Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

Η Τσεχική Δημοκρατία δήλωσε ότι θα ανοίξει διπλωματικό γραφείο στην Ιερουσαλήμ



Το Ισραήλ πανηγυρίζει την απόφαση της Τσεχίας να γίνει το δεύτερο κράτος μέλος της ΕΕ που θα ιδρύσει επίσημη διπλωματική αποστολή στην πόλη. Η Πράγα αναφέρει ότι οι θέσεις της στην ειρηνευτική διαδικασία παραμένουν αμετάβλητες.

Η Τσεχική Δημοκρατία σκοπεύει να ιδρύσει διπλωματικό γραφείο στην Ιερουσαλήμ, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της την Τετάρτη.

Η Τσεχική Δημοκρατία θα είναι το δεύτερο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την Ουγγαρία, που θα ανοίξει μια διπλωματική αποστολή στην πόλη. Μέχρι στιγμής, καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει πρεσβείες εκεί.

Σε δήλωσή του , το υπουργείο Εξωτερικών στην Πράγα δήλωσε ότι θα τοποθετήσει μόνιμα έναν διπλωμάτη από την πρεσβεία του Τελ Αβίβ στο «επίτιμο προξενείο» της στην Ιερουσαλήμ - το οποίο πιθανότατα αναφέρεται στο κέντρο πολιτισμού και εμπορίου , τον «Τσέχικο Οίκο» που άνοιξε στην πόλη δύο χρόνια πριν.

«Δεν πρόκειται για τη δημιουργία νέας πρεσβείας», διευκρίνισε η δήλωση. Αντίθετα, η κίνηση αποσκοπεί στη στήριξη του έργου της πρεσβείας της χώρας στο Τελ Αβίβ, στην «περαιτέρω ενίσχυση των τσεχικο-ισραηλινών σχέσεων» και να καταστήσει τους Τσέχους αξιωματούχους πιο προσιτούς στους πολίτες που ζουν στην Ιερουσαλήμ.

«Η ίδρυση αυτού του γραφείου δεν έχει καμία σχέση με τη συνεχιζόμενη ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και δεν υποδηλώνει αλλαγή στη μακροχρόνια θέση της Τσεχικής Δημοκρατίας επί του θέματος», κατέληξε η δήλωση.

Ωστόσο, Ισραηλινοί αξιωματούχοι γιόρτασαν την ανακοίνωση της Τετάρτης.

"Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα που είναι ενδεικτικό της φιλίας μεταξύ των δύο λαών και της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως της αιώνιας πρωτεύουσας του κράτους του Ισραήλ και του εβραϊκού λαού", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι.

«Ελπίζω ειλικρινά ότι το τσεχικό διπλωματικό γραφείο θα εγκαινιαστεί στην Ιερουσαλήμ στο εγγύς μέλλον και θα δούμε τις σημαίες των δύο χωρών να υψώνονται στις διπλωματικές αποστολές στις πρωτεύουσες και των δύο χωρών, ως σύμβολο της γενναίας φιλίας και της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των χωρών. "

Ο Ashkenazi έκανε τα σχόλια αφού μίλησε στο τηλέφωνο με τον Τσέχο ομόλογό του, Tomas Petricek, και τον ευχαρίστησε για το προγραμματισμένο βήμα. Σε μια σειρά tweets για τη συνομιλία τους, ο Τσέχος ανώτερος διπλωμάτης τόνισε για άλλη μια φορά ότι το νέο διπλωματικό γραφείο δεν θα είναι πρεσβεία.

Ο Ashkenazi επαίνεσε επίσης τον πρέσβη του Ισραήλ στην Πράγα, Daniel Meron, για το «σημαντικό διπλωματικό του επίτευγμα».

Ο Μερόν, ο οποίος ολοκληρώνει τη θητεία του φέτος το καλοκαίρι, προσπάθησε να πείσει την τσεχική κυβέρνηση να μεταφέρει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ.

«Ως Ισραηλινός και Ιεροσολυμίτης, είμαι περήφανος που υπηρετώ ως πρέσβης του Ισραήλ στην Τσεχική Δημοκρατία, μια χώρα που λέει την αλήθεια κατά της απομόνωσης του Ισραήλ στα διεθνή φόρουμ», είπε στους Times του Ισραήλ.


Νωρίτερα την Τετάρτη, ο Πρέσβης της Τσεχίας στο Ισραήλ Μάρτιν Στρόπνιτς παρέδωσε μια επιστολή με την επίσημη ανακοίνωση για το άνοιγμα του διπλωματικού γραφείου στην Ιερουσαλήμ στον Άλον Μπαρ, ανώτερο ισραηλινό διπλωμάτη. Ο Στρόπνιτς δήλωσε ότι η κίνηση ήταν η εκπλήρωση μιας υπόσχεσης που έκανε ο Τσέχος πρόεδρος Μίλος Ζέμαν το 2018, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σε δήλωση .



Τον Απρίλιο του ίδιου έτους, ο Zeman, ο οποίος είναι γνωστός ως ένθερμος υποστηρικτής του Ισραήλ, ανακοίνωσε την έναρξη μιας διαδικασίας τριών σταδίων για τη μεταφορά της πρεσβείας της χώρας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Το πρώτο βήμα ήταν ο διορισμός επίτιμου προξένου στην Ιερουσαλήμ.

Το δεύτερο βήμα ήταν το άνοιγμα του λεγόμενου Τσέχικου Οίκου τον Νοέμβριο του 2018, που είναι ένας χώρος γραφείων στο Cinematheque της πρωτεύουσας που στεγάζει εταιρείες όπως οι CzechInvest, CzechTrade και CzechTourism. Τσέχοι διπλωμάτες πραγματοποιούν συναντήσεις εκεί, αλλά το κέντρο δεν έχει επίσημο διπλωματικό καθεστώς.

Παρακολουθώντας την τελετή έναρξης του κέντρου , ο Ζέμαν είπε ότι πίστευε ότι μια τσεχική πρεσβεία θα ανοίξει στην Ιερουσαλήμ στο «εγγύς μέλλον»

Κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας προς την Knesset εκείνη την περίοδο ο Ζέμαν είπε ότι «θα κάνει ό, τι μπορεί για να πραγματοποιήσει το τρίτο βήμα, μετά το επίτιμο προξενείο και μετά τον Τσέχικο Οίκο και μπορείτε να μαντέψετε ποιο θα είναι το τρίτο βήμα. »


Ωστόσο, ως πρόεδρος, ο Ζέμαν έχει περιορισμένη εκτελεστική εξουσία και ο Τσέχος πρωθυπουργός Andrej Babis έχει μέχρι στιγμής αντιταχθεί στη μεταφορά της πρεσβείας της χώρας του στην Ιερουσαλήμ, επικαλούμενος την πολιτική της ΕΕ, η οποία αντιτίθεται σθεναρά στο άνοιγμα διπλωματικών αποστολών στην πόλη.

Τον Μάρτιο του 2019, η Ουγγαρία έγινε το πρώτο κράτος μέλος της ΕΕ που άνοιξε εμπορική αποστολή στην Ιερουσαλήμ , τονίζοντας ότι είχε επίσημο διπλωματικό καθεστώς. «Αυτή είναι μια πολύ συναρπαστική στιγμή για εμάς, επειδή είναι η πρώτη ευρωπαϊκή διπλωματική αποστολή που άνοιξε στην Ιερουσαλήμ εδώ και πολλές δεκαετίες», δήλωνε ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου εκείνη την εποχή.

Τις τελευταίες εβδομάδες, αρκετές χώρες σε διάφορα μέρη του πλανήτη - το Μαλάουι, η Δομινικανή Δημοκρατία, η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο - έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να ανοίξουν πρεσβείες στην Ιερουσαλήμ. Μέχρι τώρα μόνο δύο πρεσβείες λειτουργούν στην πόλη: αυτές των ΗΠΑ και της Γουατεμάλας.
********
Εν τω μεταξύ Ο Τζάρεντ Κούσνερ, ανώτερος σύμβουλος του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ καθώς και γαμπρός του, περιοδεύει επί του παρόντος στον Περσικό Κόλπο προωθώντας τις «Συμφωνίες του Αβραάμ» .

Ο Κούσνερ, ο οποίος έφτασε στη Σαουδική Αραβία τη Δευτέρα, πιθανότατα επιχειρεί το τελικό στάδιο προώθησης της πολιτικής της διοίκησης Τραμπ στη Μέση Ανατολή, η οποία προωθεί τα ισραηλινά  συμφέροντα  και ασκεί μέγιστη πίεση κατά του Ιράν. 

Πηγή και συνέχεια Aljazeera  και TheHill

******

Βλέπε και:

Η αυγή της νέας Μέσης Ανατολής 

Σχόλια