Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

H νέα εθνική στρατηγική κατά του αντισημιτισμού της Αυστρίας ως πρότυπο για όλη την ΕΕ

 

Στις 21 Ιανουαρίου 2021, η ομοσπονδιακή υπουργός για την ΕΕ και το Σύνταγμα, Karoline Edtstadler και ο αντικαγκελάριος Werner Kogler, παρουσίασαν την εθνική στρατηγική της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Αυστρίας για την καταπολέμηση και την πρόληψη κάθε μορφής αντισημιτισμού. Στην παρουσίαση συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος της Εβραϊκής Κοινότητας της Βιέννης, Oskar Deutsch, και η Katharina von Schnurbein, συντονίστρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού.

Η ομοσπονδιακή υπουργός Karoline Edtstadler ξεκίνησε τονίζοντας ότι ο αντισημιτισμός έχει «πολλά πρόσωπα και μορφές εκδήλωσης» και ότι «ο αγώνας εναντίον του αποτελεί κεντρικό μέλημα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης». Η Αυστρία έχει ιστορική ευθύνη, ιδιαιτέρως λόγω του υποβάθρου με το Ολοκαύτωμα, το πιο σκοτεινό κεφάλαιο της ιστορίας της. Υπενθύμισε τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον Εβραίων στην Αυστρία, όπως αυτή του περασμένου καλοκαιριού στον Elie Rosen, επικεφαλής της εβραϊκής κοινότητας του Γκρατς, καθώς και την τρομοκρατική επίθεση το Νοέμβριο του 2020 στο κέντρο της Βιέννης, κοντά στην κύρια συναγωγή της πόλης.

«Οι Εβραίοι έχουν μετατραπεί σε εχθρικές φιγούρες ξανά και ξανά σε όλη την ιστορία». Ένα κύμα θεωριών συνωμοσίας με αντισημιτικό περιεχόμενο σαρώνει μέσω του Διαδικτύου. Με τρομάζει το ότι ξεχειλίζει από τον ψηφιακό στον αναλογικό κόσμο», τόνισε η Edtstadler. Αυτό που γράφτηκε χθες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί τώρα να βιωθεί στους δρόμους, είπε. Υπάρχουν κάποιες ομάδες που θεωρούν ασήμαντο το Ολοκαύτωμα, είπε. «Ως υπουργός Συνταγματικών Υποθέσεων, συμφωνώ με το δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης. Ωστόσο, πάρα πολλοί συμμετέχοντες σε πορείες διαμαρτυρίας είναι πρόθυμοι να δεχτούν ότι τα ναζιστικά συνθήματα διαδίδονται. Η βία ξεκινά με λόγια», δήλωσε η υπουργός.

Το 2019, η Αυστριακή Εβραϊκή Κοινότητα είχε καταγράψει περίπου 550 αντισημιτικά περιστατικά, δύο φορές περισσότερα σε σχέση με πριν από πέντε χρόνια και πολλά περιστατικά δεν αναφέρθηκαν λόγω ντροπής ή μιας αίσθησης παραίτησης. «Θέλουμε να καταπολεμήσουμε τον αντισημιτισμό στο περιθώριο και στο επίκεντρο (της κοινωνίας μας), ανεξάρτητα από το πού προέρχεται και ανεξάρτητα από το εάν εισάγεται ή είναι εγχώριος», επεσήμανε η ομοσπονδιακός υπουργός, αναφερόμενη στις επικρατούσες τάσεις. «Βάσει του νόμου για την εβραϊκή πολιτιστική κληρονομιά, οι εβραϊκές κοινότητες λαμβάνουν η καθεμία τέσσερα εκατομμύρια ευρώ ετησίως για την προώθηση της εβραϊκής ζωής. Τα 38 μέτρα που έχουν καταρτιστεί από τα διάφορα υπουργεία, συγκεντρώνονται σε μια στρατηγική που συντονίζεται κεντρικά από την Ομοσπονδιακή Καγκελαρία και πρόκειται να εφαρμοστεί από μια επανδρωμένη ομάδα», ανακοίνωσε η υπουργός Edtstadler.

Το 2018, κατά τη διάρκεια της αυστριακής Προεδρίας της ΕΕ, ένας ορισμός του αντισημιτισμού εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της ΕΕ και όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ έλαβαν εντολή να δρομολογήσουν μια εθνική στρατηγική κατά του αντισημιτισμού. Στην Αυστρία, η εθνική στρατηγική θα χρησιμεύσει ως καθοδήγηση και ώθηση για περαιτέρω δράση. Η ομοσπονδιακή υπουργός Edtstadler είναι περήφανη που η Αυστρία μπορεί τώρα να παρουσιάσει μια απτή προσέγγιση: «Ένας από τους πυλώνες είναι η ασφάλεια των εβραϊκών θεσμών, η οποία πρέπει να επιτευχθεί με την ενίσχυση της συνεργασίας με το Υπουργείο Εσωτερικών. Επιπλέον, υπάρχει η διασφάλιση αποτελεσματικών ποινικών διώξεων, συνοδευόμενη από μέτρα ευαισθητοποίησης για τις αρχές επιβολής του νόμου.»

Θα δοθεί επίσης μεγάλη έμφαση στην τεκμηρίωση και την ανταλλαγή πληροφοριών σε ολόκληρη την ΕΕ προκειμένου να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν οι τάσεις: «Θα δημιουργηθεί ένα κέντρο τεκμηρίωσης σε συνεργασία με την Εβραϊκή Κοινότητα για τη συλλογή δεδομένων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.» Η υπουργός Edtstadler επιβεβαίωσε επίσης την έναρξη μιας πλατφόρμας ανταλλαγής για την κοινωνία και τους πολίτες, καθώς η συμμετοχή της κοινωνίας και των πολιτών είναι το κλειδί για την επιτυχία. «Είμαστε στην αρχή μιας διαδικασίας, ένα όραμα μιας κοινωνίας απαλλαγμένης από τον αντισημιτισμό, όπου η εβραϊκή ζωή μπορεί να ανθίσει. Ορίζουμε την πορεία για το μέλλον για να διασφαλίσουμε ότι η εβραϊκή ζωή είναι μέρος της κοινωνίας μας, γι 'αυτό θέλουμε να την προστατεύσουμε, να την προωθήσουμε και να την κάνουμε ορατή », τόνισε η Edtstadler.

Ο αντικαγκελάριος Werner Kogler υπογράμμισε κατά την παρουσίαση της στρατηγικής ότι η Αυστρία έχει μια ιστορική και πάνω απ 'όλα αιώνια ευθύνη και υποχρέωση να αναλάβει αποφασιστική στάση ενάντια στον αντισημιτισμό. «Πρέπει να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των Εβραίων στη χώρα μας». Η σκληρή δίωξη των Εβραίων από το απάνθρωπο ναζιστικό καθεστώς είχε σχεδόν εξαλείψει πλήρως την εβραϊκή κοινότητα στην Αυστρία. Οι άνθρωποι απελάθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, από τα οποία πολλοί δεν επέζησαν. Επιπλέον, οι λανθασμένες πολιτικές των πρώτων δεκαετιών της Δεύτερης Αυστριακής Δημοκρατίας οδήγησαν τελικά σε μια κατάσταση στην οποία η εβραϊκή κοινότητα στην Αυστρία σήμερα αριθμεί μόνο περίπου 15.000 μέλη. Αν και η εβραϊκή κοινότητα απολαμβάνει για άλλη μια φορά μια ζωντανή πολιτιστική ζωή σήμερα, είναι ακόμα πιο τρομακτικό, όταν οι Εβραίοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν αντισημιτικές επιθέσεις, πρόσθεσε.

«Η Δημοκρατία έχει την ευθύνη να προστατεύει όλους τους πολίτες της και μια ειδική ευθύνη να προστατεύει την εβραϊκή ζωή, τον πολιτισμό και τον χώρο διαβίωσης. Επειδή τα εβραϊκά κέντρα δυστυχώς σήμερα αποτελούν και πάλι τον στόχο επιθέσεων από εξτρεμιστές», δήλωσε ο Kogler. Το σημείο εκκίνησης της εχθρότητας εναντίον των Εβραίων είναι συχνά θεωρίες συνωμοσίας και η αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων.

Ο Πρόεδρος της Αυστριακής Εβραϊκής Κοινότητας , Oskar Deutsch, εξέφρασε την εκτίμησή του για την ολοκλήρωση της Εθνικής Στρατηγικής κατά του αντισημιτισμού, η οποία πρέπει τώρα να «ζωντανέψει. Παρόλο που μια «μοναδική εβραϊκή θρησκευτική κοινότητα» μπόρεσε να ξαναεμφανιστεί στην Αυστρία μετά το Ολοκαύτωμα, είπε, εξακολουθεί να υπάρχει εχθρότητα απέναντι στους Εβραίους και βίαιες επιθέσεις. «Όταν τα λόγια μετατρέπονται σε πράξεις, είναι ήδη πολύ αργά. Επομένως, κάθε άτομο σε αυτήν τη χώρα καλείται να σταθεί ενάντια στον αντισημιτισμό όπου εκδηλώνεται ως προκατάληψη», δήλωσε ο Oskar Deutsch. Όσοι δεν αντιτίθενται στη ρητορική μίσους αποδέχονται ότι θα παρουσιαστεί μίσος και βία.

Η αυστριακή στρατηγική ήταν ένα «επείγον αναγκαίο βήμα» και θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πρότυπο για άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστρίας έδειξε λοιπόν πόσο σοβαρή είναι η προστασία της εβραϊκής ζωής και ότι η καταπολέμηση του αντισημιτισμού είναι καθήκον για ολόκληρη τη χώρα. Ο Deutsch εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην αυστριακή κυβέρνηση και σε όλους όσους συμμετείχαν στην ανάπτυξη της στρατηγικής. Η δέσμευση μόνο των πολιτικών δεν αρκεί, ωστόσο, πρόσθεσε ότι εναπόκειται σε όλες τις εξουσίες της κοινωνίας να συμμετάσχουν στην εφαρμογή της στρατηγικής.

Η συντονίστρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού , Katharina von Schnurbein, συγχαίρει την αυστριακή κυβέρνηση για την «φιλόδοξη» εθνική στρατηγική της κατά του αντισημιτισμού, η οποία θέτει σαφώς την Αυστρία στην πρώτη γραμμή των χωρών που θέλουν να κάνουν την Ευρώπη ένα ασφαλές σπίτι για τις Εβραϊκές κοινότητες.

Τα νέα μέτρα σκοπεύουν να καταπολεμήσουν τον αντισημιτισμό σε όλες τις μορφές του και οπουδήποτε εκφράζεται - από τις διαδικτυακές ομάδες συζητήσεων έως την ρητορική μίσους στα συνοικιακά μπαράκια ή τις εκφράσεις μίσους εναντίον Εβραίων σε δημόσιες διαμαρτυρίες, όπως οι τρέχουσες συγκεντρώσεις ενάντια στα μέτρα κατά του κορονοϊού, δήλωσε η Edtstadler.

Πηγή 1 Πηγή 2



Δείτε και:










Σχόλια