Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

Η Ανατολική Ιερουσαλήμ αναβαθμίζεται σε σημείο προσέλκυσης ανθρώπων «υψηλής ποιότητας»



Εγκρίθηκε η κατασκευή του πάρκου υψηλής τεχνολογίας «Silicon Wadi» στην Ανατολική Ιερουσαλήμ όπου βρίσκεται η παλαιά πόλη και το Όρος του Ναού. 

Περίπου 200 παλαιστινιακές επιχειρήσεις θα μεταφερθούν σε συγκροτήματα στις συνοικίες Issawiya και Umm Tuba. 

Η Επιτροπή Τοπικού Σχεδιασμού και Κατασκευών της Ιερουσαλήμ ενέκρινε ένα γενικό σχέδιο για την ανάπτυξη της περιοχής Wadi al-Joz της Ανατολικής Ιερουσαλήμ την περασμένη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας της περιοχής υψηλής τεχνολογίας «Silicon Wadi», ανακοίνωσε ο Δήμος της Ιερουσαλήμ την Τετάρτη. 

Στο πλαίσιο του προγράμματος, περίπου 200 βιομηχανικά κτίρια που ανήκουν σε Παλαιστίνιους θα κατεδαφιστούν και στους ενοικιαστές θα γίνει έξωση. Οι επιχειρήσεις θα μεταφερθούν σε συγκροτήματα στις συνοικίες Isawiya και Umm Tuba στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με τον δήμο.
«Ο σκοπός του προγράμματος είναι να μεγιστοποιήσει τις δυνατότητες αυτής της κεντρικής περιοχής για την απασχόληση και τον τουρισμό, μέσω του επαναπροσδιορισμού της περιοχής, της προσθήκης εμπορίου και απασχόλησης, της ενίσχυσης του τουρισμού, της δημιουργίας κατοικιών και της ανάπτυξης οδών κυκλοφορίας, με έμφαση στα ποδήλατα και στους ποεζόδρομους », δήλωσε ο δήμος. 

Η οδός Wadi al-Joz θα μετατραπεί σε «προηγμένη ζώνη απασχόλησης» με σκοπό τη δημιουργία ενός βιομηχανικού πάρκου υψηλής τεχνολογίας στη γειτονιά. Περίπου 900 δωμάτια ξενοδοχείων θα κατασκευαστούν επίσης στο πλαίσιο του σχεδίου. 

Η περιοχή του σχεδίου περιλαμβάνει επίσης το άνοιγμα ενός πάρκου κοντά στην κοιλάδα Kidron. Η ανάπτυξη του πάρκου θα ξεκινήσει σε περίπου τρεις μήνες και αναμένεται να διαρκέσει δύο χρόνια. 

Οι νέοι δρόμοι θα βοηθήσουν στη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης στην περιοχή και ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος μπορεί επίσης να επεκταθεί στη γειτονιά. 

Ενώ τα κτίρια κατοικιών στην περιοχή περιορίζονται σε τέσσερις ορόφους, τα συγκροτήματα απασχόλησης μπορεί να φτάσουν έως και τους 16 ορόφους. 

«Αυτό είναι ένα ακόμη βήμα προς την πραγματοποίηση ενός ιστορικού σχεδίου στα ανατολικά της πόλης», δήλωσε ο δήμαρχος της Ιερουσαλήμ Moshe Lion. «Αυτό είναι ένα τεράστιο μήνυμα για την οικονομία της Ιερουσαλήμ εν γένει και ειδικότερα στα ανατολικά της πόλης, για την αύξηση της προσφοράς απασχόλησης στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας». 

«Ο δήμος θα φροντίσει να φέρει τις κορυφαίες εταιρείες της οικονομίας και τους υψηλότερης ποιότητας ανθρώπους στα ανατολικά της πόλης, και θα εργαστεί πλήρως συντονισμένα με όλους τους ενδιαφερόμενους στον τομέα του σχεδιασμού, της απασχόλησης και της κατάρτισης, προκειμένου να δημιουργήσει μια σημαντική επανάσταση με μεγάλη ελπίδα στα ανατολικά της πόλης », πρόσθεσε ο Lion. 

(σ.ι. Οι μεγάλοι ηγέτες δεν προέρχονται από τον χώρο της πολιτικής και οι επιχειρήσεις παίζουν ρόλο στην ανάδειξη τους. Επιπλέον ο κορονοϊός τερματίζει το μονοπώλιο των λευκών ανδρών στον τομέα υψηλής τεχνολογίας του Ισραήλ). 

Το έργο Silicon Wadi ανακοινώθηκε αρχικά τον Ιούνιο. Τότε ο Δήμος της Ιερουσαλήμ το ονόμασε ένα από τα «πιο περίπλοκα» έργα που πραγματοποιήθηκαν στην Ιερουσαλήμ τις τελευταίες δεκαετίες, με σκοπό να επιφέρει αλλαγές τόσο σε δημοτικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. 

Το έργο στοχεύει στη δημιουργία περίπου 10.000 ποιοτικών θέσεων απασχόλησης στην Ανατολική Ιερουσαλήμ· στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ του πληθυσμού της ανατολικής Ιερουσαλήμ και του δήμου και της κυβέρνησης · στην απασχόληση περισσοτέρων γυναικών της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και να ενισχύσει το στάτους του ισραηλινού προγράμματος σπουδών στην περιοχή ως κλειδί για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την απασχόληση, σύμφωνα με τον δήμο. 

Οι Παλαιστίνιοι εξέφρασαν την οργή τους όταν ανακοινώθηκε το έργο τον Ιούνιο, καθώς πολλές παλαιστινιακές επιχειρήσεις θα επηρεαστούν από το σχέδιο. 

Ο Kamal Obeidat, πρόεδρος του Αραβικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, χαρακτήρισε την κίνηση καταστροφής της μόνης παλαιστινιακής βιομηχανικής περιοχής στην Ανατολική Ιερουσαλήμ ως«ρατσιστική τάξη» , προκειμένου να χτιστούν ισραηλινές δομές, σύμφωνα με το Παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa. Είπε ότι έγινε με σύσταση της επιτροπής σχεδιασμού και χωροταξίας και θα κατεδαφίσει καταστήματα επισκευής αυτοκινήτων, εστιατόρια και άλλες εγκαταστάσεις. 

Εκπρόσωπος του δήμου δήλωσε ότι οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων στην περιοχή είχαν συμφωνήσει στο σχέδιο και θα αποζημιωθούν.

Σχόλια