναι κατά κύριο λόγο για τους επισκέπτες που θέλουν να έχουν πρόσβαση σε ορισμένες από τις υπηρεσίες, όπως το σπα ή το γυμναστήριο, όπου η κοινωνική απομάκρυνση δεν είναι εφικτή."

«Ελίτ αντισωμάτων»

Αλλά θα μπορούσε να υπάρχει μια απαίσια πτυχή: η πιθανότητα ανάπτυξης μιας υποτιθέμενης ελίτ με αντισώματα;


Ο Robert West, καθηγητής υγείας, ψυχολογίας και συμπεριφορικής επιστήμης στο University College London (UCL), φοβάται για μια «διχαστική κοινωνία».

"Μπορείτε να φανταστείτε μια κατάσταση όπου εάν μπορείτε να αποκτήσετε κάποιο είδος πιστοποίησης, αυτό θα ανοίξει πόρτες για εσάς που δεν θα είναι ανοιχτές σε άτομα που δεν μπορούν να έχουν αυτήν την πιστοποίηση.

«Θα μπορούσε να δημιουργήσει μια πολυεπίπεδη κοινωνία και να αυξήσει τα επίπεδα διακρίσεων και ανισοτήτων». Ο καθηγητής West προειδοποιεί επίσης ότι ολόκληρη η υπόθεση της ανοσίας μπορεί να βρίσκεται σε ασταθές έδαφος.

"Δεν θα βασίζεται σε σταθερά επιστημονικά θεμέλια. Θα βασίζεται σε μια πιθανότητα ότι μπορεί να είστε ή να μην είστε ευάλωτοι [στον κορονοϊό] ή να είστε ή να μην είστε σε θέση να μεταδώσετε τον ιό σε άλλα άτομα.

«Θα ήταν εις βάρος των τομέων της κοινωνίας, που πραγματικά καθοδηγούνται από εμπορικές πιέσεις».

Ο καθηγητής West προβλέπει ένα σημείο όπου τα άτομα με πρόσφατα πιστοποιητικά αντισωμάτων θα μπορούσαν να εργαστούν με ευπαθείς ομάδες σε ρόλους υγειονομικής περίθαλψης ή ότι οι εταιρείες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα διαβατήρια ανοσίας των εργαζομένων τους ως τρόπο να ανταγωνιστούν με άλλες εταιρείες.

Αλλά πιστεύει ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία- που να δείχνουν ότι η ύπαρξη αντισωμάτων είναι ένας αξιόπιστος τρόπος για να πείτε πόσο πιθανό είναι να κολλήσετε ή να μεταδώσετε τον ιό. 

«Είναι εντάξει, έχει αντισώματα»

Ο τομέας των αεροπορικών ταξιδιών επλήγη ιδιαίτερα από την πανδημία και ο John Holland-Kaye, διευθύνων σύμβουλος του πιο πολυσύχναστου αεροδρομίου της Ευρώπης, το Heathrow του Λονδίνου, θέλει όλες οι χώρες να αναγνωρίσουν τα πιστοποιητικά ανοσίας.

"Αυτό που πραγματικά χρειάζεστε [είναι να ξέρετε ότι] το υγειονομικό διαβατήριό σας ... θα γίνει αποδεκτό στη χώρα στην οποία θα πάτε και θα σας επιτραπεί να επιστρέψετε στο σπίτι με ασφάλεια χωρίς να μπείτε σε καραντίνα." (σ.ι. Κοινό Ευρωπαϊκό διαβατήριο εμβολιασμού)

Η Carmel Shachar, του Κέντρου Petrie-Flom Υγειονομικής Πολιτικής, Βιοτεχνολογίας και Βιοηθικής της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ στις ΗΠΑ, φοβάται ότι οι άνθρωποι ενδέχεται να προσπαθήσουν να κολλήσουν τον Covid-19.

Ένα σενάριο για το οποίο ανησυχεί είναι: "Εάν θέλετε να επιστρέψετε στη δουλειά, θα πρέπει να προσβληθείτε από μια θανατηφόρα ασθένεια, που δεν θέλουμε πραγματικά να έχετε, είτε από τη δημόσια ή από την ατομική υγειονομική πλευρά. "

Ανησυχεί επίσης για το απόρρητο. "Εάν ο εργοδότης μου μπορεί να ζητήσει ιατρικές πληροφορίες για μένα, αν είχα τον Covid, αν έχω αντισώματα - επιτρέπεται να το πράξουν; Εάν έχουν αυτές τις πληροφορίες, επιτρέπεται να τις μοιραστούν;"

Τα εμπορικά οφέλη από τη δημοσιοποίηση αυτών των πληροφοριών για ορισμένους κλάδους είναι προφανή, πιστεύει η κ. Shachar. "Αν δουλεύω σε ένα εστιατόριο, επιτρέπεται ο εργοδότης μου να πει σε κάθε πελάτη που μπαίνει από την πόρτα:" Ω, μην ανησυχείτε, είναι εντάξει γιατί έχει αντισώματα ";"

Η κα Shachar πιστεύει ότι η γνωστή ανοσία θα μπορούσε να έχει σημαντικό όφελος. "Θα μπορούσατε να πείτε, για τους εργαζομένους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που εργάζονται με ασθενείς κορονοϊού, ή τους εργαζόμενους σε νοσηλευτικές εγκαταστάσεις ... θέλουμε να γνωρίζουμε αν έχουν ανοσία."

Λέει ότι οι άνθρωποι θέλουν πραγματικά να επιστρέψουν τα πράγματα όπως ήταν πριν από την πανδημία, ή σε μία «νέα κανονικότητα» που είναι κοντά στην προηγούμενη κατάσταση, και είναι διατεθειμένοι να κάνουν συμβιβασμούς.

«Ερωτήματα σχετικά με τα τεστς»

Το να φτάσετε σε αυτή τη "νέα κανονικότητα" το συντομότερο δυνατό είναι ο στόχος των κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο, Πολλές θεωρούν ότι τα τεστς αντισωμάτων για όλο τον πληθυσμό είναι μια δελεαστική ιδέα, όπου τα ποσοστά των κρουσμάτων είναι υψηλά.

Στη Γερμανία, ο οργανισμός ελέγχου και πρόληψης ασθενειών της χώρας, το Ινστιτούτο Robert Koch, διεξάγει τυχαία τεστς αντισωμάτων σε μεγάλη κλίμακα.

Ωστόσο, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την ακρίβεια ορισμένων τεστς. Έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Μάιο από το Πρόγραμμα Δοκιμών Covid-19 με έδρα τις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι 12 τεστς αντισωμάτων ήταν ακριβή μεταξύ 81-100%.

Ενώ το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) προειδοποίησε ότι ορισμένα τεστς αντισωμάτων μπορεί να κάνουν λάθος για το ότι είχατε αντισώματα - έως και κατά το ήμισυ. Αυτό σημαίνει ότι όσοι δεν κόλλησαν ποτέ τον Covid-19 θα μπορούσαν λανθασμένα να πιστεύουν ότι έχουν ανοσία και θα μπορούσαν τότε να ενεργούν ριψοκίνδυνα λόγω αυτής της ψευδούς αίσθησης ασφάλειας.

Και ακόμη και αν το τεστ αναγνωρίσει σωστά ότι έχετε αντισώματα, αυτό σημαίνει ότι έχετε πραγματικά ανοσία; Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέφρασε τις αμφιβολίες του .

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, εκφράστηκαν ανησυχίες από 14 ανώτερους ακαδημαϊκούς σε μια επιστολή που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal στα τέλη Ιουνίου, λέγοντας ότι τα τεστς αντισωμάτων για το προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης του Ηνωμένου Βασιλείου ξεκίνησαν χωρίς «επαρκή αξιολόγηση».

Πίσω στο Αμπερντίν, η Παμ ομοίως δεν πείθεται από τα τεστς αντισωμάτων.

"Δεν ξέρουμε για πόσο καιρό θα μπορούσε να διαρκέσει αυτή η ανοσία. Δεν ξέρουμε αν είναι 100% σωστά αν εμφανίσατε αυτά τα συμπτώματα. Δεν είναι κακό να συναντήσετε κάποιον και να καθίσετε να πιείτε έναν καφέ σε ένα πάρκο", λέει.

«Δεν είμαι τύπος που θα αντάλλαζε φιλιά στο πρώτο ραντεβού ούτως ή άλλως. Άρα, για μένα, το να έχεις απόσταση δύο μέτρα σημαίνει ότι ένας άντρας δεν μπορεί να γείρει πάνω σου με την πρώτη

(σ.ι. Μόνο το εμβόλιο θα μας “σώσει” .βλ. εδώ)



Σχόλια