Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

Ο τρίτος ναός και η «νέα εποχή ειρήνης»




Η συμφωνία ΗΑΕ-Ισραήλ επιδιώκει να επιβάλλει «τετελεσμένο» στην Ιερουσαλήμ. 

Οι Παλαιστίνιοι στην Ιερουσαλήμ επαναλαμβάνουν τους φόβους τους ότι η συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων ΗΑΕ-Ισραήλ, θα οδηγήσει σε αλλαγές του υπάρχοντος καθεστώτος στο συγκρότημα του Τζαμιού Al-Aqsa.

Ενώ η συμφωνία ομαλοποίησης μεταξύ Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων θεωρείται από πολλούς ως μια ιστορική συμφωνία ειρήνης μεταξύ των δύο χωρών, αναλυτές στην Ιερουσαλήμ λένε ότι θα φέρει «τα πάντα εκτός από την ειρήνη στην περιοχή». 

Μια έκθεση της Terrestrial Jerusalem, μιας ισραηλινής οργάνωσης που παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ιερουσαλήμ που θα μπορούσαν να έχουν επιρροή στις πολιτικές διαδικασίες ή να πυροδοτήσουν βία, αναφέρει ότι η διατύπωση της αρχικής κοινής δήλωσης μεταξύ Ισραήλ και ΗΑΕ, αναζωπυρώνει τους φόβους για περιορισμούς των δικαιωμάτων των μουσουλμάνων να προσεύχονται στο συγκρότημα του τζαμιού Αλ-Ακσά, το οποίο αποκαλείται από τους Ισραηλινούς Όρος του Ναού, ενώ νομιμοποιεί τις εβραϊκές προσευχές εκεί, παραβιάζοντας μια μακροχρόνια συμφωνία. 

Η έκθεση εξέτασε την κοινή δήλωση της 13ης Αυγούστου, του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, του πρίγκιπα του Αμπού Ντάμπι Mohammed bin Zayed, και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου, η οποία ανέφερε ότι "όλοι οι μουσουλμάνοι που έρχονται εν ειρήνη μπορούν να επισκεφθούν και να προσευχηθούν στο τζαμί Αλ - Άκσα και οι υπόλοιποι ιεροί χώροι της Ιερουσαλήμ πρέπει να παραμείνουν ανοιχτοί για τους ειρηνικούς προσκυνητές όλων των θρησκειών ". 

Η διφορούμενη διατύπωση οδήγησε την Terrestrial Jerusalem να πει ότι, ενώ η δήλωση προσπαθούσε πιθανότατα να εκφράσει μια σημαντική καινοτομία σύμφωνα με την οποία οι μουσουλμάνοι θα μπορούν να προσεύχονται στο τζαμί Al-Aqsa, ενώ το status quo στο Χαράμ αλ-Σαρίφ – η αραβική ονομασία του όρους του ναού – διατηρείται ως έχει, «η αλήθεια είναι ακριβώς αντίθετη». 

«Η κοινή δήλωση κάνει τη συμφωνία να έχει ένα προκάλυμμα νομιμότητας και την έγκριση μιας αραβικής μουσουλμανικής χώρας για τον περιορισμό του [ορισμού] του τζαμιού Al-Aqsa στην Αίθουσα Προσευχής al-Qibli, θεωρώντας το υπόλοιπο 93% του χώρου του τζαμιού ως μια διαφορετική περιοχή », δήλωσε ο Ziyad Ibhais, ερευνητής των θεμάτων της Ιερουσαλήμ. «Αυτό θα επέτρεπε τις εβραϊκές τελετουργίες μέσα στο συγκρότημα του τζαμιού Al-Aqsa». 

Ο Ibhaisi πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρεί το ζήτημα του τζαμιού Al-Aqsa «κεντρικό σημείο της συμφωνίας ΗΑΕ-Ισραήλ». 


Σύμφωνα με την εβραϊκή παράδοση, το Χαράμ αλ-Σαρίφ χτίστηκε εκεί που κάποτε υπήρχαν οι πρώτοι και οι δεύτεροι εβραϊκοί ναοί, με κάποιες ακροδεξιές ισραηλινές προσωπικότητες να υποστηρίζουν ανοιχτά την καταστροφή του Αλ-Άκσα, ώστε να μπορεί να χτιστεί στη θέση του ο τρίτος ναός. 

Ως εκ τούτου, αυτός ο θρησκευτικός χώρος υπάρχει εδώ και καιρό στο επίκεντρο των εντάσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. 

Ωστόσο, η γειτονική Ιορδανία παραμένει ο θεματοφύλακας των Χριστιανικών και των μωαμεθανικών ιερών τόπων στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ. Η συμφωνία του status quo που αναγνωρίζεται και από το Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή (PA) αναφέρει ότι ενώ οι μη μουσουλμάνοι επιτρέπεται να εισέλθουν στο συγκρότημα του τζαμιού Al-Aqsa, δεν μπορούν να ασκούν λατρευτική δραστηριότητα ή να προσεύχονται στο Χαράμ αλ-Σαρίφ. 

Σύμφωνα με τον Ibhaisi, η χρήση του όρου «Τζαμί Al-Aqsa» από την αμερικανική διοίκηση είναι «υιοθέτηση ενός ισραηλινού τρικ ορολογίας» που ορίζει το Al-Aqsa αποκλειστικά ως την Αίθουσα Προσευχής al-Qibli, αντί να περιλαμβάνει τα 35,5 εκτάρια του Χαράμ αλ-Σαρίφ. 

«Αυτό είναι κάτι που η [ισραηλινή] κατοχή έχει επιβάλει αποκαλώντας το συγκρότημα Al-Aqsa ως Όρος του Ναού και θεωρώντας τις πλατείες του ως δημόσιες δημοτικές πλατείες που δεν αναγνωρίζονται ως αναπόσπαστο τμήμα του τζαμιού», είπε. 

«Αν βάλουμε μαζί την ανακοίνωση της εξομάλυνσης των σχέσεων και τη συμφωνία του αιώνα , δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε τι εννοούν λέγοντας ότι οι μουσουλμάνοι θα προσεύχονται [μόνο] στον ναϊσκο του Αλ-Κίμπλι με τον μεγάλο τρούλο», συνεχίζει. 

«Εν τω μεταξύ, οι Εβραίοι και οι “Χριστιανοί” Σιωνιστές θα είναι σε θέση να προσευχηθούν σε όλες τις εγκαταστάσεις του Al-Aqsa και η συμφωνία με τα ΗΑΕ θα χρησιμεύσει ως το αραβικό και ισλαμικό προκάλυμμα για αυτή τη ρύθμιση.» 

Ο Ibhaisi λέει ότι η συμφωνία ΗΑΕ-Ισραήλ δεν θέτει ένα τέλος στις παραβιάσεις των Παλαιστινιακών δικαιωμάτων από το Ισραήλ, αλλά σηματοδοτεί μια «νέα φάση εβραιοποίησης του τζαμιού Al-Aqsa και τη μετατροπή του σε συναγωγή». 


Ο πρώην υπουργός υποθέσεων της Ιερουσαλήμ της Παλαιστινιακής Αρχής, Khaled Abu Arafa, δήλωσε στο MEE ότι η συμφωνία του Ισραήλ με τα ΗΑΕ θα μπορούσε να ενισχύσει τη διχοτόμηση του τζαμιού Al-Aqsa και να προσπαθήσει να «δελεάσει τα ΗΑΕ» να γίνουν ο θεματοφύλακας των ιερών τόπων στην Ιερουσαλήμ αντί της Ιορδανίας. 

«Το Ισραήλ έχει τη δική του ατζέντα σχετικά με τη συμφωνία του με τα ΗΑΕ», είπε. «Δεν θα είναι ικανοποιημένο μόνο με μια συμφωνία δημοσίων σχέσεων, αλλά θα φροντίσει να καταβάλει κάθε προσπάθεια και να χρησιμοποιήσει κάθε γράμμα της συμφωνίας για την επιβολή τετελεσμένου εις βάρος των Παλαιστινίων γενικά, και των Ιεροσολυμιτών συγκεκριμένα». 

«Το Ισραήλ αποκομίζει τους καρπούς των ασταμάτητων προσπαθειών του από το 2010 να αλλάξει το καθεστώς του Τζαμιού Al-Aqsa, εκμεταλλευόμενο τη βελτίωση των σχέσεων και του συντονισμού ασφάλειας με την Ιορδανία», συνέχισε ο πρώην Παλαιστίνιος υπουργός. 

Ο Khaled Zabarqa, Παλαιστίνιος δικηγόρος που ειδικεύεται σε θέματα επί της Ιερουσαλήμ και του τζαμιού Al-Aqsa, συμφωνεί. 

«Η συμφωνία είναι μια ευκαιρία για την [ισραηλινή] κατοχή να ενισχύσει τις πιθανότητές επιτυχίας των στόχων της». 





Μετά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν κατέληξε σε συμφωνία με το Ισραήλ για την εξομάλυνση των σχέσεών τους, ανακοίνωσε μέσω του Twitter ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ. 

Η ανακοίνωση έγινε αφού προηγουμένως ο Αμερικανός πρόεδρος συνομίλησε τηλεφωνικά με τον βασιλιά του Μπαχρέιν Χαμάντ μπιλ Ίσα Αλ Χαλίφα και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου. 

«Πρόκειται για μια ιστορική πρόοδο για την περαιτέρω ειρήνευση στη Μέση Ανατολή. Το άνοιγμα του απευθείας διαλόγου και των δεσμών μεταξύ αυτών των δύο δυναμικών κοινωνιών και προηγμένων οικονομιών θα συνεχίσει τη θετική μεταμόρφωση της Μέσης Ανατολής και θα αυξήσει τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία της περιοχής», συνεχίζει η ανακοίνωση. 

Ο γαμπρός και σύμβουλος του προέδρου Τραμπ Τζάρεντ Κούσνερ, είπε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει το άνοιγμα πρεσβειών και την ανταλλαγή πρεσβευτών μεταξύ των δύο χωρών. (σ.ι. ο Τζάρεντ Κούσνερ και η σύζυγος του Ιβάνκα Τραμπ είναι Ορθόδοξοι  Εβραίοι του Chabad-Lubavitch, ενός από τα γνωστότερα παγκοσμίως χασιδικά κινήματα. Στο βίντεο εδώ ο Lubavitcher Rebbe, ένας από τους πιο σημαίνοντες ραββίνους του 20ου αιώνα δίνει εντολή στον νεαρό πολιτικό Βενιαμίν Νετανιάχου να επισπεύσει την έλευση του " μεσσία" ). 

Η συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που ανακοινώθηκε στις 13 Αυγούστου, πρόκειται να υπογραφεί την Τρίτη στον Λευκό Οίκο. 

Στη σημερινή ανακοίνωση σημειώνεται ότι το Μπαχρέιν αποδέχτηκε την πρόσκληση του Τραμπ να παραβρεθεί σε αυτήν την τελετή. Ο Νετανιάχου και ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν Αμπντουλατίφ Αλ Ζαγιάνι, με την ευκαιρία αυτή, θα υπογράψουν μια «ιστορική Διακήρυξη Ειρήνης». 

Οι δύο πλευρές «θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους» ώστε να επιτευχθεί «μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση» στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, καταλήγει η ανακοίνωση. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος, κάνοντας λόγο για «άλλη μια ιστορική εξέλιξη», υποστήριξε ότι υπάρχει «φοβερός ενθουσιασμός» και από άλλες χώρες που θέλουν να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ. 

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, μίλησε για μια «νέα εποχή ειρήνης». 

Να σημειωθεί πάντως ότι στελέχη της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), σε μια πρώτη αντίδραση, έκαναν λόγο για «προδοσία του παλαιστινιακού αγώνα». 

Χαιρετίζουν η Αίγυπτος και τα ΗΑΕ 

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι χαιρέτισε απόψε τη συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων του Μπαχρέιν με το Ισραήλ, χαρακτηρίζοντάς την «ιστορική». 

«Χαιρετίζω αυτό το σημαντικό βήμα που έχει ως στόχο να εδραιώσει τη σταθερότητα και την ειρήνη στη Μέση Ανατολή και το οποίο θα επιτρέψει να εξευρεθεί μια δίκαιη και μόνιμη λύση στο παλαιστινιακό», έγραψε στο Twitter ο Αιγύπτιος πρόεδρος. 

Η Αίγυπτος ήταν η πρώτη αραβική χώρα που υπέγραψε ειρηνευτική συνθήκη με το Ισραήλ, το 1979. 

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καλωσόρισαν επίσης την απόφαση του Μπαχρέιν και του Ισραήλ να εγκαθιδρύσουν σχέσεις μεταξύ τους. «Η ενέργεια αυτή συνιστά ένα σημαντικό βήμα προς μια εποχή ασφάλειας και ευημερίας (...) και θα διευρύνει τις ευκαιρίες για οικονομική, πολιτιστική, επιστημονική και διπλωματική συνεργασία», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. 

Τα ΗΑΕ και το Ισραήλ θα υπογράψουν την ειρηνευτική συμφωνία τους στις 15 Σεπτεμβρίου στον Λευκό Οίκο. Την ίδια ημέρα θα υπογραφεί και μια διακήρυξη μεταξύ του Ισραήλ και του Μπαχρέιν. 

Σφοδρές αντιδράσεις από το Ιράν και τους Παλαιστίνιους 

Από την πλευρά του το Ιράν χαρακτήρισε «προδοσία» του ισλαμικού αγώνα και των Παλαιστινίων και τις δύο συμφωνίες. «Οι απερίσκεπτοι ηγέτες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν δεν πρέπει να ανοίξουν τον δρόμο για τα σιωνιστικά σχέδια. Θα έπρεπε να μάθουν το μάθημα από την ιστορία. Αύριο θα είναι αργά!» ήταν η ανάρτηση του Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, πρώην υφυπουργού Εξωτερικών και νυν ειδικού συμβούλου του προέδρου του ιρανικού κοινοβουλίου για διεθνή θέματα. 

Κατά της συμφωνίας τάχθηκαν τόσο η Παλαιστινιακή Αρχή όσο και η οργάνωση Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας. «Η συμφωνία μεταξύ του Μπαχρέιν και του Ισραήλ είναι μια μαχαιριά στην πλάτη για τον παλαιστινιακό αγώνα και τον παλαιστινιακό λαό», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άχμαντ Μαϊνταλάνι, ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων της Παλαιστινιακής Αρχής. 

Η Χαμάς έκανε λόγο για «επιθετική ενέργεια» που προκαλεί «σοβαρή ζημιά» στον παλαιστινιακό αγώνα. 

Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι τρεις ηγέτες αναφέρουν ότι συμφώνησαν «να εγκαθιδρυθούν πλήρεις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και του Βασιλείου του Μπαχρέιν». 

Σχόλια